Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 89 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Apeluri: Dan Mircea Cipariu. Opriti ilegalitatea si frauda electorala la Uniunea Scriitor
    Scris la Monday, June 15 @ 01:03:37 CEST de catre asymetria
    Apeluri. Societatea civila
    Reproducem integral și fără modificări textul Proiectului de statut al S.S.R., aflat azi încă în această formă pe situl Uniunii Scriitorilor pentu a permite o comparație cu vechiul Statut și cu amendamentele pe care le-am propus și difuzat. Ne întrebăm ce interes are actuala conducere să schimbe rapid unele paragrafe din Statut, devreme ce o astfel de schimbare, dacă este motivată și necesară, se poate realiza legal în cadrul Conferinței naționale ce va avea loc anul acesta, statutar.
      În ciuda declarațiilor lui Nicolae Manolescu privind renunțarea la ideea unei modificări de denumire, numele proiectului de Statut de pe situl oficial a rămas tot PROIECT DE  STATUT AL S.S.R. O neglijență sau o manevră dilatorie?

    Lipsit de rudimentele unei gândiri juridice elementare, actualul președinte al Uniunii se poartă ca un tartor a cărui voință nu trebuie să întâlnească opoziție, declarându-l pe unul din colegii săi "un dobitoc agitat" doar pentru că a cutezat să conteste public legalitatea unei viitoare adunări nestatutare și improvizate.
    Constat că, din varii motive, se pare că, în afară de Sorin Mărculescu, Dan Mircea Cipariu si Gheorghe Andrei Neagu, nici un membru al Uniunii nu și-a exprimat public opoziția la voluntarismul nestatutar al prezidentului în raport cu cetățenii unei Republici a literelor, tratați mai degrabă ca locuitorii unei colonii de reeducare.
    Se poate presupune că unii scriitori nu au organ pentru a intui importanța Statutului, că se concentrează pe aspectele periferice ale acestuia; că vînzoleala câtorva și referirile acestora la legalitate li se par inutile, atâta vreme cât micile complemente alimentare care li se acordă, ajung să le stâmpere setea și foamea, în condițiile economiei private în care fostele privilegii, nici ele distribuite echitabil, au dispărut.
    Se poate presupune că mai sus pomeniții cârcotași ar avea motive obscure să cârtească. Sau că majoritatea membrilor Uniunii ar fi mai degrabă de acord cu acțiunile recente ale lui Nicolae Manolescu.
    Aș accepta această a doua ipoteză, a acordului deplin și entuziast, dacă nu aș ști ce presiune morală poate exercita dependența financiară a acestei majorități cu venituri precare, de formele clasice ale politicii de hatâruri, de privilegii distribuite orientat, de grupuscularizare a Uniunii, mai evidente decât vreodată.
    Nu e vorba aici de calitățile profesionale ale Divinului Critic. Și nici de faptele sale bune, care există. Ci doar de unele defecte morale, civice și de improvizații organizatorice, care pot fi considerate abuzuri de autoritate. Chiar așa, în tagma asta spiritele slobode să se fi epuizat vocal și scriptic în vane ciupituri, ignorate suveran de Divinul critic? Nu mai există decât lăudători sau afoni social și juridic?

    Dan Culcer

    Anexă :  A doua scrisoare trimisă conduceri Uniunii scriitorilor de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

    Opriti ilegalitatea si frauda electorala la Uniunea Scriitorilor!
     
    C A T R E
    Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania
    Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania
    Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania
     
    Stimati colegi,
     
    Va scriu pentru a opri in al doisprezecelea ceas o mare ilegalitate si frauda electorala pregatite de Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania , dl. Nicolae Manolescu. Domnia Sa a convocat pe 17 iunie 2009 un “consiliu largit” al USR, o sintagma care nu apare nicaieri in Statutul in vigoare al Uniunii Scriitorilor. Prin shimbarea Statutului, dl. Nicolae Manolescu vrea sa-si asigure pentru camarila sa noi denumiri ale unor functii de conducere si, atentie!, sa-i propuna pe viitorii vicepresedinti ai Uniunii Scriitorilor.
    Dl. Nicolae Manolescu a renuntat la schimbarea denumirii Uniunii Scriitorilor din Romania cu Societatea Scriitorilor Romani in urma atentionarii noastre publice, dar nu a  renuntat sa organizeze intalnirea de pe 17 iunie 2009 ce are drept scop schimbarea ilegala a Statutului.
     
    Pe 2 iunie 2009 am facut urmatoarea “Atentionare publica!”:
    “Subsemnatul Dan Mircea Cipariu, presedintele sectiei Poezie - Asociatia Scriitorilor Bucuresti, atentionez public Comitetul Director si Consiliul USR cu introducerea unei cereri de opozitie prin care sa fie constatata nulitatea absoluta a demersurilor efectuate de Comitetul si Consiliul USR cu incercarea de incalcare a actelor constitutive ale USR prin modificarea Statului USR si convocarea unei Conferinte Nationale pe 17 iunie 2009.
    Conferinta Nationala e convocata ilegal de catre Comitetul Director al USR pentru ca filialele (sectiile) nu si-au ales candidatii/electorii prin vot secret exercitat in Adunarea Geberala a fiecarei filiale (sectii) (a se consulta articolele 24 si 25 din Statutul USR).
    Actualul Consiliu nu mai este reprezentativ deoarece i-a expirat mandatul incredintat pentru 4 ani. Conform art.40 din Statutul USR - "Dupa expirarea mandatului de 4 ani, Consiliul intra automat in situatia de organism interimar, insarcinat exclusiv cu pregtirea in termen de cel mult 3 luni a Adunarii General sau, dupa caz, a Conferintei Nationale".
    La fel, si actualului presedinte al USR ii expira mandatul exact pe 17 iunie 2009!
    In lipsa desemnarii prin vot secret de catre filialele (sectiile) USR a candidatilor/electorilor si cu un Consiliu caruia i-a expirat mandatul de patru ani, Comitetul Director al USR forteaza ilegal inlocuirea Conferintei Nationale printr-un Consiliu largit pe 17 iunie 2009 avand drept principal subiect schimbarea Statutului USR.
    Singura calitate pe care o are Consiliul USR pe 17 iunie 2009 este aceea de a pregati alegerile, datele scrutinului si norma de reprezentare.
    Pornite cu stangul, fara sa fi fost declansate procedurile democratice pentru alegerea electorilor, procedurile de schimbare a Statutului sunt in afara cadrului legal de functionare a USR, in consecinta pasibil de a fi contestate juridic.
    In concluzie: rog respectuos Comitetul Director al USR sa nu iasa din cadrul legal impus de Statul in vigoare al USR si sa se concentreze la intalnirea de Consiliu "largit" de pe 17 iunie 2009 pe stabilirea datei alegerilor (cele pentru filiale si cele pentru alegerea Presedintelui) si a normelor de reprezentare.
    Precizez public: Cererea de opozitie o voi introduce numai daca nu va fi respectata legalitatea impusa de Statutul in vigoare al USR!
    Astept punctul de vedere oficial al Presedintelui si al Comitetului Director al USR”.
     
