Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 37 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Recenzii: Ion Nete. Sub beneficiul conjuratiei tacerii
  Scris la Saturday, February 21 @ 15:01:39 CET de catre asymetria
  Distribuitor de afise Interesant modul în care se perpetuează, la noi, prejudecăți și clișee astfel încât, la adăpostul lor, să-și poată prelungi existența, cu o aparentă brumă de eficiență, străvechiul modus operandi, în stare de a valida, după împrejurări, aberații sub aparențe de opusuri literare !Am trăit vremea, pe când era la modă judecarea prin omisiune, adică, oricât de valoroasă ar fi putut să fie o proză scurtă, imediat era scoasă din câmpul vizual prin abilitatea cerberilor criticii de serviciu, care decideau că ne aflăm în anul romanului, pe motive lesne de dedus, după distribuirea premiilor.


  Interesant modul în care se perpetuează, la noi, prejudecăți și clișee astfel încât, la adăpostul lor, să-și poată prelungi existența, cu o aparentă brumă de eficiență, străvechiul modus operandi, în stare de a valida, după împrejurări, aberații sub aparențe de opusuri literare !Am trăit vremea, pe când era la modă judecarea prin omisiune, adică, oricât de valoroasă ar fi putut să fie o proză scurtă, imediat era scoasă din câmpul vizual prin abilitatea cerberilor criticii de serviciu, care decideau că ne aflăm în anul romanului, pe motive lesne de dedus, după distribuirea premiilor.
  Aceste amintiri recente mă determină să consider că TĂCEREA la care este obligată recenta antologie a editurii ADENIUM, intitulată CELE MAI FRUMOASE PROZE ALE ANULUI, în pofida intenției, poate fi interpretată de bun augur. Întotdeauna, lucrul tăinuit dă de gândit și stârnește curiozitatea ! Și sfârșește prin a fi dat la iveală ! 
  De luat aminte, de cine are urechi de auzit și ochi de citit : Prin intermediul generos al Editurii Adenium circuitul literar s-a îmbogățit cu o carte aparte !Iar acelui cititor, a cărui viață înseamnă permanenta căutare a bucuriei adevărate a lecturii, odată, intrat în posesia unui exemplar din antologia CELE MAI FRUMOASE PROZE ALE ANULUI, îi garantez că nu o să aibă ce regreta. De la bun început, o să aibă surpriza descoperirii unei coperte de o rară și elegantă expresivitate, cu care, pe măsură ce își desfată privirea primește și o încărcătură emoțională că îl așteaptă o lectură aleasă, simțindu-se îndemnat să se apuce de citit, fără a mai întârzia nicio clipă.Proza „Lady Alina Nedelea” îi captivează interesul de la primele rânduri, punându-l în gardă, sau mă rog, sugerându-i o temă nouă de meditație, cum că „Nu e de loc adevărat că o femeie este menită să aducă viață pe lume… O femeie este programată să ucidă. Adevăratul ei instinct natural ăsta este. Să ucidă.”
  O astfel de punere în scenă, acumulând, apoi, secvențe într-o spectaculoasă derulare, te face să te simți părtaș la palpitul vieții, să iei act de gesturi și introspecții ironice și mai ales de tainicele schimbări de traseu, care dau acea tentă de imprevizibil și farmec sufletului feminin, uimind, derutând, dar și atrăgând bărbații… ca și pe cititorul care nu văd cum ar putea scăpa de ispita de a afla ce se întâmplă.Din proza „Scări”, am să mă rezum la un citat : „ Se îndepărta cu pas domol ceferistul, se gândea la câte roți mai are de dat, ce minuni să mai fluiere, alerga bătrânul în urma lui, gâfâia și-l suduia, mă, nenorocitule, mă, animalule, îți iau beregata, îți crăp țeasta, ai să vezi tu cine e Leu, și i se părea că mai are câțiva pași și-l ajunge pe porc să-i curme zilele. Distanța dintre ei se mărea cu fiecare pas. Ceferistul se făcu nevăzut într-o garnitură de tren și se dădu jos pe partea cealaltă. Știa gara ca-n palmă și n-avea chef să ocolească. După un minut, ajunse și bătrânul, Se lovi peste coșul pieptului și deschise gura larg, ca un pește.”
