Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 78 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Paul Goma către Traian Basescu
    Scris la Saturday, May 06 @ 17:57:42 CEST de catre asymetria
    Rezistenta Comisia prezidențiala pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu, a avut, la Palatul Cotroceni, prima reuniune, informeaza un comunicat al Administratiei prezidențiale. In 5 aprilie, președintele Traian Băsescu a decis să inființeze o comisie prezidențiala (evident!) pentru analiza dictaturii comuniste din România. Conform comunicatului, scopul Comisiei este "elaborarea unei sinteze științifice privind crimele și abuzurile regimului comunist din România, de la inființarea sa și până la Revoluția din decembrie 1989". Comisia va analiza principalele instituții care au făcut posibilă perpetuarea dictaturii comuniste, încălcările flagrante ale drepturilor omului și rolul unor personalități politice în menținerea și funcționarea acestui sistem, în perioada menționata, (s.n.) preciza Președinția. (Mediafax)
    Pe marginea compoziției eclectice și a inadecvarii profesionale, ca istoriografi, ca sa nu scriu incompetenței în domeniu a unora dintre membrii acestei Comisii, Paul Goma face o propunere constructiva.
    Revista Asymetria publica cu grabire textul scrisorii adresate de Paul Goma președintelui României. Astfel sugestiile bibliografice ale scriitoruiui vor ajunge la timp pentru a fi distribuite membrilor Comisiei cu prilejul urmatoarei reuniuni, de lucru.


    Paris, 6 mai 2006

    Domnului Traian Basescu,
    Palatul Cotroceni, București

    Domnule Basescu,

    În 5 aprilie 2006, dupa ce Vladimir Tismaneanu îmi propusese - și în numele Dvs. – sa fac parte din Comisia prezidențiala pentru cercetarea crimelor comuniste în România, pregatisem o scrisoare de raspuns la scrisoarea-invitație. În primul rând ceream de la statul român reparații: restituirea cetațeniei române, furate chiar înainte de a pleca din țara (în 20 noiembrie 1977); restituirea dreptului de a publica în România, furat de N. Manolescu prin editorialul “Adio, domnule Goma” din 1998, apoi prin campania sa de antisemitizare a mea, organizata în 2005, în vederea obținerii postul de ambasador la UNESCO.
    Dupa care treceam la chestiuni generale:
    În acel moment nu cunoșteam numele celorlalți membri ai Comisiei, credeam însa ca reuniți pentru a cerceta-clarifica istoria României din ultimii 70 ani ne vom înțelege între noi, oricât de adânci fusesera neînțelegerile anterioare.
    Drept care propusesem:
    - din Comisie, ca membri de onoare, sa faca parte supraviețuitori dintre victimele comunismului: Gavrila Ogoranu, plecat dintre noi între timp, și minunata sa soție (vaduva lui Sabaduș, ucis în bataie la Gherla, de catre o «cunoștinta» a mea: Goiciu), Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Remus Radina, Cicerone Ionițoiu, Ion Varlam și altii și altii câți au mai ramas;
    - din Comisie sa nu faca parte acei autodeclarați “membri eminenți ai societații civile” care colonizasera, de la 22 decembrie 1989, tribunele, prezidiile, balcoanele, platourile de televiziune, microfoanele, presa scrisa, posturile, bursele, pentru a ne explica noua, neinformaților, noua, naivilor cât și cum și pe unde “rezistasera” ei comunismului: Blandiana, Liiceanu, Pleșu, Manolescu, Adameșteanu, Dan Pavel, Oișteanu, Jela, Stelian Tanase, Antohi, A. Mungiu, Pippidi… – lista era mult mai lunga.

    Motivele pentru care acești “directori de conștiința” nu aveau ce cauta într-o asemenea Comisie:
    - “trecutul de lupta anticomunista” al lor: traficat post–festum, deci mincinos;
    - cunoștintele lor de istorie în general, în special de istorie contemporana a României: nule, chiar daca unii dintre ei se prezentau ca istorici.

    Domnule Basescu,

    Aceasta scrisoare a mea – pe hârtie – nu a putut pleca spre Dvs., pentru ca invitația Dvs., scrisa, trimisa prin poșta (promisa prin V. Tismaneanu) nu a mai pornit înspre mine.
    Între 11 aprilie și 14 aprilie a avut loc Marea Mișcare de Solidarizare Intelectuala (Româna): “membrii de drept ai directoratului de opinie” din nefericita noastra țara, profesioniștii în prelingerea de la un prezidiu la o comisie; de la un colocviu la o dezbatere-asupra, cu tot cu scaunul autorepartizat lipit de șezut(a), aflînd ca V. Tismaneanu îmi propusese și mie participarea – chiar daca uitase sa menționeze ca înca din 21 septembrie 2005 cerusem înființarea Institutului pentru Studierea Terorii Bolșevice în România – au intrat în panica, s-au adunat, au dat mâna cu mâna, ca de obicei pe meleaguri mioritice și tot pentru o cauza mizerabila: expulzarea acelui ins care facuse ceea ce ei nu facusera nici macar în gând împotriva comunismului.
    Urmare: V. Tismaneanu (prost consiliat, dar cine sa-i pedepseasca pe foarte-proștii consilieri? - la urma urmei fiecare are consilierii pe care îi merita) a improvizat o “motivație” a anularii invitației mie adresate - în numele Dvs., Domnule Basescu – pretextul invocat: aș fi publicat – pe internet! – scrisori de-ale tatalui sau!
    Ce explicație puerila, ce invenție debilă!
    Pe când eram în relații cordiale (sic) V.T. îmi scrisese, nesimțitor la faptul ca ma ofenseaza, ma ranește:
    “Rolul Dvs: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu trebue sa scrie[t]i: ați scris ce trebuia scris. Acum vin expertii, comisia citește, adauga, etc” (subl mea, P.G.)
    Am înghitit jignirea, am reținut sugestia.

