George Freundlich, muzician ºi medic, raspunde Luciei Dãrãmu&
Data: Thursday, October 19 @ 19:28:53 CEST
Topic: Memoria


Imi aprind candela și o iau la drum prin tîrg, în sus și-n jos, și strig cu gura pînă la urechi: caut un om! Se întîmplă să găsesc, însă mai rar. Iată că de această dată a venit el spre mine.

Lucia Dărămuș
You are very …..special!
Rar mi se întîmplă să scriu despre un om încă în viață, și mult mai rar despre un medic. Atunci cînd o fac întîi trebuie să-l găsesc. Imi aprind candela și o iau la drum prin tîrg, în sus și-n jos, și strig cu gura pînă la urechi: caut un om! Se întîmplă să găsesc, însă mai rar. Iată că de această dată a venit el spre mine. Povestea începe astfel:
A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti, un pictor căruia îi plăceau culorile și-i mai plăceau liniile, contururile, expresiile fețelor, gesturile mîinilor, lumina din ochi, inocența sufletului. Să nu vă mirați dacă într-o zi s-ar apropia de voi pe stradă un bărbat abia trecut de 50 de ani, cu barbă, ochi negri și sprîncene cît toate penele corbilor din lumea asta și v-ar spune, așa într-o doară, fără să vă cunoască măcar ce chip de copil aveți, ar merge pe pînza mea albastră!
I-am recunoscut nebunia din el, nu toți o au, și i-am dat o poezie. Am întotdeauna un poem în buzunar și altul de rezervă în mapă. Și eu, și el purtam în noi lumi extraordinare pe care le descoperiserăm în sufletul nostru, lumi care așteptau să fie dăruite. Am hotărît să mergem la Bulgakov. Speram, probabil, ca lumile noastre să fie unse de niscaiva diavoliadă ori vizitate de Maestru și tainica Margareta.
Pictorul nu s-a dezis de lumea lui colorată. Mi-a arătat fiecare formă, îmbinările, modalitatea stranie prin care se nasc alte și alte imagini din dansul vrăjitoresc al umbrelor.
Eu i-am povestit de Auschwitz, de Mengele, de evreii deportați din Transilvania de N, de mitul Carmilly – Șorban, de Tibori, Daniel Löwy și Graham, de supraviețuitori, de interviurile făcute, de scrisorile trimise de evreii din Israel spre cei de aiurea, de falsa problemă a Holocaustului românesc, prin care se aruncă în discuție disputa dintre români și maghiari, România și Regatul Ungar, despre faptul că scriu un roman în care voi spune o poveste adevărată, fără să falsific, fără să cosmetizez istoria, deși totul este atît de crud, inuman. Pictorul asculta, asculta, eu povesteam, povesteam, cu amănunte, cu citate din zecile de cărți care există pe acest subiect, din mărturii, documente....Am trecut mai apoi la disecție, povestindu-i despre cum am participat la o astfel de acțiune pentru a-mi provoca o posibilă plăcere în fața morții, pentru a-mi declanșa o posibilă nebunie deșănțată în fața celulei, stări cu care trăia medicul de la Birkenau, toate acestea pentru a pătrunde în logica lui, astfel înțelegînd mai bine ce s-a ascuns în mintea și sufletul lui Mengele.
Pictorul mă privea cu uimire. E atîta poezie pe chipul tău, de ce scrii un astfel de roman? Întrebarea mi-au pus-o foarte mulți.
Probabil pentru că nația aceasta, română, este blestemată, și refuz din ce în ce mai mult să fac parte din ea, probabil pentru că românii sînt falși, probabil pentru că sînt invidioși, pentru că nu și-au recunoscut niciodată valorile, a fost necesar de fiecare dată să confirme în afară ca să poată fi ei înșiși aici, chiar și așa, întorși, vor fi luat-o de la capăt, de fiecare dată de la început, probabil pentru că invidia de care vorbeam îi roade pînă la moarte, probabil pentru că dumnezeul lor ortodox cel mai adesea, mai puțin catolic, greco-catolic și de alte nuanțe, sau ce față o mai fi avînd pe aici, este unul teribil de parșiv, probabil pentru că m-am născut doar pentru sufletul omului pe care-l voi așeza mereu în cuvînt, i-am replicat acestuia.
