Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 26 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Ion Maldarescu. Europa - un imperiu fara natiuni?
  Scris la Monday, October 16 @ 21:38:14 CEST de catre asymetria
  Rezistenta Cititor scrie "Ideea națională este depășită!
  “Așa grăit-a Zarathustra”... la Râmnicu-Vâlcea
  În ultimele zile ale lui septembrie 2006, în sala „Antim Ivireanul” din Complexul Cultural-bisericesc al Episcopiei Râmnicului a avut loc lansarea volumelor „STUDII VÂLCENE”, vol. II - III, serie nouă și nou apăruta revistă „FORUM V”, ambele, creații ale Forumului Cultural al Râmnicului, sub egida căruia s-a desfășurat manifestarea, după „lansarea” lor urmând dezbateri pe diverse teme.
  Ca român m-am simțit lezat de afirmațiile fără acoperire ale mercenarilor căutători de oportunități ce le umplu buzunarele cu „arginți” asemenea hulitului personaj biblic, vânzător de oameni.

  Aici vreau sa mă opresc și să insist asupra unui aspect: Un vorbitor - nu prea inspirat, după părerea mea - rostise în cuvântul domniei sale, citez: „... în contextul intrării României în Uniunea Europeană, problema națională este caducă...” apoi, deschiderea „dezbaterilor” i-a fost oferită unui profesor de istorie, aparținător autoproclamatei „caste” de elitiști locali. La rândul său, profesorul, făcător de manuale alternative (sursă asigurată de venituri, en vogue astăzi în România), preluând expresia antevorbitorului neinspirat, a marșat sfidător, declarând cu mult aplomb și cu convingerea deținerii adevărului absolut, „sentința definitivă”: „IDEEA NAȚIONALĂ ESTE DEPĂȘITĂ!” ...am făcut cercetări în acest domeniu”. (Sa fie oare singurul cercetător din România care este preocupat de așa ceva ?)
  Ei, păi până aici am răbdat, dar atât. Mi-a „scăpat” un „ce vorbești domnule?”, spus cam nepoliticos, ce-i drept, însă nu foarte tare, doar atât cât să mă fac auzit de „eruditul înțelept”, după care m-am ridicat și am părăsit bunătate de conferință, unde se dezbăteau „probleme arzătoare la ordinea zilei”.
  Ca român m-am simțit lezat de afirmațiile fără acoperire ale mercenarilor căutători de oportunități ce le umplu buzunarele cu „arginți” asemenea hulitului personaj biblic, vânzător de oameni. M-am simțit direct lezat și de simulacrele numite pretențios „documentare”, prezentate de TVR1 în ciclul „MARI ROMÂNI”, unde niște mercenari, „killeri culturali” și „Rolleri” contemporani - fabricanți de istorie falsificată, au insultat contribuabilul român, pe banii lui; (se cunoaște faptul că, fiind singura televiziune beneficiară a unei taxe impuse populației României, programele TVR sunt finanțate și din banii fiecăruia cetățean român). Dar nu despre asta vreu sa scriu aici.
  Revenind la „Rollerul” local, l-aș întreba dece nu-și lansează „inteligenta” sa revelație pe alte meleaguri? Să spună „dom’ profesor” așa ceva românilor din Valea Timocului, celor de la Cernăuți sau de la Chișinău, românilor din Ungaria... sau, dece nu, chiar ungurilor, la ei acasă, la Budapesta.
  Aș vrea să-l văd spunând, în public: „Ideea națională este depășită!” la Tel Aviv sau la Beirut, în Kosovo sau la Dublin, în Franța ori în Țara Bascilor, că de, ultimii sunt și ei europeni, nu? L-aș ruga pe „dom’ profesor” să le explice „marele adevăr” ce-l deține și pe care ei, înapoiați fiind - chiar dacă unii dintre cei enumerați sunt deja încorporați în marea familie a Uniunii Europene - nu-l cunosc, sau îl ignoră. (Doar dacă mai apucă s-o facă după o astfel de afirmație, acolo, la ei acasă).
