Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 57 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Recenzii: Mariana Claudia Popescu. Dan Puric- "Cine suntem"
    Scris la Tuesday, March 17 @ 15:34:35 CET de catre asymetria
    Memoria Re-amintirea marilor modele culturale preocupate de lămurirea specificității naționale nu exclude o exactă cunoaștere a contextului contemporan, diagnosticat cu ochi critic: demitizare, desacralizare, imoralitate, dezinformare, diversiune etc.

    Dan Puric- "Cine suntem" Istoria subiectivă a unei lecturi Cartea lui Dan Puric, "Cine suntem", editura Platytera, București, 2008, propune un orizont, în care se construiesc, subtil, contraponderi la mediocritate, demagogie, derivă, imoralitate, crize, ipocrizii. Reunind mai multe interviuri și comunicări, volumul mă pune pe mine, cititorul, în situația nu de a înțelege, ci de a mă lămuri, în sensul arhaic de cuprindere și transfigurare a unei realități: "Lămurirea e dincolo de întuneric și lumină… căci ea nu se petrece asupra a ceva, cât mai degrabă întru ceva"(Constantin Noica). Fără niciun efort, abandonez toate stereotipiile culturale, nu mă mai interesează subtilitățile structurale și stilistice și, într-o primă fază, (re)descopăr forța cuvântului care zidește, cuvântul cu miez, proaspăt, curat. Sensurile sunt luate în stăpânire treptat, "limba română se liturghisește"(p.87), așa cum întâmplările mari sau mici ale ființei se ritualizează. Spirit erudit, autorul, fără preocupare, cel puțin aparent, pentru efectul literar al discursului, provoacă cititorul să reconsidere momente, valori, personalități, să-și ia un răgaz, să mediteze asupra unor evenimente care țin de experiența individuală sau de cea colectivă. Atitudinea persuasivă, fără patetism, dar cu o asumare totală a destinului propriu și al neamului, îndeamnă la "îndrăzneală", la "iubire creștină", la descoperirea sensurilor profunde și paradoxale ale vieții și ale morții. Recursul la Memorie pare a fi calea pentru a depăși "labirintul identitar în care ne zbatem astăzi"(p. 144). Și Memoria înseamnă Eminescu, Iorga, Blaga, Eliade, înseamnă martirii pușcăriilor comuniste- "Sfântul din Omul Răsăritean înlănțuit". Memoria este recuperată ca o "re-ndrăgostire de poporul român"(p.165).
    Ceea ce oferă această carte, în mod esențial, este lămurirea întru ființă. Dragostea, demnitatea creștină, lumina care se opune "îmbeznării", "eternitatea care zdrobește istoria" sunt tot atâtea căi spre a afla "Cine suntem".
    Retorica schimbării are repere dihotomice: hamletianul "a fi sau a nu fi" și "tu poți să fii", istorie și anistorie, cădere și zbor (rugă), "vizibilul puterii istoriei" și "invizibilul puterii lui Dumnezeu", Occidentul cu "probleme" și Orientul cu "taine". Surprinzător, autorul fixează cu aceeași acuratețe și timpul trăit și timpul sacru și, poate, de aceea mesajul rămâne, în mare măsură, optimist. Ruptura între trecut și prezent, între faptă și gând, între "mâlul mediocrității" și "demnitatea autenticului" nu este de nedepășit: "Cămașa lui Hristos, pusă în fiecare Duminică la biserică, te dezmărginește de prezentul minor și-ți redă respirația prezentă, acum și aici, a integralității tale. Haina memoriei actualizate te reface ca om". Asumarea trecutului, aducerea acestuia în prezent, probabil cu un mare efort de voință pentru unii, prin credință pentru alții, este prețul libertății. O libertate înțeleasă, în descendența lui Blaga, ca trăire în orizontul misterului sau, cum spunea Petre Țuțea, ca dogmă, pentru că "dogma e forma purtătoare de mister", iar misterul este "singura formă eliberatoare din neliniștile mărginirii personale, ale înlănțuirii cosmice și comunitare și ale perspectivei infinitului și mortii".
    Re-amintirea marilor modele culturale preocupate de lămurirea specificității naționale nu exclude o exactă cunoaștere a contextului contemporan, diagnosticat cu ochi critic: demitizare, desacralizare, imoralitate, dezinformare, diversiune etc. Intuitiv și cultivat (nu pot fi ignorate nenumăratele referințe livrești!), Dan Puric propune un discurs care ascunde o rezervă inepuizabilă de decodificări. Recunosc, în toate intervențiile autorului care înțelege arta "ca mărturisire", o matrice spirituală în funcție de care pot și vreau să mă definesc și eu, constat că acesta este sensul pe care vreau să-l dau duratei personale. Altfel spus, este o strategie de apărare a firescului vieții noastre cea de toate zilele, în care și actul lecturii poate fi mai mult decât un gest cultural. Este un text care se împrospătează necontenit, se reinventează, alege spre "Centru" drumul în spirală, transformă Cuvântul în spectacol donquijotesc, păstrând solemnitatea ideii.
    Mariana Claudia Popescu
    Associated Topics

    Rezistenta


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.87 Seconds