    Chiar daca nu mai fac parte din Comisie – va propun:
    Cum tot mi-am pregatit seria de scrieri postume, o ofer spre tiparire editurii Institutului Cultural Român. Sa înceapa cu cele doua volume de Scrìsuri care aduna articole, interviuri, conferințe publicate în presa occidentala între 1971 si 1977 - pe când eu ma aflam în România - apoi în exil, precum și cele din 1990 pâna în momentul de fața. Presupunînd ca îmi cunoașteti publicistica, va rog sa o recomandați lui H.R. Patapievici, director al Institutului și membru al Comisiei.


    Domnule Basescu,
    Scopul meu, este în primul rând al unui scriitor frustrat:
    20 de ani (1970-1990) am fost interzis în tara, deci samizdatizat; de la acțiunea extrem de colegiala a lui N. Manolescu, am evoluat…, devenind, în România Libera Post-Revolutionara un scriitor român internetizat;
    În al doilea rând telul urmarit este unul pedagogic:
    Niciunul dintre membrii Comisiei nu cunoaste Istoria Contemporana a României:
    Sorin Alexandrescu, desi înalt specializat în prinderea prin scheme si sageti a geniului lui Faulkner, N. Manolescu, stralucit recenzent al cartilor de ficțiune și harnic autor de manuale îndrumatoare-spre-îndarat, ca Literatura româna de azi.1945-1965 – nu au nici o idee despre Istoria Țarii lor (daca ar fi avut una cât un bob de muștar, N. Manolescu nu ar fi luat lui I.Iliescu, imediat dupa Mineriada Sângeroasa din 13-15 iunie 1990, interviul legitimator al ilegitimului cu mâinile pline de sânge, numit de el “Omul cu o mare”); la fel S. Antohi: el este “istoric al ideilor”, nicidecum al faptelor si al suferintelor românilor; Mihnea Berindei, turcolog emerit, ramâne autor al unui studiu despre vamile turcești, nu despre secolul al douazecelea la români; cât despre Al. Zub el s-a specializat în Xenopol, în Kogalniceanu, în Pârvan – din care nu a mai ieșit, deci nu are idee, de pilda, despre “întâmplarile” din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
    În aceste decenii din urma am constatat cu tristețe, cu îngrijorare, cu oroare: românii nostri se afla în relații conflictuale cu ceea ce se cheama Istorie – deci memorie:
    Neistoricii sunt “imuni” la cronologie, pentru ei timpul este… o neglijabila, un accident: ce conteaza, la scara secolelor, ca, de pilda, 28 iunie 1940 a fost înainte de 22 iunie 1941 ?, sunt sigur, nu dupa? și daca a fost înainte, la ce ne slujeste, azi: anuleaza prezentul mizerabil ?; dintre scriitorii români doar Eminescu și Sadoveanu au cinstit istoria cum se cuvine, pentru cei aparuți dupa 1944 - conjuncturiștii din care ne-am facut maeștri de gândire si de “creație” - istoria a reprezentat “un domeniu” în care erai obligat sa te documentezi (ca în siderurgie, în piscicultura, în arpagicultura), iar tinerii care voiau sa devina istorici, din spaima-de-clasa, provocata de teroarea luptei-de-clasa, alegeau perioadele cele mai îndepartate în timp, ca sa nu care cumva sa calce în groapa prezentului care putea duce drept la pușcarie.
    Cât despre acea constanta etica necesara în studiul istoriei – nici vorba: daca etica era exclusa din estetica (astfel realizîndu-se înghețata fiarta specifica României bolșevizate de prietenii nostri luminatori veniți de la Rasarit pe tancurile rusești în 1944, numita: “rezistența prin cultura”), ce sa caute în istorie, considerata știinta pura și dura…?

    Domnule Basescu,

    Va propun sa facem noi, neistoricii, alfabetizarea istoricilor români din Comisia cu pricina.
    Sunt convins : bibliografia oferita de volumele Scrìsuri le va fi benefica : le va oferi câteva noțiuni elementare de istorie și de morala în abordarea istoriei. Totodata va fi folositoare și urmașilor, neamurilor lor: fii, nepoți, stranepoți și mai ales cumnate : aceștia/acestea vor afla, în sfârșit, ce este aceea Istorie a României Contemporane și cu ce se manânca ea.
    Cu încredere,
    Paul Goma



    Nota: © Paul Goma
    Associated Topics

    GeopoliticaNoduri si reteleSeismograme


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.39 Seconds