Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 114 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Anunturi: Ioan Rosca. Scrisoare deschisa catre Claudiu Secasiu
    Scris la Wednesday, August 25 @ 23:34:11 CEST de catre asymetria
    Distribuitor de afise
    Cercetătorul Ioan Roșca îi adresează lui Claudiu Secașiu cîteva întrebări personale care vizează limpezirea evoluției societății civile, dincolo de aspectele organizării unui sistem informatic, pe acelea ale asigurării din start a conectibilității externe, ale politicii flexibile de acces, ale căilor de evoluție a sistemului, un spațiu distribuit evolutiv, de reflectare a crimelor comunismului.
    Le publicăm din convingerea că întrebările de acest gen trebuiesc puse public și așteptăm cu interes și încredere răspunsurile, pe care le vom publica.
    Asymetria



    Scrisoare deschisă către Claudiu Secașiu


    Domnule Secașiu,

         Vă scriu dvs., solicităndu-vă opinia avizată față de politica informațională a CNSAS, pentru că ați reacționat cu interes la propunerile mele privind organizarea spațiului de reflectare a crimelor comunismului (sintetizate în articolul prezentat la conferința de la Merrida, în octombrie 2006 (http://www.ioanrosca.com/education/articles/organising_a_public_information_space_about_the_crimes_of_a_totalitarian_regime.pdf).
         M-ați primit în audiență, dîndu-mi ocazia să-mi expun ideile în fața unui grup din conducerea CNSAS, care s-a arătat doritor să colaborăm. Am explicat atunci importanța definirii adecvate a specificațiilor, înainte de a se trece la dezvoltare, a asigurării din start a conectibilității externe, politicii flexibile de acces, căilor de evoluție a sistemului. V-am semnalat riscul la care vă expuneți dacă niște programatori interni fără orizont vă cîrpesc un sistem informațional rudimentar, sau dacă apelați la o firma externă căpușă, interesată să vă fagociteze bugetul. Am precizat apăsat că vă ofer gratis consultanță expertă și pertinentă, din voluntariat, dedicat unei cauze nobile.
         M-am așteptat la suspiciuni și meschinării, dar nu la reacția incalificabilă a șefului sectorului dvs. informatic. Acest dinozaur al programării ceaușiste, evident depășit, după ce m-a ascultat într-un hol, în picioare, în fața toaletei, mi-a spus textual "Asta e filozofie!". I-am spus și eu pe șleau că în lumea în care se face informatizare serios, programarea e doar șantierul de construcții, cheia proiectelor fiind alcătuirea arhitecturii și mai ales ingineria specificațiilor - care lui îi apare "filozofie". Am simțit că la această obtuzitate contribuie interesul pentru potențiale contractări cu chilipir, că deranjez tocmai "filozofînd" despre modul în care funcționează escrocheriile software. România e un teren ideal pentru acest gen de "inginerii" subtile. (Am denunțat fenomenul în conferința ICVL http://fmi.unibuc.ro/cniv/2006/disc/icvl/documente/pdf/met/12_rosca.pdf ).
         Din păcate, echipa de "tehnicieni" cu care v-ați procopsit (prin nepotism, negligență sau sabotare) nu pare pasionată de dezvăluirea crimelor comunismului ci agățata ferm de posturi călduțe. Nu m-a mirat că nu am mai fost căutat. Am insistat tot eu, găsind din nou deschidere la dvs. După care, am fost contactat de o doamnă, responsabilă cu comunicarea, care dorea să o ajut în organizarea unei expoziții multimedia. Cînd i-am explicat că nu acesta e proiectul meu, recomandîndu-i să caute o firmă specializată în așa ceva, m-a tratat într-un mod care m-a silit să pun punct conversației.
         Nimic nu a putut împiedica dezvoltarea haotică a sistemelor informaționale ale unor instituții, ce ar fi trebuit să formeze un univers coerent. Cei care puneau bazele fiecărui sistem nu se ocupau nici de propria lor consistență, nicidecum să se concerteze, cum le sugeram eu, pentru a stabili o strategie comună, care să dea naștere unui spațiu distribuit evolutiv, de reflectare a crimelor comunismului. Văzînd că nici IICC (domnul Marius Oprea), nici Arhivele Naționale (domnul Dorin Dobrincu) nu-mi dau atenție, am revenit la CNSAS, fiind primit din nou cu amabilitate. Am expus modul în care ar trebui tratată arhiva uriașă de documente recent livrată de SRI, pentru creșterea reperabilității, ținîndu-se cont și de politica fluctuantă de acces. Domnul Csendes, noul director, m-a ascultat cu multă atenție și m-a aprobat. Doamna responsabilă cu organizarea arhivelor, care a asistat la discuție, mi-a descris situația precară în care se aflau resursele de informatizare. Am explicat că tocmai acesta era scopul meu, optimizarea folosirii resurselor. Urma să fiu contactat cînd lucrurile se liniștesc (mutarea, depășirea blocajului creat de Curtea Constituțională). Nu am fost căutat de atunci niciodată. Nu știu ce calitate structurală are actualul dvs. sistem informațional, cum se integrează cu al celorlalte instituții implicate în problema crimelor comunismului, dar am motive de pesimism.
