Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 77 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Mori de hârtie: Dan Culcer. Cercetarea comparata a textelor cenzurate
    Scris la Friday, August 14 @ 22:10:52 CEST de catre asymetria
    Memoria Cercetarea comparată a textelor cenzurate mi se pare un domeniu ignorat de istoria și teoria literaturii române. E vorba, adică, de confruntarea dintre textul tipărit și difuzat și cel păstrat de manuscrisul aflat în arhiva scriitorului român.
    Exemplele s-ar putea găsi mai degrabă în ultima jumătate de secol, pentru că în perioadele mai vechi cenzura a erodat mai degrabă presa. Înainte de 1945, literatura nu îi interesa pe oamenii politici, ea nu avea nici cota, nici impactul pe care perioada de după 1945 i le-au conferit, tocmai prin paradoxala relație dintre producție autonomă și producția de propagandă solicitată, finalmente impusă de oficialități. Literatura care rezultase a fost masiv marcată de cenzură. Dar impactul real al cenzurii, adică modul în care aceasta a influențat textul și a deviat «mesajul» nu a fost niciodată analizat în amănunt. O parte din literatura cenzurată a devenit, prin saturația autorilor față de presiune, control și intervenția pe text, o formă a rezistenței față de sistem, dacă nu chiar a opoziției.



    Dan Culcer. Cercetarea comparata a textelor cenzurate
    Cercetarea comparată a textelor cenzurate mi se pare un domeniu ignorat de istoria și teoria literaturii române. E vorba, adică, de confruntarea dintre textul tipărit și difuzat și cel păstrat de manuscrisul aflat în arhiva scriitorului român.
    Exemplele s-ar putea găsi mai degrabă în ultima jumătate de secol, pentru că în perioadele mai vechi cenzura a erodat mai degrabă presa. Înainte de 1945, literatura nu îi interesa pe oamenii politici, ea nu avea nici cota, nici impactul pe care perioada de după 1945 i le-au conferit, tocmai prin instrumentalizarea ei, prin paradoxala relație dintre o producție autonomă și producția de propagandă solicitată, finalmente impusă de oficialități. Literatura care rezultase a fost masiv marcată de cenzură. Dar impactul real al cenzurii, adică modul în care aceasta a influențat textul și a deviat «mesajul» nu a fost niciodată analizat în amănunt. Conștiința unor scriitori i-a făcut să fie mai sensibili la social și s-a creat o literatură care se dorea activă, așa cum i se ceruse de către forța politică, dar într-o direcție critică și melioristă. Altă parte a literaturii a evitat acest gen de abordare fie izolându-se de câmpul «social» dominant, modelizar și aparent, fie construind un câmp «social» simetric, negativ și/sau autonom.
    Treptat, o parte din literatură a devenit, prin saturația autorilor față de presiune, control și intervenția pe text, o formă a rezistenței față de sistem, dacă nu chiar a opoziției. Prin conturnarea metaforică, sinonimică și perifrastică a blocajelor și interdicțiilor.
    Aceast literatură este și un document social, dincolo de valoarea ei literară. Și, în acest sens, ea poate fi citită și analizată pentru a descrie epoca, pentru a extrage și clasifica tabuurile acesteia, pentru a înregistra tehnicile de conturnare a cenzurii și a decoda mesajele ascunse prin stil și aluzie, dacă ele există cu adevărat și mai sunt accesibile cititorului actual.
    Revista Asymetria proiectează adunarea unei documentații în acest domeniu, dar singura cale este apelul către autori, cei care posedă manuscrisele a căror autenticitate poate fi garantată chiar de către cei ce le-au produs.
    Firește, se poate presupune că în arhivele editurilor, ale Direcției Presei și Tipăriturilor sau ale Consiliului Culturii și Educației Socialiste, astfel de originale au fost păstrate. Dar accesul la unele din aceste arhive este blocat pentru încă cîteva decenii, printr-o legislație lipsită de suplețe, inadecvată.
    Ne adresăm autorilor cu rugămintea de a ne trimte o copie (xerocopie sau fisier informatic) după lucrărilor lor cenzurate, pentru a constitui astfel fondul de documente necesare lansării acestei cercetări novatoare.
    Arhiva astfel constituită va fi donată unui institut de cercetare, acela care ne va asigura că a integrat în programul său, asigurînd finanțarea necesară, o tematică prioritară în acest domeniu.
    Pentru Asymetria, Dan Culcer, critic literar


    Nota: Adresa postala a revistei Asymetria este
    Revue Asymetria,
    A l,attention de M. Dan Culcer
    16, res: Les Nouveaux Horizons,
    78990 Elancourt
    France
    Pentru trimiterea fisierele informatice cu oricare din extensiunile .pdf, .doc sau .rtf
    folositi adresele urmatoare
    asymetria@gmail.com
    dan.culcer@gmail.com

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.24 Seconds