Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 34 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Psihologia suspiciunii generalizate. Despre testarea cadrelor didactice
    Scris la Monday, November 27 @ 13:29:35 CET de catre asymetria
    Revolta Pe marginea testarii corpului didactic de catre membrii Colegiului Psihologilor din România
    Declarîndu-si refuzul de a-si mai practica meseria in conditiile aberante actuale, adresîndu-se opiniei publice, oficialităților si corpului profesional constituit din care face parte, Sergiu Simion, psiholog si om cu o sensibilitate sociala acuta, face un gest grav. De iesire din rînd, din masa protectoare, din casta.
    Iată ce declara Sergiu Simion în Asymetria : ”Cred de asemenea ca, in aceast caz , Colegiul Psihologilor din Romania are datoria de onoare ( daca termenul mai are vreun sens in circumstantele actuale ! ) sa-si asume intrega responsabilitate fata de situatia creata prin care a reusit performanta de a compromite si psihologia, si psihologii, si profesorii , sa-si prezinte demisia “in corpore “ si sa convoace de urgenta alegeri transparente si corecte in prezenta presei.
    Pana cand aceasta profesie nu va deveni cu adevarat o profesie liberala, respectiv pana cand nu se va delimita de fapt si de drept de mentalitatea, metodele , arsenalul si personalul Securitatii , si pana cand psihologii civili nu se vor delimita de psihologii militari , reiterez si fac publica decizia mea recenta
    (http://www.cotidianul.ro/index.php?id=43&art=11915&nr=6&cHash=66417b86bc#opinii)
    de a nu mai practica aceasta profesie.
    Deci refuz in mod categoric sa mai fac parte de fapt si de drept din Colegiul Psihologilor din Romania, cu toate consecintele care decurg de aici.
    Sergiu Simion


    Dincolo de "noutatea", de caracterul totalitar si nestiintific, de perversitatea ideii de a supune o populatie profesional definita unor teste psihologice nevalidate pe esantioane ale populatiei generale, ar merita sa insistam - in contra curentului- asupra obligativitatii aplicarii acestor teste unor categorii socio-profesionale tot atit de importante ca si profesorii si invatatorii, prin capacitatea lor de a influenta comportamentele individuale si colective : psihologii, oamenii politici, medicii, preotii, serviciile de informare, politistii, militarii profesionisti, judecatorii, de pilda.
    Propunerea mea nu este doar o reducere la absurd a sistemului impus corpului didactic ci expresia unei serioase ingijorari privind resorturile psihologice ale deciziilor si natura influentei acestor "salvatori ai patriei" asupra restului societatii, fata de care au prerogative excesive. Categoriile mentionate beneficiaza toate de un exces de putere ce trebuie temperat de contra-puterile unei societatii democratice.
    Care ar fi aceste contra-puteri? Presa?
    Comportamentul ziaristulor români nu ma indreptateste sa sper ca sunt independenti; de altfel cum ar putea sa fie cind depind de patronii lor?
    O analiza a nodurilor si retelelor societatii românesti ar merita sa fie facuta pentru a intelege modul ei real de functionare.
    Pina atunci, sa incepem cu testarea psihologilor si sa cautam comanditarii acestei actiunii de terorizare in masa.
    Dan Culcer
    Am selectat o serie de opinii (anonime) exprimate pe forumul ziarului ”Cotidianul”, pe care le reproducem, cu scopul informarii publicului asupra naturii grave a situatiei create de practicile aberante ale Colegiul Psihologilor din Romania.
    Iată ce cred cetateni anonimi, dar care prin gandire au intrat demult in Europa, despre maniera in care se practica si se aplica (cita vreme incă!) psihologia in Romania anului 2006.
    Sursa : ((http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7983&art=20658&diraut=120&cHash=4ed3b597e9),
    “4 | victorg-(20-11-2006 22:37) un articol demn de Romania Mare apare in Cotidianul. lumea asta se duce dracului.”
    “10 | bogdanGe-(21-11-2006 00:53) Simplul fapt ca mi se cere in fiecare an adeverinta de la psihiatrie inseamna ca sint suspectat ca in urma muncii prestate in anul scolar precedent am innebunit, ceea ce este o jignire colosala.”
    “23 | mikaeast-(21-11-2006 12:42) Si la ce scoala de psihologie avem noi in tara, imi dau seama ce acuratete au testele alea... Scoala cu traditie nu gluma...cu traditie comunista. Alta modalitate de santaj si de a obtine spaga.”