    La solicitarea mea facuta clar Presedintelui si Comitetului Director al USR am primit urmatorul raspuns din partea “Conducerii USR”: “Stimate coleg, In urma mesajului dvs. din 3 iunie a.c., conducerea USR a analizat inca o data toate aspectele convocarii Conferintei din 17 iunie pentru amendarea statutului USR. In conformitate cu statutul in vigoare, consideram ca toate procedurile sint corect si temeinic indeplinite. Cu stima,
    Conducerea USR”. Am trimis Comitetului Director al USR urmatoarea scrisoare electronica: “Stimata "Conducere USR", Va rugam sa ne precizati cine anume din Conducerea USR si-a asumat semnarea raspunsului de mai jos trimis mie in urma "atentionarii publice"  si cand s-a intalnit "Conducerea USR" sa analizeze "toate aspectele convocarii Conferintei din 17 iunie pentru amendarea statutului USR"? Exista un proces-verbal care sa constate opiniile si votul "Conducerii USR" pentru solicitarea facuta de mine?”. Nu am primit niciun raspuns!
     
    In urma “atentionarii publice”, contactat de MEDIAFAX, dl. Nicolae Manolescu, președintele USR, a respins acuzațiile mele astfel: Dan Mircea Cipariu este "un dobitoc agitat". "Este vorba de un dobitoc agitat. Poate să mă dea în judecată, dacă vrea, că îi spun astfel", a spus Nicolae Manolescu, precizând că este la curent cu "atenționarea publică" a lui Dan Mircea Cipariu. Președintele USR a precizat că pe 17 iunie se va organiza o conferință "cu reprezentare 1 la 20" pentru amendarea actualului statut. "Nu este vorba de un nou statut, este vorba despre amendarea statutului vechi", a explicat Nicolae Manolescu, precizând că din proiectul de statut care va fi supus votului pe 17 iunie a fost scoasă prevederea că Uniunea Scriitorilor din România va trece la vechea sa denumire, respectiv Societatea Scriitorilor din România (SSR)”.
     
    Stimati colegi,
     
    Am semnat un contract de asistenta juridica cu o importanta casa de avocatura din Romania pentru a apara Uniunea Scriitorilor de ilegalitate si frauda. Astfel, va atrag atentia ca pe 17 iunie 2009 nu se poate modifica Statutul in vigoare al Uniunii Scriitorilor decat ilegal!
    Va rog sa analizati urmatoarele prevederi legale prin care si  alti colegi din USR pot face o interventie la Tribunal daca nu sunt de acord cu masurile abuzile si ilegale ale USR:
     
    Ordonanța nr. 26/2000 cu modificarile introduse de Legea nr. 246/2005
    Art. 23. - (1) Hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii, ale actului constitutiv și ale statutului sunt obligatorii chiar și pentru membrii asociați care nu au luat parte la adunarea generală sau au votat împotrivă.
       (2) Hotărârile adunării generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozițiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justiție de către oricare dintre membrii asociați care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat împotrivă și au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de ședință, în termen de 15 zile de la data când au luat cunoștință despre hotărâre sau de la data când a avut loc ședința, după caz.
       (3) Cererea de anulare se soluționează în camera de consiliu de către judecătoria în circumscripția căreia asociația își are sediul. Hotărârea instanței este supusă numai recursului.
     
    Inainte de a vota masurile ilegale pe care si le doreste presedintele Nicolae Manolescu , va rog sa va ganditi cu seriozitate la impactul pe care gestul dvs. il va produce in asociatia/filiala dvs. . Vă va fi greu sa convingeti Adunarea Generala a asociatiei/filialei sa va mai aleaga in structurile de conducere ale USR.
     
    Stimati Colegi,
     
    Ii solicit oficial domnului Nicolae Manolescu sa-mi ceara scuze in public, la intalnirea de Consiliu USR din 17 iunie 2009, pentru afirmatia facuta pentru MEDIAFAX “Dan Mircea Cipariu e un dobitoc agitat”. E formula cea mai eleganta de a nu-l actiona in instanta pentru calomnie. In caz contrar, voi face plangere la Tribunal!
     
    Cu cele mai bune ganduri,
     
     
    Dan Mircea CIPARIU,
    Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania
    0728.168728
    www.poemulmatrita.blogspot.com
     
    P.S. Sunt increzator, totusi, ca in “consiliul largit”, care se vrea “Conferinta Nationala”, nu se va vota nicio modificare la actualul Statut al USR, evitand, astfel, o situatie ilegala.



    PROIECT DE  STATUT AL S.S.R.

    Cap. 1 Dispoziții generale

    Art. 1 Societatea Scriitorilor din România, numită în continuare S.S.R., succesoarea Uniunii Scriitorilor din România (declarată persoană juridică română de utilitate publică prin Decretul nr. 267/1949), este asociație profesională de creatori literari, nonguvernamentală și nonprofit, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale și morale ale membrilor ei și de a-i reprezenta în raporturile cu autoritățile, cu alte asociații de creatori, cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate.
    Art. 2 S.S.R. își însușește principiile din Carta fundamentală a Drepturilor Omului, interzicându-și promovarea ori aderarea la atitudini și activități contrare demnității și libertății umane, ca și  libertății de opinie și de expresie.

    Art. 3 Primirea în S.S.R. se face, în condițiile prezentului Statut, fără niciun fel de discriminare.

    Art. 4 în toate cazurile, deciziile S.S.R, ale Filialelor și ale Comisiilor se iau, acolo unde este prevăzut votul, prin vot secret, cu excepția cazurilor prevăzute în Statut. în condițiile îndeplinirii cvorumului, votul valabil este de jumătate plus unu, cu excepția cazurilor în care este prevăzut un alt procent.

    Cap. 2 Obiectul de activitate

    Art. 5 S.S.R. poate desfășura, singură sau în parteneriat, în principal pe bază de proiecte și programe, următoarele activități:
    înființarea de Filiale proprii, în țară sau străinătate, în condițiile prezentului Statut, precum și finanțarea activității și publicațiilor lor;
    organizarea și finanțarea de congrese, simpozioane, festivaluri, concursuri și dezbateri profesionale, schimburi culturale cu străinătatea, precum și alte manifestări similare în țară și în străinătate;
    editarea de publicații periodice sau de cărți, prin intermediul Editurii „Cartea Românească” (pe care o administrează împreună cu Editura „Polirom”) sau al altor instituții de profil;
    înființarea de publicații, edituri, tipografii, ateliere, librării, muzee, case memoriale etc.
    înființarea și administrarea de case de creație, cantine-restaurant, hoteluri etc.;
    organizarea și administrarea fondului documentar propriu (arhivă, bibliotecă etc.);
    acordarea de premii celor mai valoroase creații scriitoricești;
    stimularea materială a tuturor formelor de creație, inclusiv a traducerilor din și în limba română;
    stimularea materială a membrilor SSR și a tinerilor scriitori, membri sau nemembri ai S.S.R., prin burse, simpozioane și altele asemenea;
    acordarea gratuită de asistență juridică, medicală, profesională membrilor și salariaților săi;
    acordarea de ajutoare membrilor și urmașilor lor, precum și salariaților;
    protejarea și cinstirea memoriei scriitorilor;
    inițierea de acte normative referitoare la profesiunea de scriitor sau la obștea scriitoricească;
    încheierea de parteneriate, convenții, protocoale și contracte cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate, atragerea de subvenții și sponsorizări, în vederea obținerii fondurilor necesare funcționării și dezvoltării proprii;
    încasarea în condițiile legii, a taxei de timbru;
    atragerea de fonduri europene pentru desfășurarea activităților proprii.