Sînt acuze grave, spuse pictorul. Mă tot întreb ce zîmbet să-ți pun pe pînza mea albastră?! Cînd Ionescu a scris Nu a fost cel mai român dintre toți românii, singurul capabil să pună în cuvînt absurdul discuției, i-am răspuns.
Pictorul tăcea, tăcea și mă privea.
Cert este, adăugă el, trebuie să-l cunoști pe Freundlich. E un om special, o să-ți placă.
Am primit un număr de telefon, apoi ne-am promis că ne vom reîntîlni, eu să-i vorbesc despre "Arbeit Macht Frei!", romanul meu, el despre pînza lui albastră. Așa am ajuns la muzicianul și medicul George Freundlich.
E un om simplu, extrem de simplu, fără falsități, un om care-și permite să aibă pasiuni (muzica și călătoriile), care-și permite să-și exercite dreptul de a iubi medicina, practicînd-o din dragoste față de oameni. George Freundlich e un om fericit, și omul fericit iubește fără măsură și este iubit.
Cunoscut în lumea întreagă pentru că a cîntat pe cele mai mari scene alături de personalitățile muzicale mondiale, fiind trombonist și saxofonist, făcînd parte din Orchestra Simfonică Timmins, dar și din formația de jazz The Timmins All Star Big Band, George Freundlich este în același timp doctor practicant, actualmente Director Medical al Bingham Memorial Hospital din Ontario, Canada, în 1999 Asociația Medicilor Canadieni decernînd-i Premiul de excelență.
Lucia Dărămuș: Dr. Freundlich, vă rog să-mi vorbiți pentru început despre familia dumneavoastră. Ce a însemnat ea în formarea dumneavoastră atît ca muzician, cît și ca medic?
George Freundlich: În primul rînd, mulțumesc pentru această întîlnire și, trebuie să recunosc, sînt impresionat de cît de corect mi-ați pronunțat numele de prima dată.
Sînt născut în 1956 aici, la Cluj, am copilărit în Cluj, m-am format în școlile clujene, începînd cu Liceul de Muzică între 1963 – 1975, unde am studiat vioara, pianul și trombonul. Atît talentul meu și seriozitatea cu care mă pregăteam la instrumente, dar și munca profesorilor au făcut să fiu selecționat în orchestra liceului. În 1973 am cîștigat Festivalul Național de Muzică Clasică și, datorită acestei performanțe, am fost invitați în Scoția. E vorba despre un festival al orchestrelor de tineret, ținut în Scoția, care a reunit peste 20 de orchestre simfonice din întreaga lume. Noi am fost în inferioritate numerică față de celelalte orchestre venite din USA, Canada, Germania, Olanda etc. În privința vîrstei, toate celelalte orchestre aveau tineri între 19 și 23 de ani, pe cînd a noastră între 15 și 17 ani.
L.D.: Cum explicați acest fapt? Nu vi s-au dat aceste detalii?
G.F.: Ba da, dar să nu uităm că vorbim despre fapte care s-au petrecut în plin comunism. Membrilor guvernului de atunci le-a fost frică de o eventuală fugă. S-ar fi așteptat ca cei peste 18 ani să nu se mai întoarcă. Am plecat cei între 15 și 17 ani. Chiar și așa am avut probleme, unii dintre componenții orchestrei nu au primit pașaport. Domnul Chișu, directorul liceului, și dirijorul orchestrei, Mihai Guttman, au mers la secția de pașapoarte unde au încercat să le explice celor în drept că sînt unii tineri care nu pot fi înlocuiți, iar în lipsa acelor instrumente nu se poate cînta și ar fi păcat să avem o prezență precară la festival. În final am primit pașapoartele mult dorite.
L.D.: Ce prezență ați avut în festival?
