Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 79 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Titus Filipas. Eroul latin al Ungariei
    Scris la Thursday, March 15 @ 21:48:30 CET de catre asymetria
    Geopolitica Titus Filipas scrie "Pentru adăpostirea și îngrijirea numărului imens de soldați francezi schilodiți în confruntarea cu armatele lui Eugeniu de Savoia și ducele de Marlborough exista deja cazarma-spital Hôtel des Invalides, însă ca loc de rugăciune pentru salvarea sufletelor soldaților morți pentru Franța a fost într-adevăr nevoie de construirea unei capele majestuoase, " Dôme des Invalides". De altminteri nici însuși ducele de Marlborough n-a fost scutit de primejdiile și vătămările luptei. În 1709, în cursul bătăliei de la Malplaquet, din nou împotriva francezilor, ducele este grav rănit. Soldații săi se roagă pentru vindecarea lui grabnică, într-un cântec compus atunci special pentru el, "For He's a Jolly Good Fellow", melodie ce avea să cunoască o carieră surprinzător de longevivă.



    Eroul latin al Ungariei
    Să-l înțelegem pe Victor Orban. Vă rog să mă credeți că știu care este ortografierea internațională (sau internaționalistă ?) corectă a numelui primului-ministru al Ungariei. Însă grafia corectă în Limba Română, valabilă încă pe teritoriul României, exclude un kappa de sorginte austro-ungară într-un cuvânt, fie el chiar nume propriu, de sorginte latină. Cu atât mai mult cu cât, oricum ai întoarce lucrurile, Ungaria modernă este, și ea ! produsul geniului latin.
    În fața Palatului Regal din Budapesta se află impunătoarea statuie ecvestră a acelui erou latin întemeietor al Ungariei 2 (numeralul este folosit aici în același sens ca și în Biosfera 2), François Eugène de Savoie-Carignan, născut la Paris (Franța, nu Texas), în anul 1663. Un alt erou latin, Napoleon Bonaparte, îl considera drept unul dintre cei șapte mari comandanți militari ai lumii de până la el. Dacă eu, craiovean, îndrăznesc să vorbesc despre Eugeniu de Savoia, mult mai îndreptățiți sunt timișorenii, care i-au și dedicat un web-site extrem de bine construit. Când ei spun "Banatu-fruntea !", au fără îndoială dreptate, pentru că nu doar provincia asta ci și toate banaturile au fost regenerate în virtutea geniului prințului Eugeniu de Savoia. Un iubitor al muzicii de calitate, însoțit în peregrinările sale de virtuozul lutist Jacques de Saint-Luc.
    Iar dacă, așa cum s-a spus uneori, barocul semnifică într-adevăr abundența de spiritualitate în mișcare, atunci Eugeniu de Savoia a fost un personaj baroc la limita extremă. Un om de un gust arhitectural deosebit, datorită căruia Timișoara se poate mândri cu supranumele "orașul baroc" ; care a finanțat și supervizat construirea celui mai faimos palat în stil baroc din lume, celebrul Belvedere din Viena. În treacăt fie adăugat, www.belvedere.at este un site absolut extraordinar, ce merită să fie vizitat. Frescele de pe tavanul palatului Belvedere înfățișează apoteoza prințului, care totuși nu a locuit acolo decât doi ani, într-o aripă a palatului. În secolul XIX, faimosul compozitor Anton Bruckner a avut și el reședința acolo, dar în aripa pentru servitori, ceea ce nu-i deloc dezonorant și poate că n-a fost nici dezagreabil pentru el.
    Arhiducele Ferdinand a moștenit palatul, dar, din nefericire, nu a avut timp să-l folosească drept locuință împreună cu familia sa care fusese totuși fericită până la momentul Sarajevo, în care atentatorul nu a exterminat doar o viață de om normal, ci un întreg stil de viață european cunoscut sub denumirea "La Belle Époque".
