Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 43 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Geopolitica: Autonomia, drepturile si privilegiile minoritatilor în România recen
  Scris la Sunday, April 02 @ 19:49:18 CEST de catre asymetria
  Geopolitica Nota redactiei Asymetria

  Publicam aceste texte pentru a deschide dosarul unei dezbateri privind urgenta, necesitatea si oportunitatea transformarii statului România intr-o entitate statala multietnica si eventual federativa, daca nu cumva dezmembrata, asa cum se pare ca unele grupuri apartinind comunitatii maghiarilor din România doresc sa fie.
  Impreuna cu dezbaterile mai vechi propuse de revista ardeleana PROVINCIA, cu cele sustinute de Liga Pro Europa, si cu alte asemenea interventii, se contureaza o ideologie magmatica care va influenta destinul tarilor din Estul Europei in raporturile lor cu Marile Puteri.
  Aceste Mari Puteri sunt aceleasi ca acum un secol si jumatate, Germania, Rusia, la care se adauga Statele Unite, ale caror actiuni politice, determinate de propriul si strictul lor interes statal, nu au nimic comun cu vorbaria desantata privind asa-zisele drepturi ale Omului, perdele de fum lansate periodic pentru a masca inaintarea lor spre Est, spre resursele de petrol ale Orientului apropiat si mijlociu, de materii prime ale Rusiei (Siberiei).

  In aceste conditii contestarea statalitatii care poate sau vrea sa duca la dezmembrarea prosteasca si pripita a statelor deschide doar drumul acestor expansionisme.
  Nu ignoram problemele reale ale minoritatilor, ca si a majoritatilor strivite de tavalugul "mondializarii", deficit de identitate care se transforma in sentiment tragic al vietii si care sta la baza miscarilor politice identitare din in ce mai violente.

  Voim doar sa propunem un punct de plecare pentru o dezbatere care sa nu ascunda adevarata proportia a iredentismelor, continutul sovin al miscarilor pentru drepturile omului, natura ambigua a colaborarii intre centrele nationale si periferiile minoritare.
  Si sfirsim prin a pune frontal intrebarea daca slabirea statului România, cea care ne nelinisteste pe noi, este cu adevarat in interesul minoritarilor care ii sunt cetateni?
  Vom completa deci acest dosar cu documente, vechi si noi, cu trimiteri -linkuri - la situri care contin surse importante.
  Si mai ales vom incerca sa obtinem un dialog sincer, brutal chiar, dar dialog, pentru a ne feri de lipsa dialogului care nu poate duce decit la violenta fara frâu. A carui prezenta de fiara la pinda au ignorat-o populatiile fostului stat Yougoslav. Stim ce pret a avut aceasta ingnoranta si orbire, ce slaba a fost rezistenta la manipulare a cetatenilor care pina atunci, desi vociferau, traisera daca nu in pace, macar in tolernata si sub controlul legii.
  Cind legea a fost abolita, crima si genocidul programat de profitorii externi au devenit posibile. Iar profitorii nu sunt cetatenii acestor tari ci altii, ai Marilor Puteri de care va trebui mereu sa ne mefiem.

  Si in fine, merita sa ne intrebam daca interesele unui senator ungur care a facut avere dupa 1989 prin comertul cu arme, sau cele ale unui avocat, descendent dintr-o familie de oameni instariti, care moralizeaza despre drepturile omului dar se ocupa de cauze in care distanta dintre principii si interesele personale tinde sa se estompeze, pot coincide - in numele maghiaritatii unificatoare, stergând diferentele sociale- cu interesele,nu personale ci nationale, ale unor pensionari unguri saraciti de tranzitia violenta spre societatea capitalista liberala, salbaticita, a pauperizarii multilateral dezvoltate.
  Asa cum nici printre "majoritarii" mei români nu vad comunitatea de interese dintre Becali, Basescu, Tariceanu, Tiriac, Stanculescu, Tender sau C. V. Tudor, in numele numitorului comun : românitatea.

