Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 64 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Titus Filipas. Ceausescu - putin cunoscut
    Scris la Sunday, October 29 @ 01:03:09 CEST de catre asymetria
    Memoria Titus Filipas scrie "Are Nicolae Ceaușescu o „biografie intelectuală” ? A fost ironizat faptul că singurele studii serioase și dovedite ale lui Nicolae Ceaușescu au fost „cele patru clase primare”. Întîmplător, am făcut „cele patru clase primare” la o școală geografic apropiată, și asupra mea a acționat ceva din vechiul spirit formator al învățătorilor și inspectorilor școlari din acea zonă.
    Am studiat la Piatra Olt, unde chiar se făceau experiențe de științe naturale la școală, ele se interpretau reflexiv, după cum se învăța foarte corect noțiunea de masă inerțială, intuitiv, dar exact în sensul dat de sir Isaac Newton. „Cele patru clase primare” au imprimat un impuls formativ foarte puternic în personalitatea viitorului dictator.

    Ceaușescu puțin cunoscut
    În articolul ”Voievozi am fost, Callimachi rămânem!” , din revista electronică Agero, vezi http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Callimachi%20de%20RC.htm, domnul Radu Căjvăneanu ne atrăgea atenția asupra unei fațete mai puțin cunoscute a lui Nicolae Ceaușescu, omul : „Nicolae Ceaușescu, în biografia vieții lui, pe care a dat-o unui francez, Michel P. Hamelet, preciza că a fost în casa [...] prințului și scriitorului Scarlat Callimachi [...] Probabil că Nicolae Ceaușescu voia să-și pună o pecete, un blazon pe o biografie mai tenebroasă, mai încâlcită.”
    Plecînd de aici, întrebarea noastră este : Are Nicolae Ceaușescu o „biografie intelectuală” ? A fost ironizat faptul că singurele studii serioase și dovedite ale lui Nicolae Ceaușescu au fost „cele patru clase primare”. Întîmplător, am făcut „cele patru clase primare” la o școală geografic apropiată, și asupra mea a acționat ceva din vechiul spirit formator al învățătorilor și inspectorilor școlari din acea zonă. Am studiat la Piatra Olt, unde chiar se făceau experiențe de științe naturale la școală, ele se interpretau reflexiv, după cum se învăța foarte corect noțiunea de masă inerțială, intuitiv, dar exact în sensul dat de sir Isaac Newton. „Cele patru clase primare” au imprimat un impuls formativ foarte puternic în personalitatea viitorului dictator. Prin 1968, un fost avocat țărănist, om cu un solid doctorat în științe juridice și proaspăt ieșit din pușcăria politică, comenta cu sinceră prețuire abilitatea lui Nicolae Ceaușescu de a umbla printre ideile noi. Tot pe atunci, Nicolae Ceaușescu afirma că activiștii de partid comuniști ar fi trebuit trimiși să învețe carte. Avocatul Boiangiu jubila. Presa de specialitate în limba română publica lucruri uimitoare, care m-au format și mă ajută și acum, vreau să amintesc numai Metoda Delphi. Oricum, nu se poate nega faptul că Nicolae Ceaușescu a inițiat și a sprijinit un program uriaș de transformare intelectuală a țării, program destinat în primul rînd să ajute procesul de luare a deciziilor corecte pentru propășirea economică.
    Ce anume a blocat acel program generos, realmente entuziasmant ? Faptul că World Bank și FMI au început să pompeze în țară sume imense în sprijinirea industrializării forțate care nu se sprijinea și pe dezvoltarea concomitentă a unei raționalități instrumentale. Tot ceea ce i se cerea în schimb liderului român era „să strîngă șurubul”. Afirm că Nicolae Ceaușescu a fost împins să devină un dictator prin politica adoptată de World Bank și FMI față de România.
    A urmat apoi imitarea modelului vest-german de organizare microeconomică. Economia Germaniei Federale de atunci era una dintre cele mai eficiente din lume. Era o „economie socială de piață”, care îmbina trăsăturile economiei de piață liberă și trăsăturile unei economii planificate, tipică unui stat socialist. Iar în organizarea microeconomică a întreprinderilor și chiar în macroeconomie se practica informația asimetrică. În România, aplicarea acestui model al „informației asimetrice” a fost interpretată ca justificare pentru cenzura la diverse nivele de informare. Așa s-a instaurat, treptat, dictatura unicei persoane cu putere decizională. După cum au fost create și condițiile ce au condus la generarea mîndrei clamări muncitorești : „Noi muncim, nu gîndim!”.
    Titus Filipas "
    Associated Topics

    Societatea de mâine


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.26 Seconds