    Cap. 3 Membrii

    Art. 6 Poate deveni membru al S.S.R., pe bază de cerere individuală, orice scriitor care are cetățenie română și orice scriitor cetățean străin care domiciliază în România sau orice scriitor de limbă română care domiciliază în străinătate. Condițiile de primire sunt prevăzute de Regulamentul Comisiei de Validare.
    Art. 7  Membrii S.S.R. sunt: a) stagiari (în primii trei ani de la primire); b) titulari (după minimum trei ani). Pot fi primiți de la început ca membri titulari scriitorii care au cel puțin o carte care a primit un premiu al SSR. Condițiile titularizării sunt prevăzute în Regulamentul Comisiei de Validare.
    Art. 8 Membrii titulari ai S.S.R. au următoarele drepturi:
    să participe la activitatea  Filialei (respectiv a secției Filialei București);
    să concureze la proiectele și la programele S.S.R.
    să beneficieze de toate facilitățile prevăzute în Cap. 2, Art. 5 punctele g, h, i, j, k și m.
    să aleagă și să candideze în alegeri pentru organele de conducere ale S.S.R., ale Filialelor și ale Secțiilor Filialei București.
    să primească indemnizația de 50% din pensie prevăzută de lege.
    să primească, în funcție de numărul de locuri alocat S.S.R., prin lege, indemnizația de merit.
          g) membrii titulari ai S.S.R. pot da recomandări de primire și pot fi aleși în organismele de conducere ale Filialelor și ale S.S.R.

    Art. 9 Membrii stagiari au drepturile prevăzute în Cap. 3, Art. 8, punctele a, b și c.

    Art. 10 Membrii S.S.R. au următoarele obligații:
    să respecte prevederile prezentului Statut, precum și deciziile luate în condiții statutare de către organele de conducere ale S.S.R.;(s.n.)
    să plătească cotizația prevăzută în Regulamentul de funcționare al S.S.R.;
    să opteze, în cazul editării operelor proprii, pentru virarea taxei de timbru către S.S.R.;
    să respecte normele deontologice ale breslei scriitoricești și să manifeste grijă față de păstrarea prestigiului S.S.R.;
    Art. 11 Calitatea de membru al S.S.R. încetează în următoarele cazuri:
    ca urmare a demisiei, formulată în scris și înregistrată la Secretariatul S.S.R.;
    b) prin excludere, pentru încălcarea prevederilor Statutului, pentru fapte care au adus S.S.R. prejudicii materiale sau morale grave. Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de CSSR la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere, care funcționează pe baza Regulamentului propriu.

    Cap. 4 Organizarea S.S.R.

    Art. 12 S.S.R. se compune din Filiale locale. Filiala București se compune din Secții (Poezie, Proză, Critică, eseistică și istorie literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii și tineret, Traduceri). Filialele își aleg propriile conduceri. Filialele trimit delegați la CN și aleg membrii în CSSR.  

    Art. 13 Filialele locale nu au personalitate juridică. Filialele au autonomie gestionară și cont în bancă. Ele sunt finanțate de S.S.R. și din surse proprii (cotizațiile) sau atrase. Filialele trebuie să aibă sedii și condiții satisfăcătoare pentru a-și desfășura activitatea. Filialele pot desfășura activitate proprie și pot acorda premii, conform Regulamentului de premii.

    Art. 14 Pentru a se constitui, o Filială trebuie să aibă minimum 50 de membri.

    Art. 15 Candidații la calitatea de membru al S.S.R. solicită în același timp calitatea de membri ai Filialei locale pe raza căreia domiciliază. Ei pot deveni membri ai altei Filiale numai prin demisie din Filiala de domiciliu și acceptarea într-o altă Filială sau prin schimbarea domiciliului. Scriitorii din străinătate pot opta pentru oricare dintre Filiale.

    Art. 16 Dispoziții tranzitorii. Filialele existente înainte de intrarea în vigoare a prezentului Statut vor trebui să atingă numărul de membri prevăzut în Cap. 4 Art. 14 într-un interval de 5 ani. Filialele care nu vor reuși acest lucru, vor fuziona cu Filiala locală cea mai apropiată. Filialele care nu au sedii și condiții satisfăcătoare pentru a-și desfășura activitatea trebuie să-și reglementeze situația cât mai grabnic, dar nu mai târziu de 5 ani.

    Art. 17 în cadrul S.S.R. funcționează următoarele comisii de specialitate, organizate conform Regulamentelor proprii: Comisia de Cenzori, Comisia de Validare, Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere, Comisia de Onoare și Demnități, Comisia Socială, Comisia Minorităților, Comisia pentru Relații Externe.

    Art. 18 în cadrul S.S.R. funcționează Juriul pentru acordarea premiilor. în cadrul Filialelor funcționează Jurii proprii. Și unul, și celelalte sunt organizate conform Regulamentului propriu.

    Art. 19 în cadrul S.S.R. există Direcția Administrativă de Patrimoniu, Contabilitate și Finanțe, în subordinea Prim-vicepreședintelui însărcinat cu activități economice, buget și Fundraising, organizată conform Regulamentului propriu.

    Art. 20 în cadrul S.S.R., există Secretariatul General, în subordinea Vicepreședintelui însărcinat cu Problemele Interne, organizat conform Regulamentului propriu.


     Cap. 5 Organele de conducere    

    Art. 21 Conferința Națională, numită mai departe CN, este organul suprem de conducere al S.S.R. CN se convoacă în sesiuni ordinare odată la 4 ani, la solicitarea Președintelui. CN poate fi convocată în sesiune extraordinară de câte ori este nevoie, la solicitarea Președintelui, a CSSR sau a unei treimi din numărul membrilor S.S.R.

    Art. 22 CN este constituită din reprezentanții aleși prin vot ai Filialelor, respectiv Secțiilor Filialei București, într-un raport de 1/6 din numărul membrilor S.S.R. CN este valabil constituită dacă întrunește un cvorum de minimum 2/3 dintre reprezentanții aleși. CN poate hotărî prin votul a jumătate plus unu dintre reprezentanții aleși participanți. în cazul nerealizării cvorumului de constituire, CN se reconvoacă în termen de maximum 30 de zile și este valabil constituită prin participarea a jumătate plus unu dintre reprezentanții aleși. La reconvocare, CN poate hotărî valabil prin votul a jumătate plus unu dintre participanți. în cazuri de balotaj, se desfășoară, în aceleași condiții, unul sau mai multe tururi de scrutin.

    Art. 23 CN are următoarele atribuții:
    alege Președintele pentru un mandat de 4 ani, pe baza unui proiect de conducere a SSR; revocă Președintele în aceleași condiții. în cazul că niciunul dintre candidați nu întrunește jumătate plus unu dintre voturile participanților, are loc un nou tur de scrutin cu primii doi candidați, în ordinea numărului de voturi obținute;
    alege Comisia de Cenzori;
    dezbate activitatea S.S.R., a Președintelui, a Prim-vicepreședintelui și a Vicepreședinților, precum și a Comitetului Director și a CSSR din perioada scursă de la CN precedentă; votează bilanțul profesional și managerial.
    hotărăște asupra oricărei probleme privind activitatea S.S.R.