         Scopul acestei scrisori este de a vă solicita o lămurire, o explicație dinăuntru. Este vorba numai de tipica incompetență, speriată de "concurență", de tipica dezorganizare a instituțiilor românești ? Sau de frînarea, pe cele mai variate căi a activității instituției dvs. de către cei care nu au interes să reușiți? Sau în fine, de ceva personal, de atitudinea ostilă a unora față de mine?
          Ajungem aici la o întîmplare, la care nu mai am alt martor decît dvs. - ceea ce mă determină să vă rog să o confirmați. Sper că vă amintiți discuția pe care am avut-o la dvs. în birou, cu domnul Ticu Dumitrescu. Venisem să vă cer sprijin în dosarul P35/2006 (genocidul comunist și acoperirea lui după 1990) pe care îl deschisesem la procuratura militară. Voiam să vedem împreună cum ar putea CNSAS/ul să sprijine acest demers, împlinindu-și menirea, ce nu trebuie redusă la a deconspira selectiv niște informatori. Ați arătat simpatie pentru inițiativa mea. în schimb, spre stupefacția mea (și vreau să știu dacă și a dvs.), domnul Ticu Dumitrescu m-a tratat cu neînțelegere, dușmănie, agresivitate.
         Fusesem colegi de baricadă în 1990 (el m-a cooptat între fondatorii Alianței Civice) împărtășind aceeași poziție "radicală" în multe situații, încercînd să combatem tendința multora de colaboraționism. Ne arătasem reciproc simpatie. Eu am încercat să-l apăr de acuzațiile unor deținuți politici respectabili. El a transmis scrisoarea mea deschisă către Congresul foștilor deținuti politici, în care declaram că nu voi recunoaște statul român și nu voi reveni la practicarea normală a profesiei, dacă nu li se face lor dreptate (http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/scrisoaredeschisaafdp.asp.htm ). Așa am și facut. De aceea, domnul Dumitrescu m-a tratat cu multă căldura și considerație la reîntîlnirea noastră din 2005, cînd mi-a înmînat albumul foștilor deținuți politici, pentru a-l pune pe site (http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/afdpr/album_eroi/default.asp.htm). Nu a semnat însă documentul lansat de mine la 8 mai 2006 "Apel pentru înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului" (http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/comitet_victimele_comunismului.htm) spunîndu-mi (la telefon) că el nu se poate delimita din păcate de Comisia Tismăneanu, deși știe că am dreptate.
         Știți cumva ce s-a putut întîmpla pentru ca domnul Ticu Dumitrescu să lupte după 2006 împotriva anchetării penale a crimelor comunismului, el care după 1990 făcuse demersuri ample în acest sens? Aveți vreo idee de ce a încercat în acea discuție să mă convingă să retrag plîngerea P35/2006, să încetez orice act în direcția condamnării în instanță a criminalilor comuniști și obligării statului român la despăgubiri? Mi-a spus atunci (vă amintiți?) că pretențiile unuia ca Vatamaniuc, sau Caraza (care primește indemnizație maximă pentru 24 de ani de pușcărie) sînt o nerușinare, avînd în vedere cît de mult a obținut el pentru foștii deținuți de la statul român (sărac, slăbit, care nu trebuie lovit cu pretenții, tocmai acum cînd se duc tratative pentru mărirea indemnizației acordate supraviețuitorilor). După explozia cazului Orășel, el a lansat chiar un apel public în care cerea deținutilor politici să nu recurgă la instanțe. I-am răspuns atunci politicos că nu-i contest punctul de vedere, dar nici el nu-l poate obliga pe un Caraza să se declare mulțumit și să nu ceară pedepsirea criminalilor și confiscarea averilor făcute de ei. I-am explicat de ce cred eu că statul român nu trebuie lăsat în fața pretențiilor pentru holocaust, nedublate de calculul daunelor datorate victimelor genocidului comunist. Și atunci, domnul Dumitrescu mi-a spus că va face tot ce poate pentru a-l determina pe Voinea să închidă dosarul. Și efectiv, pare a fi făcut demersuri în acest sens. E cam mult. Și deasemenea e prea mult ca, după lunga istorie de colaborare dintre noi, el să mă trateze, în fața dvs., de arivist periculos, care se cațără pe suferințele deținuților politici. în revanșă eu i-am menajat imaginea, pînă acum. Dar după 20 de ani, românii au dreptul la tot adevărul, ca să poată judeca ce s-a întîmplat cu ei.
         Vă rog deci, în măsura în care vă puteți exprima un punct de vedere, să-mi răspundeți public la întrebarea: a fost atitudinea CNSAS față de mine influențată și de Ticu Dumitrescu?
         Dacă da, cum vă explicați această poziție? A fost doar supărarea că am pus pe Internet opera domnului Cicerone Ionițoiu, cu care nu am reușit să-l împac? (http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/default.asp.htm) . Sau era ceva mai grav, atitudinea mea contravenea unor înțelegeri pe care domnul Dumitrescu le acceptase, tulbura apele unui consens secret?
         Dacă nu, de ce credeți că am fost tratat cu dezinteres sau ostilitate de către cei care aveau sarcina să ducă CNSAS/ul spre o împlinire? Mai sînt și alții care mă consideră un provocator periculos? De ce atitudinea unora ca dvs. sau domnul Csendes față de inițiativa mea au rămas izolate și nu au putut produce vreun efect?
          Sper că simțiți că aceste întrebări personale, vizează limpezirea evoluției societății civile.

