Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 32 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Strigate: Lelia. Foileton spontan
  Scris la Sunday, October 15 @ 21:53:40 CEST de catre asymetria
  România incognita Lelia scrie "

  P.C.R. - ul de ieri, partidele de azi sau a fost odată "un butoi cu melancolie"

  Astăzi, "butoiul cu melancolie" s-a transformat într-un ieftin păhărel de plastic umplut cu lichide cotidiene chimice, semi-toxice, având pe fundul gri-murdar câteva rămășițe sentimentale. E bine de știut că există semeni care nu-și permit să arunce nici măcar aceste sluțenii ale societății de consum: nedegradabilele.  Revin. Să cutezi să fii melancolic - în ce sens vreți dumneavoastră - este un lux mult prea mare într-o societate care trăiește în "era click-ului de mouse" - cum bine caracteriza, nu rețin cine - aceste timpuri.

  Tristețea presupune reflecție, dezolarea o atitudine, ceva; posomoreala, un taifas cu prieteni care să te consoleze. Reflectând, ai un accident; atitudinea e ceva necaracteristic (încă!) nouă, mioriticilor; taifasul cu prietenii? Prietenia adevărată, cea pe care te poți baza necondiționat, e ceva atât de rar. "Bucuria omului e omul", mi-a rămas în minte din ceea ce spunea Bossuet. (În cazul meu mă pot considera norocoasă: am prieteni adevărați și știu ce spun cu asta.)

  Să fii romantic cu 100 de euro pe lună, cu doi copii în școală și cu o soacră fără pensie sau cu o pensie mizeră și care necesită și îngrijiri medicale? Și nu vorbim aici despre "desculții" societății, despre cei care trăiesc - incluși în categorii sociologice realiste, dar impersonale - într-o "sărăcie severă". Vorbim despre salariatul - sau fostul salariat - României în prag de integrare în UE, la 16 ani de la Revoluție și după privațiunile "beznei comuniste". O viață de om! Dumnezeule, o viață de om, o eternitate nerecuperabilă!

  Când pricepi, în sfârșit, asta, ești ciopârțit în demnitatea de ființă umană, ești sfâșiat. Îți vine să cumperi o "furcă" sau o "coasă" automată și să razi de pe fața pământului politicul (a se înțelege în sens fantezist! în sens real, eu i-aș exila pe eii - autointitulați "ai noștri"- în locul meu :-) ) și cu veniturile mele.

  În democrația - devastatoare pentru unii, plătită de alții cu viața sau cu mutilarea, însă plină de satisfacții materiale nemeritate pentru pospăiții nefruntași în mai vechea întrecere socialistă -, politicul autohton - cu mici excepții -, și-a dat adevăratul examen: nu sunt nici socialiști, nici liberali, nici democrați, nici umaniști, nici monarhiști, nici măcar oameni, ci fac parte din "P.C.R-ul de ieri, partidele de azi", dintr-un calup de mutanți cu o singură grupă sanguină: secu' (să fie tot cu excepții). Și care nu au avut unde-și masturba inflația de sămânță puturoasă și coruptă decât în viețile noastre.

  P.S. Precizez: ideologia după care mă ghidez este cea liberală; însă eu nu-mi permit să-mi desconsider co-pământenii pe nici unul din planurile existenței concrete: intelectual, social sau rasial. Chiar dacă unii vor să ne aducă în starea de rahitism intelectual și spiritual le pot transmite: totdeauna au pierdut urâții, iar în subconștientul colectiv au rămas frumoșii. Într-adevăr "eii" au beneficiat de bacșișul de moment al sorții, însă decorațiile divinității sunt pentru cei care poartă strălucirea unui Steinhardt. Dar să nu vorbim de sfinți. Ar fi prea mult. Am zis!
  "
  Associated Topics

  Societatea de mâine


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.28 Seconds