Alina Crihana. Spatiul românesc totalitar si topica imaginarului
Data: Wednesday, January 10 @ 22:19:26 CET
Topic: Lecturi critice


Mitologia națională a salvatorului va fi recuperată de discursul comunist într-o variantă reciclată, firește, în anii „epocii de aur”, când panteonul va fi încununat de cuplul mitic responsabil de ctitorirea cetății ideale, construite la capătul unui lung traseu al „încercărilor”. E vorba, însă, de un construct mitologic fabricat de putere pe calea, mai întâi, a rescrierii istoriei, inclusiv a istoriei partidului, sublimă dar ... aproape inexistentă... Impusă de la început prin teroare, această „istorie sacră” a partidului salvator și a liderului său mesianic nu avea cum să „prindă” în conștiința colectivă nici în epoca stalinist-dejistă (a „reeducării și prigoanei intelectualilor”, a abuzurilor Securității, proaspăt înființate în anii ’50 după modelul poliției politice sovietice și beneficind de resurse de personal importate din același spațiu, a Canalului și închisorii politice etc.) și nici în aceea ceaușistă.

Spațiul românesc totalitar și topica imaginarului socio-cultural



Dacă fostul imperiu țarist constituia un mediu propice pentru nașterea și expansiunea „noii religii”, psihologia maselor reprezentând solul ideal pentru mesianismul socializant al discursului ideologic lenino-stalinist, România primului deceniu postbelic nu întrunea decât una dintre condițiile apariției fenomenelor milenariste: dezechilibrul unei societăți care experimentase trauma războiului și care se afla, după „Eliberare”, sub apăsarea unui complex al învinsului.
Există, este adevărat, în imaginarul politic românesc o mitologie a salvatorului (construită la nivelul discursului politic, istoriografic și estetic) care se consolidează în primele decenii ale secolului și în al cărei panteon vor intra, pe rând Carol I, Ferdinand și regina Maria, ba chiar Carol al II-lea, în cazul căruia funcționează, în egală măsură, un contra-mit. Acest mit dinastic, care avea în spate o galerie întreagă de înaintași iluștri (de la Traian și Decebal la Alexandru Ioan Cuza), este concurat, în aceeași epocă, de un mit de sorginte liberală, centrat pe destinul istoric al Brătienilor, o „a doua dinastie” sacralizată care tinde sa rescrie istoria în interes de partid.
În ambele cazuri e vorba de o mitologie patentă pe care supraeul social încearcă să o impună în conștiința colectivă. Un statut similar îl au și „istoriile sacre” a căror miză este legitimarea ascensiunii la putere a altor „personaje providențiale” interbelice: în anii ’30, mitologia carlistă patentă este serios concurată și, apoi, subminată de aceea legionară fixată pe figura lui Corneliu Zelea Codreanu, a cărui moarte ordonată de regimul de dictatură regală îi conferă „aureola martiriului”. Ultimul lider carismatic al istoriei noastre antecomuniste este mareșalul Ion Antonescu, personaj investit, de asemenea, cu o funcție mesianică. În opinia lui Lucian Boia, „salvatorii” istoriei scrise în anii ’30 au, „spre deosebire de Carol I, de Ferdinand și de Brătieni, (...) o vocație totalitară” care corespunde și răspunde, la nivelul imaginarului colectiv, nevoii de autoritate și de consens: „La români, mitul eroului providențial tinde să se identifice cu mitul unității naționale în jurul personajului salvator, trăsătură a conștiinței istorice și politice românești extrem de relevantă pentru tot ce a urmat în privința raporturilor națiune – conducător.”
Mitologia națională a salvatorului va fi recuperată de discursul comunist într-o variantă reciclată, firește, în anii „epocii de aur”, când panteonul va fi încununat de cuplul mitic responsabil de ctitorirea cetății ideale, construite la capătul unui lung traseu al „încercărilor”. E vorba, însă, de un construct mitologic fabricat de putere pe calea, mai întâi, a rescrierii istoriei, inclusiv a istoriei partidului, sublimă dar ... aproape inexistentă... Impusă de la început prin teroare, această „istorie sacră” a partidului salvator și a liderului său mesianic nu avea cum să „prindă” în conștiința colectivă nici în epoca stalinist-dejistă (a „reeducării și prigoanei intelectualilor”, a abuzurilor Securității, proaspăt înființate în anii ’50 după modelul poliției politice sovietice și beneficind de resurse de personal importate din același spațiu, a Canalului și închisorii politice etc.) și nici în aceea ceaușistă. Iluzia colectivă generată de așa-numita „destindere” din anii ’60, la care subscriu și intelectualii deveniți, în acest context posttraumatic, o pradă ușoară pentru Marele Mecanism al mistificării (inclusiv un disident de talia lui Paul Goma, fascinat în epocă de celebrul „gest de la balcon”, se va lăsa sedus de acest miraj), va fi iute spulberată.
