Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 72 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Restauratia: Ioan Rosca. Recomandari pentru situl web al IICC
    Scris la Monday, August 23 @ 13:55:24 CEST de catre asymetria
    Memoria Așa cum a relatat în textul precedent, Scrisoare deschisă către M. Oprea, recomandările lui Ioan Roșca pentru organizarea sitului web al Institului de Investigare a Crimelor Comismului nu au fost niciodată luate în considerare de către Marius Oprea, pe atunci director al acestui Institut, între timp demis, în numele politicii de cadre a sistemului PDL-Băsescu. După publicarea proiectului, Ioan Roșca a realizat, ajutat de contribuțiile celor care și-au pus la dispoziție propriile scrieri în accces liber, o parte din imensul travaliu pe care un astfel de proiect îl implica, pe propriile sale situri :
    Procesul Comunismului
    Piața Universității
    Republicăm acest proiect, al cărui original se află din 2006 pe situl Piața Universității, pentru a pune la dispoziția celor interesați un model și un imbold pentru continuarea efortului de desțelenire a memoriei colective.
    Asymetria 


    Recomandari pentru situl web al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului
    1. Introducere
    Nou infiintatul IICC (Institut pentru investigarea crimelor comunismului) trebuie sa-si organizeze spatiul (metabolismul) informational si sa decida strategia extensiei (evolutiei) lui. Intre stabilirea misiunii, obiectivelor, metodelor, si actiunilor Institutului si specificarea mijloacelor de comunicare si stocare a informatiilor pe care le va folosi - trebuie facuta o strinsa legatura. Pentru ca niste "tehnicieni" sa poata proiecta reteaua de calculatoare, sa puna la punct instrumentele cercetatorilor, sa compuna platforma (situl) de difuzare si colectare a informatiilor - e nevoie de o arhitectura globala a sistemului informational. La rindul ei, aceasta trebuie precedata de un plan conceptual realist: specificatii pertinente si fezabile -stabilite tinind cont de dorinte (ierarhizate pe prioritati), dar si de mijloacele disponibile.
    Nu stiu cum va aborda IICC acest proiect dificil si pluridisciplinar. Din experienta mea, va trebui infruntat un paradox. Daca se da drumul imediat la un site al institutiei, pentru ca sa amareze dialogul fertil cu publicul, se va manifesta dificultatea schimbarii ulterioare a acestei prime structuri, stabilite in graba. Pe de alta parte, nu e bine sa se amine conectarea la public pina cind va fi pus la punct un proiect informational emancipat - pentru ca tocmai dialogurile mijlocite de site pot rafina intelegerea problemei. De aceea ar fi bine sa fie lansat repede un prim site - simplu, cu rol de amorsa, urmind ca apoi sa fie conceput cu atentie un sistem informational evolutiv si adecvat. La modul ideal, organizarea "ontologiei IICC" si a evolutiei ei prin comunicare ar trebui sa evolueze o data cu institutia, pentru ca reprezinta in acelasi timp un input si un output al activitatii sale. Dar optimizarea unei strategii informationale evolutive este delicata, metodologiile si instrumentele specifice- inca in studiu, expertii capabili sa o orchestreze- rari.
    Am experienta ingineriei sistemelor semantice evolutive, am meditat mult la problema si am condus proiecte de acest gen, in contexte oarecum similare celor in care va trebui sa opereze IICC. M-a preocupat intens organizarea si raspindirea explicatiilor care sa sustina democratizarea cunoasterii. Am coordonat o serie de proiecte vizind propagarea informatiilor prin sinapsele teleinformatice care pot echipa creierul colectivitatii umane. Am trait postura dificila de inginer al unor aplicatii informationale distribuite pe Internet. In fine, in activitatea mea "civica" meditez, scriu si actionez, de 16 ani, despre modul in care se poate organiza un metabolism informational care sa permita realizarea Procesului comunismului (vezi si textele pe aceasta tema expuse in spatiile http:://www.procesulcomunismului.com si http://www.piatauniversitatii.com))
    Toate acestea imi permit sa fac citeva recomandari. Acest text reprezinta doar o prima forma din ceea ce ar putea deveni un raport (analiza, specificatii).
