Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 49 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Titus Filipas. Basarabi în Cumania
    Scris la Thursday, June 21 @ 19:38:39 CEST de catre asymetria
    Etnografie Titus Filipas scrie "Credem că un ipotetic ‚prinț cuman întemeietor’ ar fi ridicat mai curând o capitală de corturi în Câmpia Română, bineînțeles, nu o „șatră”, –nu-i nimic peiorativ ori politicește „incorect” în sugestia noastră–, ci ne gândim mai mult la un ‚Xanadu în Bărăgan’. Cumanii, în esența lor ecologică popor de călăreți în stepă, au multe asemănări și înrudiri cu ungurii, alt popor de călăreți ce au simțit mereu ‘atracția pustei’. Unicul rege ungur, Ladislau Cumanul, ce provenea dintr-o legătură cumană dovedită, era departe de virtuțile cerute unui ctitor de țară.





    Basarabi în Cumania

    În Anul Domnului 2006, o întrebare ce s-a dovedit foarte dificilă la proba de istorie a examenului de bacalaureat din România se referea la anii de domnie ai voievodului Nicolae Alexandru. Reporteri de televiziune malițioși au repetat întrebarea unor politicieni români. Un senator din comisia de apărare dă sentința pe ton peremptoriu: “Nu a existat acest domnitor !”.
    Nicolae Alexandru a fost un domnitor din prima dinastie de Basarabi, fiul lui Basarab I Întemeietorul, și tatăl lui Vlaicu-Vodă. După dinastia miticului Basarab Întemeietorul, au mai existat două familii în Muntenia ce pretindeau că sunt Basarabi: familia voievodului Neagoe, și familia voievodului Matei.
    În ‘Scrinul negru’, quintesențial tutorial de rezistență, roman ce ar trebui citit azi de toți politicienii români care vor să reînvețe a gândi « rumânește », apare un episod amuzant, un « black box » ascunzând tâlc profund.
    “După câteva expediente, [Matei Basarab] ajunse la stadiul înfometării. Atunci se prezentă la direcția unui mare atelier care făcea caroserii și monta motoare pe șasiuri.
    - Știu să montez, zise el cu o simplitate excesivă, parcă jenată, n-am ce mânca!
    Directorul, provenit dintre muncitori, îi examină liniștit fața prea distinsă și uitătura fixă din cauza foamei. Pe o farfurie avea înaintea sa câțiva porumbi fierți, rupți în două.
    - Nu iei ? îl îndemnă el fără nici o nuanță deosebită, rupând însuși cu degetele câteva boabe de pe un ciocălău. Fără a se grăbi, dar și fără a întârzia, ca și cum ai primi o țigară, cel invitat luă porumbul și- l mâncă banal.
    - Cum te numești ? întrebă directorul […]
    - Matei Basarab ! […]
    Un imperceptibil surâs trecu prin ochii directorului, care însă întrebă iarăși, cu desăvârșire serios:
    - Ești rudă cu Matei Basarab, voievodul ?
    - Da ! zise tînărul. “
    Iată alt episod din viața acestui Matei Basarab descris de G. Călinescu:
    “Reuniunea debută printr- o tăcere prelungită, deoarece toți se așteptau ca Hangerlioaica să pună în dezbatere cazul Matei Basarab, și nu îndrăznea, din jenă, să anticipe deciziile. În fine, bătrâna prințesă tuși gros și-și suflă nasul cu forță ostentativă, apoi zise :
    - Ascultă, Matei, am auzit că vei avea un copil și că vrei să te căsătorești.
    - E adevărat, prințesă ! răspunse interpelatul.
    - Și cum vei numi copilul ? se interesă aproape calm Hangerlioaica, deși cu asprime de răgușeală în gît.
    - Neagoe dacă e băiat, Martha dacă va fi fată.
    - Ha ! Neagoe Basarab! Un drôle de nom celui – là ! Vous allez épater les prolétaires avec vos noms : Matei Basarab, Neagoe Basarab!”
    Constatăm, ‘Scrinul negru’ este « Black box » - „cutie neagră” ce ascunde informație.