Revenind la sublima istorie a partidului, cvasinecunoscut în anii interbelici, nu credem că se poate vorbi despre o proiecție mesianică a acestuia la nivelul imaginarului colectiv. Mesianismul (importat din arsenalul simbolisticii autolegitimatoare a stalinismului) este dominanta mitică a unei istorii sacre pe care proaspeții guvernanți, ajunși în fruntea statului printr-un act de impostură, o substituie istoriei reale. E vorba de un mesianism asumat de noua putere și exaltat în literatura pliată pe comanda partinică, nicidecum de unul acceptat de conștiința colectivă („manipularea mistică” nu funcționează aici, spre deosebire de cazul sovietic). Această „conștiință” mesianică a noilor lideri politici nu este legată numai de mimetismul față de marea religie de la Răsărit, ci și de statutul mișcării în scurta sa istorie politică.
Discursurile istoriografice actuale referitoare la destinul comunismului autohton găsesc un punct de convergență în afirmarea caracterului sectar al „mișcării” interbelice, interzisă în 1924, acționând deci de pe o poziție marginală (care dezvoltă un complex responsabil pentru mitologia ilegalității): „Neaparținând comunității naționale românești, ei s-au refugiat într-o mișcare revoluționară tentaculară, aparținând unei conspirații cu ambiții mondialiste ai cărei agenți locali sunt.” În absența factorului determinant reprezentat de presiunea sovietică în configurarea istoriei românești postbelice, comunismul autohton nu ar fi cunoscut, cu siguranță, expansiunea care a condus la aberația totalitară. Ceea ce ni se pare evident e faptul că așa-numita „nouă religie” autohtonă nu este decât o fantasmă a puterii politice care se hrănește cu propria mitologie, calchiată inițial după un model adoptat de toate puterile răsăritene aservite Moscovei), îmbogățită și remaniată ulterior, dar fără să părăsească scenariul eschatologic secularizat.
Miturile comunismului românesc sunt, așadar, într-o primă fază, exclusiv produse de import, apărute într-un context care oferea toate condițiile pentru vasalizarea proaspetei republici populare grație îndeosebi instrumentului perfect pliat pe interesele Kremlinului reprezentat de partidul comunist. Pentru intelighenția comunistă interbelică, organizată într-o structură sectarist-revoluționară militaristă, conspiraționistă și ascetică, ale cărei trăsături definitorii sunt fundamentalismul și opoziția violentă față de orice formă de erezie, Uniunea Sovietică „întruchipa visurile sacre de dreptate socială și libertate ale umanității.” Primul comunism românesc, observa Lucian Boia, oferă o soluție fără precedent dilemei care a animat, de-a lungul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, dezbaterile ideologice din domeniul istoriografiei: „(...) nici Occident, nici tradiție!” Modelul sovietic, pe care „România l-a adoptat într-o manieră chiar mai servilă și mai completă decât alte țări ale Europei centrale și sud-estice”, avea să fie impus în toate domeniile, de la cel social-politic și economic la cel cultural.
Până și figura liderului carismatic (a cărui prezență este și ea, așa cum a arătat J.-P. Sironneau, o condiție sine qua non a apariției milenarismelor), prezentă masiv în imageria paraculturii ideologice, este un produs de import: până la reorientarea ideologică înlesnită de strategia hrușciovistă, „tătucul” Stalin deține supremația în imaginarul puterii. Nefiind o figură carismatică, șeful de stat român își va construi „aureola” de salvator, atunci când contextul istoric i-o va permite, pe umerii „marelui om” sovietic, așa cum procedase și acesta din urmă, profitând de carisma lui Lenin. Ulterior, în faza recuperării trecutului autohton, corespunzătoare noii direcții naționaliste, Gheorghiu-Dej se va raporta la cu totul alte repere (de la Bălcescu la eroii clasei muncitoare din „frământata” istorie interbelică a partidului). În fine, într-o a treia etapă, pronunțat naționalistă, a comunismului autohton, istoria se rescrie pornind de la un reper care devine ținta exorcismului operat de noua putere: e vorba, acum, de „întunecatul” trecut stalinist-dejist, care trebuie lăsat în urmă, nu și îngropat în uitare, pentru ca noua lume să se nască și să înflorească. Rezultă, firesc, o „reamenajare a panteonului” soldată cu apariția unui hibrid care combină „tradiția istorică precomunistă și mitologia luptei de clasă a comunismului originar.”
