Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 12 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Paul Goma, ANTISEMIT CHIAR SI DUPA MOARTE ? de Radu Negrescu-Sutzu
  Scris la Wednesday, September 30 @ 16:26:18 CEST de catre asymetria
  Memoria
  ANTISEMIT CHIAR ȘI DUPĂ MOARTE ?

  Într-un excelent interviu dat lui Cristian Pătrășconiu, în România literară din 20 martie 2020, intitulat ,,Scriitorii și delațiunile la Securitate”, doamna Germina Nagâț de la CNSAS spune că nu are în minte niciun caz de scriitor care să fi refuzat în mod ferm să toarne la Securitate. Omițând să-l citeze pe Paul Goma, care numai turnător nu a fost, înseamnă ori că d-na Nagâț nu-l consideră scriitor, ori că-l consideră scriitor ,,antisemit’’, și deci îl exclude din start.
  După doar câteva zile, pe postul de televiziune Epoch Times Romania, în 29 martie 2020, când Paul Goma nici nu fusese încă incinerat, doamnele Nicoleta Savin și Doina Jela, la emisiunea ,,Ora de veghe’’, îi aduceau un pios omagiu... acuzându-l de antisemitism!

  Paul Goma a fost întreaga viață soțul unei doamne evreice și tatăl unui fiu evreu, după legea mozaică. Ambii l-au iubit și i-au fost sprijin de neclintit în viață, cu un devotament rar întâlnit, până-n ultima clipă. Dar cum poate oare un evreu iubi un antisemit feroce, care-i urăște neamul? Este cunoscut că de multe ori adevărul supără, deranjează. Paul Goma l-a rostit până la sațietate, făcându-și astfel mulți prieteni, dar și mai mulți dușmani. Aceștia l-au acuzat toată viața, cu o inspirație diabolică debordantă, de multe ori contrazicându-se. Din ,,jidan’’ și ,,jidănit’’, Goma a sfârșit prin a deveni ,,antisemit’’. Ei bine, eu unul nu am crezut niciodată în aceste acuzații, întrucât am primit la vremea respectivă, în 2004, de la scriitor, lucrarea sa intitulată Săptămâna roșie (Basarabia și evreii), unde nu am găsit nicio urmă de antisemitism sau de negare a tragediei holocaustului.

  Aici era vorba despre unii evrei bolșevici din Basarabia noastră românească, a anului 1940, cu mâinile pătate de sânge românesc și care nu pot în niciun caz reprezenta poporul evreu în totalitatea sa. După cum, atunci când îi amintește pe criminalii comuniști români ne-evrei, care nici ei nu reprezintă, din fericire, întregul popor român, care nu este răspunzător de faptele și fărădelegile lor, Paul Goma nu poate fi acuzat de atitudine antiromânească.

  Experiența vieții m-a învățat să nu generalizez, ci să-i apreciez pe oameni individual. Evreii nu sunt toți răi sau toți buni, întrucât niciun popor, oricare ar fi el, nu este o entitate omogenă și orice pădure, oricât ar fi de frumoasă, are și uscături. Transmutarea sentimentelor pe care un ne-evreu le poate nutri la adresa unui evreu care l-a nedreptățit, nu poate fi proiectată asupra întregului popor evreu, după cum nici recunoașterea calităților morale ale unui evreu care a ajutat un ne-evreu nu se referă decât la persoana respectivă și nu la întreg poporul evreu. Nu acuzând, pe drept, pe un evreu (sau pe unii evrei) devii antisemit, după cum nici lăudând, pe merit, pe alții, nu-ți conferă calitatea de filosemit.

  Radu Negrescu-Suțu  Această judecată este la fel de superficială și de simplistă ca și în cazul în care ar fi vorba despre oricare alt popor. Un ne-evreu nu are dreptul să emită aprecieri și judecăți la adresa întregului popor evreu, ci poate doar aprecia sau acuza, în funcție de circumstanțe, pe unul sau unii evrei. La fel, dacă un evreu a fost la rândul său nedreptățit de un ne-evreu, el nu a fost nicidecum victima întregului popor din care persecutorul său făcea parte și pe care el nu are dreptul moral de a-l acuza în ansamblu. Dar cum evreii nu sunt singurii semiți, neavând exclusivitatea acestei rase, acuzația de ,,antisemitism’’ nu apare formulată în perfectă claritate, deși se poate bănui că textele critice scrise de Paul Goma nu se referă nici la arabi, sirieni sau etiopieni, cu atât mai puțin la fenicieni, arameeni, cananeeni, amoriți ori akkadieni, pentru a nu-i enumera decât pe aceștia. Iar ca să știm dacă textele respective pot fi sau nu pot fi considerate ,,antievreiești’’, ar trebui cu siguranță să știm, înainte de a pronunța verdicte implacabile, cine este și cine nu este evreu.

