Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conžinuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 25 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare īn labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Ioan Rosca: Procesul celor ce au împiedicat Procesul (*)
    Scris la Friday, January 05 @ 22:48:26 CET de catre asymetria
    Memoria

    Dan Culcer : Nota liminara despre Procesul Comunismului, lustratie, recuperari, manipulari etc
    Comentarii la initiativele amnezice
    Sorin Iliesiu, a carui nota biografica o puteti citi mai jos, a lansat in citeva valuri, de prin noiembrie 2005 incoace, scrisori deschise si apeluri adresate presedintelui Basescu, prin care se solicita deschiderea unui Proces al comunismului. E greu de spus pe ce se bazeaza dl Iliesiu cind ia aceste initiative? Pe o traditie a miscarilor si declaratiilor anticomuniste din 1989 incoace? Pe bunavointa presedintelui Basescu, care da recent semne ca ar fi dispus sa-si aminteasca ca a existat un regim comunist criminal in Romania, si ca multi dintre cetatenii care l-au ales si pe care teoretic ii reprezinta si ii apara de intemperiile politice si sociale? Sau dl Iliesiu este virful de lance a unei miscari despre care presa nu a dat seama si pe care analistii au ignorat-o pina acum? Orice ar sta la sursa ei, chiar si calculele cele mai sordide ale unor manipulatori in cautare de fonduri si de subventii europene, este limpede ca toti cei care au facut deja ceva in acest domeniu si au incercat sa miste blocurile imense ale intereselor finaciare si politice care balocheaza calea spre curatirea acestei haznale, nu pot ignora actiunea si trebuie sau sa se delimiteze de anumite formule laxe, sau sa completeze prin mica istorie sursele dlui Iliesiu care nefiind nici istoric si nici om politic pare sa nu poata intelege rolul continuitatii in actiunea sociala.
    Situatia, pentru aceia care au asudat si riscat pina acum, si inaintea dlui iliesiu, este frustranta. Sorin Iliesiu pare ca vine la de-a-gata si nu are bunul simt de a cita pe cei care l-au precedat, sau daca o face, da impresia ca are o memorie foarte selectiva. De aceea, multi vor refuza sa semneze, fie pentru ca nu se considera elite intelectuale, fie pentru ca sunt convinsi ca procesul comunismului este o actiune care implica intreaga societate romaneasca, caci daca ar fi doar o problema a elitelor, purgatia nu se va realiza nicidata si mizga va ramine depusa in strafundurile memoriei colective pina cind un pretext o va faca sa rabufneasca. Fac parte din ambele aceste categorii dar am semnat totusi, fiindca sunt convins ca nu pot sta mereu spectator sau opozant.
    Vom publica citeva texte critice la adresa Apelului si bineinteles apelul insusi; pentru a putea da prilejul unei desbateri a carei economie nu se va poutea face daca vrem sa mergem mai departe; Dan Culcer

    Ioan Rosca, informatician si militant politic independent, a semnat Apelul, insotindu-si semnatura cu urmatoarele comentarii publice (vezi articolul Procesul celor ce au īmpiedicat Procesul.
    Aceste comentarii au fost inserate si in paginile sitului Piata Universitatii, si www.procesulcomunismului.com, al carui autor initiator si realizator este Ioan Rosca. Au mai facut comentarii critice Elena Andronache si Andrei Vartic din Grupul Independent pentru Democratie (Basarabia).

    Dan Culcer a semnat Apelul lui Sorin Iliesiu, insotindu-si semnatura cu urmatorul comentariu.

    Stimate dle Iliesiu, In calitate de scriitor, de ziarist si de presedinte al Asociatiei jurnalistilor romani-Vest, Va multumesc pentru mesajele trimise si sprijin initiativele Dv. care se afla, cum bine stiti, la capatul unei lungi serii, fiind de adaugat astfel la toate acelea care s-au adunat din 1990 incoace, la Timisoara, in Piata Universitatii, prin apelurile lansate de Paul Goma, prin oamenii politici curati si de buna credinta din unele partide de opozitie, prin citeva condeie de ziaristi liberi, care scriu contra amneziei, prin citeva ong-uri care au preferat sa ramina nefinantate de fundatiile care formeaza si controleaza corectitudinea politica, pentru a continua libere sa ceara justitie si purificare morala.