  Ca o schimbare de registru, adaug un citat din „Lagăr și război” :„Mă sculam în toiul nopții plin de transpirație, simțeam că nu am aer, ieșeam afară unde se simțea miros de moarte, iar chipurile evreilor pline de groază mi se întipăreau pe retină. Mă repezeam la sticlele cu băutură și beam în neștire, până cădeam lat în curte, mort de beat, apoi, Helmut mă târa în baracă, în pat. Seară de seară, noapte de noapte, de o adusesem pe Raisa în pragul nebuniei.”La un moment dat, în timpul lecturii, gândul m-a dus la Pădurea spânzuraților lui Liviu Rebreanu, la tensiunea acelei atmosfere în care sufletul își caută cu disperare salvarea…Insist cu același procedeu, al prezentării unor citate, de data aceasta îl extrag din „Spaima”, : Avu dintr-odată certitudinea că urmează să se transforme în fotoliu. Își vizualiză brațele slabe, imaginându-și că se vor rotunji treptat și vor deveni sprijin pentru alte brațe, ale unui posesor viitor ce se va așeza în fotoliu. Își imagină cu groază cum îi vor scoate apartamentul la vânzare și, găsindu-l pe el sub formă de fotoliu, îl vor vinde și va ajunge în posesia unui străin neglijent care își va vărsa berea sau vinul pe spătarul său, va face sex și își va vărsa secrețiile pe tapiseria sa, care nu de mult fusese pielea unui om viu „.Mai simte cineva nevoia unei trimiteri la Kafka ?Și, pentru a nu se crede că sufăr de modestie, am să închei cu un citat din „Ochiul de reptilă” : Așadar, nimic nu era întâmplător în faptul că, ieșind la suprafață din năuceala care ăl trăsnise, primul lucru care își amintise era tocmai pasul greșit cu care pornise, de altfel, chiar în dimineața aceea de pomină, oarecum agasat de confuzia pe care, cu cât se trudea s-o limpezească, cu atât creștea vâltoarea, amenințând să-l absoarbă în străfunduri, înnămolindu-l” :Intenționat am adoptat acest stil al prezentării unor citate, definitorii și incitante, sper eu, fără a insista asupra alchimiei proprii demersului creator al fiecăruia dintre cei 25 autori antologați pentru a fi în aceeași notă de discreție cu care a operat antologatorul. Odată adunate textele, Alexandru Petria, dovedind o percepție sigură a valorii, a trecut la selecție, neținând seama de greutatea unor nume, debutanți sau consacrați, apartenența sau neapartenența la o anumită uniune de creație, generație, simpatii ideologice ori coterii literare, cluburi sau grupări din anumite zone geografice.
  Astfel concepută, antologia, spre deosebire de suratele sale, în care se vede cu ochiul liber aportul subiectivității, are imaginea unui întreg, reprezentativ pentru calitatea prozei scrise la nivelul întregii țări, în anul de grație 2013. Antologatorului, Alexandru Petria, i se cuvine meritul de a fi izbutit un adevărat exercițiu de virtuozitate, sine ira et studio, în care numai spiritul a avut de câștigat. Și, cu cât avem în vedere vitregia vremurilor în care vremuim, cu atât mai mult i se cuvine apreciat meritul de a fi oferit o bucurie adevărată acelora care nu vor rezista ispitei de a citit cele 25 proze cuprinse în antologie. 
  Celor care se vor conforma tăcerii nu putem decât să le dorim să le fie somnul lin !
  Ion NETE

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.29 Seconds