Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 52 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Restauratia: Ion Coja. Prostia româneasca si Eugen Simion
  Scris la Monday, January 16 @ 12:39:43 CET de catre asymetria
  Rezistenta Eugen Simion nu știu să fi scris o carte despre Eminescu. Sau măcar un capitol despre Eminescu. Ori o pagină, în care să fi spus despre Eminescu ceva ce nu s-a mai spus. A făcut-o la emisiunea comemorativă din 15 ianuarie, la „Jocuri de putere”, când a afirmat că ”Eminescu a fost un democrat”. Prostia asta a spus-o, nu a scris-o, așa că n-o comentăm, ne facem că n-am fost de față! Verba volant!

    „Prostia românească” și Eugen Simion. Care pe care!

  Eugen Simion nu știu să fi scris o carte despre Eminescu. Sau măcar un capitol despre Eminescu. Ori o pagină, în care să fi spus despre Eminescu ceva ce nu s-a mai spus. A făcut-o la emisiunea comemorativă din 15 ianuarie, la „Jocuri de putere”, când a afirmat că ”Eminescu a fost un democrat”. Prostia asta a spus-o, nu a scris-o, așa că n-o comentăm, ne facem că n-am fost de față! Verba volant!

  Dacă mai țin bine minte, în copilăria mea, în anii rușinoși și tragici ai „obsedantului deceniu”, citeam și despre materialistul dialectic Eminescu! Azi, când democrația se face tot mai mult „de băcănie”, de ce n-ar fi și Eminescu orice, inclusiv democrat?!... Mai înseamnă ceva să fii sau nu democrat?! O prostie și mai mare, vecină cu iresponsabilitatea, a rostit-o însă fostul președinte al Academiei Române atunci când gazda sa, Bogdan Rareș, subiectul fiind atacurile tot mai înfocate la adresa lui Eminescu, a insistat să afle de la Eugen Simionl cine crede că se află în spatele campaniei mediatice de denigrare și desconsiderare a poetului național. Răspunsul academicianului nostru a fost năucitor: prostia românească!
  De ce „românească”?! Era destul să spună prostia, iar un asemenea răspuns avea o noimă! Chiar dacă nu era corect! Dar n-ar fi fost o prostie! Nu este cine știe ce mare ispravă a minții iscoditoare să-ți dai seama că acțiunea „delatorilor” lui Eminescu se înscrie organic într-o campanie de denigrare a tot ce este românesc, într-o acțiune vastă care include cam toate schimbările de care avem parte după 22 decembrie 1989! Dacă ar fi să le subsumăm unui singur cuvînt, am spune ATAC la ființa națională! Firește, producerea acestui atac nu a fost ușor de identificat în primele ore, zile sau săptămâni, când tonul la cântec îl dădea bucuria de a asista / participa la re-instaurarea capitalismului în România! Dar încet-încet lumea s-a lămurit, s-a dumirit cât de proastă le-a fost bucuria și a înțeles esența anti-românească a anti-comunismului sub ale cărui flamuri false s-a acționat în decembrie 1989 și în continuare, până azi, fără niciun semn că se va pune curând capăt acestei infamii... Au domnul Eugen Simion pe ce lume trăiește?! N-are internet? Nu stă de vorbă cu alți români, nici măcar cu colegii mai tineri de la Institut, pe care îi căinează cu orice ocazie cât de greu le este să se descurce în capitalism?! Capitalismul ăsta în care Eugen Simion se descurcă, în schimb, destul de bine, mult mai bine decât colegii subalterni, căinați cu oarece fățărnicie de șeful lor!...
  Trebuie să fii imbecil, să fii complet străin de sufletul Neamului, insensibil la durerile și nevoile celorlalți, ca să ignori evidența acestor activități și strategii anti-românești, vizibile și înainte de 1989! Știu bine, din discuțiile avute cândva cu domnul Eugen Simion, că are habar de aceste realități deprimante. De ce nu le demască public?! Pe cine nu vrea să supere?... De cine se teme?! Da, e și prostia noastră care explică parcursul nostru halucinant de după 1989! Într-o listă completă a cauzelor care ne-au adus unde suntem azi figurează negreșit și prostia noastră, „mintea cea de pe urmă a românului”, popor credul, ușor de păcălit cu vorbe frumoase, cu lozinci generoase! Dar cauzele decisive în producerea tragediei naționale pe care o trăim sunt altele, domnule academician! Iar aceste cauze funcționează unele chiar de pe vremea lui Eminescu! Le-a identificat ca nimeni altul însuși Eminescu! Și acesta este motivul principal pentru care Eminescu este atacat și denigrat! Cum de nu vă dați seama?! Refuz să cred că nu vă dați seama!
  Și atunci vă întreb: ce vă face să tăceți pe acest subiect sau să dați un răspuns atât de tembel: prostia românească! Rușinos răspuns! Vă cer să dați socoteală pentru această injurie nedemnă de un cărturar, de un dascăl! De un coleg!...

  Ion Coja


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.56 Seconds