În sfera culturii și, îndeosebi, a literaturii investite de putere, așa cum am văzut, cu o funcție mediatoare, înlesnind circulația fluxului mitic-simbolic dinspre structurile „raționalizate” (Dogma autolegitimatoare) către așteptările mitice latente ale diverselor segmente ale colectivității (dubla deschidere a mitologiei „rezistenței”: eroismul confruntării cu tenebrele și autoexilarea utopică), avem de-a face cu o raportare constantă, obsesivă, la imaginarul politic. „Comportamentul” literaturii vis-à-vis de politic în spațiul românesc totalitar cunoaște o serie de fluctuații dependente, firește, de sistemul cenzurii, de intensitatea cu care operează acesta în sfera esteticului. În general, se poate vorbi de două modalități esențiale de raportare a factorului estetic la cel politic: aservirea ideologică, al cărei produs de concepție este așa-numita „literatură oportunistă” și opoziția, mai mult sau mai puțin mascată de strategiile esopice, generând o „literatură subversivă”.
Analiza relațiilor stabilite, în decursul celor aproape cinci decenii de dictatură, între imaginarul politic și structurile imaginarului literar necesită referirea prealabilă la statutul scriitorului în raport cu puterea și, implicit, identificarea principalelor repere în structurarea unei mitologii a Artistului (între altele, proiecțiile traseului său în Istorie, ale utopiei artei etc.).
Raportându-ne la topica imaginarului postbelic, vom constata că locul pe care îl ocupă artistul în diagrama socio-culturală a lumii românești totalitare este, mai ales la început, unul marginal. O societate angajată (pe urmele marelui prieten de la Răsărit) pe calea progresului tehnico-științific indispensabil noii geneze, nu are nevoie, din perspectiva puterii, de scriitori / artiști decât pentru a imortaliza prin opere uriașul efort cosmogonic și pentru a face cunoscute maselor (reperul esențial în construirea universului de așteptare prevăzut de ideologie) marile realizări ale artizanilor cetății ideale. Scriitorul / artistul devine instrumentul integrat de putere în arsenalul strategic pus la bătaie în vederea convertirii maselor la „noua religie”: el trebuie să devină, din aceeași perspectivă, un profet al acesteia, altminteri va fi trecut la index, va trece pe pozițiile proscrisului (consecințele implicate de „cucerirea” acestui statut, de la marginalizarea socială la închisoarea politică, fiind de natură să lumineze profunzimile pactului cu puterea politică).
În aceeași ordine de idei, opera literară / de artă este fie un instrument al legitimării simbolice a puterii, vehiculul metanarațiunilor centralizatoare, fie ... nu mai este deloc. Cenzura, activitate de bază în programul strategic al regenerării culturale în conformitate cu principiile jdanoviste (în anii ’50), eliminată – aparent – sub regimul dictatorial ceaușist (gest exorcistic de demonizare a „trecutului negru” și de manipulare a conștiinței colective), este responsabilă de clasificarea și ierarhizarea operelor pornind de la criteriul opțiunilor politice ale autorilor. Cu scriitorii transformați în tovarăși de drum, calea spre schimbarea la față a literaturii române (condiționată, între altele, de ruptura programatică de modelele estetice interbelice, occidentale și autohtone, îndeosebi de cele moderniste) este deschisă. Iată cum este formulată, în termeni dogmatici, noua orientare impusă literaturii prin intermediul forurilor aservite puterii staliniste: „Societatea Scriitorilor Români, prin noii săi mandatari, pornește pe calea reînnoirii totale. Fără să abdice de la crezul artistic, scriitorul român înțelege să părăsească izolarea de până azi și să devină un luptător social, un luminător, un călăuzitor al neamului, câștigând astfel locul ce i se cuvine în noua organizare a lumii. Această misiune el n-o poate exercita decât în cadrul ideilor de libertate ale marilor democrații rusești, care au dat muncitorului intelectual toate posibilitățile de a trăi cu demnitate și de a se manifesta ca fruntaș al poporului. (s. n.)”
