Titus Filipas. Izomorfism normativ
Data: Monday, November 05 @ 22:02:57 CET
Topic: Geopolitica


Bătrânul general Kisseleff îi va reproșa la Paris lui Ion Ghica faptul că România a permis ca județele din sudul Basarabiei să fie invadate de carpetbaggers ce exploatau nemilos populația locală. Pentru a menține o perspectivă justă, trebuie să adăugăm că de fapt nu este vorba despre vreo influență pozitivă în ansamblul ei a Rusiei asupra României‚ ci numai despre o sinergie indusă de un izomorfism normativ al gândirii câtorva oameni mari, unii români (ideologi liberali din Partida Națională) , alții ruși (ofițeri care gândeau dekabrist, --cum se chema ideologia liberală rusească).



Izomorfism normativ

În textele noastre școlare nu se mai învață decât sumar despre războiul Crimeii și revenirea celor trei județe din sudul Basarabiei la trunchi rumânesc. Bătrânul general Kisseleff îi va reproșa la Paris lui Ion Ghica faptul că România a permis ca județele din sudul Basarabiei să fie invadate de carpetbaggers ce exploatau nemilos populația locală. Pentru a menține o perspectivă justă, trebuie să adăugăm că de fapt nu este vorba despre vreo influență pozitivă în ansamblul ei a Rusiei asupra României‚ ci numai despre o sinergie indusă de un izomorfism normativ al gândirii câtorva oameni mari, unii români (ideologi liberali din Partida Națională) , alții ruși (ofițeri care gândeau dekabrist, --cum se chema ideologia liberală rusească). Capitalismul italian timpuriu, a cărui existență reală demantelează teoria lui Max Weber, va influența tipul de capitalism din România. Care va avea succes numai ca un capitalism al întreprinderilor mici.

Generalul rus Pavel Kisseleff știa acest lucru, și în timpul protectoratului său, rata de creștere a întreprinderilor mici a fost cea mai mare din lume. De unde și sloganul liberalilor români din Partida Națională relativ la cestiunea economică: ‘Prin noi înșine!’, însemnând că întreprinderile mici pot fi construite prin investiții provenind numai din interiorul țării. Pe atunci exista Regulamentul Organic, probându-se adevărul bine știut că funcționarea întreprinderilor mici este mult mai dependentă de legi, reglementări, ordonanțe și decrete, decât funcționarea întreprinderilor mari.

Practic, ca să funcționeze marea industrie a lui Nicolae Ceaușescu era divizată, prin zecile de ministere economice, tot într-un fel de nenumărate întreprinderi mici, iar dictatura economică a lui Nicolae Ceausescu era justificată tocmai de acest principiu de conducere al întreprinderilor mici într- un cadru riguros de legi și decrete. Și probabil că analiza istoricului Mircea Dogaru este în mare măsură corectă : regimul dictatorial Nicolae Ceaușescu nu a fost un regim comunist! Să nu uităm că în acel timp apăruseră, aproape prin generație spontanee, de fapt prin reamintirea unui savoir faire din secolul XIX, întreprinderi economice locale care aveau succes. Nicolae Ceaușescu le integra dictatorial în marea industrie, deși ele asigurau vârful de performanță al economiei românești.

Am urmărit destinul unei asemenea întreprinderi economice. După anul 2000, echipamentele ei tehnologice peformante au fost sfărâmate în urma unui ordin venit din afara României. Se considera că acea întreprindere economică era capabilă să producă arme de nimicire în masă !

Titus Filipas





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=478