G.F.: Fără falsă modestie, orchestra de tineri muzicieni din Cluj era foarte bine pregătită, drept pentru care am fost declarați, alături de cei din Germania Federală, ca fiind cei mai buni, cîștigînd premiul festivalului. După închiderea festivalului am fost invitați să concertăm la Londra. Unii dintre membrii orchestrei noastre au fost selecționați în orchestra mondială, printre aceștia aflîndu-mă și eu. Această orchestră internațională a tinerilor a cîntat pe cea mai mare scenă a Angliei, care este un fel de Meca muzicală.
L.D.: Vă amintiți cine a dirijat orchestra?
G.F.: Da, desigur. Dirijorul acestei orchestre a fost Leopold Stokovski, atunci în vîrstă de 91 de ani, între timp unul din cei mai mari dirijori ai secolului XX. Orchestra a fost atît de apreciată, încît a fost invitată să concerteze în N-V-ul Angliei, în afara programului stabilit. Românii au fost foarte apreciați atît ca muzicieni, cît și ca apariție civică, pentru că nu eram dezordonați în ținută ca ceilalți, nu eram pletoși, nu aveam bijuterii pe trup, am fost foarte bine prelucrați în sensul acesta, deși eu detestam aceste forme impuse de sistemul comunist. Totuși, ne-a prins bine că am avut o ținută decentă. Am avut un plus față de ceilalți, inclusiv la acest capitol.
L.D.: Ați ținut legătura cu tinerii din orchestra internațională?
G.F.: În perioada comunistă destul de greu, totuși da, am ținut legătura cu acel festival din Anglia și, după 30 de ani de la primul festival care a avut loc atunci, în 1973, în 2003 am fost invitatul de onoare al festivalului, de data aceasta reprezentînd orchestra de tineret a Canadei în calitate de director al acesteia.
L.D.: Revenind la prima întrebare de care ne-am îndepărtat, spuneți-mi, vă rog, ce rol a jucat în educația dumneavoastră cultura evreiască?
G.F.: În general, familiile evreiești sînt mari iubitoare de muzică clasică. A fost și cazul familiei noastre. Deși părinții mei nu au avut o educație specială în acest sens au fost mari iubitori de operă iar tata a studiat canto cu Lia Pop, o profesoară foarte apreciată, prilej cu care l-a cunoscut pe Constantin Drăghici. Noi, copiii, încă nu aveam trei ani împliniți, dar mergeam la operă. Astfel am început să îndrăgesc muzica clasică. Îmi amintesc de o întîmplare din copilăria mea că, pe cînd mă plimbam prin parc cu părinții și sora mea, eu cîntam arii din opere celebre. Aveam trei ani. De noi s-au apropiat două doamne. Erau Lya Hubic și Ana Rozsa-Vasiliu, două strălucite interprete ale scenei lirice. Mi-au felicitat părinții și i-au sfătuit să se ocupe de instruirea mea muzicală, recomandîndu-le să mă dea la o grădiniță cu profil muzical. De aici s-au înlănțuit toate.
L.D.: Începuturile muzicale sînt promițătoare. Cum de ați ajuns la medicină?
G.F.: E o întîmplare care are legătură cu muzica. La liceul de muzică am început cu studiul viorii. Un instrument foarte greu, dar pe care-l îndrăgești repede și care-ți aduce mari satisfacții. Din păcate am avut un accident la mînă și am suferit intervenții chirurgicale complexe. Mă gîndisem să renunț la muzică, dar profesorii m-au sfătuit să trec la alt instrument care nu solicită atît de mult mîinile. Am ales trombonul, pentru că șeful catedrei de trombon a avut inspirația să aducă înregistrări excepționale. Mai tîrziu am învățat să cînt și la saxofon, dar cel mai adesea sînt căutat de orchestrele de jazz pentru trombon. În ultimul an de liceu eram pregătit pentru Conservator. Întîmplarea a făcut să primesc îngrijire medicală de excepție la București, la Cluj nu chiar atît de bine cum ar fi fost de așteptat, așa am ajuns la București unde am dat peste cadre medicale extrem de sensibile și foarte bine pregătite, amintesc de prof. Gheorghe Niculescu, de prof. Agrippa Ionescu, fondatorul Clinicii de Chirurgie Plastică din București. Astfel am îmbrățișat medicina. Doream să fiu ca acei oameni. Șansele erau mici, pentru că eu nu aveam pregătirea necesară în această direcție, eram muzician și încă unul care promiteam foarte mult, de la care se aștepta.
