Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 110 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Procesul comunismului - procesul colaboraționismului localnicilor cu invadatorii
    Scris la Monday, May 01 @ 00:12:27 CEST de catre asymetria
    Societatea de mâine O Comisie condusa de politologul Vladimir Tismaneanu a fost constituită discreționar, din încredințarea președintelui României, după ce acesta părea că va aplica, în acest domeniu, fie tactica Vals Hesitation, fie tactica leninistă (Un pas înainte, doi pași înapoi!)
    Din comisie fac parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, IPS Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.
    Cu exceptia lui Virgil Ierunca si a Monicăi Lovinescu, toti ceilalți au fost prezenți la București la lansarea festivă a Comisei. Nu știu dacă vestitul cuplu parizian acceptase invitația politologului american de origine română. Știu că cei doi intelectuali diariști sunt oameni în virstă cu o sănătate precară, izolați și greu accesibili altcuiva decît prietenilor apropiați.
    Deși Paul Goma fusese desemnat public, alături de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, deși acceptase, nici el nu a fost prezent.
    Goma a fost finalmente recuzat de Tismăneanu pentru motive cu totul personale, motive împachetate în hîrtia de cadou a formulei pe care o citez : ” Intrucit Comisia Prezidențiala va opera în conformitate cu standardele academice și științifice, modus operandi practicat de Dvs pe website, cel putin in ce mă privește, intra in totala contradicție cu aceste standarde. In atari condiții, din moment ce Dvs. îmi negați credibilitatea știiințifică și morală și folosiți la adresa mea un limbaj inacceptabil, lezîndu-mi demnitatea umană, mă văd silit să vă aduc la cunoștință prin prezenta scrisoare că îmi retrag invitația făcută cu deplină bunăcredință și că întrerup relațiile mele cu Dvs.” (Vezi poziția mea în scrisoare către Sorin Ilieșiu, publicată mai jos.)
    Revista Asymetria va propune o dezbatere în centrul chestiunii morale cu care națiunea româna are a se confrunta : purificarea sa, dupa mai bine de o jumatatea de secol traită sub regimurile comuniste și neo-comuniste, așa zisa tranziție, de sechelele colaboraționismului, de efectele profunde ale fricii, lașității, oportunismelor, de tensiunile intrageneraționale ale vânzării de frate, cele intergeneraționale, ale vînzării de țară.
    Ne-am născut și am trăit într-o țară colonizată, în care războiul civil latent înainte de 1945 a fost ațîțat de ocupantul sovietic (rus) și de agentii săi coloniali, importați sau recrutați pe loc. Pînă și ”Epoca de aur”, a nazional-socialismului, poate fi definită pe drept ca auto-colonizare, epocă pe care naivii au considerat-o, păcăliți de gesticulația patriotardă de la 1968 încoace, o asa-zisă perioada fastă, în care țara s-ar fi debarasat de influența și exploatarea străine.
    Cei care, ca mine, au lucrat în presa culturală între 1971 și 1987, cel puțin, știu cît de înșelător era naționalismul, cît de nepasători erau activiștii de partid și securitatea față de adevaratele valori ale culturii române. Patrioți de mascaradă. Patriotismul inculturii. Mereu controlați, cei care voiau să depășească granițele impuse de sus, de firoscoșii de partid și de stat, erau puși la punct, supravegheați și chiar pedepsiți.
    Voisem la începutul sa fac un studiu despre literatura română de peste hotare. A fost cauza deschiderii, pe numele meu, a Dosarului de urmărire informativă pe care l-am regăsit în 2005 în arhivele CNSAS. Așa că patriotismul era tot atît de suspect după 1968, dacă nu era cu voie de la poliție și nu se eticheta ”socialist”. Românizarea aparatului de partid și de stat a însemnat o altă cale de impunere a cumetriilor, clanurilor, valoarea individuala contînd mai rar sau deloc.
    Pornim de la Raportul redactat de Sorin Ilieșiu, ca o sinteza a unor cercetări la care se face referință în text, și de la scrisorile deschise pe care aceasta le-a adresat președintelui Traian Basescu, în 2005 și 2006, pe cînd acesta dădea semne că se codește să pună în mișcare mașinăria care se va numi în istoria României PROCESUL COMUNISMULUI. Deși doresc ca un astfel de ”proces” să aibă loc, nu doar ca o preparare a terenului legal pentru acțiuni tardive dar reparatoare în justiție ci ca o purgație violentă a organismului social, o doză reziduală de scepticism și de luciditate mă face să cred ca și în această situație vom fi obligați să medităm încă o vreme la întrebarea : Ce e mare, tricoloră, scoate fum și nu dă picioare în fund? Anecdotă și istoria ar putea răspunde : o mașină imensă, de fabricație socialistă, națională, tricoloră, concepută ca să dea picioare în fund. Istoria asta are un sens poate divergent față de dorințele noastre. Și capacitatea noastră de a fabrica mașini care dau picioare în fund e poate redusă sau boicotată. Vom muri și vom vedea.
    Mă întreb, ne vom întreba împreună și vom încerca să răspoundem, dacă e deci vorba oare despre condamnarea sistemului comunist real, ca sistem politic totalitar? De o discuție recuperatoare a valorilor sociale și morale în numele cărora a căutat să obțina legitimitate acest regim? Despre o sinteză istorică care va deveni manual școlar oficial unic sau opțional? Sau despre un proces al colaboraționismului localnicilor cu invadatorii, al coloniaiismului sovietic (rus) și al profitorilor locali sau importați ai războiului civil, larvar sau acut, trăit și suportat de națiunea romană, de cetațenii României, fără deosebire de naționalitate?
    Ne adresăm cititorilor revistei Asymetria, dar vom invita să participe oameni din toate categoriile socio-profesionale, pentru ca raspunsurile să aiba o valoare analitică dar și de eșantion de opinie.
    Unii au deja rezerve, întemeiate mai mult sau mai puțin logic, dată fiind complexitatea problemei, cu privire la prioritațile Comisie:
    ”Ce va studia comisia, se întreaba un Anonim, într-un Forum? Teoria economica marxist-leninista? Profilul psihologic al activiștilor? Mecanismul de functionare al puterii bazat pe dominare prin intimidare? Abuzurile si crimele autoritatilor si ale liderilor comuniști?
    Si apoi : La ce va folosi condamnarea oficială, ce va schimba ea în mentalitatea sau în politica românească?”

