Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 94 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Jurnal: Titus Filipas. Hungaria 3
    Scris la Saturday, September 23 @ 16:16:52 CEST de catre asymetria
    Geopolitica Titus Filipas scrie "
    Titus Filipas

    Jurnal : 20 septembrie 2006

    În recentele tulburări din Budapesta, au fost puși în ecuație și echivalați prin conrtrapartidă doi termeni: „Cea de a 3-a Ungarie”, pronunțat de primul ministru, și „Românie de rahat”, strigat de manifestanți.



    Titus Filipas

    Jurnal

    20 septembrie 2006

    Hungaria 3


    În recentele tulburări din Budapesta, au fost puși în ecuație și echivalați prin conrtrapartidă doi termeni: „Cea de a 3-a Ungarie”, pronunțat de primul ministru, și „Românie de rahat”, strigat de manifestanți.


    Problemele în dezvoltare ale Ungariei erau atent urmărite pe vremea primului secretar comunist Janoș Kadar de către analiștii Iugoslaviei socialiste. „Nu vor rezolva nimic”, conchideau aceștia. Toate soluțiile economice propuse de Kadar fuseseră încercate și de mareșalul Iosif Broz Tito în Iugoslavia. Fără rezultate pozitive.


    Analiștii Iugoslaviei socialiste aveau dreptate. Economia maghiară nu putea să fie ameliorată printr- o soluție pur economică. Și, spre deosebire de români, trebuie să comentăm, ungurii au avut tot timpul și toată libertatea pentru a -și permite o soluție reală, de mare anvergură, conducând la Noua Economie. De ce nu au realizat Marea Reformă cetățenii Ungariei 3?


    De vină este lipsa de ‚masă critică’ a populației, implicând educație pentru ‚Noua economie instituțională’. O educație de calitate conduce la dezvoltări lingvistice în formula ‚cheltuielilor tranzacționale’ (‚transaction costs’) asociate cu structurile de administrare internă, de management, de cultură organizațională. ‚Cheltuielile tranzacționale’ includ și toate costurile de informare ale organizațiilor, de căutare a informației noi de către indivizii umani ai organizațiilor. Este totodată dezvoltare lingvistică spre accentuarea ‘raționalității instrumentale’, în sensul pedagogic al lui John Dewey. Tutorialele într - un limbaj clar sunt esențiale. Categoria expletivulului, folosită în public de primul ministru al Ungariei, nu ține de ‘raționalitatea instrumentală’.


    Pentru atingerea ‘raționalității instrumentale’ într- o țară, ‚masa critică’ a populației trebuie să depășească 20 de milioane de oameni. Educați printr - o școală văzută ca ‚sistem de servicii’ centrat pe un ‘set de valori’. Problemele Ungariei 3 sunt și problemele României de azi. Fiind vorba despre educație, ‘setul de valori’ face parte din obiectivul central al politicii statului postmodern UE. Masa demografică a populației României permite, în principiu, evoluția către o educație de calitate; obligatoriu este educație în Limba Română.


    Educația de calitate este ceea ce solicită în esență sindicatele din învațămîntul preuniversitar din România. Sindicate ce au construit un program coerent datorită unui lider tînăr și inteligent, care ține cont de opiniile seniorilor. Programul educațional construit de sindicaliștii Școlii românești a devenit public. Dar guvernul României de azi, guvern condus în principal și în principiu de PNL „Bogdan Olteanu”, refuză măcar să îl citească. Toți doctrinarii acestui bizar PNL din Guvern acceptă numai orientarea masivă de cheltuieli în INFRASTRUCTURĂ. Când vor înțelege „doctrinarii” că trebuie să propună o cale pentru a intra pe 'cercul virtuos' al economiei de piață ? Cum poate fi construită ‚Noua economie instituțională’, adică SUPRASTRUCTURA pentru Noua Economie, fără cointeresarea materială și participarea dinamică a dascălilor ?

    Titus Filipas

    "
    Associated Topics

    Seismograme


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.61 Seconds