L.D.: Nu ați dezamăgit nici în acest sens, pentru că v-ați pregătit temeinic și pe partea muzicală, astăzi sînteți Director Timmins Symphony Orchestra. Cum au primit vestea cei din jur?
G.F.: Initial, familia și profesorii au avut întrebări, însă eu nu am cedat, eram foarte hotărît să devin medic, așa cum îi percepusem pe cei din București. Am dat la medicină, am intrat chiar cu o medie mare, deși (aici la Cluj) nu au vrut să-mi ia dosarul pe motiv că eram absolvent de liceu cu profil muzical și nu real. S-a făcut o coadă lungă după mine, pentru că mă tîrguiam cu cei care făceau înscrierile. Pînă la urmă, vizibil iritat, a intervenit unul din comisia de înscriere: lasă-l mă dracului, ia-i dosarul, oricum nu intră! Dar am intrat chiar cu medie mare.
L.D.: Cum erați perceput de profesorii de la medicină?
G.F.: În anii preclinici a fost mai greu, nu am avut contact cu spitalele. Au fost ani foarte seci. La anatomie era prof. Albu de care se temeau toți. Mie nu mi s-a părut greu, deși unii m-au atenționat că numele meu nu mă va ajuta. Trebuie să recunosc, cu o singură excepție, că nu am avut de suferit din cauza numelui și a originii mele evreiești.
În plan muzical mă pregăteam ca și pînă atunci, făceam parte din orchestra de jazz a Clujului alături de foștii mei colegi de la muzică, deveniți studenți la Conservator. Din anul patru a fost mai simplu, stăteam mai mult prin spital, aveam contact cu oamenii, în mod deosebit m-a impresionat doamna Sabo, chirurg. Dacă e să vorbesc despre un dinte împotriva originii mele evreiești din acea perioadă, ei bine, trebuie să amintesc de unii de la catedra de radiologie care s-au purtat execrabil cu mine doar pentru că mă chema Freundlich.
L.D.: Moștenirea familiei dumneavoastră nu e tocmai facilă. Părinții dumneavoastră au trăit războiul, au fost în lagărele naziste, au supraviețuit ororilor fasciste. V-au marcat experiențele lor?
G.F.: Da, dar înainte să trecem la acest subiect nu pot să nu amintesc de prof. Valerian Postolache. După terminarea stagiaturii m-a chemat la el în cabinet și mi-a sugerat să-mi schimb numele, spunîndu-mi că voi fi ajutat de el să obțin un post în Cluj, asta pentru că a crezut în mine. El a fost bine intenționat, însă eu nu am dorit niciodată să-mi schimb numele, pentru că este cea mai mare moștenire de la părinți. I-am mulțumit, i-am spus ce gîndesc, inclusiv că voi refuza să fac parte din partid.
Un om de factură aparte a fost asistentul lui Hațieganu, Bruno Medrea, marginalizat pe atunci pentru că nu a vrut să se înscrie în partid. Așadar, se putea să fii și om, să-ți practici meseria cu demnitate și fără sprijinul partidului. Avea un renume fantastic, era interesat cu adevărat de medicină, nu de funcții.
L.D.: Medic extrem de bun, apreciat, dar care a refuzat cloaca medicală băgată în partid, că tot ne aflăm în plină dosariadă. E timpul să se facă puțină ordine în toate domeniile. Spuneți-mi, vă rog, cum stăteau medicii la capitolul invidie?
G.F.: Oho...A fost săpat pe la spate. Domnul Medrea era foarte bun profesionist, mulți profesori aveau fiii la medicină și doreau să facă stagiu cu Medrea...