    Sper ca impreuna vom reusi sa zdruncinam rezistenta colaborationistilor, politrucilor reciclati in adepti ai liberalismului, a activistilor utc deveniti activisti ai noilor “ideologii DUAO”, a teoreticienilor economiei centralizate deveniti bancheri si ministri care falimenteaza proprietatea colectiva si ingaduie jaful pseudo-privatizarilor. Vom defini pseudo-rezistenta din saloane, vom pune in lumina tacere vinovata a celor care s-au declarat, prea devreme, infrinti, esuati intr-un scepticism tot atit de pernicios ca acela care se instalase in Romania inainte de 1990, cind, prin tacere, regimul nazional-comunist ceausist era declarat un regim si un sistem durabile, daca nu vesnice.
    Iar dupa ce se va debloca in fine situatia, sper ca vom putea analiza public, cu luciditate si argumente politice si sociale, dar si cu penale concluzii, cauzele acestei nemaipomenite manipulari si falsificari care a permis mentinerea la putere, dupa decembrie 1989, in numele unui “dialog social” care a fost adesea echivalent cu compromisul, a acelora care au fost secunzii si tertii principalilor responsabili de dezastrul Romāniei, cārmacii si beneficiarii noului dezastru in mers. Semnez deci documentele difuzate de Dv. īn ambele mele calitati.
    Dan Culcer