Soluțiilor radicale pentru care optează puterea stalinistă în anii ’50 în cadrul programului de reeducare a intelectualilor care încă nu cunoscuseră „revelația” (pentru aceștia experiența revelatorie va avea loc la capătul unei „coborâri în infern”, reperul mitic al Gulagului), dictatura ceaușistă le opune o perversă strategie de seducție. Scopul ei este atragerea oamenilor de cultură în jocul puterii, care mimează acordarea unor libertăți estetice pentru a justifica „minimele” compromisuri politice.
De la rolul „negativ” de proscris pe care scenariul puterii îl rezervă scriitorului incapabil să se plieze pe comandamentele ideologice, se trece, în anii ’70 și ’80 la o poziție de compromis care „dă bine” și în ochii comanditarului etatic și în aceia ai colectivității rinocerizate. Scriitorul își va construi o ficțiune compensatorie axată pe mitologia „rezistenței prin cultură”, al cărei scenariu îl angajează ca protagonist (eroul-Artist în luptă cu monstrul / rêveurul autoexilat în utopia artei) și a cărei eficacitate este dependentă de capacitatea lui de a refula un complex al compromisului politic, publicul său se consolează, la rându-i cu aceeași idee, a rezistenței „în forul interior” și edificiul totalitar rezistă și el, grație dublei manipulări.
Aparent abandonată în „epoca de aur”, marginalizarea ca strategie de manipulare a artistului funcționează la un nivel mai profund, acela al inconștientului scriitorului și are, de aceea, un efect mai pervers. Scriitorul rămâne, credem, „în forul său interior”, un marginal și acest statut, mai mult sau mai puțin conștientizat și asumat (care răzbate, însă, la suprafața textelor, prin rețelele de metafore obsedante, dând chip mitului personal), are o importanță de prim rang în configurarea contramitologiei subterane care vine să submineze istoria sacră oficială. Această contramitologie permite, în termenii lui Gilbert Durand, reechilibrarea biologică (prin „eufemizarea răului”), psihosocială (prin combaterea alienării, a „dezadaptării”) și, în cele din urmă, antropologică (grație remitizării).
Scurta perioadă de relaxare determinată de reorientarea „elitei” politice postbelice după moartea lui Stalin și raportul lui Hrușciov, a permis, chiar în contextul cultural al „obsedantului deceniu” (în care realismul socialist rămâne unica formulă „estetică” admisă de partidul-stat totalitar), publicarea unor romane a căror valoare, triumfând asupra vremurilor, probează validitatea „rezistenței prin scriitură”. Adevărul conținut în această sintagmă devenită astăzi ținta denigrărilor într-un discurs critic preocupat de deconstruirea miturilor comunismului românesc nu poate fi negat în numele necesității de a denunța compromisurile autorilor cu puterea. În chiar condițiile expansiunii spiritului dogmatic – în anii ’50, apoi după ’71 – în România totalitară au continuat să apară astfel de opere imune parcă la teroarea istoriei (deși obsedate de tema respectivă). Publicate cu prețul unor compromisuri ale scriitorilor, prevăzute în abilul plan pus la cale de putere, ele vorbesc, în ciuda autorilor, despre eroare, culpabilitate și nevoia acută de ispășire a vinei prin arta autentică. Ele exaltă și subminează, în egală măsură, mitologia rezistenței: căci în primul caz e vorba despre cărți, în al doilea despre oameni...
Nu este vorba, evident, despre o acțiune „de suprafață”, patentă. Profunzimile pactului cu regimul și, legată de acesta din urmă, ficțiunea compensatorie a marginalului decadent care se visează suveran în regatul literaturii („pe craca lui”, cu expresia exclusului Constantin Țoiu), o ficțiune speculată pervers de putere, nu devin vizibile decât la o analiză atentă a structurilor redundante ale imaginarului romanesc (care scot la iveală „latențele” textului). În acest teritoriu simbolic în care travesti-ul mitic funcționează adesea ca strategie de subversiune pe care se întemeiază parabola politică, imaginarul „noii religii” este supus tuturor deconstrucțiilor posibile.


--------------------- Cf. Adrian Cioroianu., Lumina vine de la Răsărit. „Noua imagine” a Uniunii Sovietice în România postbelică,, în Miturile comunismului românesc, sub direcția lui Lucian Boia, București, Nemira, 1998 (pp. 60-61). Acest „stigmat al învinsului”, dublat de „sentimentul de vină amestecat cu rușinea de a fi atacat și jefuit un stat pașnic” (op. cit., p. 61), este, după A. Cioroianu, una dintre „ideile-reper” care structurează noua imagine a U. R. S. S. în mentalitatea colectivă a primilor ani de comunism. În ceea ce ne privește, credem că sentimentul de vină nu există decât în sectorul în care apare adorația și imitația servilă a respectivului model, adică la nivelul imaginarului puterii, nu și în sânul colectivității. Lucian, Boia, Istorie și mit în conștiința românească, București, Humanitas, 2005, pp. 343 – 344.