  Dan Culcer

  Autonomia, drepturile si privilegiile minoritatilor în România recenta
  (Titlul apartine redactiei)

  Incepem prin textele trimise de "Miscarea Conservatoare", care au avanatajul de a constitui deja o prima fascicola coerenta din dosarul care se va dezvolta in aceste pagini, in functie de timpul nostru si de reactivitatea unro invitati. Publicarea acestor documente nu implica adeziunea redactiei sau a lui Dan Culcer la anumite teze sau formule reproduse mai jos. Orice reactie, comentariu sau proiect conex sau advers, sustinute cu argumente juridice, sociale, sociloogice, psihologice si istorice sunt binevenite si vor fi publicate in cadrul dezbaterii aici initiate. DC
  ---------------------------------------
  Mișcarea Conservatoare își precizeză poziția fermă împotriva adoptării proiectului de lege privind statutul minorităților naționale propus de Guvern în complicitate cu UDMR-ul, deoarece:

  I. Proiectul legislativ este anti-românesc pentru că ignoră cu desăvârșire asigurarea protecției persoanelor de naționalitate română, aflate în minoritate în ariile locuite preponderent de minorități naționale ? exemplu tipic fiind județele Covasna și Harghita, unde adoptarea proiectului de lege ar duce la crearea de jure a unui ?stat în stat?.

  II. Proiectul legislativ este anti-constituțonal
  a) potrivit articolului 1 din Constituția României, ?România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil?; potrivit articolului 2 alineatul 2, ?Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu?; în proiectul de lege privind statutul minorităților naționale, la articolul 2 se precizează: ?Minoritățile naționale sunt recunoscute ca factori constitutivi ai statului român, împreună cu națiunea română, majoritară?. Astfel se neagă caracterul de stat suveran și național, ajungându-se până la redefinrea acestuia ca stat multinațional.
  b) Constituția României în concordanță cu legislația internațională, consfințește la articolul 6, Dreptul la identitate, ?Statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase?. În forma actuală, acest proiect legislativ, NU asigură egalitate între persoanele aparținând unei minorități naționale și cele aparținând majorității, ci doar privilegii pentru minoritari în dauna majorității.

  III. Proiectul legislativ nu cuprinde și obligații, ci numai drepturi ale persoanelor aparținând minorităților naționale.

  IV. Proiectul de lege nu prevede nici un drept pentru populația majoritară unde sunt numeric minoritari față de națiunea minoritară.

  V. Proiectului de lege este ambigu, nefiind definită sintagma ?comunitate națională?, introdusă alternativ cu sintagma ?minoritate națională?, denotând astfel apartenența expresiei inconsecvente și a superficialității neprofesioniste de tehonoredactare legislativă.

  VI. Proiectul de lege nu este în concordanță cu nici o legislație internațională în domeniu, nici una neavând asemenea prevederi.


  Astfel sunt încălcate pe rând demnitatea de român acolo unde sunt minoritari în propria țară și Constituția României.


  Biroul de Presă al grupului de inițiativă pentru înființarea partidului ?Mișcarea Conservatoare?

  HYPERLINK "http://www.conservatorii.ro" www.conservatorii.ro
  HYPERLINK "mailto:mugur@conservatorii.ro" mugur@conservatorii.ro
  HYPERLINK "mailto:presa@conservatorii.ro" presa@conservatorii.ro  Anexa 1. (Mică istorie)
  (1)

  INCLUDEPICTURE "http://www.lumeam.ro/Harta1.JPG" * MERGEFORMATINET

  (2)

