Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 44 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Eseuri: Titus Filipas. Lumea după Saladin
  Scris la Thursday, June 22 @ 11:13:22 CEST de catre asymetria
  Transversale TitusFilipas scrie "Pe Marele Sigiliu al Statelor Unite ale Americii este reprezentată o piramidă egipteană cu vîrf retezat. Există vreo doctrină oficială americană care să explice secretul și semnificația “piramidei egiptene cu vîrf retezat”? Se mărturisește doar atât: America are un succes managerial excepțional pentru că este ajutată de Providență.

  Lumea după Saladin

  În anul 1171, Saladin îi alunga din Egipt pe cruciații latini care împresurau orașul Cairo, declara sfârșitul oficial al califatului fatimid, și proclama sultanatul ayyubid, ce va dura până la 1250 AD. A fost o perioadă uluitoare, în general prea puțin cunoscută, de hibridizare culturală între spiritul strategic militar kurd, al kurzilor de atunci, care mai păstrau în ființa lor ceva din spiritul roman (reamintesc că la primul contact militar între arabii islamici în Jihad expansiv și kurzii parțial romanizați, arabii îi considerau pe kurzi niște romani integrali!), și vechea înțelepciune egipteană (spusă chiar și în Noul Testament prin episodul „Fugii în Egipt” – “delta biblicelor sinte”, ținea să ne reamintească Mihai Eminescu acel episod, dar poate cu trimiteri și la cetatea Sais din Vechiul Testament), o cunoaștere prudențială păstrată de preoții creștini ai religiei copte. Se forjează atunci “spiritul managerial ayyubid”. Acesta este amintit chiar și pe Marele Sigiliu al Statelor Unite ale Americii, unde pe revers este reprezentată o piramidă egipteană cu vîrf retezat – fiind interzisă pe sigiliul american chiar amintirea elitei conducătoare islamice din sultanatul ayyubid, adică ‘vîrful piramidei’. Există vreo doctrină oficială americană care să explice secretul și semnificația “piramidei egiptene cu vîrf retezat”? Se mărturisește doar atât: America are un succes managerial excepțional pentru că este ajutată de Providență.
  Spiritul managerial ayyubid va fi deprins în Țara Sfântă de cruciații latini, botezați și ‚ferengi’, -- termen arab forjat de la cuvântul ‚frangoi’, cum îi denumeau bizantinii pe franci--, de cavalerii ioaniți, și de cavalerii templieri. Reamintim ca "ferengii" erau numiți 'specia 180' de către cyborgii humanoizi 'Borg' din serialul TV 'Star Trek'. Despre Gene Roddenberry (1921 – 1991), creatorul serialului 'Star Trek' din 1966, s-a spus că era cu „ani lumină înaintea timpului său”. Dar, ca un bun american, iată că el privea și în trecut pentru a vedea forma viitorului.

  Ludovic cel Sfânt, rege al Franței între 1226 și 1270, atacă sultanatul ayyubid în finalul acestuia. Este luat prizonier, dar ultimul reprezentant al dinastiei ayyubide moare, și i se propune să devină sultanul creștin al Egipului. Declină oferta, constatând că supușii potențiali refuză convertirea la catolicism ! Ceea ce demonstrează că Louis le Saint nu deprinsese spiritul managerial ayyubid. Abia nepotul său, Philippe le Bel, îl deprinde, din contactul Franței financiare cu templierii. Regele Philippe le Bel va confisca marea avere a templierilor, și va construi eficienta administrație din Franța Vechiului Regim.

  Louis IX a fost contemporan cu marii șefi mongoli ce au instaurat pacea în lumea eurasiatică, și va trimite o ambasadă la Marele Han Tătar. Dinastia regala din Tailanda de acum se trage direct de la un general mongol ce alunga dinastia locală după ridicarea tătarilor pe vremea lui Ginghis Han când era declanșat "Marele Joc" de stăpânire a lumii. În timpurile de 'Pax Mongolica', termenul "fereng" care exista în "Rum", principatul selgiucid din Anatolia ce fusese ocupat de mongoli, ajunge pe "drumurile mătăsii" până în Tailanda, alterat sub forma "farang". Iar din Tailanda ajunge în Polinezia pe drumurile fluide ale Pacificului. Deformat în « falang » și « palang ». Însemnand în mod tradițional : « omul occidental », printre nativii fericiți trăitori pe atolii Pacificului, iar aceasta înainte ca navele occidentale sa acosteze în Samoa și Noua Zeelandă.
  Titus Filipas
  "

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.80 Seconds