    2. Opinii privind obiectivele (prioritatile) si consecinte
    Desigur ca revine membrilor IICC sa-si construiasca piramida obiectivelor si sa-si decida metodele, actiunile si prioritatile. Nu stiu in ce masura vor reusi sa intareasca echipa "personalitatilor" implicate (care stiu "de ce" trebuie facut studiul) cu "ingineri" care sa stabileasca "cum" trebuie materializate dorintele de adevar si justitie. Avind in vedere faptul ca m-am ocupat intens de aceasta problema, imi permit sa fac niste ipoteze-propuneri privind scopurile, pe baza carora pot sugera implicatii la nivelul mijloacelor.
    a. Inter-operare, actiune colectiva
    Opinie:
    Spatiul informational IICC nu trebuie sa fie o insula, ci un nod-dispecer, un creier de interconectare a celor implicati in actiuni legate de Proiect, un orchestrator, un catalizator al cooperarii intre cei ce doresc studiul si condamnarea comunismului.
    Consecinta: Poiectarea inter-operabilitatii intre site-ul institutiei si partenerii sai exteriori
    b. Oportunitate, actualitate
    Opinie:
    Ar trebui evitata inchiderea subiectului in carantina trecutului, in numele interesului istoric. Fructele crimelor comuniste (recoltele abuzurilor ) se culeg in ultimii 16 ani. Se poate privi spre trecut si dinspre prezent, acordind prioritate fenemenelor care au inca impact in actualitate, fara a pierde din vedere globalitatea manifestarilor si continuitatea fenomenelor. Coborind pe scara: tranzitia (1990-2006), contrarevolutia (1990), lagarul (1964-1989), genocidul (1944-1964), complotul (1917-1944)- institutul va putea incerca pararea manevrelor post-comuniste care sufoca azi Romania. El trebuie sa arate de exemplu romanilor pe ce baze si-au facut averile cei care ii conduc azi- daca doreste sa convinga publicul de pertinenta activitatii sale.
    Consecinta:
    Organizarea "longitudinala" a dosarelor, permitind navigarea in amonte, dinspre efectele actuale ale comunismului, spre radacinile (cauzele) lor.
    c. Pertinenta si eficacitate
    Opinie:
    Obiectivele sterile sau incomplete de genul "obtinerea scuzelor presedintelui", "despagubiri de un ban", "lege simbolica a lustratiei" - trebuie evitate. In locul lor, ar trebui sustinut un sistem coerent si eficace de actiuni legislative, justitiare, educationale (vezi si propunerile din platforma http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/e2005_14_2.asp.htm).
    Consecinta:
    Organizarea unui spatiu de "proiecte", convergind spre obiective precise, polarizind sprijinul publicului activ
    d. Evitarea confiscarilor ideologice
    Opinie:
    Institutul poate studia (printre altele) si corelatia dintre doctrina comunista si practica totalitara. Dar ratiunea sa este de a se concentra pe incalcarea drepturilor de oameni a cetatenilor romani, operata prin intermediul statului comunist, acaparat de persoane si grupari - carora urmeaza sa li se stabileasca responsabilitile. Nu avem nici un interes sa lunecam in dispute doctrinare, permitind diverselor ideologii (stinga, dreapta, etc) sa capitalizeze suferintele a trei generatii de romani. Studiem functionarea unui lagar de alienare, exterminare si domesticire, nu probleme teoretice (de genul: nationalism, proprietate comuna, etc.). Daca nu rezistam tentatiilor si confiscarilor ideologice, vom stirni in continuare, inutil si pagubos, rezistenta anumitor cercuri occidentale, fata de judecarea crimelor regimului comunist din Romania.
    Consecinta:
    Chiar daca fragmentele informationale pot fi indexate si in functie de diverse aspecte socio-politico-economice, axul organizarii (clasificare, etc.) trebuie sa fie problematica incalcarii drepturilor umane.
    e. Interesele cetatenilor romani si independenta Institutului
    Opinie:
    Institutul este subordonat guvernului. Acesta este subordonat statului roman. Dar la rindul lor, guvernul si statul trebuie sa slujeasca interesele cetatenilor. Avem insa un posibil (probabil) conflict de interese: statul roman actual sustine judecarea crimelor statului roman precedent, ca sa dovedeasca discontinuitatea afirmata de revolutia din 1989. Nu avem insa garantii privind aceasta ruptura si faptul ca statul nu va impiedica (influenta, sabota) activitatea IICC, in clipa in care aceasta nu va conveni fortelor care pot influenta pirghiile statului. Imposibil de evitat, provocarea politica a activitatii Institutului trebuie asumata cu rigoare si curaj.