    Dan Culcer


    Stimate Sorin Iliesiu,
    Va invit sa publicati integral Raportul deja redactat de Dv. si in Asymetria. O sa-l propun desigur spre dezbatere. Poate ca ar trebui integral publicat si pe situl dlui Ioan Rosca, www.procesulcomunismului.com O sa-i scriu in acest sens, daca sunteti de acord.
    In asteptarea produsului final, desigur.

    In privinta rolului dlui Tismaneanu : cred ca nu ati inteles ceva din obiectiile mele (exprimate chiar în aceasta revistă și difuzate prin agenția de știri Romanian Global News) si mai ales din cea, esentiala, a dlui Ion Varlam.
    Nu se afla in discutie competenta sau buna credinta ale dlui Tismaneanu, ci bunul simt. Prin calitatile sale de istoriograf, era perfect in rolul de expert, dar prin biografia sa –si nu ma refer doar la familia sa- nu ar fi trebuit sa accepte acest rol, nici sa-l solicite sau sa lase sa se inteleaga că i se potriveste. E o incomptabilitate morală de principiu. Orice jurist va poate lamuri. Se putea recuza, spus in termeni juridici, ca orice avocat care nu poate pleda într-un proces în care familia sa e parte. Oare onoarea de a fi presedinte a unui astfel de echipe era mai mare decit aceea de a-i fi expert, istoric?
    In privinta relatiilor intre Goma si Tismaneanu: subiectul este fara importanta. Relatiile dintre ei nu mă privesc. Am fost acela care i-a indicat lui Paul Goma că greșește. Că a fost neglijent, fără să verifice direct sursa. Am găsit imediat sursa reală a paragrafului atribuit de Goma lui Tismaneanu. (Rubrica anonima a Revistei revistelor din Observatorul cultural. )

