Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 23 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Note de lectura: Teoreticieni ai organizatiilor si managementului. Dictionar si crestomatie
    Scris la Saturday, May 07 @ 12:52:17 CEST de catre asymetria
    Distribuitor de afise
    A apărut recent, la Editura Politehnica Press, lucrarea "Teoreticieni ai organizatiilor si managementului. Dictionar si crestomatie". Autorii sunt universitari: profesorul Iancu Filipescu și sociologul Bruno Ștefan. Acesta este primul volum dintr-o lucrare mai mare. In el sunt prezentate teoriile a 195 specialiști. Gândit initial ca un ghid pentru studenții si masteranzii dintr-o Politehnică, volumul este util și altor persoane care doresc să cunoască teoriile principalilor gânditori despre organizații și management.Este cea mai amplă lucrare de acest gen aparută in România si, prpbabil, chiar și in alte tari. Profesorii de la Facultatea de Sociologie si Asistență Socială a Universității București au considerat-o un eveniment editorial important pentru specialistii din breaslă.
    Recomandăm această carte, foarte utilă si interesantă, celor care ar putea avea nevoie de ea. Sper sa putem reveni cu un comentariu de specialitate.
    Asymetria

    Homer povestea în Odiseea că, în timpul Războiului Troian, Odiseu (în traducerea latină, Ulise) l-a angajat pe Mentor să aibă grijă de educația fiului său Telemachus, să-l învețe ‖cum să fie rege‖. Mentor era un vechi prieten de familie, sfătuitor al lui Odiseu și el i-a fost trimis acestuia de zeița înțelepciunii Pallas Athena ca să-l protejeze de acțiunile răzbunătoare ale zeului Poseidon. Mentor a devenit substantiv comun grație teologului, poetului și scriitorului francez François Fénelon (1651–1715), care a descris în romanul Aventurile lui Telemachus (1699) educația pe care acesta o dă fiului lui Odiseu. De mai bine de trei secole mentorul este un consilier înțelept care împărtășește altora o educație acumulată în timp, care-i protejează pe cei tineri de capcanele din jur cu sfaturile lui. Secolul al XX-lea a fost secolul în care numărul mentorilor în organizații a crescut într-un ritm nemaiîntâlnit.
    Organizațiile au devenit tot mai diferite unele de altele; și-au dezvoltat modalități de funcționare tot mai diverse; au impus comportamente distincte membrilor lor și au fost clasificate în funcție de diverse tipologii. Pentru înțelegerea acestora mai mulți specialiști proeminenți și-au adus contribuțiile.
    Și în secolele anterioare au existat gânditori care au elaborat lucrări memorabile despre aceste aspecte. Sun-Tzu a scris Arta războiului cu 500 de ani înainte de Hristos, iar sfaturile lui despre cum poți să-ți învingi concurența i-au inspirat pe mulți teoreticieni contemporani, de la Michael Porter la Richard Pascale ori Kenichi Ohmae:Desfășoară-ți forțele pentru a-ți apăra punctele strategice; fii vigilent când te pregătești, nu indolent. Studiază în detaliu situația reală, așteaptă în ascuns ca inamicul să dea dovadă de neglijență. Așteaptă până când își părăsește pozițiile fortificate, apoi pune mâna pe lucrurile la care ține cel mai mult [...].
    A supune forțele inamice fără luptă reprezintă culmea măiestriei. Cea mai bună strategie este să contracarezi strategia celuilalt, apoi să-i ataci aliații, după aceea să-i ataci soldații; cea mai proastă este să-i ataci cetățile.
    (Sun-Tzu, «Arta războiului. Arată-te puternic când ești slab și slab când ești puternic.» (București, Editura Samizdat, 2004, 23)

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 23

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.71 Seconds