Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 52 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Mircea Stanescu. Precizari pe marginea unui eseu de Isabela Vasiliu Scraba
  Scris la Wednesday, March 10 @ 08:14:32 CET de catre asymetria
  Lecturi critice D-lui Dan Culcer,
  Editorul revistei „Asymetria”


  Stimate Domnule Dan Culcer,

  Deunăzi am luat la cunoștință că în data de 17 octombrie 2009 revista „Asymetria” a publicat un articol semnat de D-na Isabela Vasiliu Scraba, în care Domnia Sa face o serie de afirmații legate de scrierile mele pe teme istorice și, mai grav, despre persoana mea.

  întrucât textul cu pricina a apărut în revista Dvs., pe care o prețuiesc, la fel ca și pe Domnia Voastră (de-a lungul timpului am fost onorat să fiu eu însumi publicat de Dvs. în „Asymetria”), țin să fac pentru cititorii revistei următoarele precizări:


  Aserțiunile eseistei apar într-un context care nu are nici în clin nici în mânecă cu scrierile și persoana mea, textul intitulându-se „Excluderea lui Noica și a poeților martiri din cultura românească”. Citez pasajul în întregime:

  „Indeletnicirea cripto-comunistă de a găsi vinovați printre victime a ieșit la iveală și din verdictul unui proces de calomnie (2003-2004) în care instanța judecătorească i-a dat dreptate calomniatorului, un fost bursier Soros (2) [trimitere în notă – n. m., Mircea Stănescu], care ținuse a-l face informator de Securitate pe fostul deținut politic Radu Ciuceanu cu dovezi din 1949-1951 furnizate de dosarul re-educării studenților în temnița de la Pitești (Nr. 26 979, vol. 1-24).” (loc. cit.)

  Ce legătură va fi fiind între procesul în care am fost târât de către Radu Ciuceanu (împreună cu ziaristul Romulus Georgescu), pe de o parte, și Noica și poeții martiri din închisori, pe de altă parte, rămâne un mister insondabil asupra căruia nu mă voi apleca. Mă voi apleca însă asupra celor emise de eseistă, care sunt nu doar false, ci și denigratoare.

  Fondul procesului l-a constituit nu vreo acuză de colaborare cu Securitatea, ci o afirmație a mea care reproducea propriile spuse ale lui Radu Ciuceanu în fața investigatorilor CNSAS. Citez din studiul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și problema moștenirii comunismului (publicat la vremea respectivă chiar în „Asymetria”): „Radu Ciuceanu, astăzi senator al Partidului România Mare și, după spusele sale în fața investigatorilor Consiliului, informator al Securității.” Faptul poate fi verificat cu ușurință și din documentele procesului publicate pe blogul meu: Procesul Radu CIUCEANU c. Mircea STĂNESCU și Romulus GEORGESCU (2003-2004).

  La fel de falsă este și afirmația autoarei că probatoriul depus de mine conținea doar informații din dosarul penal nr. 26979 de la Securitate. Pe lângă copia studiului mai sus citat, care este limpede că nu formulează o acuză la adresa lui Radu Ciuceanu, și informațiile din dosarele Securității, care îl indică pe reclamant drept posesor al unui angajament de colaborare cu Securitatea semnat în închisoare, am mai depus o copie de pe pagini din cartea lui Liviu Vălenaș, Soldat al mareșalului Ion Antonescu, Convorbiri cu Ion Pantazi (Vremea, 2001), care conține o aserțiune identică cu cea comunicată de mine și alte înscrisuri.

  întrucât eseistica (în speță cea autohtonă!) este un tip de producție în care, de regulă, oamenii vorbesc ca să se afle în treabă, D-na Vasiliu Scraba nu ne explică nici care ar fi legătura dintre faptul că am fost bursier Soros și procesul despre care aduce vorba.

  Autoarea se pronunță apoi asupra competenței mele în materie de studiere a istoriei reeducării. Citez conținutul notei însoțitoare: „Mircea Stănescu (n.1968) a luat doctoratul în filozofie la Facultatea de Filozofie din București cu o teză despre «experimentul Nikolski». Desigur, el nu-l arată pe tartorul principal, ca să-și poată desfășura originalitatea gîndirii prin următoarea triadă, pe cât de stupidă, pe atât de falsă: reeducarea la sovietici ar fi fost «prin muncă», la chinezi «prin reforma gândirii» și la români «prin demascare și auto-analiză». Lucrarea i-a fost publicată în 2008, completând imaginea manipulatoare oferită de volumul din 1995 de la Editura Vremea, unde s-au publicat texte scrise de deținuți în timpul torturilor pentru «reeducare». Cu informații din dosarul reeducării «tip Pitești» Mircea Stănescu si-a probat acuzațiile, fără a mai aduce vreo altă dovadă.” (loc. cit.)