    Dar decizia arbitrara a dlui Tismaneanu de a-l elimina pe Goma din pricina acestui incident si a publicarii unui mail privat in Jurnalul sau public, nu poate fi acceptata.
    Tismaneanu l-a invitat pe Goma nu fiindca ii este Amic, ci findca este Goma, adica unul din rarii opozanți declarați ai regimului comunist și apoi nazional-comunist. Asa că Vladimir Tismăneanu nu avea dreptul sa-si retraga invitatia, fiindca nu era invitația unei persoane private catre o alta persoana privata ci o chestiune de principiu, de reparație morală. Goma îsi avea locul acolo, în Comisie, cu acordul sau fără acordul dlui Tismăneanu.
    Transferîndu-i lui Tismăneanu puterea de a-și alege discrețioanr partenerii, președintele Basescu a greșit. Așa cum a ”greșit” și Ion Iliescu, în cazul ”Comisiei Wiesel”. Aceiași chestiune de incompatibilitate acceptată și întreținută. Aceiași confuzie între judecători și parțile în conflict. E adevărat că unii dintre membrii ”Comisiei Tismănenau” sunt printre persoanele cele mai calificate profesional sau moral de a face parte din ea, de pilda cercetătoarea Gail Kligman. Alții, destui : nu! Mă întreb cum ar fi colaborat, simbolic sau real, la un caz de vedere la fața, Paul Goma cu acuzatorul său recent, Nicoiae Manolescu. Mai bine, veți zice, că nu a rămas Goma în Comisie. Poate!
    Nu era o partida de pocher intr-un apartament de bloc, unde inviti amici si chibiți. Nu e comisia lui Tismaneanu si nici comisia lui Basescu, dar nici a lui Goma, este comisia poporului român care iși analizează trecutul și se desparte de el în suferință.
    Aici descriu roluri simbolice si nu inși. Primul care trebuia să nu accepte rolul de președinte al Comisiei era Tismăneanu. Goma nu trebuia să accepte ca tocmai Tismăneanu să-i ofere un astfel de rol. Cred ca totuși Paul Goma a intuit incongruența atunci cind a cerut ca Traian Băsescu să-i trimită o scrisoare oficială.
    Daca aceste raporturi simbolice sunt ignorate sau ne prefacem ca le ignorăm, in numele simpatiei, a devălmășiei, a prieteniei, in numele păcii sociale de care s-a facut mult caz la GDS si in Revista 22, echidistanța, etc . înseamna că, oare, criteriile de diferențiere nu mai există, că toți suntem o apa și-un pămînt? Bunii, răii, profitorii, criminalii, slabii, grașii, curvele și fecioarele? Nu spun că nu s-au analizat competent și orginal multe teme actuale in Grup și revista, ci că “sistemul de valori” in numele caruia s-au analizat a fost adesea grevat de acest impăciutorism practicat doar de unii sau de un parti-pris evident.
    Va atrag atentia că Andrei Cornea, de pilda, a publicat in revista articolele cu note rasiste anti-arabe clare. Am semnalat ca cititor redactiei asta, am cerut să se delimiteze sau să dezbată. Nimic. Nici un semn.
    Profitorii actualului regim (adica cel de dupa 1989) sunt cei care au propovăduit aceasta uniformizare, care a funcționat ca o perdea de fum. Doar in folosul profitorilor.
    Mi se pare grava limitarea analizei la perioada ce se “termina” la 25 decembrie 1989. Pentru un istoric este limpede ca asemenea miracole nu se produc. Un sistem politic nu dispare, nu se termina brusc. Chiar și elefanții au coadă ca să nu se termine brusc.
    Asa ca insăși acceptarea in premisa cercetării sau redactarii a unor astfel de delimitari prealabile este un act anti-istoric. Ciudat pentru o comisie de oameni inteligenți, luat fiecare in parte. Deci, ce înseamnă aceasta opreliște? Cine o cere? Cine o impune?
    Veți putea pleda, ca membru al comisiei și ca om inteligent și tenace, ca o astfel de limitare să nu fie acceptată?
    Cu tot binele, Dan Culcer