         Ioan Roșca, 25 august 2010


    Nota:
    Claudiu Secasiu a fost președinte al Colegiului CNSAS. Actualul președinte al Colegiului C.N.S.A.S.este DRAGOȘ PETRESCU
    Claudiu Secasiu s-a nascut la 27 octombrie 1964. Este absolvent al Facultatii de Istorie, sectia Istorie - Arheologie a Universitatii "1 Decembrie 1918", Alba - Iulia. Intre 1985 si 1991 a fost Custode la Muzeul de Istorie Brasov. Ulterior, a fost jurnalist si apoi documentarist la postul de radio BBC, Redactia Romana. In 1999 a fost nominalizat de PNTCD pentru Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. La 13 martie 2000, Claudiu Secasiu a fost ales in functia de secretar al Colegiului. Un an mai tarziu, a demisionat insa din functie, invocand motive personale, dar ramanand in continuare membru al Colegiului.
    Lista membrilor Colegiului în 2010
    DRAGOȘ PETRESCU,Președinte al Colegiului C.N.S.A.S.;VIRGILIU LEON ȚÂRĂU, Vicepreședinte al Colegiului C.N.S.A.S.;CONSTANTIN BUCHET,Secretar al Colegiului C.N.S.A.S.;FLORIAN CHIRIȚESCU, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.;LADISLAU ANTONIU CSENDES, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.;MIRCEA DINESCU, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.;CONSTANTIN TICU DUMITRESCU, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.(decedat);CAZEMIR BENEDICT IONESCU, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.; CLAUDIU OCTAVIAN SECAȘIU, Membru al Colegiului C. N.S.A.S.;LAURENȚIU TĂNASE, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.;CORNELIU TURIANU, Membru al Colegiului C.N.S.A.S.;

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.45 Seconds