  Am să trec peste tonul superior, de certitudine absolută, inacceptabil nici măcar la cercetătorii avizați în studierea subiectului, marcând doar că autoarea încurcă edițiile cărților mele, nu le indică titlurile, le rezumă abuziv și evită clasicul procedeu al citării pentru a-și proba spusele. Am să indic însă doar câteva persoane care s-au pronunțat asupra valorii istorice a studiilor mele: Monica Lovinescu și Virgil Ierunca (cel pe care autoarea îl citează în eseul său!), Paul Goma, Dan C. Mihăilescu, Vladimir Tismăneanu sau Dan Culcer (dovadă că un text al meu despre reeducare a fost păstrat de D-sa între documentele pe care le-a încredințat spre păstrare Institutului pentru Memoria Exilului Românesc – cf. inventarului accesibil pe Internet!).

  în fine, am să mă opresc asupra lucrurilor cu adevărat grave spuse de eseistă în textul său, prea scurt în raport cu cantitatea de falsuri conținute.

  Prima este aceea că aș găsi vinovați printre victimele comunismului, eludând adevăratul vinovat în cazul reeducării – Alexandru Nicolschi. Afirmația este complet aiurea. în cartea mea Procesele reeducării (1952-1960), Fundația Culturală „Memoria” – Filiala Argeș, 2008, în partea sa finală, sunt indicați adevărații vinovați (între care și cel pomenit de eseistă). Ei încep cu Gheorghiu-Dej, liderul Partidului, membrii Secretariatului și Biroului Politic, și continuă cu conducerea Securității (Nicolschi era nr. 2, nr. 1 fiind Gheorghe Pintilie!), conducerea Securității închisorilor și ofițerii din penitenciare. Și acolo mă opresc! Nu există nicio acuză la adresa deținuților, chiar cei mai implicați în acțiune, opțiune intepretativă pe care o explic și pe care cititorii interesați (dar cititori veritabili!) o pot regăsi cu ușurință.

  Pornind de la cele spuse deja, îi invit însă pe cititori să mediteze asupra specificului reeducării: cel în care fostele victime ale reeducării s-au situat adesea, în timpul detenției dar și după, nu de partea foștilor colegi de suferință, ci de partea agenților răului. Voi mai spune că Dl. Radu Ciuceanu „victima” studiilor mele istorice, a intentat procese de calomnie nu doar mie, ci și foștilor săi colegi de suferință – Constantin Ticu Dumitrescu, Șerban Rădulescu-Zoner, Aristide Ionescu ori editorului și publicistului Constantin Heneragiu, cu ultimii trei motivul constituindu-l natura relațiilor D-sale cu Securitatea în timpul și după detenție.

  Autoarea sfârșește prin a numi demersul meu – intelectual și istoric – „îndeletnicire cripto-comunistă” și rezultatul: „imagine manipulatoare”. Afirmațiile ar avea darul de a-mi smulge un zâmbet, dacă n-ar fi atât de grave. Pe lângă persoanele care s-au pronunțat asupra caracterului studiilor mele, indicate mai sus, voi mai spune că tocmai din pricina „criptocomunismului” meu Fundația Culturală „Memoria” – Filiala Argeș, instituția care anual organizează Simpozionul „Reeducarea prin tortură”, a fost cea care mi-a solicitat să scriu cartea Procesele reeducării (1952-1960). în mod identic, tot pentru „criptocomunismul” meu, Constantin Ticu Dumitrescu mi-a scris, în ultimele sale luni de viață, cuvântul înainte la recenta carte Reeducarea în România comunistă (1945-1952), Polirom, 2010. Apoi, cât de „manipulatoare” îmi sunt cărțile și studiile, poate fi probat prin cele cca. 100 de interviuri de profunzime pe care le-am realizat cu subiecți ai reeducării și, mai ales, prin cuvântul dat victimelor cu fiecare prilej.

  în fine, pretinsa avocată a victimelor reeducării atinge apogeul atunci când mă numește „calomniator”. Cititorii vor înțelege singuri că a numi astfel pe cineva, după ce două instanțe de judecată s-au pronunțat în speța în cauză (în care Radu Ciuceanu îmi cerea, pentru repararea onoarei sale, 5000 de Euro!), este foarte riscant din punct de vedere juridic și descalificant moral. Ei vor înțelege în același timp și că a vorbi fără să cunoști subiectul aflat în discuție – care începe cu citirea și citarea pure și simple! – nu onorează pe emițător și aduce deservicii profunde memoriei victimelor și istoriei reeducării. Și aceasta prin practicarea unui demers amatoristic în care acuzele aduse persoanei și scrierilor mele nu sunt altceva decât reflexul în oglindă al emițătorului.

  Mircea Stanescu
  20 februarie 2010
  Associated Topics

  Memoria


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Regionalizarea sau dezmembrarea. Este acceptabilã pentru români aceastã prop
  Rezultate | Chestionar

  Voturi 0

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.43 Seconds