    Va precizez ca aceasta scrisoare a mea (de mai sus) va fi publicata, in introducerea pe care as dori sa o fac la dezbaterea Raportului redactat de dv, in cazul in care imi ingaduiti sa-l reproduc. Dacă nu, o voi publica in mod autonom. Nu pot lua în considerare îndemnul Dv de a dialog direct cu dl Tismăneanu. Ar fi o personalizare inutilă a chestiunii. Am citit unele din carțile semnate de cercetator. Îi cunosc valoarea și intuiesc limitele analizei sale. Obiecțiile mele sunt publice. Istoricul poate lua cunștiință de ele și le poate comenta dacă simte nevoia.
    -------------------------------------------
    Stimate Dle Andrei [sic!] Culcer,
    Avand in vedere intentia dvs de publicare a scrisorii mele catre dvs in Asymetria, va rog sa publicati versiunea de mai jos, datata 1 Mai 2006.
    Ati uitat sa copiati invitatia la dezbatere.
    Maine dimineata voi pleca din Bucuresti si voi lipsi 12 zile - fara acces la e-mail.
    Trimit acest mesaj in simultan si Dlui Vladimir Tismaneanu.
    Cu cele mai bune ganduri,
    Sorin Iliesiu
    Asadar:
    ______________________________________________________

    Stimate Domnule Dan Culcer,

    Ma bucur ca doriti sa organizati o dezbatere in Asymetria. Sper ca ceea ce va fi mai pertinent in aceasta dezbatere va fi preluat si comentat in presa din Romania, in Revista 22 de exemplu, in Observatorul cultural, precum si in ziare de mare audienta. Anexez in acest sens ultima versiune a Raportului propus de mine in care, pe 3 aprilie, in Saptamana Mare, am inclus "decisiv" se pare (dpv psihologic) unele referiri suplimentare la experimentul Pitesti, evocate in scrisoarea deschisa trimisa Presedintelui Romaniei in 4 aprilie 2006, in preziua Deciziei Presedintelui Romaniei (din 5 aprilie 2006) de a infiinta Comisia Prezidentiala care va elabora documentul oficial de condamanre a comunismului. Mentionez ca scrisoarea deschisa a aparut integral in Observatorul Cultural, chiar in dimineata zilei de 5 aprilie .

    Sunt sigur ca Raportul oficial va avea de castigat de pe urma unei asemenea dezbateri. Consider ca materialul documentar rezumat de mine este o binevenita premisa pentru un Raport mai edificator asupra criminalitatii si nelegitimitatii comunismului, asa cum sunt convins ca va fi Raportul Comisiei, care va deveni document oficial al Romaniei. Raportul va beneficia de accesul nelimitat la toate arhivele precum si de competenta si bunacredinta membrilor Comisiei prezidentiale. Citez in acest context din Comunicatul Presedintiei Romaniei din 20 aprilie 2006: "Presedintele Basescu a aratat, in cadrul intalnirii de astazi, ca doreste ca aceasta Comisie sa elaboreze un raport “riguros si coerent”, care sa ii dea posibilitatea de a condamna in mod oficial perioada celor aproximativ cincizeci de ani de comunism, din Romania. Seful statului a subliniat ca va declara raportul Comisiei document oficial al statului roman". (...) " Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe membrii Comisiei de tot sprijinul sau pentru a avea acces la arhivele institutiilor care detin documente necesare in elaborarea raportului final: “Nu va ramane segment al vreunei arhive, oricat ar fi ea de secretizata, pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o faceti”. "
    Raportul propus de mine a fost si este publicat pe web-situl Grupului pentru Dialog Social , pe web-situl Fundatiei Aspera din Boston >, precum si pe web-situl >. Daca doriti sa preluati si Apelul cu lista actualizata de semnatari, va rog sa-i cereti ultima versiune secretariatului Grupului pentru Dialog Social.
    Intrucat sunteti unul dintre semnatarii de prestigiu ai Apelului (va multumesc inca o data pentru sprijin) consider ca dezbaterea initiata de dvs va fi binevenita in elaborarea viitorului document oficial al Romaniei, care trebuie sa fie totodata un document al reconcilierii nationale postcomuniste. Citez, in acest sens, din Apelul meu initial, adresat societatii civile acum un an, in aprilie 2005 (Apelul a fost publicat in "Ziua" la data de 30 aprilie 2005 cu titlul "PROCLAMATIA PENTRU ROMANIA"): "Având în vedere cæ România a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, ea fiind singura taræ în care înlaturarea comunismului s-a facut cu varsare de sânge, România trebuie sa fie prima tara în care sa aiba loc Procesul Comunismului. Propunem organizarea acestuia în cursul anilor 2005-2006, condamnarea tuturor crimelor, ororilor øi abuzurilor comise de regimul comunist; condamnarea celor mai multe dintre acestea ar trebui sæ fie exclusiv moralæ în spiritul iertærii creøtine øi al reconcilierii naflionale".
    Subliniez ca sunt convins ca atat Vladimir Tismaneanu cat si toti membrii Comisiei Prezidentiale vor fi la inaltimea misiunii incredintate de Presedintele României. Altfel cu totii se vor autodiscredita definitiv si irevocabil. Nimeni nu-si va permite asa ceva.
    Consider ca Vladimir Tismaneanu, care este un om al dialogului, trebuie sa va cunoasca punctul de vedere in mod direct. Sunt convins ca va va raspunde. Opinia mea fata de competenta si buna credinta a dansului a fost exprimata intr-o scrisoare deschisa, scrisa imediat ce am aflat despre decizia Presedintelui Romaniei de a raspunde Apelului meu, devenit intretimp Apelul nostru. Includ in scrisoarea mea catre dvs aceasta scrisoare pe care va rog sa o publicati integral (scrisoarea a fost publicata partial in presa din Romania in 6 aprilie 2006, precum si ulterior).