    Consecinta:
    Ar trebui ca spatiul informational sa fie organizat astfel incit sa diminueze riscurile interventiilor politice partizane si efectul jocurilor de interese din culise. Asadar majoritatea informatiilor trebuie plasate transparent, pe servere imposibil de blocat prin decizii administrative. Deasemenea, accesul la informatiile sensibile trebuie gestionat cu multa rigoare.
    f. Pluralism valoric si multidisciplinaritate
    Opinie:
    Fenomenele studiate sint extrem de complexe, implicind o multitudine de elemente interconectate si schimbatoare. Obiectivele, actiunile si implicatiile studiului formeaza o plasa foarte vasta. Criteriile, valorile si paradigmele pletorei de discipline implicate in cautarea unei imagini coagulate a procesului economico-socio-politico-spiritual savirsit de regimul comunist- vor converge greu.
    Consecinta:
    Activitatea unei echipe multidisciplinare, abordarea pluridisciplinara va cere o structura emancipata de gestiune a informatiilor. Fiecare domeniu va avea limbajul si paradigmele sale - punindu-se dificila problema a fuziunii "ontologiilor" de referinta.
    g. Istorie si memorie
    Opinie:
    Dimensiunea istorica si memorialistica a proiectului este evidenta. Cei care au suferit- au dreptul la amintire. Cei care au distrus, trebuie demascati. Intimplarile si aspectele semnificative- cunoscute si intelese.
    Consecinta:
    Va trebui pusa la punct o vasta memorie colectiva, cu zone alocate: evenimentelor, aspectelor, victimelor, responsabililor- intercorelate relational-si permitind cautari sofisticate, proiect informational de mare complexitate.
    h. Drept si politica legislativa
    Opinie:
    Sper ca institutul isi propune alcatuirea unor rechizitorii - utilizabile in procese civile si penale simbolice, dar mai ales concrete. Ca va studia ce legi ar fi necesare pentru a reabilita justitia si va impulsiona legiferarea lor. De exemplu - ca va sustine criminalizarea oficiala a regimului comunist (incit sa intre in functie prezumtia de nevinovatie a celor ce l-au infruntat si de vinovatie a celor ce l-au aparat), ca va lupta pentru deblocarea arhivelor. Nu putem vorbi de studiul comunismului, atita timp cit arhivele vechiului regim nu sint accesibile si nici informatizate. IICC ar trebui sa faca politica studiului crimelor comunismului. Dar ariergarda regimului comunist va rezista dur, acceptind doar o activitate sterila, protejind averile si puterea post-decembriste. IICC va trebui sa o demaste, sfideze si combata. Consecinta: Sistemul informational IICC va suferi previzibile atacuri tehnice si juridice. El va trebui construit cu o grija extrema pentru probleme de tip securitate, confidentialitate, legalitate, etc. Problema e critica si impune experti. Amatorismele ar costa mult.
    i. Economie: exemplu coperativizarea
    Opinie:
    Societatea romaneasca este distrusa, de 16 ani, in numele intereselor anti-justitiare si acaparatoare ale vechii nomenclaturi securicomuniste. Nu se poate face justitie, daca responsabilii pentru crimele comuniste, imbogatiti fabulos in timpul tranzitiei criminale, controleaza societatea: politic, informational etc. IICC ar trebui sa acorde o importanta maxima aspectelor economice. Sa faca inventarul daunelor produse victimelor (confiscari, munca fortata, suferinte). Sa faca apoi inventarul acumularilor statului comunist, existente in 1989. Sa urmareasca modul in care au fost distruse sau "privatizate" aceste bunuri colective. Sa stabileasca responsabilitati, obligatii de plata, principii corecte si globale de reparatie. Un exemplu este dosarul cooperativizarii si confiscarii bunurilor taranesti: trebuie vazut ce si cit au pierdut taranii, la ce reparatii ar avea dreptul (inainte de a se plati cite unui Pacepa despagubiri pentru dobinzile pe care le-ar fi obtinut valorificind prada detinuta la momentul parasirii sistemului). Consecinta: O contabilitate globala a fluxurilor de proprietate persupune un mare efort de comunicare si de gestiune a informatiilor economice. Sistemul IICC nu poate functiona eficace daca nu sint deschise si informatizate alte arhive, cu care ar urma sa inter-comunice. Cum sa ajungem la reparatii echitabile, atita timp cit cetatenii nu pot nici macar cere actele de proprietate aflate in strafundul unor arhive gestionate arhaic, aparate de interese putrede?
    j. Informare, educatie, emancipare civica
    Opinie:
    Descrierea si explicarea fenomenelor sociale, politice, economice, psihologice (de mare expresivitate) poate contribui la intelegerea conditiei umane moderne - individuale si comunitare. Numai daca stim sa scoatem in lumina, nu numai ce este particular, ci si ceea ce este universal valabil in experienta comunista (mecanismele lasitatii, de-responsabilizarii, colaborationismului, amagirii, etc.) - vom putea stirni interesul tinerilor (candidati oricind la noi manipulari, exploatare, alienare, degradare, domesticire).