    După eliberarea bănățenilor, aflăm din site-ul lor, prințul Eugeniu de Savoia îl lasă guvernator la Timișoara pe contele Claude Ferdinand de Mercy, care începe reconstrucția orașului. Eugeniu de Savoia colonizează acea zonă cu germani veniți de la izvoarele Dunării, tradiția instaurată de el s-a păstrat câteva secole, iar prințul Carol de Hohenzolern-Sigmaringen care studiase acea tradiție a urmat, cu plăcere și încredere, același drum.
    Germanii s-au înțeles admirabil cu autohtonii români care, la anul 896, pe vremea ducelui Glad, acceptaseră, probabil fără să-i întrebe nimeni, suzeranitatea regelui Ungariei (așa se spune în metanarativul de acum, deși nu exista vreun „rege al Ungariei” atunci). Dar, după ce a devenit un pașalâc turcesc mai putem să vorbim despre Ungaria 1 altfel decât la trecut ? În orice caz, doar geniul latin al lui Eugeniu de Savoia reușește să mai creeze o nouă Ungarie, însă aceasta este Ungaria 2. Statuia ecvestră instalată în fața palatului crăiesc din Buda la anul 1900, opera în bronz a sculptorului naturalist Iosif Rana, care a acceptat în seria sa de subiecte biblice și mitologice doar doi eroi fondatori ai Ungariei, Eugeniu de Savoia și Ludovic Kossuth, a fost probabil cel mai sincer omagiu de recunoștință adus prințului latin de către maghiarime.
    Din păcate, Eugeniu de Savoia, care a jucat un rol important și în istoria românilor, nu are încă nici un monument de recunoștință și pe teritoriul românesc ! Iar un istoric român, Dan Amedeo Lăzărescu, ce a încercat printr-o muncă de mai multe decenii să-l redescopere pentru istoria noastră, a românilor, am aflat aceasta dintr-o serie de texte remarcabile publicate în aldinele României libere, a fost pedepsit crunt pentru îndrăzneala lui de către congregația internaționalistă, alături de care s-au grăbit să urle și câțiva "tineri lupi" români. Ce putem înțelege despre dedesubturile acelui episod sinistru în care Mircea Dinescu, membru comunist internaționalist al CNSAS, l-a bălăcărit cum a vrut pe reputatul istoric român Dan Amedeo Lăzărescu ? Faptul că Eugeniu de Savoia, fiind unul dintre părinții fondatori ai Ungariei number two, nu trebuie apropriat istoriei românilor, deși a făcut pentru ei tot atât de mult cât și Carol I, pentru că a construit, incontestabil, provincia cea mai europeană a României ! Eugeniu de Savoia ar trebui să fie exemplul nostru eroic numărul unu. Constantin Noica asocia barocul cu adverbul. Însă lumea modernă, spre deosebire de lumea fundamentalistă, este o lume adverbială ! Avem nevoie ca de apă de integrarea lui Eugeniu de Savoia în lumea noastră, chiar dacă este un acquis european venind din secolul XVIII ! Subtilitatea celor care ne urăsc este legată tocmai de negarea acestui drept și pentru noi ! Conținutul acelor texte publicate în România liberă fusese prezentat înainte de 1989 la câteva congrese internaționale de istorie, iar domnul Dan Amedeo Lăzărescu ar fi primit mii de dolari de la securitate pentru aceasta. Nu pot decât să admir lucrarea barocă a securității. În acest context, supărarea lui Cristian Tudor Popescu pe D.A.L. seamănă puțin cu supărarea lui Iov pe bunul Dumnezeu.
    Pe web-site-ul Timișoarei mai apare un personaj, Caspar Dissel -drag lui Dan Amedeo Lăzărescu pentru că simbolizează ceea ce este masonul în esența sa-, probabil unul dintre oștenii tineri veniți împreună cu prințul Eugen. În Timișoara el devine constructor, mason în cel mai pur sens al cuvântului, și proiectant al multor clădiri, dintre care cea mai frumoasă e domul baroc. Personajul intră în literatura universală în anul 1798, find acel "Old Kaspar" din poemul "The Battle of Blenheim", al poetului englez Robert Southey.
