Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 95 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Un sondaj. Procesul Comunismului. Scopuri si mjloace.
    Scris la Tuesday, May 02 @ 18:20:06 CEST de catre asymetria
    Geopolitica ”Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci cine?!”

    De citeva timp în România există și tremură de nerăbdare să porneasca în cursă doi bidivii de vîrste apropiate: mai tînăra Comisie prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste, să-i spunem pentru simplificare ”Comisia-Tismăneanu-Băsescu” (CTB), și mai vârstnicul Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, să-i spunem pentru simplificare ”Institutul Oprea-Tariceanu” (IOT). Care bidiviu, care jokeu va cîștiga, cine va ajunge la potou primul? Care vor fi premiile? Ele vor fi o supriză.
    In afară de aceste instituții recente, există încă cel puțin o duzină de alte instituții universitare și academice care au programe de cercetare similare, dar scopuri strict științifice. Cele ale instituțiilor mai sus numit sunt în primul rînd politice și apoi de investigare științifică. În loc să se concentreze competențele, ele se dispersează, cu pericolul de a se construi o nouă grilă de formule politicește corecte, ce riscă să fie greu de dislocat. Dacă luăm în considerare imensitateta materialului de arhiva nedefrișat, în parte secret, inaccesibil din pricina legilor care au fost re-votate imediat dupa 1989 cu privire la arhive (îin efortul disperat și previzibil al structurilor de putere anterioare de a se proteja), vom percepe dificultatea de a se avansa fără riscuri în acest teren minat. De aceea declarațiile optimiste ale lui Vladimir Tismăneanu privind construirea rapida (pînă la toamnă) a unui document de vreo 100 de pagini care să serveasca o argumentație, atît de mult așteptată, prezidentului Basescu, pentru condamnarea regimului comunist totalitar, mi se par, ca și altora, o dovadă de crasă superficialitate. Măcar.
    Evident, scopul activitații CTB poate fi mai pragmatic : un document de bază care să-i permită lui Traian Băsescu să se debaraseze rapid de aceasta povară luată în cîrcă sub presiunea unei părți infime, dar simbolic importante, a societății românești și să dea un semn liniștitor celor speriați, adică oligarhiei vechi și neo-vechi: nu vă temeți, nu trecem la represalii, închidem doar gurile celor care fac gălagie. Raport ați vrut, raport aveți. Ba și condamnare. Doar că apoi, nimic nu se mai clintește. Ca după Nuremberg I. Nici în grupurile care îl țin în brațe pe președinte, nici în cele care se fac că i se opun. Ce nevoie era de Rabini, adică de aceste Comisiuni și institute, dacă afacerea mergea bine între noi? Banc strămoșesc, deloc antisemit, nici antiromân măcar. Pentru cei ce vor, pentru uituci, am să-l repovestesc într-o zi.
    Comisia prezidențiala pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu, a avut, la Palatul Cotroceni, prima reuniune, informeaza un comunicat al Administratiei prezidențiale. In 5 aprilie, președintele Traian Băsescu a decis să inființeze o comisie prezidențiala (evident!) pentru analiza dictaturii comuniste din România. Conform comunicatului, scopul Comisiei este "elaborarea unei sinteze științifice privind crimele și abuzurile regimului comunist din România, de la inființarea sa și până la Revoluția din decembrie 1989". Comisia va analiza principalele instituții care au făcut posibilă perpetuarea dictaturii comuniste, încălcările flagrante ale drepturilor omului și rolul unor personalități politice în menținerea și funcționarea acestui sistem, în perioada menționata, (s.n.) preciza Președinția. (Mediafax)
    De ce se oprește activitatea analitică a istoricilor la lovitura de stat, numită de mine Zaveră [pentru Adevăr], de alții considerată Revoluție, din decembrie 1989? O revoluție schimbă un regim, un sistem, înlocuiește o oligarhie cu alta. Cea din 1989 nu corespunde decît în parte criteriilor clasice pentru definirea revoluției.
    Dar Marius Oprea, de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICC sau IOT), a enunțat pe ici-pe colo cîteva idei și proiecte mai puțin liniștitoare pentru carierele celor vizați. Torționarii în viață, de pildă. Cine știe ce va ieși dacă se combină ideea lansată, probabil de Paul Goma, și reluată fără semnele citării de Vl. Tismăneanu, despre un proces de genul Nuremberg, N -II. Unde actele criminale și genocidare făcute în numele comunismului să fie declarate crime imprescriptibile. Marius Oprea a declarat deasemenea că Guvernul ar putea promova un proiect de lege vizand anularea tuturor sentințelor politice date în procese penale sau prin dispoziții administrative în timpul regimului comunist, o propunere în acest sens fiindu-i înaintată premierului Calin Popescu Tăriceanu. "Practic, este vorba de ștergerea stigmatului pe care foarte mulți foști deținuți politici îl poartă încă", a precizat Oprea. Răspunzand unei intrebari referitoare la numărul victimelor regimului comunist, Marius Oprea a spus că, potrivit datelor la zi culese din arhive, 630.716 de persoane au fost închise, aruncate în lagăre sau cu domiciliul forțat. Mai apoi ar fi vorba și de aspecte mai puțin simbolice.

