Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 81 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Jurnal: Vasile Rășcanu. Intelectualul, starea de labirint și entuziasmul ratat
    Scris la Tuesday, September 12 @ 10:13:38 CEST de catre asymetria
    Societatea de mâine Termenul de intelectual , pentru un penițar imoral , fără cod deontologic , este de-a dreptul ridicol

    Intelectualul, starea de labirint și entuziasmul ratat

              Pe o coordonată strict didactică ar trebui să ne ″integrăm″ în cohorta nechemaților năvăliți cu toptanul , de mai mulți ani, în paginile sutelor de ziare (unele adevărate fițuici – de la paperasse – supradimensionate și pastelate ca în bazarele Istanbulului ) apărute în perioada postdecembristă și, de vreme ce nu prea aveam darul reflecției , să apelăm la harul dicționarelor sau să scriem articole –colț de birou ! Bineînțeles , în scopul de a suplini vacuum-ul ideatic și , în același timp , de a da o tentă științifică autentică demersului nostru pentru că , vezi Doamne , cititorul e cuprins  de o stare de lehamite ( la multe ″stări″ am mai ajuns !) , nu-i mai pasă , iar drepturile de autori verniculari oricum se scurg în buzunarele respectivilor condeieri! Un fel de manipulare, mistificare și acută lipsă de scrupule, care nu au nicio legătură cu informarea formativă a cetățenilor , deși aceștia cumpără ziarul cu speranța că nu vor citi compilații inepte provenite din surse  de primă informație ale unor ziare respectabile (câte mai sunt ) .
             Procedeul este atât de infantil încât ne este prea  cunoscut (impostură) , cu regrete profunde nu-l adoptăm . Unele dintre articolele de acest gen, care demonstrează evident asemenea procedee , încercând să conștientizeze conaționaționalii, sunt nule și neavenite .
             În acest context, termenul de intelectual , pentru un penițar imoral , fără cod deontologic , este de-a dreptul ridicol ,dacă nu chiar hilar ! Intelectualii se pot regăsi și sunt decelabili în orice eșantion social ( nu confundați, rogu-vă, pe posesorii unor licențe cu intelectualii autentici , se întâmplă ca un țăran sau muncitor să fie , indiscutabil , un intelectual în adevăratul sens al cuvântului, mai degrabă decât o fâță sau un fante de mahala cu licență în…fie ce-o fi !).
             Rareori abonați la carnete de revoluționari , cerșite de la emanații timpurilor post factum , deseori retrași  în turnuri de chirpici, datorită considerației și aprecierii multora (din nefericire !), ei încearcă totuși să-și asume responsabilitatea prin luciditate (sau dramă) ,cu orice risc , subliniind adevăratele și perenele valori , repere , eventualele itinerarii  către deschiderile unor labirinturi ale istorie unui anumit loc , într-un anumit timp. Nu Ariadne cu naivitatea unor spirite infantile, ci competențe marginalizate . Este aceasta o atitudine care denotă lașitate , cum de multe ori s-a afirmat și se va afirma ? Sau este vorba de grupuri sociale, cocoțate la putere prin orice mijloace, cărora nu le pasă de nimeni și de nimic și care sunt  cauza principală a acestei situații intolerabile ?
             Este evident că avem de-a face cu un sindrom al confuziei , babiloniei isterizate ,iar calea spre lumină se impune ca o necesitate imperioasă de trezire , de aducere către deschidere ,dovadă indiscutabilă a misiei perisabilei intelectualități românești , pentru că ,mai devreme sau mai târziu, penumbra în care este abandonată, până la apariția unui alt labirint, sau de multe ori aneantizarea acesteia, nu va avea ca efect decât statornicia unor stăpâni, unor ciocoi, oriunde istoria negândită ne va conduce !
             De fapt, vulnerabilitatea intelectualilor,  pentru noi, constă în existența acestor creiere bolovănoase , erijate , cu de la sine putere, în ″rafinate″ mecanisme de gândire, anemice și handicapate creații ale unui sistem pentru care uniformitatea și totala egalitate a fost și rămâne o cumplită stupiditate . Din această cauză și din altele cvasi-similare , este greu de conceput ca în ″ starea de labirint ″ , o definiție a societății noastre , să ne mai permitem altceva decât ″a spera pentru a spera ″ ! Totuși , ne amintim că ultimul păcat căzut din cutia Pandorei a fost … Speranța !
             Când , în alte vremuri, o omenire în impas a așteptat un Prometeu , din acest punct de vedere primul intelectual al acestei părți de lume , să o dezlege prin lumină , oare cât preget și temere s-au aflat în sufletul acestuia ?
             Ne întrebăm , cu umilință , citând un poet și filosof de anvergură universală : ″ Mai există și altceva în afară de lumină ? ″ Pentru noi, răspunsul este cel al unui cor dintr-o tragedie antică !
    Vasile Rășcanu  


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.39 Seconds