Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 103 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Titus Filipas. Icoana si Eikonal
    Scris la Friday, November 24 @ 17:06:29 CET de catre asymetria
    Memoria Titus Filipas scrie "Biserica ortodoxă respectă icoanele, însă nu mai mult decât "Cuvântul" întemeietor despre care ne invață Evanghelia lui Ioan. Altminteri, biserica ortodoxă respinge idolatria, chiar și sub forma ‚adorării icoanelor’. Putem înțelege reabilitarea icoanelor de către bizantini și în termenii existențialismului iterativ propus de Jacques Derrida. Icoana Sfântului Anonim are mereu aceeași interpretare. Iterabilitatea interpretării face așadar din icoană “signatura” Sfântului Anonim. De altminteri chiar și funcția actuală de 'Sfânt Patron al Internetului' nu se obține, și mai ales nu se menține, decât prin iterabilitate. Iterabilitatea interpretării este Eikonalul icoanei. După anul 867, împărații dinastiei macedonene consideră, poate pe bună dreptate, că bătălia pentru unitatea lingvistică în Imperiu este pierdută definitiv. Icoanele vor fi de acum înainte îngăduite de către împărații macedoneni, pentru că ele sunt parte a limbajului figurativ ce asigură unitatea pe teritoriul imperiului, fiind oarecum echivalente hieroglifelor care comunicau uniformitatea printre neamurile nenumărate, și atât de diferite, ale marelui imperiu chinez.

    Icoană și Eikonal
    Constantin al V-lea Kopronymos a înlocuit, printr-un act considerat mai târziu de către iconofili drept o dovadă de trufie personală împinsă la ultima limită, toate icoanele sfinte fie cu portrete imperiale, fie cu imagini reprezentând propriile sale victorii.
    În acest sens, iconoclasmul practicat de Constantin al V-lea Kopronymos diferă de politica iconoclastă implementată de tatăl său. În vreme ce iconoclasmul favorizat de Leon al III-lea Isaurianul era centrat pe o facilitare a resurgenței gramaticii generative, drept forma principală de viață spirituală în imperiul bizantin al timpului său, iconoclasmul practicat de Constantin al V-lea Kopronymos vroia în primul rând să semnaleze poporului din Agora o renaștere a încrederii imperiale.
    În condițiile lumii Bizanțului de atunci, aceasta însemna o renaștere a încrederii poporului în bazileu, ceea ce însemna chiar încrederea poporului în forța sa. Dar la amândoi împărații era de esență faptul că vedeau iconoclasmul drept o chestiune de reprezentare ontologică.
    În anul 751, Constantin al V-lea Kopronymos își asociază fiul, pe Leon al IV-lea Khazarul (751-780), la conducerea imperiului. Leon al IV- lea Khazarul a distrus armatele themelor, transformându-le în tagmata, adică regimentele de gardă de la Constantinopol care pe vremea împăraților iconoclaști profitau cel mai mult de pe urma confiscării averilor mănăstirești.
    Leon al IV- lea Khazarul este considerat a fi fost un împărat slab, simplu apendice al dominatoarei lui soții pe nume Irina. "Patimă vie a măririi", o descrie Mihail Sadoveanu în 'Creanga de aur'. O femeie a cărei putere crește imens dupa 780 AD, când copilul ei Constantin al VI-lea devine oficial bazileu.
    La moartea lui Leon al IV-lea Khazarul, îmbolnăvit de febră într-o campanie împotriva bulgarilor, Irina și anturajul ei au lansat zvonul că Leon murise pentru că purtase neîngăduit o coroană cu pietre scumpe, dăruită de bazileul Mauricius bisericii Sfânta Sofia, și expropriată de iconoclastul Leon Khazarul. În ziua de Crăciun din 780 AD, coroana împricinată a fost restituită, cu fast asociat, bisericii Aghia Sofia.
    La origine, această Irina fusese doar o foarte frumoasă orfană săracă din orașul Atena. Ea devine împărăteasă prin căsătoria cu Leon al IV-lea Khazarul. Este onorată ca o sfântă de către biserica ortodoxă.
    Cu permisiunea sa, teologii celui de al șaptelea sinod din Nicaea (787) defineau icoanele bisericești drept parte a limbajului figurativ. Ceea ce înseamnă că biserica ortodoxă respectă icoanele, însă nu mai mult decât "Cuvântul" întemeietor despre care ne invață Evanghelia lui Ioan. Altminteri, biserica ortodoxă respinge idolatria, chiar și sub forma ‚adorării icoanelor’.
    Putem înțelege reabilitarea icoanelor de către bizantini și în termenii existențialismului iterativ propus de Jacques Derrida. Icoana Sfântului Anonim are mereu aceeași interpretare. Iterabilitatea interpretării face așadar din icoană “signatura” Sfântului Anonim.
    De altminteri chiar și funcția actuală de 'Sfânt Patron al Internetului' nu se obține, și mai ales nu se menține, decât prin iterabilitate. Iterabilitatea interpretării este Eikonalul icoanei. După anul 867, împărații dinastiei macedonene consideră, poate pe bună dreptate, că bătălia pentru unitatea lingvistică în Imperiu este pierdută definitiv. Icoanele vor fi de acum înainte îngăduite de către împărații macedoneni, pentru că ele sunt parte a limbajului figurativ ce asigură unitatea pe teritoriul imperiului, fiind oarecum echivalente hieroglifelor care comunicau uniformitatea printre neamurile nenumărate, și atât de diferite, ale marelui imperiu chinez.
    Titus Filipas
    "

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.73 Seconds