  Proiectul de operatie al comunistilor din Romania
  (Aprobat de Comitetul Executiv al Internationalei Comuniste, 8 august 1924)
  ?In ziua de 8 august, la sediul Kominternului s-a aprobat urmatorul plan de actiune in Romania, aplicabil in prima jumatate a lunii septembrie a.c. Ca principiu, s-a admis ca in toate actiunile ce vor avea loc in statele din Balcani, Uniunea Sovietica sa nu participe oficial. Ajutorul efectiv, cu oameni si mijloace materiale, este dat numai de catre comunistii grupati in centre, care-si iau asupra-si responsabilitatea pentru ei. Planul se reduce la urmatoarele actiuni:
  Intreaga Romanie este impartita in cinci zone:
  - Prima zona, sau cea de Nord, cuprinde raionul Bucovina;
  - A doua zona este Basarabia propriu-zisa;
  - A treia zona, Sud-Rasarit, cuprinde Dobrogea romaneasca si intreaga Silistra;
  - A patra zona cuprinde raionul Banat si Ungaria de Rasarit;
  - Zona a cincea cuprinde partea de Nord, Ungaria rasariteana si Transilvania".
  ?Nu cunoastem inca celelalte asemenea complexe care ar intra in , dar ne intrebam: dupa ce jumatate din teritoriul Romaniei este propus pentru , celelalte parti ale Romaniei in care complexe ar putea fi incluse?
  Ce consecinte ar avea faptul, daca am presupune, prin absurd, ca s-ar putea gasi niste oameni rupti de popor, de sentimentul patriotic, de fidelitate fata de marxism-leninism si fata de adevaratele interese ale lagarului socialist - care sa accepte includerea tarii intr-o asemenea ? Romania ar fi lichidata ca stat, iar poporul roman ca natiune - prin simple mijloace administrative, cu justificari in numele unor considerente de pseudomarxism-leninism.
  Trebuie sa-i fim recunoscatori lui E. B. Valev ca ne-a dat posibilitatea sa descifram, pe o propunere concreta, sensul real al formulei cifrate a ."
  (Costin Murgescu, ?Probleme ale relatiilor economice dintre tarile socialiste", 1964) In anii interbelici, Kremlinul poruncea agentilor sai europeni prin intermediul unor organizatii din Viena si Paris care aparent actionau in numele ?societatii civile", majoritatea cu glazura liberala sau vag socialista. De ce nu ar functiona si in prezent acel sistem ingenios si profitabil de comunicare? Intelegerea de la Malta a deschis rusilor practic toate usile, ei putand da ordine acum si de la Washington, nu numai de la Viena si Paris. Si prin cine nu te astepti: o institutie elitista de anvergura Marelui Orient al Frantei l-a avut un timp in frunte, ca Mare Maestru (presedinte), pe Fred Zeller, fostul secretar particular al lui Trotki! Este posibil ca asemenea ?fronturilor" interbelice si organizatiilor actuale constituite in numele ?societatii civile", inclusiv unele societati elitiste, sa fie dirijate in mod subtil de Moscova. Cui serveste, de exemplu, revizionismul nou in forma, dar vechi in fond, profesat de aceste organizatii? Ce religie dominanta au tarile supuse actiunii sau criticii revizioniste? Ce mare putere din apropiere are interesul sa le divizeze? Desigur, revizionismul nu-i o exclusivitate ruseasca. Este temelia oricarei strategii de realizare a unei Noi Ordini, insa Noua Ordine stabilita la Malta semnifica departajarea confesionala pe blocuri compacte si alaturi de Bush s-a aflat Gorbaciov. Ar fi de neconceput ca Moscova, parte semnatara a planului Noii Ordini Mondiale, sa fie data la o parte sau ignorata. Asa-zisa surpriza ruseasca din Kosovo este o proba irefutabila si cu siguranta altul va fi aportul rusesc dupa alegerile prezidentiale. Dinaintea unui pericol potential de acest calibru nici o scrutare ipotetica a prezentului nu este superflua daca ipotezele au ca suport precedentul istoric: nu sunt prea multe variantele distructive esentiale. Presupunerile de mai sus au la baza un precedent - si anume - ?inregimentarea intelectualilor" de catre rusi in anii interbelici, folosindu-se ?calea ocolita". Crezi ca esti un intelectual luminat, ca mesajele venite din Occident sunt occidentale si benefice numai fiindca vin de acolo, uiti sa te intrebi ?cui servesc?" si sfarsesti servind tabara antioccidentala. Este cazul lui Mihail Sadoveanu care a primit pana la saturatie ?lumina" occidentala si a ajuns, in numele acestei lumini, sa-i slugareasca pe rusi. A confundat un principiu filosofic cu fenomenul astronomic. Iata ce frumoase surprize rezerva mentalitatea de sclav! Uneori, intelectualii bantuiti de aceasta mentalitate se revolta; o revolta monstruoasa, asemanatoare cu aceea a psihopatilor: isi proiecteaza suferinta asupra celor multi si vinovati de demnitate. Ma gandesc cu oroare la toti famenii cerebrali care, invocand libertatea de opinie, au declansat cu surasul pe buze revolutii, razboaie civile si experimente sociale. Poti oare, in numele libertatii de opinie, sa demolezi ceea ce s-a cladit prin ?sacrificiu uman" si sa nu fi tras la raspundere? Sa ridici din umeri cand ti se reproseaza ca au murit oameni si sa spui ca ?au murit pentru cauza", ca ?au fost asasinati miseleste de guvern"? Cine a construit, cine a declansat ?cauza" ucigasa? Ar trebui in mod normal ca acesti intelectuali perniciosi sa fie tratati asemenea criminalilor de razboi. Ei sunt compasul care traseaza cercul vicios: asa au fost Lenin si Trotki, membri ai Marelui Orient, Haushofer si Rosenberg, membri ai Societatii Thule. Fara ei nu am fi auzit de Stalin, de Ceausescu, de Mao, de Hitler, de Heydrich, produsii lor, executantii lor. Un simplu amendament restrictiv privitor la libertatea de opinie ar suprima din fasa toate dezastrele generate de frustrarile acestor intelectuali morbizi. Din nefericire, un astfel de amendament este si va ramane un ideal.