  În urmă cu câteva luni, pe parcursul unei discuții cu un alt profesor, de altă specialitate, a venit vorba de educație. Cineva i-a spus atunci că ar fi necesară o implicare mai profundă al cadrelor didactice în procesul educațional. Ce credeți că a răspuns? Redau textual: „Io? Să-i facă educație mă-sa și tac-su! Eu mă ocup doar de specialitatea mea!” Ce le-or fi predând elevilor asemenea „domni profesori” ? (desigur, nu doresc să generalizez). Cum sunt oare educați și instruiți cei ce vor conduce mâine destinele țării?
  Dacă stau bine să mă gândesc, cine trece prin școală ca peștele prin apă, riscă să plătească toată viața penalizări la fel de mari ca cele rezultate din parafarea pripită a unui contract pe care nu l-a lecturat cu atenția cuvenită - ca să nu mai vorbesc de paragrafele scrise cu caractere greu vizibile fără ochelari.
  Conștientizarea și capacitatea individului de a-și construi intimitatea printr-o educație de calitate, în accepțiunea universalității conduce la exprimarea opiniilor proprii, absolut necesare evoluției normale a societății. Din nefericire, accesul la oportunități nu este nici egal, nici simplu, iar în fața unei oferte cu o informație gratuită - cum este și cazul acestei afirmații neghioabe: „IDEEA NAȚIONALĂ ESTE DEPĂȘITĂ!” - trebuie sa fii la fel de circumspect ca și in fața unei tarabe pe care se joaca alba-neagra.
  Oportunismul tinde sa inlocuiască trăirile individuale, sentimentele profunde, rezultante ale interacțiunilor dintre indivizi. Societatea de azi ne pseudoeducă, cu unicul scop de a consuma, iar beneficiarii educației de tip universal sunt constructorii mecanismului ce distruge astăzi capacitatea omenirii de a perpetua marile descoperiri care au propulsat umanitatea pe un vector ascendent.
  Aș vrea să-i amintesc „ilustrului” personaj care a emis cuvintele menționate mai înainte, că "Unitate în diversitate" este o sintagmă europeană, deci să nu ne amăgim cu teorii false, ci să invățăm a ne construi viitorul, sa învățăm existența a ceea ce se cheama "unitate în diversitate", adică valorificarea specificului nostru național, gândirea proprie, să facem mai multe exerciții de memorie sau, dacă doriți, să împrumutăm de la alții doar ce-i folositor și ni se potrivește. Este imperios necesar să învățăm din experienta Istoriei, și chiar dacă nu ne plac, din adevăruri și erori comise de noi, de care să ținem cont pentru a evita repetarea lor.
  Aș dori să amintesc, în treacăt și de faptul că în România, în același spirit de servilism de care am amintit, multe instituții, printre care și biserica, au arborat drapelul albastru-înstelat, cu mult timp înainte de a fi primită în Imperiul Uniunii Europene. Mă întreb și vă întreb: oare aveam dreptul să alăturăm, oficial, drapelului țării un simbol care încă nu ne aparține?
  Poporului i se cere să se adapteze noilor condiții, să învețe, dar când vor începe să învețe intelectualii (mai mult sau mai puțin autentici) și conducătorii noștri? Când își vor înlocui coloana vertebrală cu măduvă din cauciuc sintetic, cu una naturală, verticală? Când vor renunța să mai lustruiască încălțările slujbașilor „Înaltelor Porți” ale contemporaneității, pentru a păși pragul Uniunii Europene cu fruntea sus ?
  Din păcate, interpretarea realităților din trecut sau din actualitate ne este prezentată de cele mai multe ori, fie prin intermediul unor oportunități meschine cu sunet de „arginți”, fie prin sinuozități persuasiv concepute și filosofii politice, multe dintre acestea de-a dreptul dăunătoare și mioape în ceea ce privește viitorul.
  Se cade să recunoaștem tradiția de viață a oricărui popor, dar înainte de toate, specificul nostru național românesc.
  Ion Măldărescu
  15 octombrie 2006 "
  Chestionarul articolului:

  [ Rezultate | Chestionar ]

  Voturi 7


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.32 Seconds