    Art. 24 Consiliul S.S.R., numit în continuare CSSR, este format din reprezentanții tuturor Filialelor și, în cazul Filialei București, ai Secțiilor, aleși prin vot în cadrul Conferințelor Filialelor și, în cazul Filialei București, în Conferințele Secțiilor, pentru un mandat de 4 ani.

    Art. 25 Raportul de reprezentare în CSSR este de 1/50, la care se adaugă, ca membri de drept ai CSSR cu drept de vot, Președintele S.S.R., Prim-vicepreședintele și cei doi Vicepreședinți ai SSR, precum și Președinții de Filiale, iar în cazul Filialei de București, Președinții de Secții. Numărul total al membrilor CSSR, în funcție de care se calculează cvorumul este de 65.

    Art. 26 CSSR se întrunește în sesiuni ordinare de patru ori pe an, în martie, în iunie, în septembrie și în decembrie. CSSR adoptă hotărâri valabile cu jumătate plus unu din membrii săi. La solicitarea Președintelui ori a unei treimi din membrii săi, CSSR poate fi convocat în sesiune extraordinară.

    Art. 27 CSSR are următoarele atribuții:
    modifică, prin vot, Statutul S.S.R., în funcție de posibilele modificări ale legii, ori de câte ori e nevoie, aceste modificări urmând a fi ratificate la nivel de Filială/ Secție în maximum trei luni de la producerea lor;
    alege prin vot Comitetul Director;
    alege prin vot, la propunerea Președintelui, Prim-vicepreședintele și cei doi Vicepreședinți, pe care îi poate sancționa sau, în aceleași condiții, revoca;
    alege prin vot Comisia de Validare, Comisia de Monitorizare,. Suspendare și Excludere, Comisia Socială, Comisia de Onoare și Demnități, Comisia Minorităților, Comisia pentru Relații Externe, precum și Juriul S.S.R.;
    analizează activitatea Comitetului Director desfășurată de la sesiunea precedentă, verificând aplicarea hotărârilor CN și a propriilor sale hotărâri; aprobă, prin vot deschis, indemnizațiile conducerii stabilite de Comitetul Director și cheltuielile care depășesc suma de 15 000 de Euro; validează prin vot deschis redactorii șefi ai revistelor editate de S.S.R., numiți la propunerea CD;
    propune îmbunătățiri ale activității curente Comitetului Director și teme de activitate noi;
    dezbate activitatea Filialelor, respectiv Secțiilor;
    h)  dezbate și aprobă, prin vot deschis, la sesiunea din decembrie, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul următor; iar la sesiunea din martie dezbate și aprobă, tot prin vot deschis, bilanțul contabil pentru anul precedent, precum și raportul Comisiei de Cenzori; la sesiunea din septembrie dezbate și aprobă, dacă e cazul, prin vot deschis, rectificări bugetare;
    i)  ratifică prin vot deschis hotărârile Comisiei de Validare, ale Comisei de Monitorizare, Suspendare și Excludere; soluționează contestații;
    aprobă, prin vot deschis, înființarea/desființarea de Filiale, respectiv Secții;
    stabilește prin vot deschis cuantumul cotizației;
    aprobă prin vot deschis organigrama Direcției Administrative, de Patrimoniu, Contabilitate și Finanțe, precum și pe a Secretariatului General;
    aprobă prin vot deschis Regulamentele de funcționare ale Comisiilor speciale din subordinea lui, precum și Regulamentul Juriului de Premiere.

    Art. 28 Membrii CSSR, după trei absențe nemotivate consecutive, își pierd calitatea de membru CSSR, fiind înlocuiți cu următorii candidați în ordinea voturilor.

    Art. 29 Comitetul Director, numit mai departe CD, este ales de CSSR, în prima sesiune a noii legislaturi și se compune din 9 membri aleși ai CSSR, în ordinea voturilor. Președintele, Prim-vicepreședintele si cei doi Vicepreședinții sunt membri de drept, cu drept de vot, ai CD. Numărul membrilor  CD, în funcție de care se calculează cvorumul, este de 13.

    Art. 30 Membrii CD, după trei absențe nemotivate consecutive, își pierd calitatea de membru CD, fiind înlocuiți cu următorii candidați în ordinea voturilor.

    Art. 31 CD se întrunește lunar de nouă ori pe an, exceptând lunile iulie, august și ianuarie, în sesiuni ordinare sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea Președintelui sau a unei treimi din membrii CD.

    Art. 32 CD are următoarele atribuții:
    duce la îndeplinire hotărârile CN și CSSR,
    dezbate și aprobă proiecte și programe prezentate de Filiale, respectiv Secții sau de către membri ai S.S.R., asigură finanțarea lor;
    verifică încasarea taxei de timbru și a altor sume rezultate din venituri proprii, subvenții ori sponsorizări;
    îl numește pe Directorul Direcției Administrative, de Patrimoniu, Contabilitate și Finanțe;
    stabilește modul salarizării funcționarilor S.S.R. și indemnizațiile membrilor din conducerea S.S.R., ca și eventualele modificări ale acestora, urmând să fie aprobate de CSSR;
    aprobă cheltuielile curente, de orice fel, până la suma de 15 000 de Euro, conform bugetului anual adoptat de CSSR; stabilește periodic cuantumul ajutoarelor pe care le acordă Comisia Socială și numele membrilor S.S.R. care beneficiază de ajutoare permanente;
    aprobă schimburile culturale, bursele și indemnizațiile de călătorie precum și cuantumul lor;
    îi alege, prin vot,  pe beneficiarii Indemnizației de Merit, în funcție de numărul de locuri atribuite prin lege S.S.R.;
    verifică parteneriatele, contractele, subvențiile și sponsorizările dintre S.S.R. și persoane juridice sau fizice.

    Art. 33 Președintele S.S.R. e ales prin vot de CN, în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru S.S.R. poate fi ales în această funcție pentru cel mult două mandate. Președintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară.

    Art. 34 Președintele S.S.R. coordonează activitatea generală și curentă a S.S.R. între două CN ordinare.

    Art. 35 Președintele S.S.R. are următoarele atribuții:
    reprezintă S.S.R. în raporturile cu autoritățile statului, cu instituțiile și persoanele din țară și din străinătate;
    apără interesele profesionale, sociale și materiale ale breslei scriitoricești;
    îi propune pe candidații la funcția de Prim-vicepreședinte și la cele două funcții de Vicepreședinte și, după alegerea lor, le stabilește domeniul de responsabilitate;
    îl mandatează pe Prim-vicepreședinte ca înlocuitor în caz de indisponibilitate; interimatul nu poate depăși 60 de zile, când este convocată CN în sesiune extraordinară;
    semnează acordurile, convențiile, protocoalele și parteneriatele S.S.R.;
    supune aprobării CD cheltuielile curente ale S.S.R.;
    verifică și răspunde de patrimoniul S.S.R.;
    prezintă rapoarte anuale CSSR și lunare, CD;
    propune CD numirea ori revocarea din funcție a personalului administrativ;
    aprobă încadrarea, promovarea, sancționarea si desfacerea contractelor de muncă ale personalului încadrat in administrația centrala si in toate celelalte subunități ale S.S.R.; aprobă cheltuieli de până la 2500 de Euro;
    îl împuternicește pe Prim-vicepreședinte să acorde ajutoare de urgență membrilor S.S.R. și salariaților, precum și rudelor sau mandatarilor acestora în caz de deces ori de indisponibilitate;
    împuternicește notarial persoane din conducerea S.S.R. să semneze în numele S.S.R. acte bilaterale cu persoane fizice si juridice, precum contracte, convenții, protocoale si alte acte de parteneriat privind exploatarea patrimoniului S.S.R., închirieri de spații, obținere de subvenții și sponsorizări etc.