L.D.: Ha-ha...am impresia că medicina se moștenește din tată-n fiu în Cluj, la fel funcțiile...
G.F.: Prof. Dumitrașcu avea un fiu, Dan Dumitrașcu, a făcut presiuni ca să-l ia pe fiul lui în stagiatură, la fel prof. Rădulescu, dar domnul Medrea m-a preferat pe mine, cu toate presiunile pe linie de partid ale celorlalți. O valoare umană, de-a dreptul, absolut integru. Îmi amintesc de modalitățile prin care se furau medicamentele din spitale, se scriau medicamente în mod fraudulos pe condică, se scoteau din spitale, se vindeau, dar acest om a fost absolut integru. În privința moștenirii mele, pentru că de aici am pornit, desigur că m-a marcat în măsura în care ceea ce s-a petrecut în întreaga lume cu evreii a putut fi asimilat și asumat de mine ca fapt istoric și uman. Părinții mei, este drept, nu ne-au prea povestit de perioada lor trăită în lagărele naziste decît ocazional. De exemplu, priveam seara în familie un film pe această temă și-i surprindeam comentînd despre veridicitatea unor părți abordate sau despre inexactitatea lor. Eu și cu sora mea ne miram că știu atîtea amănunte. Mai tîrziu am aflat de experiența tragică, despre renumitul Mengele, dar tot ocazional, pentru că evitam inclusiv noi, copiii, să-i întrebăm, pentru a nu-i obliga să retrăiască acele cumplite momente. Istoria trebuie cunoscută, desigur. Întrebările, cînd veneau, erau firești – de ce noi nu avem bunici, unde sînt bunicii noștri? Copiii din jurul nostru aveau bunici, vedeam cum sînt bunicii, cît de atașați de nepoți sînt. E firesc, atunci cînd tu nu trăiești astfel de clipe, să-ți pui întrebări, să-ți cauți rădăcinile. Ne lipseau bunicii.
L.D.: Au murit în lagăr?
G.F.: Doar bunicii din partea mamei, Weiss, au murit la Auschwitz II. Pe peron cel care i-a întîmpinat a fost chiar doctorul Mengele. El dirija oamenii fie spre gazare, fie pentru muncă, în timp ce fluiera arii din Mozart. Mama a aflat ulterior că toți cei din rîndul din dreapta au fost trimiși direct la camerele de gazare. Din această familie au supraviețuit numai patru: mama, două surori și un frate. Aceste evenimente, pot să spun, m-au marcat și în privința umanității mele. Desigur, eram copil cînd am aflat de ele și-mi construiam un tipar după care să mă dezvolt, conștient fiind că omul nu are decît un drept – să ajute viața, să o întrețină, să pună în ea tot ceea ce-i mai frumos, nu să ucidă. Mă tot întreb cum a putut un popor care a dat cei mai mulți oameni de cultură...dar mai bine mă opresc aici, pentru că nu putem acuza un popor întreg, totuși. În lumina acestei moșteniri, singurul lucru pe care l-am putut face eu pentru părinții mei a fost să învăț.
L.D.: Sînteți un medic apreciat și iubit în Canada, deopotrivă de cei care vă cer sfatul în privința sănătății lor, dar și de colegii dumneavoastră. Cum ați reușit?
G.F.: A fost foarte greu. Pentru mine a fost o țară cu alte valori. Mai mult, față de emigranții indieni care știau ce înseamnă Occidentul, noi nu aveam în perioada comunistă acces la astfel de informații. Ascultam noaptea Europa Liberă fără să știe părinții. Culmea însă că aflai despre fapte din România, nu din Occident. În România era foarte greu, un om integru rezista greu, pentru că erai obligat să fii colaborator de securitate, să intri în partid, să-ți torni colegii, iar eu am refuzat toate acestea. Deși se făceau presiuni să colaborezi cu securitatea sau să intri în partid, puteai să reziști, desigur, în altfel de condiții pierdeai multe avantaje. Eu nu-i condamn pe cei care au intrat în partidul comunist imediat după război, cînd li se promisese un partid justițiar care face dreptate, care promitea egalitate de șanse, o lume mai bună...Îi condamn pe cei care au intrat în partid prin anii 70 – 80. Aceștia știau despre ce este vorba. Au făcut compromisuri în mod conștient, beneficiind de multe avantaje. Se putea trăi și fără compromisuri, greu, marginalizat, dar se putea.