    Instituția a fost creată printr-o decizie a Guvernului, atribuțiile sale sunt de a ancheta și de a identifica crimele, abuzurile si violarile drepturilor omului pe toata durata regimului comunist din România. Una din responsabilitațile acestei institutii va fi de a informa organele autorizate pentru ca ele sa ia masurile necesare. Principala sarcina a departamentului de investigații va fi să adune probele care vor fi apoi trimise procurorilor militari. ”Misiunea noastră nu este aceea de a acuza torționarii”, a declarat Marius Oprea, președintele Institutului.
    Subordonat Guvernului și Primului Ministru, Institutul va avea o viața limitat&; șase ani, cu posibilități de prelungire. Stejărel Olaru et Lucia Hossu Longin au fost aleși ca director executiv si respectiv, secretar general. Consiliul de administratie e compus din : Constantin Ticu Dumitrescu, Doina Cornea, Andrei Pleșu, Cristian Pârvulescu, Radu Filipescu, Petre Mihai Băcanu, Radu Ioanid, Dennis Deletant, Gabriel Liiceanu et Elvira Bianu.


    Iată întrebările la care vă invit să raspundeți:


    1. Ce însemnătate are și cum ați vrea sa fie organizat, să se defășoare Procesul comunismului? Un proces moral sau un proces în justitie? Într-un cadru de justiție civilă sau militară?

    2. Ce efecte trebuie sa aibă asupra noastră, adică asupra societății, națiunii din care facem parte?

    3. Timpul acordat de fondatorii pentru îndeplinirea misiunilor trasate acestor instituții, vi se pare suficient?

    4. Dacă nu, ce propuneți?

    5. In ce mod pot fi transformate în acte, și în ce fel de acte, concluziile ce se vor desprinde din activitatea instituțiilor mai sus pomenite?

    6. Doriți declararea crimelor de stat și abuzurilor grave, actelor de tortură făptuite sub acoperirea luptei de clasă în societatea rom&neasca de dupa 1945 ca vinovații imprescriptibile? Da? De ce? Nu. De ce?

    7. Pot fi responsabilii pentru crime contra umanității, rămași în viață, eliminați legal din viața politică?

    8. Romania a fost o colonie sovietica? Pînă cînd?

    9. A fost România, în secolul XX, în situatia unui razvoi civil larvar sau declarat? Cînd?

    Puteți formula alte întrebări și le puteți propune sub forma unui sondaj, înscriindu-vă ca utilizator al acestui site la adresa
    http://www.asymetria.org/html/index.php


    Nota: Bibliografie
    Yves Ternon, L'État criminel. Les Génocides au XXe siècle, Seuil, 1995, Paris
    Siteul realizat de Ioan Roșca http://www.procesulcomunismului.com
    Pentru cei foarte curioși
    Bibliografia istorică a României 1994-1999
    http://www.bcucluj.ro/re/oc/BistRO/
    Associated Topics

    Historia ocultaNoduri si reteleRezistentaSeismogrameSocietatea de mâineValori

    Ne cerem scuze, nu sunt permise comentarii pt. acest articol.

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.66 Seconds