Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 48 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Titus Filipas. Buldozerul domnului Zub
    Scris la Wednesday, February 28 @ 16:00:47 CET de catre asymetria
    Lecturi critice Titus Filipas scrie "„Mușamaua lu’ Vadim”, care încerca stângaci să obtureze „lumina” iradiată de Traian Băsescu „vorbind națiunii” de la rostrum parlamentar, nu a avut vreun efect. Aceasta datorită ralierii noilor „tovarăși de drum” la războiul 4G împotriva României. Mă stupefiază să constat pe lista semnatarilor Raportului Tismăneanu și prezența unui Senior extrem de onorabil, ce își construise o solidă și veritabilă reputație de luptător anticomunist. Mă refer la profesorul ieșean Alexandru Zub. Până la Raportul Tismăneanu, „instituția morală Alexandru Zub” era infinit mai credibilă decât instituția prezidențială a României !


    Buldozerul domnului Zub

    Imediat după 23 august 1944, internaționaliștii dirijați sinergic de la Washington și Moscova au început să aplice României proceduri tipice 'războiului din cea de a patra generație', --4GWProcedures--, specific orientate împotriva fundamentelor culturii unei țări. Iar după 1989, războiul 4G purtat împotriva României a înregistrat un succes paroxistic. Astfel Raportul Tismăneanu, citit de Traian Băsescu în Casa Poporului, este doar o nouă fază din acest război. „Mușamaua lu’ Vadim”, care încerca stângaci să obtureze „lumina” iradiată de Traian Băsescu „vorbind națiunii” de la rostrum parlamentar, nu a avut vreun efect. Aceasta datorită ralierii noilor „tovarăși de drum” la războiul 4G împotriva României. Mă stupefiază să constat pe lista semnatarilor Raportului Tismăneanu și prezența unui Senior extrem de onorabil, ce își construise o solidă și veritabilă reputație de luptător anticomunist până la acel moment. Mă refer la profesorul ieșean Alexandru Zub. „Instituția Alexandru Zub” era infinit mai credibilă decât instituția prezidențială a României ! Sigur, domnul Alexandru Zub are scuza că biochimia vârstei avansate deteriorează ‚cablajele creierului’ (aceasta este traducerea mea pentru "brain wiring", am găsit cu motorul Google aproximativ 68 700 de citări pentru sintagma "brain wiring" pe data de 8 februarie 2007), legitatea biochimică este doar o consecință dramatică a „legii entropiei” pe care o acceptăm cu toții.

    Raportul Tismăneanu condamnă în mod expres protocronismul. Acum, sînt de acord și eu cu aprecierea că dacă nu ar fi existat la noi epoca fanariotă, protocronismul nu ar fi apărut, nu era necesar ca el să apară. Dar epoca fanariotă a venit peste noi atunci când Occidentul Europei beneficia de Epoca Luminilor. Îi contrazic vehement pe iluștrii universitari români care au semnat Raportul Tismăneanu: Atâta vreme cât incorporează o epistemologie auto- critică, protocronismul românesc este un „rău necesar”. În istoria românilor interpretarea duratelor lungi contează enorm, știm acest lucru din textele lui Miron Costin și Fernand Braudel. Iar protocronismul românesc încearcă doar să construiască o primă punte peste un hiatus cultural imens, o construcție extrem de fragilă, admit și eu aceasta.
    Alte neamuri și popoare, ce au avut tot timpul material și toată substanța financiară să evolueze cultural într- un timp când noi eram sprijiniți numai pe Isihasm, --care contează pentru noi tot atât de mult cât o întreagă Epocă a Luminilor! --, încearcă să fure mârșav din identitatea noastră, pe care noi acum doar o bănuim.

    Literatura străromână face parte din acest tezaur identitar al nostru. În recenta mea documentare pentru a scrie articolul „Actualitatea lui Ioan Cassian”, am constatat că există încercări de a șterge pentru totdeauna din istorie mărturiile indirecte privind nașterea acestui Ioan Cassianus în Scythia Minor (Dobrogea). Istorici francezi susțin acum că autorul latin Ioannes Cassianus (Jean Cassien cum îi spun ei) s - ar fi născut în Franța.

    Imediat după Raportul Tismăneanu, document sprijinit de universitari cu o reputație anticomunistă altminteri impecabilă, --Alexandru Zub, Ruxandra Cesereanu, Eugen Negrici--, cetățeni francezi veniți în România sub masca de „investitori strategici” au ras cu buldozerul bisericile creștine din secolul IV din Dobrogea, a căror existență materială corobora pasajele autobiografice din opera lui Ioan Cassian. Credeți- mă, eu am depășit vîrsta la care să mai cred în simple coincidențe!

    Pentru sprijinirea celor insinuate subliminal de mine în titlul acestui text, voi invoca argumentația impecabil scrisă de tînărul om de presă român Alexandra Olivotto:
    +Capele din secolul IV, rase de pe fața pământului. Un buldozer aparținând firmei Agrifrance a făcut praf un monument istoric din județul Tulcea. La doi kilometri și jumătate de cetatea Ibida, de lângă satul Slava Rusă din Dobrogea, se găsea un complex monahal existent din secolul IV-VI d.H., cu două capele, plus anexe, împrejmuit de o incintă. [...] Descoperit în de cercetători, complexul paleocreștin a fost acoperit cu pământ în așteptarea unor vremuri mai bune în care ar fi putut fi restaurat. Însă acum două zile, un buldozer al firmei Agrifrance, care deține terenul în arendă, a distrus 70% din monument, potrivit primarului Ivan Ignat. Acesta crede că acționarii francezi ai firmei, Yves Grassat și Jean-Pierre Garbay, nu știau de existența monumentului [...] De altă părere este însă Victor Tarany, și el acționar la Agrifrance, dar aflat în litigiu [ ...] El susține că și el, și primarul le-ar fi spus francezilor să nu facă monumentul una cu pământul. „Primarul le ține spatele și face tot felul de măgării cu ei. Ei s-au hotărît sa facă așa [ ...] la români, cărora le zic degenerați.”+ (Acesta a fost un citat trunchiat, dar suficient de relevant, din ziarul bucureștean Cotidianul de pe data de ).
    Titus Filipas
    "
    Associated Topics

    Memoria


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.37 Seconds