Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 40 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Apeluri: APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI SI BIBLIOTECII ROMANE DIN FREIBURG
  Scris la Sunday, February 27 @ 21:28:22 CET de catre asymetria
  Apeluri. Societatea civila SCRISOARE  din GERMANIA  APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI ȘI BIBLIOTECII ROMâNE   DIN FREIBURG
           
  Prea Cinstiti Părinti, dragi confrați întru pribegie și exod,
  DOAMNELOR și DOMNILOR de ACASĂ  ȘI  DE   P R E T U T I N D E N I,

  în calitate de membru al Asociației Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg, e.V. și din 1963, de susținător activ și desinteresat al acestei ctitorii a exilului combatant anticomunist român, mă adresez și Dumneavoastră, cu rugămintea de a Vă alătura eforturilor ce se întreprind pentru salvgardarea și asigurarea existenței și funcționării normale a susnumitei instituțiii. Ion DUMITRU- poet, fost editor si combatant „intru libertatea cuvântului” etc, in vremuri de urgie... München, Germania


  Prea Cinstiti Părinti, dragi confrați întru pribegie și exod,
  DOAMNELOR și DOMNILOR de ACASĂ  ȘI  DE   P R E T U T I N D E N I,

  în calitate de membru al Asociației Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg, e.V. și din 1963, de susținător activ și desinteresat al acestei ctitorii a exilului combatant anticomunist român, mă adresez și Dumneavoastră, cu rugămintea de a Vă alătura eforturilor ce se întreprind pentru salvgardarea și asigurarea existenței și funcționării normale a susnumitei instituțiii.
   
  Biblioteca Română din Freiburg și-a început existența la 1 Mai 1949, din inițiativa profesorului Virgil Mihăilescu și cu sprijinul intelectualilor de prestigiu, a oamenilor de suflet și combatanților anticomuniști români din Freiburg, Germania Occidentală și din cuprinsul a ceea ce s-a chemat Lumea Liberă. în afară de efortul întreprins pentru a poseda un propriu lăcaș, materializat mai întâi în vila donată de A.S. Prințul Nicolae, în Mercy Straße, iar apoi în actualul imobil, din Uhland Straße 7, D- 79102 Freiburg i. Br., (cumpărat în raport de: 1/3 prin propriul efort - cu concursul generos al exilului și emigrației-; 1/3 prin contribuția Landului Badenwürtenberg și 1/3 prin contribuția Republicii Federale Germania, biblioteca a primit sau a procurat, a clasat și tezaurizat, a împrumutat și a pus la dispoziția universităților, instituțiilor de cercetare, cercetătorilor individuali români, germani și a altor interesați, pe toată perioada dictaturii comuniste din Est, tot ce s-a publicat în exil și în emigrația provenită din România, implicit în massmedia occidentală referitor la români și chestiunile conexe – indiferent de spectrele politice cărora le aparțineau autorii și cei vizați -, și, în plus, tot ce s-a putut cumula și salva din zestrea documentară, științifică, culturală, literară, publicistică, artistică ori de altă natură a României de mai înainte de instaurarea teroarei comuniste, valori care în R.P.R., R.S.R. ,R.S.S.M etc., au devenit inaccesibile, interzise sau au fost distruse în mod premeditat. Institutul - Biblioteca Română din Freiburg a constituit, dincolo de ori ce fel de insinuări partizane, un cadru de interferență și referință a acțiunilor și atitudinilor ce au confruntat exilul și emigrația noastră în ansamblu, dovedindu-se totodată o vatră de cultură și spiritualitate românească autentică.
   
  în perioada îndelungatei și controversatei tranziții, prețiosul său fod documentar a fost asaltat de feluriți emisari, „studenți”, „cercetători” și reprezentanți ai noilor institute, fundații și întocmiri create și întreținute cu fonduri generoase de către cei ce s-au perindat la putere, și care le-au speculat în propriul interes, erijându-se în „experți cercetători”, „cunoscători” și „post-corifei” ai exilului, folosindu-i moștenirile pentru felurite publicații, apărute cu finanțare publică sau cotribuții particulare, în scop lucrativ sau interesat. Pentru aceste surogaturi ce și-au arogat pretenția de a evalua viața exilului - cu care nu au avut nimic comun-, s-au cheltuit sume astronomice din fondurile publice, în timp ce un sprijin modest, acut necesar Bibliotecii, deși promis perpetuu, a fost amânat sinedie.

  în actualul deceniu, Biblioteca, a cărui zestre depășește cca. 90.000 de titluri, bogate colectii de publicatii, manuscrise, piese muzeistice etc, a funcționat numai pe bază de voluntariat, fără retribuiri, grație sacrificiilor a trei persoane în vârstă: ale Directorlui Ion Iancu Bidian (n. 1934), actualei secretare, Doamna Rodica Moschinschki și Doamnei Irina Nasta, care, din cauza sănătății, de trei ani a  renunțat la orice activitate.

  Pentru o buna funcționare Biblioteca are nevoie de trei angajați permanenți, cu diferite grade de răspundere, și de fonduri de întreținere, adică de un buget anual de minimum 60.000-70.000 Euro. Este o sumă greu de adunat dar nu imposibil, motiv pentru care mă adresez și Dumneavoastră, pentru a susține, printr-o donație personală (eventual ciclică/ permanentă) această acțiune ce am dori-o popularizată activ și în rândurile amicilor și cunoscuților, implicit printre persoanele influente și massmedia pentru a se sesiza si sensibiliza factorii de decizie si responsabili -din țară și din Germania-, (deputați, senatori miniștr etc) de la care sperăm si asteptăm initiative și solutii urgente și adecuate.

  Biblioteca Română din Freiburg este o zestre de valoare unică, cumulată în 60 de ani prin sacrificiile și eforturile generațiilor exilului și refugiului posbelic – aproape  dispărute - și a generozității gazdelor. Biblioteca – ca orice bibliotecă din lume - nu trebue să dispară! Indiferent cine sunteți sprijiniți - după puteri- concret, moral și logistic salvarea ei!
  Prezentul APEL poate fi preluat si trasmis mai departe – în special cunoscuților și membrilor familiilor dvs. aflați în străinătate.

  Orice donație contează și se expediază numai direct către:
  Rumänisches Institut –Rum. Bibliothek e.V.
  Uhlandstr. 7, 79102 Freiburg
  Deutsche Bank, Filiale Freiburg,
  Konto: 461830 - (BLZ 68070030),
  cu specificația expresă „Spende”-Geldzuwendung, für Rum. Inst.-Rum. Bibl. e.V. pentru care veți primi o adeverință /Bestätigung pentru Einkommensteuer.

  Pentru contacte sau informații suplimentare, în funcție de programul de lucru facultativ, vă puteți adresa Doamnei Secretare Rodica Moschinski sau Domnului Director Ioan Iancu Bidian, la Tel. +49-0761- 7 35 51, Fax: 0761-7 35 51 

  Ajutați, ajutați, ajutați o cauză nobilă!
  VĂ ROG, NU UITAȚI!

  S Ă N Ă T A T E  și  FERICIRE ! 

  Ion DUMITRU- poet, fost editor si combatant „intru  libertatea cuvântului” etc, in vremuri de urgie...
  München, Germania
  E-mai:  HYPERLINK "mailto:jondumitru@t-online.de" jondumitru@t-online.de
  Februarie  2011
   
  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.25 Seconds