    Ioan Rosca: Procesul celor ce au īmpiedicat Procesul

    Trebuie īnsã sã vã semnalez cã am avut dificultãi īn a face asta, pentru cã nu mã consider "personalitate din elita intelectualã a Romāniei", ci un contestatar al modului īn care aceasta "elitã" s-a afirmat si al pozitiei ei fatã de Procesul comunismului.
    Rãspuns deschis dlui Sorin Iliesiu
    Domnule Iliesiu,
    Rãspund public ultimei dv. scrisori, care īncepe astfel : "Vã propun sã semnai APELUL comun al ONG-urilor si al PERSONALITÃILOR (din elita intelectualã a Romāniei) īn care se solicitã - Presedintelui, Primului Ministru si camerelor Parlamentului - condamnarea criminalitãii si nelegitimitatii comunismului. Apelul va fi dat publicitãii īn cadrul unei conferine de presã organizatã de Grupul pentru Dialog Social īn ziua de 11 Martie, data aniversãrii Proclamatiei de la Timisoara.[..]".
    Avīnd īn vedere obiectivul Apelului, nu pot sã nu-l sustin, rugīndu-vã sã adãugai la lista semnãturilor linia: "Ioan ROSCA, cercetãtor, Teleuniversitatea din Montreal".
    Trebuie īnsã sã vã semnalez cã am avut dificultãi īn a face asta, pentru cã nu mã consider "personalitate din elita intelectualã a Romāniei", ci un contestatar al modului īn care aceasta "elitã" s-a afirmat si al pozitiei ei fatã de Procesul comunismului.
    Nu e o nuantã neglijabilã. Ci o chestiune de fond, care mã sileste sã fac publice aceste comentarii, privind lipsurile Apelului dv., tipice pentru categoria de semnatari la care apelai - si cu care pãrei solidar. Īn cazul īn care, īn ciuda aparenei, dv. cerei sprijin si "baronilor culturali" numai pentru a vã īntãri aciunea (desi īmi īmpãrtãsii rezervele), textul meu nu ar trebui sã vã supere - decīt dacã (īn ciuda justificãrilor mele) īl vei considera inoportun.
    De saisprezece ani, am iniiat si organizat aciuni, am scris explicatii si am fãcut apeluri similare (vezi Programul pregãtirii "Procesului" si multitudinea de analize publicate īn colectia Ioan Rosca din spatiul www.procesulcomunismului.com .) Pretind a mã fi ocupat mai temeinic de strategia luptei cu Sistemul Tovarãsilor decīt altii, care s-au multumit doar sã-i reclame (sporadic) necesitatea. Niciodatã, nici unul dintre membrii elitei la care vã referiti nu mi-a rãspuns, nu mi-a trimis un singur email de solidarizare, nu a dat vre-o atentie ideilor mele.
    Orice fac, "personalitatea" mea rãmīne invizibilã. Nu sīnt publicabil īn presa "elitei". Nici mãcar "camaradul" Bãcanu nu mi-a putut gãzdui un comunicat, prea mirat cã mã bag peste "procesul lui". La comemorarea de pe 13 iunie 2005, organizatã de Aliana Civicã (a cãrui membru fondator am fost si eu), nu mi-ai permis sã intervin, nici mãcar ca sã anun cã am lansat spaiul "Piata Universitãii Distribuitã". A trebuit sã asist din nou la intepretarea unor fapte, de cãtre persoane care nu le-au fãcut. Eu nu sīnt īnsã printre grevistii foamei care aveau nevoie sã fie explicai de "personalitãi"...
    Nici platforma program, afisatã la 14 februarie 2005
    http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/e2005_14_2.asp.htm)
    nu a avut ecou - desi merge mult mai departe decīt īncercãrile similare, īn "proiectarea decomunizãrii Romāniei". Dacã ai citit-o, ai observat cīt de timide sīnt cererile enunate de dv. (sau propuse justiiei de ICAR) - faã de sistemul propunerilor mele. Rãmīn izolat tocmai pentru cã merg prea departe, nu mã opresc la inofensivele "scuze publice" si " despãgubiri de un ban". Procesul reclamat de mine - īncepe cu anul 2006, cere anchetarea Tranziiei Criminale īn care a fost valorificatã prada capturatã de securicomunisti. El vizeazã confiscarea averilor jefuite vechilor prizonieri si reparaia global echitabilã a daunelor. Petiia dv īnsã, nu poate clãtina poziia fiarei la putere, ci īi permite doar sã ofere cīteva satisfacii simbolice (inofensivizate īn carantina trecutului) - o supapã pentru evitarea reglãrii autentice a conturilor.
    Deduc cã aparinem unor grupãri (curente) diferite si īneleg sã rãmīn alãturi de ai mei (cīi or mai fi) - anticomunistii "de rīnd". Asta nu inseamnã cã nu putem participa la aciuni comune, cum este presiunea pentru condamnarea oficialã a comunismului. M-am declarat deja de acord cu acest aspect al iniiativei dv. Mã deranjeazã īnsã postura īn care vãd cã se erijeazã acei membri ai "elitei intelectuale a Romaniei" - ce se īnīlnesc īncã pe la GDS si īncearcã sã mai facã niste capital din "Procesul Comunismului", "Revoluia din decembrie", "Proclamaia de la Timisoara", "Piaa Universitãii". Exasperat de confiscãrile din ciclul "emanaiilor"- nu am putut reduce rãspunsul meu la o semnãturã (sau un refuz discret) ci mã simt obligat sã iau pozitie.

    Mã decisesem deja sã īntrerup moratoriul unei tãceri care m-a costat mult, pe care am sperat-o oportunã, dar pe care o consider azi o mare eroare. Nu mai am ce menaja. Momentul propice pentru un proces demn al comunismului fiind deja trecut, mã pot ocupa de acum si de "Procesul celor care au īmpiedicat Procesul". Va fi un efort sistematic. Voi īncerca sã analizez cauzele pentru care "nu a fost sã fie". Legīnd sistemic: evenimentele, prestaiile, poziionãrile, aspectele, interesele, mecanismele, gafele, greselile, compromisurile, trãdãrile, ipocriziile, responsabilitãile. Voi īncepe cu vinovãia mea (si a celor ca mine). Voi termina cu crimele Puterii. Undeva pe acest lan, mã voi ocupa minuios si de contribuia "elitei intelectuale" - la acest dezastru colectiv. Scrisoarea dv. mã determinã la cīteva consideraii īn avantpremierã.
    Cultul "personalitãtilor" e o boalã veche. La congresul de īnfiintare a Forumului Democratic Antitotalitar (octombrie 1990-Cluj) unii intelectuali din elitã s-au inscris separat, nu au īncãput ca noi - masa amorfã - īn forumurile judetene. Ce infatuare si ce suficientã...
    Nici azi nu stiu cum se defineste si mãsoarã "personalitatea". Din infinitul existential al fiecãruia e accesibilã altora doar suma faptelor publice. Cum se cīntãresc protagonistii arenei civice: intelectual, moral, profesional, energetic - cīnd se fac clasamente? Nici sondajele de popularitate nu pot dovedi nimic. Totusi, apar "semnatari mai semnatari ca altii"...
    Atentie īnsã la efectul confuziilor! Steagul anti-rosu a mai fost īnsfãcat de veleitari īn numele calitãtilor intelectuale, agitat un pic... si uitat apoi prin santuri (cazul Manolescu e elocvent). Decīt un "top al personalitãtilor" - īn viziunea GDS- mai bine ne-am aseza decent īn spatele fostilor luptãtori anticomunisti, sau mãcar deinui politici. Lista celor care intãresc apelul dv. ar trebui sã īnceapã cu Paul Goma, Calciu Dumitreasa, Cicerone Ioanioiu, Remus Radina, Ticu Dumitrescu , etc. - evitīnd penibilul sau acuzatia de imposturã.