Am ales să plec în Canada tocmai pentru a mă dezvolta liber. Am ajuns în Canada fără bani și fără prea multă informație despre acest stat. Știam doar ceea ce mi se permisese să știu. Am dorit să profesez medicina, pentru asta fusessem pregătit. Însă Canada nu este o țară deschisă pentru străini, te primeau și te primesc, dar nu-ți oferă locurile cele mai bune, ei au nevoie de tine pentru munca de jos pe care nu o fac ei. Nimeni nu-ți spune deschis acest lucru, dar este evident.
L.D.: Medicii români sînt recunoscuți în afară doar în calitate de bursieri sau în sistemul „schimb de experiență”, nu și atunci cînd hotărăsc să se stabilească în una din țările occidentale. Atunci sînt nevoiți să treacă prin multe examene de echivalare. Cum ați reușit să practicați medicina, să deveniți unul dintre cei mai apreciați medici din Canada, să obțineți cetățenie?
G.F.: A fost greu, foarte greu. Există un examen pentru medicii străini prin care le sînt evaluate competențele. Pînă aici nimic rău, așa este normal să fie. Am dat examen la Montreal. Examenul canadian este infinit mai greu decît cel american. Eu l-am dat și pe cel american, de două zile, timp în care ești supus unor probe multiple, grele, din toate materiile ce țin de domeniul medical, dar oricît de greu ar fi este corect. În privința examenului canadian nu pot să spun același lucru. Ți se pun tot felul de piedici, sperînd să nu treci examenul. E gîndit în așa măsură nu să te evalueze, ci să pice cît mai mulți, pentru că pasul următor ar fi să ceri rezidență. Cum ei nu voiau și încă sînt reticenți față de medicii străini, îi picau. După ce mi-am luat examenul, am mers la cîteva spitale din Ottawa. Directorii își doreau totuși străini, pentru că aceștia erau extrem de muncitori și în același timp nu aveau un comportament obraznic – se mulțumeau cu ce li se oferea, tocmai pentru a obține diploma, după ce li se termina perioada de stagiu, ca interni. Mai exista un aspect – te prezentai la director, el avea nevoie de tine, dar nu avea fonduri. Tu, străin fiind, dorind cu orice preț să obții diploma și să ai dreptul să profesezi, îți ofereai serviciile fără să fii plătit, trăiai însă dintr-un credit minim, luat din bancă, gîndind că-l vei returna după ce vei fi fost recunoscut ca medic. Era o înțelegere tacită și toți erau mulțumiți. Forurile de decizie au intervenit după ce au aflat de aceste ocolișuri, considerînd că e o formă subtilă de sclavie. Cunoscînd foarte bine și franceza și engleza, am făcut o cerere către Colegiul Medicilor, oferindu-mi serviciile. Desigur, am specificat că sînt dispus să muncesc acolo unde este nevoie de mine, că mă duc în zonele cele mai îndepărtate, refuzate de toți. Am primit scrisori într-un limbaj bombastic și diplomatic, dar nu se întîmpla nimic. Atunci am aflat că Terra Nova este singura provincie unde te pot lua, dar cu restricții. Între timp, eu am lucrat într-un centru de fizioterapie și reabilitare la Montreal și, pentru că munceam mult, foarte mult, arătînd mare disponibilitate pentru toți cei care intrau în cabinet, mi-am făcut mulți prieteni și aliați. Astfel am primit recomandări extrem de bune, care m-au ajutat să ajung în Terra Nova. Ceea ce sînt acum a fost construit cărămidă cu cărămidă, pas cu pas, muncind mult, fiind extrem de tenace față de mine și față de cei cu care veneam în contact.