    S c r i s o a r e c æ t r e c o m p a t r i o fl i

    Consider excepflionalæ decizia de astæzi a Preøedintelui României, Traian Bæsescu, de înfiinflare a Comisiei Prezidenfliale care, în mod firesc, va avea concluzia condamnærii criminalitæflii øi nelegitimitæflii dictaturii comuniste din România, comisie condusæ øi coordonatæ de istoricul øi politologul Vladimir Tismæneanu.
    În acest fel, România va aræta întregii lumi cum trebuie condamnatæ criminalitatea comunismului: documentat, øtiinflific øi færæ drept de apel. Ca urmare, nimeni din România sau din afara ei, nici un for internaflional nu va putea contesta justeflea viitoarei condamnæri.
    Pe bunæ dreptate Preøedintele României a decis cæ aceastæ condamnare nu trebuie fæcutæ formal: respectiv doar cerându-se iertare în numele statului pentru crimele comise în timpul lui Gheorghiu-Dej øi Ceauøescu. Ci numai prezentând aøa cum trebuie aceste crime øi solicitând condamnarea lor aøa cum se cuvine. Preøedintele României a conøtientizat astfel uriaøa suferinflæ a poporului român. Preøedintele a decis astfel cæ dreptatea øi adeværul nu vor mai fi de-acum înainte vorbe frumoase golite de conflinut, aøa cum au fost pânæ acum, când nedreptatea era prezentatæ oficial ca dreptate, iar neadeværul era prezentat ca adevær.
    Preøedintele României a decis cæ trebuie sæ dea curs voinflei poporului român exprimatæ în timpul Revolufliei anticomuniste din decembrie 1989, øi apoi, în anii care au urmat, prin glasul ferm øi solidar al societæflii civile. Condamanrea crimelor comunismului este premisa reformei morale, a reconcilierii naflionale, øi finalmente, a bunæstærii.
    Subliniez faptul cæ numirea lui Vladimir Tismaneanu în fruntea viitoarei comisii însemnæ certitudinea cæ România va fi prima flaræ în care comunismul va fi condamnat aøa cum trebuie. Istoricul øi politologul Tismæneanu, reputat profesor universitar în Statele Unite, nu va accepta sæ coordoneze o comisie care sæ nu aibæ ca scop prezentarea adeværului øi solicitarea dreptæflii care se va impune faflæ de respectivul adevær. Vladimir Tismaneanu øi-a dovedit competenfla øi buna credinflæ prin tot ceea ce a scris pânæ în prezent despre comunismul din România, argumentând justeflea øi necesitatea moralæ a condamnærii ferme a crimelor acestuia. Evident, un viitor Raport mult mai bine documentat decat cel propus de mine (anexat Apelului din 10 martie) are nevoie de accesul la arhivele Securitæflii, ale P.C.R., ale Milifliei, ale D.I.E., precum øi alte arhive încæ secrete. C.N.S.A.S. precum øi alte instituflii vor trebui sa fie la dispoziflia viitoarei comisii. Aceasta va trebui, cât mai curând posibil, sæ elaboreze un Raport consistent øi edificator pentru condamnarea færæ drept de apel a crimelor comunismului. Ulterior, aceeaøi comisie va trebui sæ elaboreze un raport detaliat care va deveni cu certitudine un studiu de referinflæ majoræ în istoria mondialæ a comunismului.
    Sunt sigur cæ în acest fel, modelul românesc de condamnare a crimelor comunismului va fi urmat mai ales de flæri care au îndurat regimuri comuniste de criminalitate extremæ, precum cele din fosta Uniune Sovieticæ, China sau Cambodgia. În plus, sunt sigur cæ acest demers al României va græbi cæderea comunismului în Coreea de nord sau în Cuba.
    Nu în ultimul rând, le mulflumesc celor care ca au semnat Apelul meu. Sunt convins cæ aceste semnæturi de prestigiu au catalizat justeflea deciziei Preøedintelui flærii. Împreunæ, vom reuøi astfel sæ redæm României, øi totodatæ sæ ne acordæm nouæ înøine, o øansæ enormæ: øansa demnitæflii. Prin noi, va renaøte demnitatea tuturor celor care au fost victime ale comunismului. Generafliile urmætoare vor binecuvânta demersul excepflional al României care numai în acest fel va face imposibilæ repetarea ororilor comunismului.
    Bucuresti, 5 aprilie 2006
    Sorin ILIESIU, vicepreøedintele Alianflei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social øi al Fundafliei Academia Civicæ, inifliatorul Apelului de condamnare a crimelor comunismului, precum øi al Raportului provizoriu de condamnare a acestora.

