Radu Negrescu-Suþu. Refutare Raportului Tismaneanu
Data: Friday, January 05 @ 16:54:38 CET
Topic: Memoria


Pe marginea mai jos publicatului text am avut un scurt schimb de mesaje cu autorul. Consideram, adresându-ma lui Radu Negrescu-Suțu, ca articolul D-sale “este o opinie care fireste sta in picioare“, dar îi sugeram sa insereze citeva argumente, chiar punctuale, cu citeva paragrafe mai demonstative, in aceasta refutare.
Ma gîndeam de pilda la modul in care a fost in Raport tratata chestiunea violentelor si crimelor sovieto-comuniste din Basarabia anului 1940, asa cum a fost el comentat chiar în paginile Asymetriei de Flori Stanescu.
Autorul mi-a raspuns ca “timpul si obligatiile de tot felul “ nu i-au permis sa aprofundez subiectul, dar este “convins ca altii care dispun de mai mult timp o vor face. “ In aceste conditii publicam textul asa cum l-am primit.


Refutare Raportului Tismaneanu
Raportul coordonat de politologul fost comunist Tismăneanu, fiul demnitarului Leonid Tisminetski, comisar sovietic, a avut o naștere destul de grea, fiind scos cu forcepsul în mare grabă de o comisie deloc omogenă, la ordinul unui ridicol șef de stat care încă nu aflase că regimul comunist fusese unul criminal. Presa l-a descris pe ,,candidul’’ Băsescu ca pe unul care până la așa-zisa Revoluție din ’89 s’a ocupat de alte treburi, cum ar fi ,,bișnița’’ pe vapor, neavând timp să studieze adevărata istorie a poporului său.
De aceea, încă din start, soluția prezentării unui raport pentru informarea onor președinției apare ca o pură sfidare, o insultă la adresa poporului român și a suferințelor sale din trecut.
Apoi, vorba aceea, s’au scremut munții și s’a născut un șoricel, care ocultează cu nonșalanță multe ticăloșii ale istoriei comise de lacheii români ai ,,fraților’’ de la Răsărit, raportul servind mai degrabă membrilor comisiei, care s’ar zice că au profitat de această ocazie spre a-și regla niște răfuieli personale mai vechi cu alți tovarăși care nu făceau parte din sus numita comisie.
Nu cred că dacă la Nuremberg s’ar fi emis un raport asemănător, și criminalilor naziști nu li s’ar fi clintit un fir de păr din cap, păstrându-și privilegiile la adăpostul imunității unor funcții guvernamentale, situația ar fi fost acceptată. Dar la noi, la români, totul este posibil și această bătaie de joc la adresa neamului, planificată cu măiestrie pentru sfârșitul anului trecut, a trecut neobservată în euforia primirii noastre în UE, ca un fel de rudă săracă a țărilor civilizate și cu o economie stabilă, ceea ce de fapt și suntem astăzi, din vina celor despre care președintele Băsescu nu știa cât de mult rău făcuseră Țării până mai ieri.
Dar pe cine mai interesează astăzi judecarea crimelor trecutului ? În orice caz, puținii cei care nu se mulțumesc cu acest simulacru de raport, avorton născut în pripă, după o prea scurtă gestație în sânul membrilor comisiei, nu au vreun cuvânt hotărîtor de spus. Toată lumea pare a fi mulțumită cu această mascaradă de condamnare simbolică și fiecare caută să-și vadă mai departe de micile/marile sale interese personale sau de clan.
Am însă convingerea, cu entuziasmul unui nou început de an, că românii, cu discernământul politic pe care acum nu mai au dreptul să nu-l aibă, vor refuta cu determinare acest pseudo-raport care nu-și justifică existența și sfidează cele mai elementare reguli ale bunului simț, dovedind că suntem în sfârșit capabili să ne scriem singuri istoria, nu ca atunci, în ’89, când am scris-o după dictare.

Radu NEGRESCU-SUȚU
Paris, 01.01.2007






Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=309