Cu multă muncă am obținut toate treptele. Ajunsesem la spitalul din Terra Nova singurul medic care avea dreptul să pună diagnostic, ceilalți, datorită presiunilor plecaseră. Era în 1989. Atunci mi-au venit hîrtiile pentru cetățenie. Eram foarte bucuros, dar nu puteam părăsi spitalul. Stăteam acolo 24 de ore din 24, eventual cu mici pauze, cînd fugeam acasă pentru o baie. Am fost chemat la biroul de emigrație din capitală, dar nu m-am dus, pentru că nu puteam părăsi spitalul. S-au oferit să vină ei într-un oraș aflat la jumătatea distanței, însă nici așa nu s-a putut, pentru că nu aveam cu cine să las spitalul. Atunci li s-a părut ceva suspect, astfel încît au sunat la directorul administrativ care a confirmat cele spuse de mine. Cei de la biroul de emigrări au făcut un lucru fără precedent, au venit ei la spital și mi-au înmînat actele prin care primeam cetățenia canadiană. Așa am început să fiu cunoscut, apoi invitat la o întîlnire cu Premierul Provinciei... Am lucrat ca medic și pe vas, dar și în cele mai îndepărtate colțuri ale Canadei. Unde era nevoie de mine, mă duceam. În privința pacienților, aceștia sînt de-a dreptul răsfățați de sistemul medical canadian.
L.D.: De ce sistemul medical canadian funcționează?
G.F.: Aici sînt mai multe aspecte. Concurența există, toată lumea muncește, iar sistemul are bani. Majoritatea medicilor acumulează puncte și preferă să lucreze pe act medical. Există și acolo, desigur, avantaje și dezavantaje. Un lucru este sigur – bani pe stat degeaba nu iei. Asta e mentalitatea mioritică.
L.D.: Cum ați reușit să fiți cunoscut ca muzician?
G.F.: L-am cunoscut pe Marc David, dirijorul orchestrei simfonice, l-am impresionat cu cunoștințele mele muzicale, dar și cu modul în care cîntam. Eu mai funcționam și într-o trupă de jazz, apoi am scris și publicat critică muzicală și astfel am devenit cunoscut, apoi apreciat. Mai tîrziu am devenit membru în bordul de conducere al Timmins Symphony Orchestra. Așadar, după multă muncă m-am impus în lumea medicală canadiană și în cea muzicală, deopotrivă.
L.D.: Ce bucată muzicală vă este cea mai dragă?
G.F.: E o întrebare grea, pentru că sînt multe bucăți muzicale care îmi sînt dragi, într-un fel sau altul. Iubesc Messia de Händel, Bolero de Maurice Ravel și altele. Pentru mine, ca trombonist, Bolero-ul reprezintă o piatră de încercare, pentru că are un solo de trombon extrem de dificil.
George Freundlich, muzician și medic, ar satisface cele mai riguroase criterii impuse de lumea culturală, de lumea științifică. Împătimit de călătorie, a ajuns în Egipt, Tibet, Antarctica....Dincolo de cultură și știință, George Freundlich rămîne un Om, iar scrisoarea pe care o voi reproduce mai jos confirmă acest fapt:
The Editor,
On July 23 at 4:00 my father sustained a second massive heart attack at the age of 90. The first occurred several hours earlier.
While he was rushed to the hospital by ambulance, Dr. George was awakened at home nearby and told to come in immediately. Throwing on a coat ever pyjamas and slippers, he ran to the hospital, getting there in less than five minutes.
I believe that response saved my father’s life but I must add that Dr. George would later tell me that Nurse Shannon also performed brilliantly prior to his arrival. Once stabilized, my dad was rushed to Timmins and then to Sudbury by air to be treated by specialists.
Seven weeks later, my dad continues his recovery in Matheson where he continues receiving top notch care.
Our family is deeply grateful for the many great days of visitation we’ve been blessed with. I hope this letter will help others to realize what a vital role their hospital plays in the community and support it wholeheartedly.
(Ron Englehart – Brockville, ON)





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=227