  Noua Ordine a libertarianismului
  In centrele de comanda ale intelectualilor cu mentalitate de sclav zornaie arme, susotesc afaceristii si politicienii marilor puteri, stapanii, toti, la unison, adepti ai unor Noi Ordini. Fiecare doctrina politica, fiecare ideologie a urmarit o Noua Ordine Mondiala. Fara exceptie. Viitorul apropiat, care va apartine libertarianismului, se configureaza sub ochii nostri si, implicit, o Noua Ordine prinde contur, mai vizibil in spatiul european. Independenta, suveranitatea sunt pe cale de disparitie, ca si statul national, iar sistemul economic si social se axeaza, simptomatic, pe principiul ?laissez-faire". Si-au facut aparitia si termenii specifici libertarianismului, precum: devolutie, subsidiaritate, agentii protective dominante, euroregiuni, regiuni autonome cu statut special, concepte ale teoriei disolutiei statului de tip national si germeni ai imperiilor federaliste viitoare. Totusi, natiunile ?vechi" inca exista, la fel si sentimentul national sau dorul de patrie, si nu se poate face abstractie de suferintele stramosilor transfigurate in fobii sau in manifestari sovine. Este limpede ca numai statul national poate genera integritatea natiunii pe care o reprezinta. Orice defectiune a acestui tip de stat conduce la o epurare etnica favorabila natiunilor conlocuitoare. Se cunoaste tragedia romanilor ardeleni in anii 1941-1945, cat si cum au suferit bucovinenii, ajunsi minoritari, basarabenii si, de curand, transnistrenii lui Ilascu. Asistam impresionati la fuga sarbilor din Kosovo... Apropo, sa fie o intamplare ca o data cu instaurarea pacii in Kosovo se pune problema autonomiei Transilvaniei, Banatului si - inca timid - a Moldovei? Fiind in discutie a doua dezmembrare a Romaniei, dupa cea realizata de Stalin, si orientandu-ne dupa evenimentele bulversante din Balcani, ar fi o copilarie sa mai acordam vreun credit ?accidentului istoric", purei intamplari. Nimic nu-i lasat la voia hazardului. Declaratia prorevizionista facuta la Budapesta de Wesley Clark, comandantul fortelor NATO din Europa, a urmat unei analize amenintatoare efectuate de Institutul american de Studii Strategice Stratfor si a fost insotita de o harta anticipativa, editata de Alianta Radicala, in care reapare o inovatie ruseasca de trista amintire: Regiunea Mures Autonoma Maghiara - sub numele de ?Transilvania-Erdélyi". Suntem in fata unui inceput de ofensiva teoretica externa cu scopul antrenarii opiniei publice internationale in problematica noului obiectiv. Fara indoiala, cu vremea, aceasta ofensiva din exterior va creste in intensitate. Pentru a se impusca doi iepuri deodata, in paralel se duce o munca de lamurire a opiniei publice si cu privire la statutul viitor al Voivodinei.
  Se mai pot declara romani unii intelectuali romani?
  Concomitent, se desfasoara - la adapostul libertatii de opinie - o febrila activitate interna de demolare teoretica a principiilor de baza ale statului national si unitatii natiunii. Nu ma refer la urmasii salbaticilor leventi, rusinea speciei umane, ci la intelectualii de origine romana. Acesti indivizi cu mentalitate de sclav, inainte de a pune in discutie conceptele libertariene distructive si chiar anarhice, absolutizarea Drepturilor Omului ducand la anarhie, ar trebui sa se intrebe de ce fauritorii Statului Roman au evitat criteriul federalist, usor aplicabil atunci regiunilor istorice. Raspunsul este simplu: federalizarea mentine veleitatile separatiste si favorizeaza activitatile subversive straine, cum am vazut in cazul Iugoslaviei. Des invocata comparatie cu Germania si cu alte state federale este anulata de istoria geopolitica. Pe de alta parte, constructorii Romaniei moderne au tinut seama de unitatea de limba, de constiinta de neam, de unitatea spirituala, de drepturile istorice. ?Statul national" roman nu a fost, nu este si nu va fi o sintagma fara continut. Am in vedere Regatul Romaniei Mari, adevaratul stat national roman, nicidecum Romania creata de Stalin, care, si ea, este acum amenintata. Este revoltator sa vezi intelectuali romani lucrand de zor la refacerea Ungariei Mari - chiar si efemera - in cadrul Uniunii Europene fara sa-si puna o secunda problema refacerii Romaniei Mari. Nonsensul acesta nu are precedent nici macar printre comunistii de nationalitate romana interbelici, opozanti acerbi ai federalizarii pe criteriul regiunilor istorice planuite atunci de Moscova, cum este ceruta astazi de aceeasi Moscova in intelegere cu Occidentul! Si mai stranie decat aceasta obsesie Kominternista este ideea independentei economice a respectivelor regiuni: ideea de baza a Planului Valev! Dinaintea unei asemenea monstruozitati orice comentariu este de prisos. Oare se mai pot declara romani unii intelectuali romani?!