    S-a întâmplat că în bătălia de la Blenheim, Bavaria, din august 1704, au luptat alături și împotriva unui nefericit mareșal al regelui Louis XIV al Franței, două genii militare, Eugeniu de Savoia și ducele de Marlborough (în fapt chiar primul duce de Marlborough, căci tatăl său fusese un om de rând pe nume Winston Churchill) . Luptele împotriva altor mareșali ai Franței au continuat, întrucât Regele Soare (sintagma reprezenta concepția potrivit căreia în Franța șeful statului trebuie să fie un personaj public, al cărui program de lucru pentru binele Franței trebuie să fie tot așa de riguros respectat ca și ritmul solar, concepție îmbrățișată și de Charles de Gaulle) pur și simplu nu admitea că trupele sale nu aveau șansă împotriva unor comandanți militari străluciți ce cooperau într-o manieră exemplară. În numărul 6 al revistei de istorie militară în limba rusă "Serjant", prezentat și pe web, a apărut un articol în care este descrisă structura armatelor celor doi comandanți.
    Pentru adăpostirea și îngrijirea numărului imens de soldați francezi schilodiți în confruntarea cu armatele lui Eugeniu de Savoia și ducele de Marlborough exista deja cazarma-spital Hôtel des Invalides, însă ca loc de rugăciune pentru salvarea sufletelor soldaților morți pentru Franța a fost într-adevăr nevoie de construirea unei capele majestuoase, " Dôme des Invalides". De altminteri nici însuși ducele de Marlborough n-a fost scutit de primejdiile și vătămările luptei. În 1709, în cursul bătăliei de la Malplaquet, din nou împotriva francezilor, ducele este grav rănit. Soldații săi se roagă pentru vindecarea lui grabnică, într-un cântec compus atunci special pentru el, "For He's a Jolly Good Fellow", melodie ce avea să cunoască o carieră surprinzător de longevivă.
    Francezii, în bătaie de joc, adaptează imediat o variantă, "Malborough s'en va- t -guerre ", care la început nu s-a bucurat de prea mare succes, până când a fost auzit întâmplător, în 1781, de regina Franței, Maria Antoaneta, căreia strofele de genul "Malbrouk s'en va-t-en guerre/Mironton, ton ton mirontaine/Malbrouk s'en va-t-en guerre/Ne sait quand reviendra" i-au plăcut la nebunie, și a lansat moda acelui cântec în franțuzește. În romanul "Război și pace", (este surprinzător și relevant că până și în U.S. Air Force Manual este dat un excerpt din acest roman pentru a ilustra haosul ce se poate instala într-o luptă), Lev Tolstoi îl pune și pe bătrânul prinț Nikolai Bolkonski să-l fredoneze. Îmi veți spune că a învățat cântecul de la mademoiselle Bourienne. Da, dar nu și limba franceză, pe care o știa la perfecție, ca orice membru al înaltei nobilimi ruse. De altminteri citind "Război și Pace" veți realiza că întreaga aristocrație europeană folosea limba franceză. Cât despre nobilimea maghiară, în mod cert între franceza învățată pe vremea lui Charles Robert d'Anjou și franceza învățată pe vremea lui François Eugène de Savoie-Carignan a existat un hiatus când au trebuit să învețe turcește. Ceea ce nici nu le-a fost probabil prea greu, ținând cont de originea altaică comună a limbilor maghiară, turcă și coreeană. Așa că trebuie să înțelegem infatuarea de grande rococo a lui Victor Orban văzându-se aproape acceptat în Europa.
    Titus Filipas
    Text din 2001 "
    Associated Topics

    Memoria


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.30 Seconds