    Art. 36 Prim-vicepreședintele și Vicepreședinții S.S.R. se ocupă, la propunerea Președintelui, de câte unul din următoarele trei domenii: I. activități economice, buget, Fundraising. II. activități, programe și proiecte interne, reviste, Filiale respectiv Secții; III. activități externe, schimburi culturale; Prim-vicepreședintele și Vicepreședinții raportează în fața CD și CSSR despre problemele domeniilor lor. Rapoartele Președintelui, atât cele prezentate CSSR, cât și raportul de la încheierea mandatului, conțin elementele principale din rapoartele Prim-vicepreședintelui și ale Vicepreședinților.

    Art. 37 Președintele, Prim-vicepreședintele și cei doi Vicepreședinți ai S.S.R., la fel Directorul și contabilul-șef primesc indemnizații lunare, într-un cuantum stabilit de CE, in funcție de buget și aprobat de CSSR.

    Cap 6 Filialele/ Secțiile

    Art. 38 Filialele se constituie local dacă au cel puțin 50 de membri, sediu și dotări corespunzătoare. Sub 50 de membri, dar nu mai puțin de 10 membri într-o localitate pot fi constituite Reprezentanțe afiliate celei mai apropiate Filiale.

    Art. 39. Filiala București este compusă din șase Secții: Poezie, Proză, Dramaturgie, Critică, eseistică și istorie literară, Traduceri, Literatură pentru copii și tineret. Secțiile Filialei București au un statut corespunzător cu al Filialelor din țară.

    Art. 40 Organele de conducere ale Filialei, respectiv Secției sunt următoarele: Conferința Filialei/Secției, Comitetul Filialei/Secției, Președintele și, în cazul Filialelor, respectiv Secțiilor, cu peste 200 de membri, Vicepreședintele.

    Art. 41 Conferința Filialei se întrunește în sesiune ordinară la fiecare 4 ani, cu participarea tuturor membrilor Filialei, și  alege prin vot Comitetul Filialei compus din 5 membri pentru Filialele care au sub 100 de membri, din 7 membri pentru Filialele cu peste 100 și din 9 membri pentru Filialele cu peste 200. Din Comitetul Filialei/Secției, în aceste delimitări numerice, fac parte, ca membri de drept cu drept de vot. Președintele și, la Filialele/Secțiile cu peste 200 de membri, Vicepreședintele. Conferința Filialei/Secției poate fi convocată în sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui Filialei/Secției sau a unei treimi din membrii titulari ai Filialei/Secției. Conferința întrunită în sesiune extraordinară poate revoca pe Președintele Filialei, pe Vicepreședinte, precum și Comitetul ales. Conferința Filialei alege prin vot, în prima sesiune, delegații la Conferința Națională, precum și membrii CSSR.

    Art. 42 Conferința Filialei hotărăște asupra tuturor activităților și problemelor Filialei. Ca să fie valabilă, la Conferința Filialei trebuie să participe minimum 2/3 din membrii titulari. Votul este valabil cu jumătate plus unu din membrii titulari prezenți.

    Art. 43 Comitetul Filialei se întrunește în sesiune ordinară de două ori pe an, în decembrie și în iunie sau ori de câte ori e nevoie, la solicitarea Președintelui sau a unei treimi dintre membrii săi. Votul este valabil cu jumătate plus unu dintre participanți, iar cvorumul minim este de 2/3 din numărul membrilor

    Art. 44 Conferința Filialei București este compusă din reprezentanții Secțiilor într-un raport de 1/6 și ia decizii valabile cu jumătate plus unu dintre participanți.

    Art. 45 Secțiile Filialei București, întrunite în sesiune ordinară, odată la 4 ani, aleg pentru un mandat de 5 ani membrii Comitetului Secției, în număr de 5-11, Președintele și, la Secțiile cu peste 200 de membri, Vicepreședintele. Președintele și Vicepreședintele Secției devin membri de drept ai CS. Comitetul Secției se întrunește de două ori pe an, în decembrie și în iunie sau ori de câte ori e nevoie, la solicitarea Președintelui sau a unei treimi dintre membrii săi. Filialele din țară și Secțiile Filialei București se întrunesc în Adunare Generală o dată pe an sau ori de câte ori e nevoie.

    Art. 46 Președintele Filialei, respectiv al Secției, coordonează activitatea Filialei, respectiv a Secției. Președintele Filialei, respectiv al Secției, este membru de drept al CSSR.

    Art. 47 Președintele și, după caz, Vicepreședintele Filialei/Secției, primește o indemnizație lunară într-un cuantum stabilit de CD și aprobat de CSSR.

    Art. 48 Conferința Filialei are următoarele atribuții:
    a) alege Președintele și, după caz, Vicepreședintele Filialei, pe care îi revocă în aceleași condiții;
    b) alege Comitetul Filialei;
    c) alege delegații la CN și membrii CSSR;
    d) propune Comitetului Filialei proiecte și programe precum și activități specifice;
    e) dezbate și aprobă proiecte, programe și alte activități specifice ale Filialei.

    Art. 49 Comitetul Filialei are următoarele atribuții:
    a) coordonează activitatea Filialei între două Conferințe;
    b) pune în aplicare proiectele și programele Filialei;
    c) propune Comisiei de Validare noi membri ai Filialei;
    d) alege Juriul de Acordare a premiilor anuale;
    e) verifică situația încasării cotizațiilor și comunică, prin Președinte, Comisiei de Monitorizare,  Suspendare și Excludere respectarea sau nerespectarea Statutului;
    f) folosește în interesul Filialei sumele rezultate din cotizații;
    g) atrage subvenții și sponsorizări pentru activitățile sale;
          Art. 50 Membrii Comitetului Filialeii, după trei absențe nemotivate consecutive, își pierd această calitate. Ei vor fi înlocuiți cu următorii de pe listele celor votați de Filială/Secție.

    Art. 51 Conferința Filialei București are următoarele atribuții:
    alege Președintele și Vicepreședintele Filialei, pe care îi revocă în aceleași condiții.
    propune Comitetului Filialei proiecte și programe, precum și activități specifice.

    Art. 52 Conferința Secției, cu participarea tuturor membrilor Secției, are următoarele atribuții:
    a) alege Președintele și, după caz, Vicepreședintele Secției;
    b) alege Comitetul Secției;
    c) alege delegații pentru Conferința Filialei București și pentru CN.
    d) alege membrii CSSR

    Art. 53 Comitetul Secției are atribuțiile prevăzute în Art.  47, paragrafele a), b), c), e), g), cu precizarea că se referă la Secție.