  (3)
  MAREA ADUNARE NATIONALA
  A REPUBLICII POPULARE ROMANE


  In temeiul articolelor 38 si 104 din Constitutia Republicii Populare Romane,
  publicata in Monitorul Oficial Nr. 87 bis din 13 Aprilie 1948,
  Adopta urmatoare
  CONSTITUTIE
  a Republicii Populare Romane

  Capitol introductiv
  Minoritatile nationale din Republica Populara Romana se bucura de deplina egalitate in drepturi cu poporul roman. In Republica Populara Romana se asigura autonomie administrativ-teritoriala populatiei maghiare din raioanele secuesti, unde ea formeaza o masa compacta.

  CAPITOLUL 1
  Oranduirea sociala
  Art. 3.
  Republica Populara Romana s-a nascut si s-a intarit ca rezultat al eliberarii tarii de catre fortele armate ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste de sub jugul fascismului si de sub dominatia imperialista, ca rezultat al doboririi puterii mosierilor si capitalistilor de catre masele de la orase si sate in frunte cu clasa muncitoare, sub conducerea Partidului Comunist Roman.

  CAPITOLUL 2
  Oranduirea de stat
  Art. 18.
  Republica Populara Romana are urmatoarea impartire administrativ-teritoriala:
  Regiunile: Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Hunedoara, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Stalin, Suceava, Timisoara, Regiunea Autonoma Maghiara.

  Art. 19.
  Regiunea Autonoma Maghiara a Republicii Populare Romane este formata din teritoriul locuit de populatia compacta maghiara secuiasca si are conducere administrativa autonoma, aleasa de populatia Regiunii Autonome.
  Regiunea Autonoma Maghiara cuprinde raioanele: Ciuc, Gheorgheni, Odorhei, Reghin, Sangeorgiu de Padure, Sf. Gheorghe, Targu-Mures, Targu-Sacuesc, Toplita.
  Centrul administrativ al Regiunii Autonome Maghiare este orasul Targu-Mures.


  Art. 57.
  Organul puterii de stat al Regiunii Autonome Maghiare este Sfatul Popular al Regiunii Autonome.
  Organul executiv si de dispozitie al Sfatului Popular al Regiunii Autonome Maghiare este Comitetul Executiv ales de el.
  (4)
  HOTĂRÂRE
  PRIVIND FINALIZAREA SI ÎNAINTAREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI A STATUTULUI de AUTONOMIE AL ȚINUTULUI SECUIESC

  Dorim realizarea autonomiei Ținutului Secuiesc prin mijloace caracteristice statului de drept si democratic, in conformitate cu principiile prevazute in Hotarârea nr. 1334/2003 a Consiliului Europei si prin procedeele caracteristice democrației parlamentare.
  Considerăm realizabilă autoadministrarea Ținutului Secuiesc prin aplicarea principiilor, competențelor și atribuțiilor cuprinse în proiectul Statutului de Autonomie al Ținutului Secuiesc întocmit de Dr. Csapó I. József și prin instituțiile și mijloacele democratice care fac posibilă aplicarea acestora. Însărcinăm Comisia Permanentă și comisiile de specialitate cu finalizarea Statutului Autonomiei Ținutului Secuiesc și după aprobarea Consiliului Național Secuiesc, înaintarea acestuia Parlamentului României.
  Sf. Gheorghe, 26 octombrie 2003
  Consiliul Național Secuiesc
  HOTĂRÂRE
  PRIVIND AUTOADMINISTRAREA SCAUNELOR SECUIEȘTI ȘI AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC

  Fiind conștienți că autonomia Ținutului Secuiesc (Terra Siculorum) nu lezează integritatea teritorială și suveranitatea națională a României, întelegând, că autonomia teritorială se bazează pe dreptul la autodeterminare internă a comunitățtilor din cadrul unui stat, pe principiul subsidiarității și autoadministrării, reamintind condițiile istorice, care demonstrează că autonomia caracteristică de odinioară a Ținutului Secuiesc a fost realizată prin modul de organizare și atribuțiile specifice ale scaunelor secuiesti, existența cărora este demonstrată în documentele scrise încă din anii 1200, fiind conștienți că, soluțiile aplicate în statele de drept din Europa demonstrează aplicabilitatea ți viabilitatea autonomiilor teritoriale, ale acelor regiuni în care cetățenii aflați în majoritate numerică și comunitatea acestora necesită protecție în vederea păstrării identității naționale, în calitate de cetățeni ai scaunelor secuiești, locuitori ai Ținutului Secuiesc, ne exprimăm voința de a realiza autoadministrarea scaunelor secuiești, de a obține autonomia Ținutului Secuiesc și aprobarea prin lege a Statutului de Autonomie al Ținutului Secuiesc.
  Avem convingerea că Autonomia Ținutului Secuiesc, recunoașterea competențelor specifice menite să asigure protecția identității naționale maghiare a comunității din regiunea autonomă, transferarea acestor competențe și atribuții regiunii autonome și autorităților acestora, reprezintă garantarea egalității depline și efective dintre cetățeni.
  Sf. Gheorghe, 26 octombrie 2003.
  Consiliul Național Secuiesc.
  PROCLAMAȚIE
  ASPIRAȚIA SECUIMII LA AUTONOMIE

  Locuitorii autohtoni de naționalitate maghiară aflați în majoritate in Ținutul Secuiesc, ținem la tradițiile noastre seculare de autonomie. Pășind pe drumul autodeterminării interne, prin intermediul consiliilor secuiești ale așezărilor ne-am afirmat acest drept si voință, am solicitat garantarea autonomiei teritoriale prin Statutul adoptat prin lege.
  Noi, delegații in Consiliului Național Secuiesc cu competențe de reprezentare, ne adresăm Parlamentului României, Consiliului European, Parlamentului European, în scopul luării în considerare a revendicării noastre referitoare la autonomia teritorială, care corespunde formelor practicate în statele de drept din Europa, prevederilor documentelor internaționale cu privire la apărarea identității comunităților naționale.
  Ne adresăm Parlamentului României, Guvernului României, tuturor forțelor politice din țară, reprezentanților societății civile, precum și bisericilor istorice autohtone, ca în interesul tuturor, să se ia în considerare și să sprijine cu toate mijloacele democratice existente realizarea cerințelor noastre legitime.
  Ne adresăm Parlamentului Ungariei, Guvernului Ungariei, reprezentanților vieții publice din Ungaria, să sprijine, cu toată convingerea, năzuința noastră la autonomie, chezășia primordială a păstrării identității noastre naționale și rămânerii pe pământul natal.
  Ne adresăm statelor din Uniunea Europeană să sprijine revendicarea Ținutului Secuiesc și comunității secuiești la autonomie, să adopte decizii corespunzătoare prin care autonomia Ținutului Secuiesc, garantată prin Statut, să fie una dintre condițiile integrării europene a României.
  Ținutul Secuiesc are dreptul de a fi recunoscut pe parcursul procesului de integrare europeană, ca o euroregiune autonomă, iar cetățenii lui să aibe egalitate deplină și efectivă într-o Europă unită.
  Sf. Gheorghe, 26 octombrie 2003
  Consiliul Național Secuiesc.
  Anexa 2 (Cuvântari parlamentare)