    Consecinta:
    Instrumentele de "difuzare" a informatiilor si "dialog" cu publicul- ar trebui sa aiba un rol major, in politica si situl IICC. Spatiul web va trebui deci sa fie corelat cu strategii consistente de promovare.
    k. Deschidere si prudenta fata de eforturi similare sau concurente
    Opinie:
    Este normal ca Institutul sa intre in dialog fertil cu institutii similare (vezi in acest sens raportul de veghe atasat). Pot fi impartasite cu altii experiente, imprumutate metode, stabilite dialoguri pe probleme de interes comun. IICC ar trebui sa fie un nod activ in plasa "ringului" siturilor dedicate studiilor unor cataclisme politice: genociduri, dictaturi, abuzuri masive etc. Aceasta cooperare e necesara, chiar daca exista si o anume "concurenta" intre "Procesele" similare. Fiecare grup, dedicat unui anume dosar, va incerca sa demonstreze importanta superioara a crimei pe care o studiaza (si in consecinta …a muncii sale). In acealsi timp (vezi explicatii mai largi la http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/e2006_1_1.asp.htm), poate exista si o concurenta materiala, in cazul in care apar mai multi pretendenti la despagubiri- fata de acelasi stat-debitor (de exemplu, concurenta intre pretentiile victimelor comunismului si ale holocaustului, ma face sa semnalez conflictul de interese in care a fost pus domnul Radu Ioanid)
    Consecinta:
    Conceperea unor versiuni a sitului in alte limbi si includerea unor instrumente de traducere automata, pentru a facilita consultarea documentelor romanesti de experti straini. Punerea la punct a protocolurilor tehnice si financiare de inter-schimb documentar. Asigurarea confidentialitatii informatiilor sensibile, explotabile in interese concurente celor vizate de Institut.

    3. Organizarea spatiului informational
    (a se vedea sugestii de sinteza si la adresele: Decommunization sau Web genocide documentation centre )
    a . Ontologia crimelor comuniste - reper documentar si scop
    Explicatie:
    Spatiile (colectiile) documentare pot fi organizate cu ajutorul mai multor mecanisme: grupari de dosare, legaturi hipertext, catalogare, folosirea unui thesaurus de termeni si expresii, indexare pe un dictionar de cuvinte cheie, referire la ansambluri de texte de referinta, folosirea unor fise de carcaterizare "metadata", grafuri conceptuale, ontologii, web semnatic etc. Aceste metode asigura diferite facilitati de reperare a textelor dorite de utilizator. Dar indiferent de forma de organizare, la baza structurarii universului de documente se afla procesul de referentiere in raport cu unul sau mai multe "repere semantice". Alcatuirea acestor universuri conceptuale (de referinta) are implicatii fundamentale privind fiziologia operatiilor cu documente, care se bazeaza pe ele. Un "spatiu semantic" poate fi nu numai mijlocul ci chiar scopul unei operatii de organizare a unui domeniu (sa nu uitam preocuparile "Ministerului Adevarului" din "1984"… ). Spatiul documentelor si al conceptelor implicate evolueaza in paralel, ceea ce pune probleme dificile de aducere la zi a referintelor, in cazul schimbarii reperului).
    Va trebui deci decis modul de structurare a universului semantic pe care se va baza indexarea universului documentar IICC, si asta intr-un mod care sa permita evolutia si inter-operarea cu alte spatii documentare.