    Art. 54 Comitetul Filialei București are următoarea componență: Președintele Filialei, Vicepreședintele Filialei București, Președinții și Vicepreședinții Secțiilor.

    Cap.7 Patrimoniul S.S.R.

    Art. 55 Patrimoniul S.S.R. este identic cu cel al fostei USR și se compune din bunurile și valorile aflate în posesia sa la constituire, moștenite ori dobândite ulterior, indiferent sub ce titlu.

    Art. 56 încetarea calității de membru al S.S.R. nu conferă niciun drept cu privire la patrimoniul acesteia.

    Art. 57 Veniturile S.S.R. sunt: a) proprii și b) atrase

    Art. 58 Veniturile proprii provin din:
    cotizații;
    contracte economice cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate, concesiuni, închirieri, subînchirieri etc.
    drepturi de autor, know-how.
    venituri ale unităților subordonate.
    timbrul literar.
    exploatarea unor bunuri proprii.

    Art. 59 Veniturile atrase sunt:
    subvenții;
    sponsorizări;
    donații;
    orice alte sume sau bunuri destinate SSR, în condițiile legii.

    Cap. 8 Dispoziții finale

    Art. 60 Desființarea S.S.R. poate fi hotărâtă de Conferința națională prin votul a cel puțin a două treimi din numărul delegaților. Lichidarea patrimoniului, după desființare, se face potrivit legii.

    Art. 61 Prezentul Statut poate fi modificat de către CSSR de câte ori o cere legea, cu obligația ratificării de către Filiale/ Secții în maximum 3 luni.
     
    Art. 62 Prezentul Statut a fost aprobat de CN din data de....


    Notă

    Prin decretul 267/1949 U.S.R. a fost declarată persoană juridică română de utilitate publică. De la 15 ianuarie 1990 U.S.R. și-a desfășurat activitatea conform Decretului-lege 27/1990.
     Prin încheierea din 31 martie 1995, pronunțată în dosarul 158/PJ/1994 Judecătoria Sectorului 1 București a dispus înscrierea Statutului U.S.R., adoptat de Adunarea Generală la data de 3 februarie 1995, în Registrul persoanelor juridice (non-profit) conform Art. 93 din Legea 21/1924.
     Prin încheierea din 26 februarie 1998, pronunțată în dosarul nr. 158/PJ/1994, Judecătoria Sectorului 1 București a luat act de modificările la Statutul U.S.R. și componența organelor de conducere și control ale U.S.R.
    Prin încheierea din 15 aprilie 2005, pronunțată în dosarul 193/PJ/2005 Judecătoria Sectorului 1 București a luat act de modificările la Statutul U.S.R., adoptate de Conferința națională din data de 25.02.2005 și în baza dispozițiilor Art. 33 din O.G. nr.26/2000, modificată și completată prin O.G. nr. 37/2003, a dispus înregistrarea modificărilor respective în Registrul Filialelor și Fundațiilor aflat la grefa Judecătoriei sectorului 1 București.





    Anexa 1

    Regulamentul Comisiei de Cenzori

    Art. 1 Comisia de Cenzori, numită în continuare CC, verifică anual activitatea economico-financiară a S.S.R. și a Filialelor, precum și buna gospodărire a patrimoniului S.S.R. CC prezintă un raport Consiliului S.S.R., în prima ședință anuală a acestuia din luna martie. Iar la sfârșitul mandatului de 4 ani, CC prezintă un raport în fața CN.

        Art. 2 CC este aleasă pe 4 ani în Conferința Națională și se compune din 5 membri ai S.S.R. de preferință economiști ori experți contabili care nu fac parte din niciun alt organism de conducere al S.S.R. ori al Filialelor și din nicio altă comisie a S.S.R. în prima sa reuniune, CC își alege purtătorul de cuvânt, însărcinat cu prezentarea raportului. Membrii CC adoptă hotărâri valabile cu unanimitate de voturi. Voturile separate sunt aduse în fața Consiliului, cu motivația de rigoare. în cazul vacanței unuia dintre cele 5 posturi, Comitetul Director propune un  înlocuitor, sub rezerva validării de către CSSR în prima ședință anuală din martie.


       


    Anexa 2

    Regulamentul Comisiei de Validare

        Art. 1 Comisia de Validare, numită mai departe CV, este aleasă prin vot în prima ședință a noului Consiliu; Președinții de Filiale nu pot fi membri ai CV.
        Art. 2 CV este compusă din 11 membri și hotărăște valabil prin votul a  cel puțin 6 din membrii săi;
    Art. 3 CV se întrunește ori de câte ori consideră necesar și supune hotărârile luate votului membrilor CSSR la ședința din luna septembrie;
        Art. 4 CV decide acordarea calității de membru stagiar al S.S.R. în următoarele condiții:
    pe baza propunerilor Filialelor,
    pe baza dosarului solicitantului care cuprinde:
    cerere individuală de primire;
    trei recomandări scrise din partea unor membri titulari;
    câte un exemplar din cărțile publicate, în număr de cel puțin două (sau, dacă e vorba de o carte premiată de S.S.R., de una singură);
    extrase din recenzii și cronici la cărțile prezentate și care au fost publicate, de preferință, în reviste literare și culturale.
    Art. 5 CV poate primi direct ca membru titular pe autorul unei cărți premiate de S.S.R.
    Art. 6 După trei ani de la primire, membrii stagiari depun o cerere însoțită de un dosar de activitate literară (cărți, recenzii, premii etc.), prin care solicită titularizarea. Aceasta este decisă de CV prin vot.
    Art. 7 Deciziile CV trebuie să fie validate de CSSR.
    Art.  8 Membrii CV după trei absențe nemotivate consecutive își pierd această calitate. Ei vor fi înlocuiți cu următorii în ordinea voturilor de pe lista votată de CSSR.

        Anexa 3

    Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere

    Art. 1 Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere, numită mai departe CMSE, este aleasă prin vot în prima ședință a noului Consiliu;
       
    Art. 2 CMSE este compusă din 11 membri și hotărăște valabil prin votul a  cel puțin 6 dintre membrii săi;
    Art. 3 CMSE se întrunește ori de câte ori consideră necesar și supune hotărârile luate votului membrilor CSSR;

    Art. 4 Președintele Filialei/ Secției prezintă CMSE, în primul trimestru al anului, situația nominală a plății cotizațiilor din anul precedent. Pentru neplata cotizației timp de 1 an sau mai mult se aplică suspendarea din drepturile prevăzute la Art. 8 din Statut. în baza acestei situații, CMSE stabilește membrii SSR care urmează a fi suspendați din drepturi. La propunerea CMSE, suspendarea se validează de CSSR. 

    Art. 5 în momentul plății cotizației pe toată perioada restantă, membrul SSR este repus în drepturi după aceeași procedură (suspendarea sa încetează)

    Art. 6 CMSE poate propune excluderea din SSR a unui membru, pentru încălcări grave ale prevederilor prezentului Statut din Cap.1 Art. 2, care au adus prejudicii materiale și morale S.S.R., ca și pentru încălcarea legilor țării,  pentru fapte care cad sub incidență penală. La propunerea CMSE, excluderea se validează de CSSR.