  Cuvîntare în Senat:
  "REGIUNEA AUTONOMĂ TRANSILVANIA"? NICIODATĂ!
  23 febr. 2004
  Stimate colege, stimați colegi,
  Multe vorbe se macină la moara politicii. De acolo iese multă pleavă care se spulberă în vînt, dar, iată, din cînd în cînd iese și otravă.
  Despre asemenea vorbe otrăvite, rostite recent, vreau să spun cîteva cuvinte.
  Dl Marko Bella a declarat ? dacă presa a reflectat corect ? citez textual : ?Țelul nostru este unul și același (cu cel al moderaților), autonomia? și a reluat ideea, puțin mai departe: ?Programul politic al UDMR afirmă că ținta Uniunii este autonomia?.
  Este momentul să spun că se vede limpede, în această declarație, jocul de teatru ieftin pe care-l practică UDMR în legătură cu așa-zișii ?radicali? și așa-zișii ?moderați?. Sunt o apă și un pămînt, unii sunt doar mai vicleni, ceilalți sunt mai brutali, dar scopul lor este ?unul și același? și președintele acestei organizații ? care nu este partid ? o spune cît se poate de explicit.
  Despre ce autonomie este vorba ? Autonomia inimii față de trup!? Acest cuvînt ascunde, de fapt, o intenție perfidă, ascunde intenția de federalizare a României, pentru ca astfel Transilvania să poată fi influențată, direcționată și, cîndva, chiar guvernată de Budapesta. Să ne amintim că, prin ?97, în acele bănci, stătea un domn cu papion, numit Csapo Josef, care venise aici, la acest microfon, și propusese să facem un fel de? o chestie ca în Evul Mediu, o enclavă statală, un ?Vatican?, stat în stat, maghiar, în miezul României, un fel de guvernorat, o republică medievală, care să aibă steag propriu, imn propriu, justiție proprie, poliție proprie. Țin minte că m-am ridicat, atunci, din banca mea, m-am dus la el și l-am întrebat : ?Aveți deja, ați cumpărat și sîrma ghimpată cu care să înconjurați această republică, ?Republica Trei Scaune? ? Și să-mi spuneți de unde se vor lua pașapoartele ca să intrăm în Republica Trei Scaune.?
  Ceea ce declară dl Marko Bella nu este departe de aberațiile domnului Csapo Josef. Autonomie înseamnă federalizare, adică bicefalizarea României. Partidul România Mare n-o să admită așa ceva în vecii vecilor, decît atunci cînd se va numi ?Partidul Româno-Ungaria?, poate atunci. Dar nici un român de bun-simț nu poate admite așa ceva, pentru că ar însemna să ne întoarcem în secolul XIX, sub jumătatea lui.
  Această idee amintește de sinistra Regiune Autonomă Maghiară, înființată de un mustăcios care fusese în compania lui Lenin, tovarășul Stalin. Ei bine, este cumva un ideolog al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România Iosif Vissarionovici Stalin ? Se inspiră Uniunea Democrată a Maghiarilor din România din lucrările tătucului de la Kremlin ? Mă îndoiesc că este așa. Aș vrea să am de ce să mă îndoiesc că este așa.
  România nu este un stat multinațional. Ideea de autonomie sună oribil urechilor românilor cinstiți și patrioți. Sună oribil.
  Ca Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să vină cu așa ceva... nu este decît un act de provocare și de tulburare a apelor. Țin minte că de la același microfon, cel pe care-l am în față, am vorbit în legătură cu votul meu la Legea administrației publice locale. Prim-ministrul Adrian Năstase era acolo cînd votasem abținere. În aceeași direcție bătea și acea lege. O ?autonomie? lingvistică. O a doua limbă oficială în România, pe ușa din spate, atunci ? și pe ușa din față, recent, prin Constituție.
  Lucrurile se petrec în continuare urît în multe zone din Romania unde talibanii UDMR fac legea, chiar dacă ele se mușamalizează (așa cum încearcă Guvernul PSD să mușamalizeze și eșecul de la Bruxelles). Din regiunile în care românii sunt minoritari se continuă "expulzarea lor", fie și în ghilimele, determinarea lor de a părăsi acele locuri. În acele regiuni, monumentele românești sunt în continuare desconsiderate, dacă nu chiar intenționat distruse sau lăsate să se părăginească. Această idee a autonomiei nu vine decît în sprijinul unei asemenea politici de învrăjbire a românilor cu maghiarii, lucru pe care eu ? și ca intelectual, pur și simplu, și ca membru al Partidului România Mare ? nu pot să-l accept.
  Vreau să mai spun că asemenea declarații radicale vin în continuarea unor ?pași mărunți?, ca să citez iar din dl Marko Bella. La Tîrgu Mureș se instituționalizează aproape pe față, sfidător, necunoașterea limbii române ca o valoare, ca un criteriu de promovare, prin înființarea de ? auziți dumneavoastră ! ? locuri maghiare la medicină pentru etnicii maghiari. N-am înțeles ! Există, în România, o medicină maghiară și o medicină românească ? Cum să faci o asemenea monstruozitate ? Să creezi locuri speciale pentru cei care beneficiază de meritul de a nu ști limba română ? Spun cuvîntul cu toată asprimea: este o nerușinare ce se întîmplă acolo ! Este o nerușinare care continuă cu aceste declarații absolut sfidătoare.
  Domnul Marko Bella poate că a dorit, prin această declarație, să dea o lovitură, electoral vorbind, ?radicalilor? (repet, așa-zișilor radicali). Am spus o lovitură. Poate trebuia să spun, în stilul actualei diplomații românești, o ?leapșă? pentru că acesta este, acum, limbajul distins al exprimărilor nuanțate. Dar rămîn, totuși, de modă veche, la termenul lovitură.
  Dincolo de orice ironie sau glumă, nu e vorba doar de o manevră intrern electorală a UDMR. Este o dezvăluire, cu cinism, a unor intenții pe care nu mă sfiesc să le numesc malefice.
  Așa că închei ceea ce am de spus. Cred că este destul de limpede care îmi este punctul de vedere. Sunt împotriva pluricefalizării sau bicefalizării României, sunt împotriva unui stat chipurile ?multinațional? românesc pe placul contestatarilor Trianonului, sunt împotriva ideii de autonomie, de fărîmițare a României în bucățele de Românii începînd cu Transilvania. Așa ceva, cîtă vreme vor mai fi oameni sănătoși la cap în această țară și cîtă vreme va exista Partidul România Mare, vă asigur că nu se va întîmpla în vecii vecilor.
  Vă mulțumesc pentru atenție. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare)

