Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 97 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Lansare Estetica lui Norman Manea de Claudiu Turcus
  Scris la Monday, May 14 @ 16:51:27 CEST de catre asymetria
  Distribuitor de afise Lansare la Cărturești Verona: Estetica lui Norman Manea de Claudiu Turcuș, Marți, 15 mai, la ora 18.00, Editura Cartea  Românească și Cărturești Verona (str. Arthur Verona 13-15, sector 1, București) vă invită la lansarea volumului Estetica lui Norman Manea, de Claudiu Turcuș, apărut recent în colecția „Critică și istorie literară”.
 Alături de autor, vor lua cuvîntul: Carmen Mușat și Paul Cornea.

  Moderator: Bianca Burța-Cernat


  Invitat special: Norman Manea
   
  Studiul Estetica lui Norman Manea reprezintă prima monografie dedicată cunoscutului prozator român, exilat din 1986 la New York. Privită în ansamblu, bibliografia receptării lui Norman Manea depășește trei sute de articole și studii, de aceea nu se poate spune că opera scriitorului reprezintă un aisberg insuficient explorat. Totuși, în ciuda numeroaselor contribuții critice, o abordare sistematică a scrierilor lui Norman Manea lipsește. Dacă se poate spune că s-a scris mult despre autorul Plicului negru, la fel de adevărat este și că s-a scris fragmentar.
  în acest context, cartea lui Claudiu Turcuș își propune două obiective. Pe de o parte, interpretarea unitară a literaturii lui Norman Manea (Estetica) prin corelarea poeticii narative, a viziunii despre lume, precum și a recurențelor tematice ori stilistice aferente celor două etape creatoare (românească și americană). Pe de cealaltă parte, demersul vizează contextualizarea discursului etic, care a generat campanii ostile de presă atît în ultimul deceniu al dictaturii comuniste, cît și după 1990.
   
  „Monografie remarcabilă prin soliditatea demersului de istorie literară, ingeniozitate analitică și inteligența de a pleca de la întrebări incomode și de a se confrunta cu probleme nevralgice, cartea lui Claudiu Turcuș are meritul de a fi, nu mai puțin, o narațiune critică și identitară ce radiografiază acute dezbateri culturale românești ale ultimelor decenii.” (Sanda Cordoș)
   
  „Estetica lui Norman Manea este o premieră în cercetarea critică românească: de o excelentă calitate, cu meritul pionieratului, dar impunîndu-se mai ales prin nivelul demersului analitic și reușita cuprinderii sintetice. Particularul spirit de pătrundere justifică situarea lui Claudiu Turcuș printre cei mai înzestrați critici din ultima generație, remarcat nu o dată pentru acuitatea, exigența, siguranța opiniei și echilibrul judecăților de valoare.” (Ion Pop)
   
  Claudiu Turcus s-a născut pe 1 septembrie 1981 la Beiuș. A absolvit Facultatea de Litere și masteratul Literatura română în context european din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2011 este doctor în filologie. Predă naratologie și scriere creativă la Universitatea „Babeș-Bolyai”, fiind prezent în volumele colective Exilul literar românesc înainte și după 1989 (Univerzita Komenského, Bratislava, 2011) și Obsesia incertitudinii/The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea (Polirom, Iași, 2011).
  între 2007 și 2009 a fost cronicarul revistei culturale Vatra, iar din 2011 colaborează constant la Observator cultural. Semnează, de asemenea, articole în Cultura, Dilema veche, Steaua, Verso.
  în 2010 a beneficiat de un Fellowship Research la Bard College, New York, susținut de Institutul Cultural Român și Institute for International Liberal Education. Estetica lui Norman Manea reprezintă debutul său editorial.
   

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.45 Seconds