    Art.  7 Membrii CMSE după trei absențe nemotivate consecutive își pierd această calitate. Ei vor fi înlocuiți cu următorii în ordinea voturilor de pe lista votată de CSSR.


    Anexa 4

    Regulamentul Comisiei de Onoare și Demnități

        Art. 1 Comisia de Onoare și Demnități, numită în continuare COD, analizează reclamațiile formulate de membri ai S.S.R. împotriva altor membri ai S.S.R., referitoare la comportamente ori atitudini ale acestora. COD se întrunește de câte ori este nevoie..

        Art. 2 COD este aleasă pe 4 ani și se compune din 5 membri ai S.S.R., personalități cu o reputație recunoscută de breaslă, care nu fac parte din conducerea S.S.R., a Filialelor sau a altor Comisii.

        Art. 3 COD emite comunicate de presă, aduse în prealabil la cunoștința Comitetului Director, referitoare la cazurile care i-au fost reclamate. Comunicatele sunt adoptate în unanimitate. Opiniile separate sunt prezentate Comitetului Director. COD nu adoptă penalități, dar le poate propune, când e cazul. CMSE e singura care are responsabilități în această privință și ale cărei decizii trebuie validate de CSSR.

        Art. 4 COD poate înainta CD și CSSR propuneri privind membrii SSR care să primească ordine și medalii sau care să fie omagiați de breaslă pentru activitatea lor literară.
         


        Anexa 5

    Regulamentul Comisiei Sociale

    Art. 1 Comisia Socială, numită în continuare CS, este aleasă de CN, cu un mandat de 4 ani.

        Art. 2 Comisia se compune din 7 membri. Președintele este ales din rândul membrilor Comisiei, în prima ei reuniune, pentru un mandat de 5 ani. Președintele și membrii CS pot fi și membri în alte organisme de conducere ale S.S.R., Filialelor și Secțiilor, cu excepția Comisiei de Cenzori.

        Art. 3 Atribuțiile CS sunt următoarele:
    acordă membrilor S.S.R. ajutoare, permanente sau ocazionale; numele beneficiarilor de ajutoare permanente și cuantumul lor, precum și cuantumul ajutoarelor ocazionale sunt stabilite de CD;
     stabilește, în funcție de necesități, frecvența și sumele acordate ocazional.


        Anexa 6

    Regulamentul Comisiei Minorităților

    Art. 1 Comisia Minorităților, numită în continuare CM, are un mandat de 4 ani
    și se compune din 5 membri SSR desemnați de CD dintre propunerile primite din partea membrilor SSR care aparțin minorităților naționale.

    Art. 2 CM are următoarele atribuții:
    stabilește titlurile cărților, aparținând minorităților, care urmează a fi premiate de Juriul de Premiere al SSR
    dezbate și propune programe și proiecte specifice;
    dezbate și decide în orice problemă care prezintă interes pentru minorități; face propuneri în orice problemă de interes general.





        Anexa 7

    Regulamentul Comisiei pentru Relații Externe

        Anexa 8


    Regulamentul Juriilor de Premiere


        Art. 1 Juriul de premiere al S.S.R. este ales de Consiliu, în prima lui reuniune, pentru un mandat de 5 ani și se compune din 7 membri ai S.S.R., critici literari.
    Art. 1 Vor exista două jurii de premiere ale S.S.R., alese de C.S.S.R., anual, la reuniunea din septembrie a C.S.S.R. Primul juriu este juriul pentru nominalizări, compus din 5 membri titulari ai S.S.R., critici literari. Al doilea juriu este juriul pentru stabilirea premiilor, compus din 5 membri titulari ai S.S.R., critici literari

        Art. 2 Juriul se reunește de câte ori este nevoie, în prima parte a fiecărui an, și ia în discuție aparițiile editoriale din anul precedent, face publice nominalizările și votează premiile.
    Art. 2 Juriul de nominalizări se reunește de câte ori este nevoie, în prima parte a fiecărui an, ia în discuție aparițiile editoriale din anul precedent și face publice nominalizările (minimum 3 pentru fiecare categorie de premii) până la data de 1 mai a anului respectiv. Deciziile acestui juriu sunt valide dacă au întrunit minimum 3 voturi. Juriul pentru desemnarea premiilor votează dintre nominalizări premiile până la data de 1 iunie. Deciziile acestui juriu sunt valide dacă au întrunit minimum 3 voturi. Decernarea premiilor are loc cel mai târziu înainte de jumătatea anului, în cadrul unei festivități organizate de Comitetul Director.

        Art. 3 Categoriile de premii S.S.R. sunt următoarele: Premiul Național, Cartea de poezie, Cartea de proză, Cartea de teatru, Cartea de critică, eseu și istorie literară, Cartea de debut și Traduceri. Juriul are la dispoziție două premii speciale. Există un premiu pentru literatură în limbi ale minorităților naționale, acordat la propunerea Comisiei Naționale a Minorităților.

        Art. 4 Premiile neacordate nu pot fi trecute în altă categorie.

        Art. 5 Premiile Asociaților se acordă de către Jurii alese pentru un mandat de 4 ani de către Comisiile de Filială, compuse din 5 membri ai S.S.R., critici literari și dintr-un membru supleant.

        Art. 6 Categoriile de premii acordate de Juriile Asociaților sunt următoarele: Cartea de proză, Cartea de poezie, Cartea de teatru, Cartea de critică și Premiul special.
    Propunere: Categoriile de premii acordate de Juriile Filialelor sunt următoarele:
    la Filialele cu până la 100 de membri – un premiu Cartea anului și un premiu special (poate fi premiul Opera Omnia sau premiul de debut);
    pentru Filialele cu mai mult de 100 de membri, vor exista doua premii Cărțile anului si un premiu special (poate fi premiul Opera Omnia sau premiul de debut);
    pentru Filiala București, categoriile de premii sunt următoarele: Cartea de poezie, Cartea de proza, Cartea de teatru, Cartea de critică, eseu si istorie literara, Cartea de debut, Cartea de literatură pentru copii si tineret, Cartea tradusă în limba romana si premiul Opera Omnia.


        Art. 7 Cuantumul premiilor se stabilește de Comitetul Director al S.S.R., respectiv de Consiliile de Filială, în funcție de posibilitățile financiare din fiecare an. Juriile de premiere pot acorda și alte premii în afara celor prevăzute de prezentul Regulament, dacă dispun de sponsorizări, pe care însă le vor lega de numele instituției care oferă sponsorizarea.

        Anexa 6. Art. 1 – și Cartea pentru copii și tineret
       
      





    Anexa 9



    Regulamentul Secretariatului General


        Art. 1 Secretariatul General are următoarea componență:
    un responsabil cu activitatea Filialelor, Comisiilor și revistelor S.S.R.;
    un responsabil cu evenimente, proiecte, jurii, programe interne ale S.S.R.;
    un responsabil cu imaginea S.S.R., relațiile cu presa, actualizarea site-ului S.S.R. si informatizarea documentelor S.S.R.;
    un responsabil cu evenimentele, proiectele si programele externe;
    un referent programe externe;
    șeful de cabinet al Președintelui;
    un responsabil cu atragerea de fonduri pentru programele S.S.R.
    o secretară comună pentru Prim-vicepreședinte și cei doi Vicepreședinți.