  Anexa 3 (Internet, Ziare)
  Articolele mentionate fac referire la sanctiunile aplicate membrilor Uniunii, care merg de la avertisment si suspendarea din functie pana la excludere. In raportul politic prezentat delegatilor, Marko Bela a vorbit foarte dur la adresa radicalilor: "Cei care isi spun Consiliul National Secuiesc ne-au jignit - si nici macar ungureste nu stiu ca lumea - cand, intr-un apel, debitand minciuni peste minciuni, se ridica galagios impotriva modificarii Constitutiei. Cu cat sunteti voi mai secui si mai nationali decat noi, stimabili colegi? Ce neobrazare sa confiscati cele mai sfinte cuvinte ale limbii maghiare si sa mintiti ca sunt ale voastre! Ce imoralitate sa afirmati ca voi vreti autonomie si noi nu! Deosebirea dintre noi este ca noi muncim pentru realizarea autonomiei iar voi doar perorati despre ea intr-o maghiara stricata".

  Marko Bela este contra "statului national"
  Vlad Velcu
  Mures - autonoma maghiara, varianta 2003
  Mentinerea actualului articol 1 din Constitutie ("Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", n.r.), este un esec pentru UDMR, iar modificarea lui este o provocare pentru Uniune, a declarat presedintele Marko Bela, citat de Mediafax. La sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali, de la Targu-Mures, presedintele UDMR a sustinut ca Regiunea 7 Centru (Harghita, Covasna, Mures, Brasov, Sibiu) e artificiala si ca trebuie creata una economica, formata din Harghita, Covasna si o parte din judetul Mures. Liberalii sunt de parere ca UDMR "a capatat un elan spre enclavizare, ce ar trebui sa puna pe ganduri PSD". Uniunea vrea sa reinfiinteze Regiunea Autonoma Maghiara Mures, care a functionat pana in 1965", ne-a declarat deputatul PNL Mures Eugen Nicolaescu.
  -----------------------------------
  E-mail: HYPERLINK "mailto:presa@conservatorii.ro" presa@conservatorii.ro
  Web: HYPERLINK "http://www.conservatorii.ro" www.conservatorii.ro
  O.P. 54, C.P. 65, București
  Telefon/Fax: 021/3120051


  Nota: Generalitati
  Numele Ardealului
  http://www.posada-online.org/id6.htm
  Alte informatii
  http://www.google.com/Top/World/Magyar/Társadalom/Külföldi_magyarok/Erdély/
  http://www.hungarian-history.hu/lib/index.htm
  http://www.transilvania.info/cgi-bin/indexing?AG_PROCESS=SEARCHENTRY&LANG=3
  http://www.geocities.com/Athens/9479/erdely.html
  http://encyclopedia.jrank.org/SUS_TAV/SZEKLERS_or_SZEKELS_Szekely_Lat.html
  http://erdely.lap.hu/
  http://www.hirek.ro/
  Vom completa cu surse on-line in limba româna
  http://www.history-cluj.ro/
  Demografie
  http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/nepes.htm
  Literatura
  http://irodalom.elender.hu/erdely/
  http://cseke.atw.hu/
  Chestionarul articolului:

  [ Rezultate | Chestionar ]

  Voturi 0

  Associated Topics

  GeopoliticaHistoria ocultaNoduri si reteleSocietatea de mâine


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.99 Seconds