    Exemple:
    Catalogare, indexare: NEW INFORMATION TECHNOLOGY APPLIED TO GENOCIDE RESEARCH sau Catalog & Research Guide:Introduction sau Testimonies - Cataloguing and Indexing
    Baze de date relationale: Cambodian Genocide Data Bases
    Baze textuale, hypertextuale: Soviet archives
    Colectii de fotografii: Photographic Database sau Photo Collections sau Memorials to the Armenian Genocide Colectii audio si video: Video Archive,sau Video Testimonies, sau Th Armenian Genocide
    Colectii mixte: DATABASE OF CONTEMPORARY HISTORY
    Colectii pe suport nedigital: http://www.memorialsighet.ro/en/default.asp
    b. Zonele principale ale spatiului de date
    Explicatie
    Complexitatea acuta a spatiului informational in care trebuie incadrate informatiile si documentele IICC va cere o anume "modularizare":
    Baza de date privind victimele- care reuneste tot ceea ce se stie despre o anumita persoana lovita de regimul comunist
    Baza responsabililor (potentiali, sau dovediti)- care reuneste tot ceea ce se stie despre cite un potential vinovat
    Baza evenimentelor (rascoala X, nationalizarea Y, procesul politic Z, infruntarea din munti U, epurarea V etc)
    Baza aspectelor (colaborationism, teroare, manipulare etc)
    Baza documentelor disponibile (texte-marturii, pledoarii-rechizitorii, poze, acte, etc)
    Baza actiunilor proprii IICC (proiecte etc)
    Baza semnalelor privind activitati pertinente ale altor persoane si institutii
    Baza legislativa etc
    Intre aceste baze (deja complicate ca structura) vor trebui asigurate punti relationale (ce victime, calai si aspecte cuprinde un anume eveniment, cu ce vinovati a intrat in raport o anume victima etc)
    Exemple:
    evenimente: A Chronology of the Armenian Genocide
    victime: The Central Database of Shoah Victims' Names sau Th Armenian Genocide sau JewishGen's Holocaust Database
    vinovati: 19 000 members of Khmer Rouge
    c. Spatiul intern, vitrina spre public si portile de comunicare
    Explicatie:
    In mod normal institutul va trebui sa-si dezvolte doua spatii informationale, lucrind in tandem, sau, mai exact- un spatiu cu doua zone.
    In centru, va trebui asezata infrastructura informationala interna ("intranetul), organizata pe principii depinzind de modul de functionare decis de echipa de cercetatori. In miezul acestei structuri va fi baza de date interna (spatiul de concepte si blocul de documente). Tot aici vor putea fi inserate armonios instrumentele de lucru si cooperare din sinul echipei interne. In aceasta "fortareata", ar trebui sa nu existe posibilitatea unui acces exterior, decit in cadrul unor protocoale bine puse la punct pentru cooperarea cu parteneri externi ocazionali.
    Vazind IICC ca un nod (catalizator) comunicational, a doua zona informationala este dedicata raporturilor cu publicul- partener, colectarii datelor propuse de cetateni (plasate prin Internet sau livrate in alte formate-la sediu), difuzarii informatiilor publice, purtarii dialogurilor ne-private, organizarii actiunilor cu suport cetatenesc.
    Importanta va fi proiectarea "pasarelei" intre cele doua zone, capilara pentru informatiile ce trebuie cunoscute public, ermetica pentru cele critice. La acest nivel va fi decis, in ce zona din baza centrala de date exista acces public pentru citire si scriere. Pentru cooperarea cu alte institutii, va trebui data o atentie deosebita unor aspecte critice cum ar fi: confidentialitatea datelor, securitatea sistemului, legalitatea activitatilor, dovedibilitatea sursei afirmatiilor, etc.
    Exemple:
    Completarea bazelor de date: The Central Database of Shoah Victims' Names sau the form for users sau Holocaust Database Volunteer Opportunities Sondaje de opinii, petitii de sustinere: Armenian Genocide Forum
    Sponsori(colecte, etc.): Support Yad Vashem sau Sponsors
    Partenariate: PARTNERS sau Cooperation
    d .Rubrici posibile
    Explicatie:
    Din cele de mai sus deriva o serie de rubrici potentiale:
    - viziune, obiective, principii;
    - poarta pentru colectare de date;
    - poarta pentru explorarea datelor accesibile;
    - punct de organizare de proiecte si actiuni;
    - comunicare: sondaje, forum, petitii colective, colectari de fonduri ;
    - semnale bibliografice, etc.
    Exemple:
    Site similar IICC: The Institute for the History of the 1956 Hungarian Revolution
    Misiune, obiective, viziune, componenta, profilul membrilor: National Agencies - mission si ACT - the Institute of National Remembrance
    Zona de proiecte: Programs, sau The Office for the Documentation and the Investigation of the Crimes of Communism Police of the Czech Republic, sau Chief Commission for the Prosecution of Crimes against the Polish Nation sau Punishing Genocide
    Panou de afisaj al rezultatelor (rapoarte, sinteze, etc): Reports
    Legi.:
    Information on the Genocide Convention,sau Laws Against Genocide, sau The Crime of Genocide in Domestic Laws and Penal Codes sau The Stasi Records Act
    Ioan Rosca, 12 februarie 2006

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 1.17 Seconds