    Īn multe dintre textele mele, am tratat unele slãbiciuni ale "elitei civice", care a format dupã 1989 "opozantura". Dar nu am mers pīnã la capãt, din dorina de a menaja "tabãra noastrã", atīt de slãbitã si sabotatã. Au mai tãcut si alii. Mã īndoiesc acum cã strategia protectoare a fost oportunã. Ea a permis substituirea luptei autentice cu simularea, camuflarea savantã a colaboraionismului. Prestaii dozate abil - au creat iluzia participãrii la īnfruntare, fãrã mari riscuri pentru pseudo-combatani.
    Multe dintre "personalitãtile" la care vã referii, proclamīndu-se (printr-o tesãturã de validãri reciproce) "elita intelectualã a Romāniei" - s-au pretat la un joc ambiguu si oportunist. S-au lãsat adulati de multimea debusolatã (care-i credita nejustificat ca reprezentani si lideri ai contestatiei), au dat interviuri sãtioase īn toate direciile, au fãcut vizite de lucru pe meridianele lumii, au publicat textele de circumstantã - īn media monopolizatã de ei. Si-au atribuit proiecte, posturi, subventii, burse, merite si lauri. S-au īmburghezit semi-contestīnd. Cine-i mai distinge azi de "ceilali"?
    Nu au fãcut īnsã mare lucru pentru ca lupta cu postcomunismul sã devinã realã. Dimpotrivã. Au īmpotmolit aciunile pe care si le-au asumat vag, au evitat contrapunerile hotãrītoare, au dezertat de pe linia frontului, au stins flacãra rezistentei.

    In ianuarie-martie 1990, m-am lovit de refuzul "personalitãtilor" adunate la GDS- īn clipa īn care le-am cerut sã combatã organizat confiscarea (uzurparea) FSN-istã. Īn aprilie-iunie, am fost martorul multor atitudini duplicitare faã de mitingul din Piaa Universitãii. In august-octombrie, am trãit boicotarea īncercarii de coagulare a opoziiei politice, de cãtre aceleasi "personalitãi". Īn noiembrie-decembrie, fruntasii AC au decis evitarea "provocãrii" unei "noi revoluii"- descurajīnd mulimea care era dispusã sã ducã lucrurile pīnã la capãt. Si asa mai departe, pīnã la apogeul CDR. Esuīnd definitiv īn apelul pentru votarea lui Ion Iliescu...