În opinia lui L. Boia, „comunismul s-a construit nu prin iluzoria acțiune a legilor social-economice, ci prin acte de voință și de putere. Politicul, instalat în poziția de comandă, a generat inevitabil un cult al marilor făuritori de istorie. Așa încât, departe de a renunța la panteon, comunismul nu a făcut decât să-l repopuleze:” (op. cit., p. 308).
Cf. Matei Călinescu, Ion Vianu, Amintiri în dialog, ediția a III-a, Iași, Polirom, 2005, p. 374.
Existența unui segment restrâns de populație la care această mitologie are priză (marginalizații fostului regim) nu este un argument suficient de solid pentru a putea vorbi de o reală implantare a imaginarului noii religii în mentalitatea colectivă. P. C. R. A ajuns la putere fraudând alegerile, nu pentru că masele ar fi văzut în biata organizație (numărând la început aproximativ 1000 de membri) salvatorul mesianic, capabil să le ridice deasupra mizeriei și distrugerilor generate de război.
Cf. Stelian Tănase, Elite și societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej. 1948 – 1965, București, Humanitas, 1998, cap. O lume nouă (1948 – 1953), pp. 33 - 106. Pe urmele lui Eric J. Hobsbawn, autorul studiului definește tipologic comuniștii ca pe niște „« rebeli primitivi », amestec de sectanți mistici, briganzi, clan mafiotic și proscriși. Clandestinitatea, închisorile, exilul au constituit mediul formării lor. (...) La clandestinitate și periferia societății ca pattern-uri formatoare, trebuie să adăugăm, pentru a întregi matricea elitei comuniste, ideologia marxist-leninistă, în forma ei stalinistă.” (op. cit., p. 47) Idem, p. 48.
Cf. Vladimir Tismăneanu, Strategia comunistă în 1947, în Arheologia terorii (ediția a II-a revăzută și adăugită), București, Allfa, 1998, p. 159.
Cf. Vladimir Tismăneanu, Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc, Iași, Polirom, 2005, p. 117.
Idem, p. 84.
Lucian Boia, op. cit., p.121.
Ibidem.
Idem, pp. 354 – 355.
Cf. Ion Simuț, Incursiuni în literatura actuală, Oradea, Editura Cogito, 1994, pp. 11 – 14.
„Noi spunem că realismul socialist este principala metodă a literaturii artistice sovietice și a criticii literare, iar aceasta presupune că romantismul revoluționar trebuie să intre în creația literară ca o parte integrantă, deoarece toată viața partidului nostru, toată viața clasei muncitoare și lupta sa constă în îmbinarea celei mai aspre, celei mai conștiente munci practice cu cel mai măreț eroism și cele mai grandioase perspective.” (A. Jdanov, fragment din alocuțiunea prilejuită de Congresul Scriitorilor Sovietici din 1934, apud Ion Istrate, Panorama romanului proletcultist), Cluj-Napoca, Dacia, 2003, p. 22
Ana Selejan, Trădarea intelectualilor. Reeducare și prigoană, București, Cartea Românească, 2005, pp. 70 -71. „Supușii totalitari cred, la drept vorbind, că pot să rămână stăpânii propriei lor conștiințe și credincioșii lor înșiși în viața intimă. În realitate, acest fel de schizofrenie socială folosită ca paradă se întoarce împotriva lor: chiar dacă regimul totalitar face eforturi pentru îndoctrinarea supușilor săi, el se mulțumește în fapt „doar” cu docilitatea lor publică, deoarece îi este de-ajuns pentru a se menține, de neclintit; în același timp, el își liniștește supușii dându-le iluzia că, „în sufletul lor”, ei rămân puri și demni. (...) Rămas stăpân pe forul său interior, supusul nu mai este prea atent la ce face în afară.” (Tzvetan Todorov, Confruntarea cu extrema. Victime și torționari în secolul XX, București, Humanitas, 1996, p. 125)
Cf. Imaginația simbolică, cap. Concluzie: funcțiile imaginației simbolice, pp. 107 – 121, în Aventurile imaginii. Imaginația simbolică. Imaginarul, București, Nemira, 1999.








Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=318