    Deși se statuează legături de rudenie între familia voievodului Neagoe, familia voievodului Matei, și dinastia întemeietoare, nu există dovezi sigure despre înrudirea lor. Lipsa dovezilor este irelevantă aici. Principala problemă despre Basarabi este revelată într-o dispută avându-i pe Vasile Lovinescu și Neagu Djuvara protagoniști. Nu s-au întâlnit vreodată în direct, lupta lor s-a purtat pe terenul discursului. O jalonare este propusă de noi. Fragmentele lor de discurs pot fi interpretate, de alții, diferit.
    Primul Basarab, -numit de Heliad "Radul Negru"--, ar fi fost prințul cuman Basar Aba. Cu această asertare normativă biciuiește istoricul Neagu Djuvara fraza discursului său.
    Atunci regele Ungariei Samuel Aba ) a fost de asemenea prinț cuman? putem întreba.
    După invitația academică lansată de domnul Neagu Djuvara la cugetarea deasupra ‚prințului cuman’ creator de istorie pentru noi, gândim că invitația lui Ioan Eliade Rădulescu pentru aproprierea poeziei lui Petrarca ): "Voi ch'ascoltate in rime sparse il suono/ di quei sospiri…”, în literatura română, era poate frivolă, însă deloc absurdă. Universitatea medievală italiană nu primea decât oameni cu putere de memorare enormă. Toți studenții români de la Padova știau pe de rost versurile lui Petrarca. De altminteri există bănuiala că faimosul ‚Codex Cumanicus’, de unde sunt extrase „principiile normative” despre cumani, ar fi făcut un stagiu în biblioteca lui Francesco Petrarca! Circumstanța respectivă nu confirmă totuși „ipoteza cumană” a întemeierii basarabe. În ‚Codex Cumanicus’ nu este înregistrat nici un prinț Basarab.
    Credem că un ipotetic ‚prinț cuman întemeietor’ ar fi ridicat mai curând o capitală de corturi în Câmpia Română, bineînțeles, nu o „șatră”, --nu-i nimic peiorativ ori politicește „incorect” în sugestia noastră--, ci ne gândim mai mult la un ‚Xanadu în Bărăgan’. Cumanii, în esența lor ecologică popor de călăreți în stepă, au multe asemănări și înrudiri cu ungurii, alt popor de călăreți ce au simțit mereu ‘atracția pustei’. Unicul rege ungur, Ladislau Cumanul, ce provenea dintr-o legătură cumană dovedită, era departe de virtuțile cerute unui ctitor de țară. Ladislau Cumanul a intrat totuși în numărătoarea regilor maghiari ca Ladislau numărul IV ).
    Surprinzător, casa angevină napolitană a încercat să își asocieze acest cuman. Astfel civilizata prințesă Elisabeta ), fiica lui Charles I d’Anjou și a Beatricei de Provence ), prințesă care vorbea ‘limbă romană’ ori limba poetică a trubadurilor din Provence, a fost căsătorită de părinții ei cu Ladislau Cumanul! Acesta repudiază însă iute prințesa napolitană cea cultă. Preferă o femeie cumană. Ladislau al IV-lea trăiește în arhetipul legilor ancestrale, într-un anturaj format exclusiv din cumani. Ladislau Cumanul nu poate controla nici măcar propriul său neam. În 1290 este alungat de violenții companioni. La scurt timp este prins de potera baronilor maghiari. Este executat fără judecată. Ladislau Cumanul nu lăsa vreun moștenitor direct ca rege legitim în Ungaria (Hungaria-1, căci există multe interpretări ale conceptului).
    Provinciile cu populații diverse, fiecare cu istorie proprie, din care fusese încopciată prin forță Hungaria-1, devin independente. Hungaria nu a avut vreodată cimentul necesar menținerii unui mozaic de popoare. La moartea lui Ladislau al IV-lea, papa de la Roma declară Hungaria -1 « fief pontifical » vacant. Îl alocă infantelui Charles Martel d'Anjou ). Poetul italian Dante Alighieri a făcut parte din garda militară a lui Charles Martel d'Anjou pe când se afla la Florența. De ce se recunoșteau prințului angevin Charles Martel din Napoli drepturi asupra Ungariei?