    Art. 2 S.G. își desfășoară activitatea în subordinea Vicepreședintelui cu probleme interne.





    Anexa 10

    Regulament al Direcției Administrație,
    Patrimoniu, Contabilitate și Finanțe


        A. Structura Organizatorică


    Director
    Contabil Șef
    Jurisconsult
    Compartimentul administrativ din administrația centrală
    Șef birou administrativ
    Intendent
    Portar (8)
    Șofer (3)
    Curier (2)
    Compartimentul organizare personal din administrația centrală
    Inspector resurse umane
    Bibliotecar
    Secretar dactilo/ Operator computer
    Compartimentul financiar, contabilitate, salarizare din administrația centrală
    Economist principal
    Economist principal
    Contabil principal
    Contabil principal (casier)

     Compartimentul administrativ financiar-contabil la Filiale/Secții
    București
    secretar dactilo
    referent
    Cluj
    referent specialitate
    îngrijitoare (1/2 normă)
    Craiova
    referent specialitate
    Iași
    - referent specialitate
         -îngrijitoare (1/2 normă)
    Timișoara
    referent specialitate
    dactilografă
    îngrijitoare (1/2 normă)

    Case de creație
    Neptun:
    șef unitate
    personal după necesități
    Valea Vinului:
     - administrator





        B. Direcția Administrație, Patrimoniu, Contabilitate și Finanțe are următoarele atribuții:



    aduce la îndeplinire, la termenele stabilite, măsurile ce decurg din hotărârile adoptate de Comitetul Director; asigură finanțarea operativă a tuturor acțiunilor prevăzute în programele și proiectele S.S.R.;
    veghează la respectarea prevederilor Codului Muncii și a Regulamentului de ordine interioară al S.S.R.;
    asigură:
    depozitarea, conservarea și manipularea în bune condițiuni a mijloacelor materiale și bănești precum și a arhivei S.S.R.;
    ține evidența întregului patrimoniu și îl inventariază anual, indiferent unde și sub ce formă se află;
    coordonează și urmărește executarea lucrărilor de investiții, reparații capitale, dotări și îmbunătățiri ce se efectuează asupra patrimoniului S.S.R. (în administrația centrală, și la casele de creație);
    prezintă Comitetului Director propuneri privind casarea unor bunuri din dotare;
    organizează și asigură paza, securitatea și integritatea patrimoniului S.S.R.

    asigură folosirea cu maximă eficiență a resurselor materiale și financiare de care dispune S.S.R.;
    întocmește, anual, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al S.S.R. pentru anul următor și îl supune CUSR spre dezbatere și aprobare, în sesiunea din decembrie; urmărește realizarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.S.R. și prezintă spre dezbaterea și aprobarea CUSR, în sesiunea din martie, bilanțul contabil pentru anul expirat;
    întocmește și semnează documentele de încasări și plăți prin bancă și casierie a operațiunilor în lei și în valută;
    respectă prevederile plata impozitului provenit din încasările activităților economice desfășurate de S.S.R. și orice alte impozite și taxe legale; urmărește plata și încasările de TVA și întocmește la termenele stabilite declarațiile respective;
    întocmește, la termenele legale, statele pentru plata drepturilor tuturor salariaților și colaboratorilor S.S.R., inclusiv plata impozitului și a contribuțiilor aferente acestora;
    controlează sistematic activitatea economico-financiară și administrativă a unităților subordonate S.S.R. (Filiale, reviste literare, case de creație, librării);
    urmărește încasarea oricăror creanțe ale S.S.R., precum: timbrul literar, diverși debitori etc.;
    participă la încheierea de contracte, convenții, protocoale și parteneriate cu diverse persoane juridice și fizice, și angajează S.S.R., în aceste relații, singură sau alături de conducerea acesteia (Președinte, Vicepreședinte) pentru atragerea de subvenții, sponsorizări etc., în vederea asigurării resurselor financiare necesare realizării proiectelor și programelor S.S.R.;
    coordonează activitatea jurisconsultului S.S.R. și susține cu documente oficiale acțiunile jurisdicționale ale S.S.R. cu diferite instituții, societăți comerciale etc.; întocmește contractele individuale de muncă și contractele civile și ține la zi evidența cărților de muncă ale salariaților S.S.R. și ai unităților subordonate; întocmește dosarele de pensii ale salariaților și membrilor S.S.R.;
    furnizează gratuit membrilor și salariaților S.S.R. asistență juridică și medicală;
    organizează și urmărește folosirea eficientă a mijloacelor de transport din dotarea S.S.R.;
    întocmește documentele necesare și le prezintă Președintelui privind angajarea, promovarea, sancționarea sau desfacerea contractelor de muncă pentru salariații din compartimentele de specialitate, financiar-contabile și administrative ale S.S.R.

    Notă

    Prin decretul 267/1949 U.S.R. a fost declarată persoană juridică română de utilitate publică. De la 15 ianuarie 1990 U.S.R. și-a desfășurat activitatea conform Decretului-lege 27/1990.
     Prin încheierea din 31 martie 1995, pronunțată în dosarul 158/PJ/1994 Judecătoria Sectorului 1 București a dispus înscrierea Statutului U.S.R., adoptat de Adunarea Generală la data de 3 februarie 1995, în Registrul persoanelor juridice (non-profit) conform Art.  93 din Legea 21/1924.
     Prin încheierea din 26 februarie 1998, pronunțată în dosarul nr. 158/PJ/1994, Judecătoria Sectorului 1 București a luat act de modificările la Statutul U.S.R. și componența organelor de conducere și control ale U.S.R.
    Prin încheierea din 15 aprilie 2005, pronunțată în dosarul 193/PJ/2005, Judecătoria Sectorului 1 București a luat act de modificările la Statutul U.S.R., adoptate de Conferința națională din data de 25.02.2005, și în baza dispozițiilor Art. 33 din O.G. nr.26/2000, modificată și completată prin O.G. nr. 37/2003, a dispus înregistrarea modificărilor respective în Registrul Filialelor și Fundațiilor, aflat la grefa Judecătoriei sectorului 1 București



    Propunere: (pe care o administrează singură sau împreună cu o editură de prestigiu – printr-un colegiu de trei scriitori votați pe un mandat de patru ani de CSSR la propunerea Comitetului Director)
     Propunere: să se acorde și împrumuturi
     Propunere: în primii cinci ani.
     Idem 4
     Propunere: în loc de Filială, Asociație
     Propunere: Juriile
     Propunere: 5 ani
     Propunere: 5 ani
     Propunere : în loc de Director, Executiv
     De supus discuțiilor în funcție de numărul exact, adus la zi, al membrilor Filialelor
     Propunere: Juriile
     Propunere: definitivi

    Participarea stagiarilor la Adunarea Generală


     

    Nota: Surse de informare. Textul Proiectului de Statut. Alte opinii pe această temă.
    Asociatia Scriitorilor din Bucuresti"
    Proiectul Manolescu. Uniunea Scriitorilor
    „Cu statutul nostru-n frunte, vom avea victorii multe”
    de Gheorghe Andrei Neagu pe Blogul e-revistei Egofobia"

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.55 Seconds