    “24 | Paul_T-(21-11-2006 14:02) Si ca sa avem si opinii diverse sa redam opinia unui student la psihologie ca psihologii Colegiului tac ca mortu`-n papusoi : "392 | crig-(21-11-2006 10:28) Sunt curios ce fel de chestionare au fost utilizate pt testare. Eu unul sunt foarte impotriva chestionarelor, chiar si alora tari, inventare pe bune, folosite inca de demult prin Occident. Imi si imaginez sa vina unu' zis psiholog sa imi dea mie (un fel de nimeni, prin comparatie cu profesorii) un chestionar incropit in graba (cel mai probabil, ca doar nu arunca banii pe licente, sau poate da, daca intra unde trebuie) si apoi sa-i dea prin cap sa spuna ca nu sunt "normal" (nu ca mi-ar pasa in general, ca stiu eu ce inseamna normalitatea, dar etichetarile ca la produse alimentare nu ma impresioneaza). Pai sa tragi asa concluzii din 2 randuri in care jumate sunt date demografice iar cealalta jumatate contine afirmatii pe care doar tampit sa fii sa nu le poti "mistifica", ma sperie. Poate ma trezesc pe strada ca ma evalueaza vre`unul dintr-o privire si ma "concluzioneaza" drogat sau mai stiu eu ce este in bon ton cu trend-ul de moment... SA FIU IN LOCUL LOR, I-AS DA IN JUDECATA PE EVALUATORI FARA NICI O DISCUTIE. Aici ma gandesc asa putin ca poate unii doar au indeplinit niste ordine, nu erau oameni rai... Dar asta nu-i o scuza..."
    Devine interesant. Poate un student sau absolvent de drept ne spune si o parere mai avizata despre situatia creata. Si daca mai gasesc timp poate mai postez si cateva intrebari din chestionarul care va elimina putregaiul din societatea romaneasca.
    Ce liniste si ce bine este in spatiul virtual ...”
    “27 | scepticus-(21-11-2006 14:41) De acord ca profesorii trebuie testati psihologic si ca printre ei s-au strecurat si indivizi care nu au ce cauta in invatamant. Dar concluziile Centrului de Resurse si Asistenta Educationala (suna tare pompos !) din Bucuresti sunt aberante. Se le luam pe rand.
    1. "Suspiciuni de homosexualitate". Nu stiam ca, dupa scoala romana de psihologie, homosexualitatea ar fi o afectiune psihica. Sau poate respectivii psihologi nu au aflat ca homosexualitatea nu mai este incriminata de legile din tara asta. Optiunea sexuala este o problema privata a fiecarui cetatean. Dreptul la viata privata este garantat de constitutie. O problema ar fi daca un profesor, indiferent de orientarea sexuala, ar intretine relatii sexuale cu unul dintre elevii sai. Pentru asta raspunde disciplinar si legal. Asa ca suspiciunile privind homosexualitatea indica o problema a psihologilor si nu a profesorilor.
    2. " Orientare catre homosexualitate si pedofilie". Interesanta formulare ! Adica ? Pot stabilii testele psihologice ca un individ va comite acte de pedofilie ? Atunci propun sa fie testata intrega populatie. Iar suspectii sa fie incarcerati preventiv. Cam SF, nu ? Se pare ca psihologii romani nu au auzit de prezumtia de nevinovatie. Doar n-or fi recunoscut senin profesorii testati ca au inclinatii spre pedofilie. Sau au fost intrebati daca le plac copii ? Care a raspuns DA a fost stampilat. Pedofilia este pedepsita de lege, profesor sau nu, legea este egala pentru toti. Daca comiti astfel de fapte.
    3. "Numeroase cazuri referitoare la consumul de alcool." Si eu, ca oricine care a trecut prin scoala, am avut profesori care trageau la masea in timpul orelor. Cazurile respective trebuie reclamate de parinti si elevi si sanctionate individual conform Statutului cadrelor didactice, la nivel de scoala sau inspectorat. Nu vad ce legatura au testele psihologice cu asta. Daca bea in timpul liber, fara sa se prezinte in stare de ebrietate la munca, treaba lui. Tine de viata personala a fiecaruia. Apropo de asta. Acum ceva timp am incheiat o asigurare de viata. Pentru asta trebuia sa completez un chestionar. In care aparea intrebarea: Consumati ocazional bauturi alcoolice ? Dau sa raspund sincer: DA. La care agentul de asigurari sare ca ars. Sa nu cumva sa raspund afirmativ. Am intrebat si eu daca faptul ca beau cate o bere cu amicii ma face un individ dubios. Nici nu mi-a zis ca da (normal eram clientul), nici ca nu. Asa ca daca asta este si mentalitatea onor psihologilor va dati seama !