    Charles al II-lea d’Anjou le Boiteux se căsătorise în anul 1270 cu prințesa Maria de Ungaria (1245 - 1323), fiica lui Ștefan al V-lea, regele Ungariei, și a Elisabetei de Bosnia, sora lui Ladislau al IV-lea. Primul născut dintre copiii lor a fost tocmai acest Charles Martel d’Anjou. Deși instituția papală îi recunoscuse legitimitatea drepturilor asupra Ungariei, Charles Martel d’Anjou nu va fi vreodată încoronat rege în Hungaria -1. Îl putem vedea pe Dante Alighieri luptând în Câmpia Panoniei pentru instaurarea drepturilor lui Charles Martel d'Anjou la Buda? Așa că, după moartea lui Ladislau Cumanul, în Ungaria stăpânesc, nu mai puțin de optsprezece ani, luptele și haosul. Până când pe tronul Hungariei -1 urcă un personaj istoric calm și înțelept. Ne referim aici la Carol Robert de Anjou, fiul acelui Charles Martel d’Anjou care nu își revendicase vreodată el însuși drepturile, și al principesei Clemența de Habsburg.
    Oricum, dacă un Ladislau Cumanul cu sânge regal din casa dinastică Arpad nu reușește să mențină închegat un stat pe care îl primise moștenire, circumstanța forțează ca prin Cumania de pe documente medievale să înțelegem mai curând teritoriul, --foarte vast, într-adevăr--, unde limba cumană era Lingua Franca. Cumania nu a fost imperiu politic real. Închegarea unui imperiu, menținerea și guvernarea lui, necesită o anumită doză de înțelepciune și de cumpătare. Prinții cumani din Apus nu le dovediră.
    Abandonăm ipoteza prinților cumani întemeietori de țări rumânești. Scriitorul ezoterist Vasile Lovinescu, expert în gândirea sufită a lui Al Rumi, susține, spre deosebire de domnul Neagu Djuvara, că "Basarab" este în fapt cuvântul "Tarabostes" transpus într-un pidgin cumanic. Adică "Basarab" înseamnă "străbun nobil".
    Știm că Tarabostes erau nobilii daci. Să considerăm numai rădăcina cuvântului: "Tarab". Există o argumentație foarte plauzibilă că în Evul Mediu, cuvântul dacic "Tarab" ar fi putut ajunge să fie pronunțat “Sarab”. În secolul VI Iordanes, speculând confuzia fonetică „goți” - „geți”, îi amintește pe „sarabi” ca pe „o tulpină veche, glorioasă, avută și puternică” a ‚goților’ (prin care trebuie să ințelegem geții sau dacii). Iar în ceea ce privește alt exemplu privind schimbarea pronunțării unei litere, documentele Vaticanului din secolul X folosesc scrierea și pronunțarea « Rutenia » pentru cuvântul îndeobște cunoscut ca « Rus ». Aceasta arată că în latina medievală vestică, dar și într-o neolatină orientală, "t" și "s" puteau fi înlocuite. Este ceva similar cu fenomenul rotacismului. Ori cu tranziția de la ‚Matilda’ la ‚Mafalda’ în italiană.
    “Sarab” ar fi putut însemna nobil vechi, nobil din Dacia. Cuvântul Dacia are viață surprinzător de lungă, fiind atestată folosirea lui chiar și în secolul XIII. Apoi, întrucât Dacia noastră rămâne pe un teritoriu numit Cumania în Evul Mediu, presupunem că prin aglutinare cu „aba”, ce înseamnă tată, din Sarab a rezultat ‚Basarab’. Vasile Lovinescu propune în ‚Dacia hiperboreană’ o construcție similară în multe privințe construcției ce a condus la termenul „arian”, însemnând de asemenea ‚nobil’.
    Atâta de puțină câtă era închegarea politică din Cumania, victoriile lui Tamerlan distrug “imperiul” eurasiatic cuman. Reducând exponențial importanța limbii cumane, cu variante folosite ca "Lingua Franca" în Eurasia.
    [ Nota redactiei. Bibliografie. Alexandru Gonța, Românii și Hoarda de aur. 1241-1502, Jon Dumitru Verlag, München, 1983]"
    Associated Topics

    Geopolitica


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.24 Seconds