Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 102 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Noi reactii la improvizatiile pseudostatutare ale Comitetului director al Uniuni
    Scris la Wednesday, June 17 @ 10:03:03 CEST de catre asymetria
    Lecturi critice
    Scriitorul Gheorghe Săsărman, membru al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, ne trimite spre publicare reacția sa la încercarea de a impune adoptarea unui nou statut al US. Am aflat si eu, foarte târziu, -scrie Gh. Săsărman- despre amănuntele dezbaterii stârnite de încercarea de a impune adoptarea unui nou statut al US (inclusiv de scrisoarea lui Dan Mircea Cipariu). I-am trimis doamnei Irina Petras un scurt comentariu,în legătură cu luarea de poziție a Filialei Cluj. Reproducem mai jos comentariul său.


    Am aflat și eu, foarte târziu, despre amănuntele dezbaterii stârnite de încercarea de a impune adoptarea unui nou statut al US (inclusiv de scrisoarea lui Dan Mircea Cipariu). I-am trimis doamnei Irina Petras un scurt comentariu,în legătură cu luarea de poziție a Filialei Cluj, comentariu pe care îl reproduc mai jos :


    " Cazul în speță al dezbaterii stârnite de propunerea de adoptare a unui nou statut al US mă gaseste din păcate insuficient pregătit ; printre altele, nu dispun nici de textul actualului statut, nici de acela al proiectului, și imi vine destul de greu sa mă pozitionez in raport cu opiniile atat de vehemente puse in circulatie. Dar am o oarecare experienta in materie de "Vereinsrecht" (legislatia germană privind asociațiile) : am fost inițiatorul și primul președinte al Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania (in prezent sunt președinte de onoare al Ligii), secretar al Asociației Scriitorilor Români și Germani din Bavaria, iar intre 2005 si 2008 am fost președinte executiv al Societății Culturale "Apoziția" din München - si astfel confruntat in repetate rânduri cu chestiuni legate de statutul asociațiilor respective. Nu știu in ce măsură legislația română concordă cu cea de aici, dar in Germania modificarea statutului nu este de competența comitetului/consiliului de conducere, ci de aceea a adunării generale.
    Mai mult, prin lege se prevede obligativitatea ca hotărârile privind modificarea statutului să fie adoptate cu o majoritate de trei patrimi din totalul celor prezenti la adunarea generală ! Fac aceasta remarcă in sprijinul punctului de vedere, exprimat si de altii, care socoteste ilegala modificarea statutului US de catre consiliu (fie el si lărgit).
    Asta ar fi ca si cum guvernul si-ar aroga dreptul de a modifica constitutia, vaduvind parlamentul de una dintre atributiile lui fundamentale, un abuz inimaginabil intr-un stat democratic ! Or, in luarea de pozitie a filialei, se consemneaza ca "articolul 27 punctul a din proiect prevede dreptul consiliului de a modifica statutul" - se mentioneaza pur si simplu in paranteza, fara comentarii, de parca ar fi lucrul cel mai firesc cu putinta.
    Cu rezerva celui care nu cunoaste lucrurile in detaliu, ma vad totusi indemnat sa ma pronunt, in principiu dar categoric, impotriva unei asemenea incalcari a preceptului democratic de baza al separarii puterilor. De altfel, chiar ideea de a supune adoptarea unui nou statut oricarui alt for decat adunarii generale - respectiv, congresului sau conferintei nationale a US - este abuziva si de netolerat.
    In luarea de pozitie a filialei se sugereaza ca, in loc de a adopta un nou statut, consiliul (largit) sa adopte modificarile cu pricina sub forma unor anexe, amendamente, ordonante, care ar dobandi astfel putere de lege, adica ar avea acelasi regim ca si statutul insusi ; se face referire la regulamentele de ordine interioara si la alte acte normative, care ar avea putere de lege. Aici as face o precizare : asemenea documente auxiliare, adoptate de organe ale executivului, privesc modul de aplicare a unor legi si nu au in nici un caz caderea sa modifice sau sa anuleze prevederi ale legilor la care se refera. Cat despre ordonantele de urgenta ale guvernului, ele au o valabilitate temporara, urmand sa fie validate sau respinse prin votul legislativului ; de altfel, ele "nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de constitutie" (articolul 115 pct.6 din Constitutia Romaniei). Personal, nu inteleg de ce e atat de urgent sa fie modificat statutul US (sau adoptat unul nou), de ce trebuie evitat cu tot dinadinsul procedeul normal, prevazut in statut pentru asemenea situatii. A ajuns cumva conducerea Uniunii Scriitorilor la concluzia ca ar trebui decretata starea de exceptie ? Exista vreo amenintare la adresa US? "
     

    Intre timp am citit pe pagina "Asymetriei" proiectul de statut : art. 27 pct. a este inca si mai stupid decat credeam, intrucat pretinde ca modificarile statutului, adoptate de consiliu, sa fie "ratificate la nivel de filiala/sectie" (???) - ratificare despre care nu se mai vorbeste nicaieri in statut si care e greu de imaginat cum ar fi sa se desfasoare la modul concret ca sa poata fi apoi garant al valabilitatii pentru toata obstea scriitoriceasca. Dar revin : statutul are pentru o organizatie rolul constitutiei, iar modificarea lui este un drept inalienabil al adunarii generale. Nu stiu unde as putea gasi in forma actuala legea romaneasca privind organizarea si functionarea asociatiilor, dar in OG 26/30.01.2000 cu privire la asociatii si fundatii (aprobata prin Legea 246/18.07.2005) se precizeaza la art.21 alin.2 pct.f ca tinand de competenta adunarii generale a asociatiei "modificarea actului constitutiv si a statutului" - si nu cred ca aceasta prevedere a fost de atunci modificata.

    Gheorghe Săsărman
    Associated Topics

    Ziceri&contraziceri


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.85 Seconds