    Credeti cã Romānia poate supravietui apãrīndu-se de microbi, cu falsi anticorpi? "Elita civicã" a comis un nesfīrsit sir de erori, gafe, lasitãti. Uitati-vã īn jur, observati rezultatele catastrofale. Nu-si asumã nimeni rãspunderea? De ce nu se produce retragerea spãsitã, cu cenusã pe cap, a mīnuitorilor de cuvinte care s-au crezut (pretins) buni si de lupta? Nici acum nu trag vechii "lideri de opinie" īnvãtãmintele de rigoare, eliberindu-le luptãtorilor autentici terenul de joc?
    Ei bine, nu! Avem slãbiciuni multe, dar nu si pe aceea a excesului autocritic... Dupã o īndelungatã prestatie sterilã, oligarhia civicã compromisã reapare teatral pe scena de la GDS, sesizīnd probabil o oportunitate (contextul justitiar european, etc.). Ea nu duce lipsã de simt politic (īn sens oportunist), nu rateaza ocaziile. Pretinde (implicit) cã reprezintã victimele comunismului, vrea sã formuleze rechizitoriul, sã fie Avocatul, sã conducã lupta poporului romān cu cãlãii sãi. Teoretic - poate sã depunã fiecare ce apeleuri vrea si poate. Sīnt binevenite. Dar practic, aceste actiuni "altruiste" pot opera speculatii interesate la bursa valorilor "civice".
    Vã par cīrcotas? Mã bãnuiti de invidie si frustrare? Vã īnselati - mã tem sincer cã GDS face o nouã tentativã de confiscare a cauzei anticomuniste. Poate cã mã īnsel eu. Dar am motive de suspiciune si resentiment. Nu uit. Mai ieri mã dojenea doamna Celac pentru cã īndemnam la acitune, mai ieri ne invãta Alin Teodorescu cum sã facem un partid anti-FSN si Stelian Tãnase sfãtuia (discret) "bãietii"- cum sã manifeste. Nu la congresul de īnfiinare AC am fost pus eu la index ca provocator, pentru cã "instigam" la rezistentã politicã faã de uzurpare?
    Sīnt sincer revoltat. M-am dedicat din 1989 luptei cu Contrarevolutia si tot nu-mi arog partitura de solist, īntr-un concert de semnãturi. De ce ar face-o altii?
    Stiu tot ce trebuie despre AC, GDS si alte cluburi similare. Despre opozantii de catifea, de salon si de creion. E usor (ieftin) sã lansezi cīte un "Comunicat" din cīnd īn cīnd, pentru a-ti conserva blazonul "dizident". Sã fii criticul ferm al unor regimuri trecute, colaborīnd pe ici pe colo cu cele care le continuã. Sã pozezi "contra" la "ocazii", ocupīndu-te fãrã complexe, īn rest, de afacerile si interesele tale. Sã-ti trimiti copiii si nepoii la burse si posturi īndepãrtate, īn timp ce reprosezi altor tineri cã nu luptã deajuns. Sã dai indicatii pretioase (plãtite) īn ziare, reviste, emisiuni. Sã exhibi obsesiv idei sãrãcãcioase, unui public alienat. Sã te dedici unor proiecte... subventionate.
    Mai greu e sã-ti compromiti cariera si sã-i secãtuiesti contul de bancã- pentru a para continuu uzurparea securicomunistã, sã-i risti viata īn actiuni reprimate dur de oamenii regimului la putere, sã te marginalizezi prin contestare intransigentã, sã-i pui "intelectul" la muncã pentru a elabora strategii de luptã, sã te risipesti pentru a cataliza energii colective. Cīnd si cine a fãcut asta, din elita la care apelati?