    Toata povestea prezentata in articol imi pute a politie a mintii. Respectivii psihologi ar trebui sa constate doar daca un profesor sufera de afectiuni psihice care-l impiedica sa-si desfasoare meseria. Ma indoiesc si de faptul ca respectivele teste psihologice sunt foarte profesionist realizate. Daca sunt ca cele care erau aplicate celor ce erau recrutati in armata e clar. Doar o groaza de indivizi cu probleme psihice au primit o arma. Stim cu ce consecinte. Cunosc personal un caz in care un individ cu serioase afectiuni psihice a fost recrutat.
    In final, tin sa precizez ca nu sunt nici profesor, nici homosexual, nici pedofil (Doamne fereste !), nici alcoolic. Am numai tendinta sa ma enervez cand citesc aberatii care imi contrariaza bunul simt ! Adica am o problema cu nervii !”
    “30 | nicolae75-(21-11-2006 16:46) daca cei de la cotidianul au cit de cit coloana ar trebui sa faca si sa publice o ancheta asupra acestor asa-zisi psihologi, colegiu etc. etc. dar sa nu o puna pe donsoara care a scris articolul sa faca asta ca iese dezastru. ea face parte se pare din rindul celor care doar muncesc, nu gindesc.”
    “31 | Loda-(21-11-2006 18:36) Testarea psihologica am facut prima,si se pare ultima,oara anul trecut si m-am stricat de ras(sau de plans?), cum s-a realizat.Ne-au strans pe toti, 50 de oameni(laolalta profesori, contabili si femei de serviciu) ni s-au pus in fata niste asa -zise teste(intrebari de fapt) cu intrebari la care numai un tampit ar fi raspuns sincer, daca era bolnav psihic(ceea ce nu inseamna prost) stiind ca-si risca postul: Consumati substante interzise, auziti voci(?!) etc. Si cu asta, gata ! Nu ni s-a mai comunicat apoi nimic, rezultatul testului…”
    “32 | Doc-(21-11-2006 19:07) "eu nu sunt psiholog…. dar stiu ca depistarea unei boli psihice se face prin intalniri repetate, personale a unui medic psihiatru cu respectivul, nu printr-un test frontal, sunt bolile cele mai greu de descoperit..."
    Cu alte cuvinte, sistemul porneste de la premisa ca profesorii vor fi responsabili si vor admite singuri, daca e cazul, ca sunt iresponsabili.
    Dincolo de asta, eu cred ca modul in care e pusa problema este gresit. Dincolo de a nu intelege cu ce drept, nu inteleg nici cu ce noima intra Statul in problemele personale ale profesorilor. Statul ar trebui sa se intereseze exclusiv de calitatea actului de predare si de siguranta generala a elevilor, si sa porneasca intreaga conceptie a sistemului de la principiul acesta. Trebuie sa existe un cod clar de conduita al celor care vin la catedra, se pleaca de la premisa ca toti il respecta si se creeaza un mecanism pentru a-i descoperi din timp pe cei care nu-l respecta (nu e treaba statului sa afle si din ce motive), si de a proteja sistemul si elevii de acestia. Dincolo de absurdul de detaliu al cercetarii, cum e cel enumerat mai sus; dincolo de abuzul scandalos al intrarii in viata privata a omului; este si absurd si scandalos sa pornesti de la premisa inversa, ca toti sunt niste potentiale pericole, si apoi sa-i pui pe ei sa demonstreze, in orice fel, contrariul.”
    “33 | cezara-(21-11-2006 21:09) Sa fim seriosi! Acest centru de Resurse si Asistenta ... este cumva platit de la guvern? Asa poate se explica manevra jenanta prin care , in prag de proteste sindicale apar rezultatele acestui studiu. Rusine,rusine,rusine.......”
    Associated Topics

    Societatea de mâine


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.53 Seconds