    Mentionez ca in prezent opinia mea fata de competenta si bunacredinta a D-lui Vladimir Tismaneanu a ramas aceeasi cu cea exprimata initial.
    Subliniez faptul ca putini dintre noi ar fi avut taria de caracter a lui Vladimir Tismaneanu care "s-a rupt politic si moral de trecutul familiei sale" (cum a declarat). Este semnificativ ca dupa 1980 a devenit un politolog anticomunist manifest si activ (dintre cei mai merituosi si mai apreciati), in timp ce majoritatea romanilor care au reusit sa scape de infernul Romaniei comuniste nu s-au manifestat absolut deloc in acest sens.
    Consider ca bunacredinta a D-lui Tismaneanu s-a vazut inclusiv din faptul ca l-a invitat din proprie initiativa pe Dl.Paul Goma in comisie, insistand in mod deosebit in acest sens. Faptul ca Dl.Goma a acceptat e o dovada a aprecierii sincere a acestuia fata de Dl.Tismaneanu. Ce s-a intamplat dupa aceea nu infirma nici bunacredinta a D-lui Tismaneanu fata de Dl.Goma, si nici aprecierea D-lui Goma fata de Dl.Tismaneanu.

    Nu comentez detaliile pentru a nu risca sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor.

    Cu cele mai bune ganduri si cu încredere,
    Sorin Iliesiu
    1 Mai 2006

    P.S. Atasez, spre o eventuala publicare, Apelul din 10 martie 2006, cu lista completa a ONG-urilor semnatare.
    Atasez de asemenea, scrisorile mele mai importante catre Presedintele Romaniei din 2005 si 2006, "Proclamatia pentru Romania" din aprilie 2005, precum si urmarea acesteia, "Apelul pentru Romania" din iunie 2005 - semnat de cele mai prestigioase ONG-uri civice din Romania.





    Nota: Bibliografie recentă

    Arta trivializarii la romani (I-II-III)
    de dr. Liviu Turcu
    în Jurnalul national, 26, 27, Aprilie 2006
    [partea a III pe tema ”Comisiei Tismaneanu”]
    [O analiza acida a vietii politice romanesti, semnata de ultimul defector important din serviciul de spionaj de la Bucuresti, inaintea caderii regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu, dr. Liviu Turcu.]
    Associated Topics

    GeopoliticaHistoria ocultaNoduri si reteleRezistentaRomânia incognitaSeismograme


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.65 Seconds