    Īntrebarea se aplicã si dv. De unde pīnã unde Sorin Iliesiu? Putem avea referiri la actiunile sau textele care v-au propulsat īn fruntea acestei bãtãlii? CV-ul pe care-l atasati, īn lectura mea, nu vã demonstreazã legitimitatea. E prea putin cã ai condus un studio video (si vi se poate reprosa ca acesta nu a valorizat cum ne-am fi asteptat informaiile si resursele pe care le-a avut la dispoziie. Am fost martor la īnregistrari de mãrturii facute la GDS dupa represiunile FSN. Din cīte am inteles - poate mã īnsel?- procurorul Voinea nu a putut folosi acum arhiva dv. De ce?). Activitatea GDS-AC nu este o recomandare, pentru cineva informat. Putei fi doar bãnuit cã avei īn spate omniprezenii "strategi": Bãcanu, Blandiana sau Tãnase. (Poate cã multi nu stiu cum s-a pomenit ICAR īn brate cu steagul luptei anticomuniste, īntr-un proces pus la cale de Bãcanu si Lucian Orãsel. Dar cazul Constantinescu e notoriu ...)
    Preluīnd initiativa īntr-o problemã de asemenea amploare si mizã, vã asumati rãspunderi mari. Tovarasii practicã compromiterea cauzelor (cu atīt mai usor cu cīt sīnt axate pe personalitãti si nu pe idei "charismatice" -prin atac la persoana celor care apar ca lideri. Anticomunistii de manevrã, dupã atītea deceptii, au devenit circumspecti. Vei fi pus deci sub lupã si tir. Bombardat de intrebãri si suspiciuni. Vei trece bine de ele?
    Chiar dacã sīnteti sigur pe carura si rezistena dv si pe greutatea "intelectualilor" care vã vor semna Apelul, nu e bine sã īl formulati ca si cum ar fi prima datã cīnd crimele comunismului sīnt denunate si cīnd se cere dreptate. Este absolut imperios ca sã subliniati apãsat īn document īn ce tradiie se īnscrie, ce luptã continuã initiativa dv.
    Altfel, intrãm perfect īn capcana nerusinatei diversiuni īncercate de presedintele Bãsescu, care se face cã aflã pentru prima datã ca ar exista un genocid, un dosar, marturii, rechizitorii.
    Eu nu vreau sã fac jocul de diversiune a celor ce vor pretinde cã nu au actionat pīnã acum pentru cã ar fi lipsit elementele necesare, cã Apelul dv. deschide dosarul si nou īnfitinatul IICC īncepe analiza. Stiu cã e o manevrã abilã de īndepãrtare a liniei frontului. Recursul la istorie? Vinovatii la putere ne vor permite sã ne ocupãm de vinovatii morti. Dacã nu-i deranjãm, ne vor da chiar o mīnã de ajutor.
    Asa cum v-am spus īnsã, prioritatea mea a deveni procesul celor care au īmpiedicat procesul comunismului, pinã acum.

    Ioan Rosca, 27 februarie 2006


    Nota: * — Text scris si publicat de Ioan Rosca la 27 februarie 2006 īn Asymetria (versiunea html). Mai actual decīt oricind. fiindca demonstra la īnceputul anului 2006 capacitatile manipulatorii si strategiile recuperatorii ale Grupului de "dialog social", asa cum ies la ele ca uleiul la suprafata acum, dupa publicarea Raportului Tismaneanu, la 5 ianuarie 2007.
    ** — Sorin ILIESIU/NOTA BIOGRAFICA.
    Nascut in Baia Mare, la 12 decembrie 1955, este licentiat in Arte al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, in 1979, ca sef de promotie. Intre 1979 si 1990 a fost Director de imagine la Studioul Cinematografic “Bucuresti” – Buftea. Din 1990 este conferentiar universitar la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” din Bucuresti, din 1991 – conferentiar la Scoala Superioara de Jurnalistica AZR – Bucuresti (din 1995 este decan al acestei institutii), din 1993 – conferentiar la facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, la Universitatea Bucuresti. Din 1994 este director al studioului VideoDialog si presedinte al fundatiei VideoMedia. In 1991 a fost autorul primelor emisiuni ale postului TV independent SOTI, din Bucuresti. A fost director al Comisiei Video-TV a campaniei electorale a CDR (1992) si autor al clipurilor electorale ale CDR (1996). Membru fondator, in 1996, al Asociatiei Romane a Formatorilor in Jurnalism si Comunicare – Mediaform.
    Autor sau coautor al unui mare numar de filme documentar-artistice (cateva titluri: “Piata Universitatii – Romania”, “Petre Tutea – Emil Cioran”, “Monarhia salveaza Romania!” etc.) si autor al imaginii unui numar de 11 filme artistice. Membru al Juriului Premiilor anuale APTR (Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania). Are o bogata activitate civica: membru al Grupului pentru Dialog Social (din 1990), membru fondator al Aliantei Civice si al Fundatiei Academia Civica, membru al Forumului pentru Stiinta si Reforma, al Academiei pentru Devotament National, al Asociatiei Alternativa 2000, al organizatiei “Salvati Copiii – Romania".
    Associated Topics

    Culturnicii


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia Romāniei

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din Romānia. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, īncepānd cu septembrie 2000, este stocatć și accesibilć consultćrii la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. Romānia : Hćrți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradćri, regiuni istorice. Colaborare helveto-romānć.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cīnd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivć de prietenia dușmanului ca și de dușmćnia prietenului.
    Viteazul priveŗte pericolul; cutezćtorul īl cautć; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.33 Seconds