  Soljenițân a încercat să lămurească această complicată controversă (Deux siècles ensemble, pag. 9-28, Ed. Fayard, 2003), afirmând că, asimilându-se altor popoare, evreii înșiși au ajuns să-și pună această întrebare, fără a putea însă obține decât răspunsuri diverse și contradictorii. Nu vom insista aici asupra indicibilei tragedii a poporului evreu și nici asupra forței sale excepționale de a supraviețui în diaspora și de a renaște după atâtea catastrofe distrugătoare. Nu este obiectul articolului nostru și aceste lucruri sunt unanim recunoscute și profund respectate de orice om integru, inclusiv de d-l Goma. Mai interesante mi s-au părut, din cauză că sunt puțin cunoscute, criteriile apartenenței evreiești și Soljenițân are meritul de a cita o multitudine de autori evrei cunoscuți, care s-au pronunțat asupra acestui subiect.

  Spicuim printre aceștia, alegând câteva opinii semnificative despre cine este și cine nu este, până la urmă, evreu: Arthur Koestler susține că apartenența iudaică nu este tributară limbii sau culturii ebraice (mulți evrei din diaspora ignorându-le), ci doar religiei. Alexander Koutcherski întărește această opinie, susținând că în afara modului de viață religios nici nu se poate vorbi de vreo apartenență iudaică. Dan Levine însă, pretinde contrariul și anume că evreii religioși nu pot avea exclusivitatea iudaității, întrucât și aceștia, dar și cei nereligioși, au valori comune, o istorie comună sau trăsături comune ale personalității. În 1958, relatează Soljenițân, Curtea supremă a Israelului a decis, în cadrul unui proces, că un evreu convertit la altă religie va rămâne în continuare evreu, chiar dacă acesta nu se mai consideră ca atare, întrucât, pentru un evreu, convertirea la o altă religie este prin definiție imposibilă. Însă nu toți evreii sunt religioși, unii cred fără a practica, iar alții sunt atei convinși, precum Freud, ceea ce este dreptul lor. Evreii ortodocși nu constituie decât o mică parte a poporului evreu, subliniază I. Libler. Iar Sthurman recunoaște că astăzi, din păcate, evreii din lumea întreagă au încetat a mai avea o religie comună unică, o cultură seculară unică sau o ideologie comună. Cât despre Iuri Karabtchievski, acesta se indigna remarcând numele lui Boris Pasternak pe listele de evrei ruși alcătuite de evreii din afara Rusiei, întrucât era știut că Pasternak nu s-a considerat niciodată evreu, refuzând orice asociere cu comunitatea evreiască din Rusia, care îl contraria. Ba chiar, la un moment dat, Pasternak a compus niște poeme religioase creștine. Enciclopedia evreiască rusă (1994) explică în alt fel apartenența iudaică a unei persoane, precizând că doar faptul de a avea ambii părinți evrei (ori măcar doar unul dintre ei, oricare ar fi acela) o poate conferi, în timp ce confesiunea religioasă nu prezintă importanță. Pentru Amos Oz însă, evreul care nu-și recunoaște nicio legătură cu lumea evreiască (cazul lui Pasternak) nu poate fi considerat evreu împotriva voinței sale. Iar R. Nudelman, adept al neamestecului evreilor în viața politică a popoarelor printre care aceștia au fost nevoiți să trăiască, susține că această imixiune nu poate fi nicicum benefică, nici popoarelor respective și nici evreilor înșiși. Amintim în final pe Sonia Margolina, care afirma, referitor la teroarea perioadei sovietice, că nu se poate vorbi numai de evrei buni și pioși, ci, din păcate, și de bestii fără nicio conștiință. Și că aceste rușinoase pagini din istoria evreilor au fost sistematic și cu bună știință ocultate de aceștia în conștiința lor colectivă.

  Nu le-a putut oculta însă Paul Goma, revoltat de tragicul adevăr al acelei perioade, mai precis de abuzurile și crimele săvârșite de unii evrei bolșevici în Basarabia sa natală, în Basarabia noastră, între 28 iunie și 3 iulie 1940. ,,Unii evrei’’, subliniază d-l Goma, pentru care un evreu nu este considerat ticălos pentru că este evreu, ci pentru că așa s-a născut sau a devenit, sau pentru că așa a decis el să fie, ceea ce constituie doar o opțiune individuală, care nu se poate nicidecum extinde asupra întregii comunități, pentru a căpăta caracter rasist. Există și buni și răi la toate popoarele și dacă un singur evreu a fost persecutat sau omorât din cauză că era evreu este la fel de abominabil ca și în cazul în care un ne-evreu a avut de suferit sau a fost omorât pentru că nu era evreu. Acesta durerosul mesaj al nu mai puțin îndureratului autor basarabean. Cred că detractorii săi, decât să-l ponegrească astăzi, ar face mai bine să-l așeze mâine în panteonul patrioților basarabeni, alături de mareșalul Alexandru Averescu, Ion Buzdugan, Vasile Gafencu, mitropolitul Gurie Grosu, Pantelimon Halippa, Eudoxiu Hurmuzachi, Ion Inculeț, Constantin Stere și alții, unde cred că și-ar avea un loc binemeritat.

  Radu Negrescu-Suțu

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.26 Seconds