Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 40 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Editoriale: Titus Filipas. Ultimul congres PNL
    Scris la Sunday, January 28 @ 10:31:40 CET de catre asymetria
    Lecturi critice Titus Filipas scrie "Acest cel mai recent partid PNL, care de fapt nu are o ideologie, se bazează mai mult, –chiar foarte mult, am putea zice–, pe carisma personală a unor candidați legați exclusiv prin interese de grup, nu orbitând în jurul unei ideologii puternice și atractive. Așa se poate explica și clamarea insistentă, aproape exasperantă pentru că nu era motivată ideologic, a lozincii: “Votul uninominal!”.


    Ultimul congres PNL
    La recentul congres PNL, vorbesc despre acel PNL avându - l ca reprezentant de vârf în Parlamentul României pe liderul Camerei, domnul Bogdan Olteanu, au fost repetate frecvent două slogane : “Statul să intervină cât mai puțin în economie!”, și “Votul uninominal!” sau, alternativ, „Candidatura uninominală!”.

    Să le analizăm semnificațiile.
    Economia de piață liberă este de obicei un alt nume, de unii considerat a fi mai edulcorat, pentru capitalism. Economia de piață liberă este numai o abstracțiune idealizată. În realitate nu există vreo economie națională capitalistă care să arate integral idealul pieței libere, așa cum a fost el teoretizat de către economiștii principiului ‘laissez faire’.
    Critici avizați ai conceptului ‘laissez faire’ văd conceptul de ‘piață liberă’ fie ca pe un ideal fără practicalitate, fie ca pe un instrument retoric subtil. Care pune sloganele de libertate și de antiprotecționism în serviciul intereselor absolute, fixe, lipsite de contingență (adică fără “doar și poate”) ale celor bogați. Permițându - le astfel să desființeze legile care apără dreptul la o viață decentă a celor săraci și defavorizați, mulți dintre ei niște truditori, sau foști truditori în sens tradițional.
    Logicianul american Noam Chomsky declara într- un mod explicit : “Cei bogați folosesc retorica economiei de piață liberă pentru a justifica impunerea unor riscuri economice tot mai mari oamenilor cu venituri reduse, pe care îi trimit să își achiziționeze de pe piață bunuri de consum în limitele stricte ale veniturilor lor, în vreme ce păturile bogate sunt de facto protejate de rigorile economiei de piață liberă prin toate avantajele politice și economice pe care le îngăduie poziția lor.”
    Încă mai condensat, Noam Chomsky ne mai spune : “Piața liberă înseamnă un socialism perfect reușit numai pentru cei bogați – săracii să meargă la piață și să își cumpere doar atât cât își pot permite, iar statul să îi protejeze plenar doar pe cei puțini și bogați.” ("The free market is socialism for the rich—[free] markets for the poor and state protection for the rich.")
    Acesta este de fapt sensul lozincii plenar acceptate de congresmenii partidului PNL : “Statul să intervină cât mai puțin!”. Lozinca se traduce prin : “Statul să intervină pentru cât mai puțini!”.
    Apoi, cum bine observase ziaristul Cătălin Avramescu de la Cotidianul, ultimul congres PNL s- a remarcat poate în primul rând prin absența totală a dezbaterilor ideologice. Dacă nu citeai sigla PNL dezvoltată explicit în formula „Partidul Național Liberal”, pur și simplu nu realizai despre ce fel de partid este vorba, analizând conținutul fad (în sens ideologic) al luărilor de cuvânt la tribună. Iar atunci când liderul partidului european liberal, invitat la congres, a spus că PNL a început ca partid fiind inspirat de textele lui John Locke și Adam Smith, nimeni din sală, ori din prezidiu, nu aduce corecții. În realitate, așa cum bine arătase Dan Amedeo Lăzărescu, „Partida națională”, vechiul nume al PNL, începea ideologic inspirându - se nu din textele englezești, ci din textele franțuzești ale lui Bonnot de Condillac și Destutt de Tracy.
    Partidele cu ideologie clar formulată trebuie să participe cu candidați pe liste în alegeri, pur și simplu pentru că nu toți candidații buni pot să fie simultan și buni doctrinari.
    Acest cel mai recent partid PNL, care de fapt nu are o ideologie, se bazează mai mult, –chiar foarte mult, am putea zice–, pe carisma personală a unor candidați legați exclusiv prin interese de grup, nu orbitând în jurul unei ideologii puternice și atractive. Așa se poate explica și clamarea insistentă, aproape exasperantă pentru că nu era motivată ideologic, a lozincii: “Votul uninominal!”.
    Titus Filipas
    "
    Associated Topics

    Revolta


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.38 Seconds