Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 65 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Jurnal: Titus Filipas. România spre modernitate :Scoala de la Sfântu Sava
    Scris la Thursday, July 09 @ 15:12:30 CEST de catre asymetria
    Memoria Primul mare pas spre modernitate la noi a fost făcut de școala de la Sfântu Sava, unde s-a implementat un acquis European ultramodern al acelei epoci, acquis denumit Ideologia Școlilor Centrale.

    Adevărul este Sabbatul spiritului

    Titus Filipas

    “Revolutia din 1848, moment in care Romania a facut primul mare pas spre modernitate”, se afirmă în articolul de la adresa URL http://www.romanialibera.ro/a158090/romania-incotro.html îmi pare foarte rău că trebuie să îl contrazic pe domnul Gheorghe Boldur-Latescu, însă “Adevărul este Sabbatul spiritului”, cum spunea un filosof creștin din secolul XIX. Primul mare pas spre modernitate la noi a fost făcut de școala de la Sfântu Sava, unde s-a implementat un acquis European ultramodern al acelei epoci, acquis denumit Ideologia Școlilor Centrale. Ideologie este un termen forjat de Claude Destutt, conte de Tracy, gânditor francez ce a trăit între 1754 și 1836. Deși Ideologia se vrea a fi distinctă de Metafizică și Psihologie, ea nu poate fi înțeleasă decât într-o Triadă cu numitele discipline. De ce într-o asociere cu Psihologia ?
    Dacă Ideologia însemna, în concepția originară a lui Destutt de Tracy, o “știință a ideilor”, ele erau însă idei achiziționate “senzualist”, așa încât era natural ca Ideologia să se asocieze cu Psihologia. Apoi, de ce asocierea cu Metafizica ? Deoarece Ideologia reține ideile despre efecte, nu și despre cauzele primare, ce reveneau Metafizicii. Totuși Destutt de Tracy însuși plasează Ideologia printre științele exacte, reunind astfel științele umaniste cu științele exacte într-o știință a omului. încă mai limpede mi se pare a fi ceea ce scria Destutt de Tracy în “éléments d’idéologie” din 1801 : “la connoissance de l’entendement est proprement la science unique”, “cunoașterea înțelegerii este la modul propriu știința unică”, aceasta cred că este cea mai bună definiție care a fost dată Ideologiei de către autorul termenului. Temele principale de discuție ale grupului de Ideologi erau : “Cum percepem lumea ? Ce facem în esență atunci când gândim și vorbim ? în ce fel raționăm ? Care-i legătura între diversele categorii de semne și gândire ?” Acestea sunt de altminteri chestiuni filosofice milenare, examinate cu perseverență și în zilele noastre în cadrul științelor cognitive. Ideologii au încercat să găsească o soluție unificatoare la toate aceste întrebări. Destutt de Tracy a formulat respectivele reflecții teoretice în perioada încarcerării sale de sub Teroare, în timpul Revoluției Franceze. A avut șansa să supraviețuiască, iar în deschiderea de după 9 thermidor anul II, le-a supus atenției amicilor săi reuniți în salonul de discuții filosofice al Doamnei Anne-Catherine Helvetius.
    Dacă Ideologia însemna, în concepția originară a lui Destutt de Tracy, o știință a ideilor achiziționate “senzualist” și prin experiment, era natural că a fi Ideolog însemna aderența la tradiția Luminilor, la stilul de gândire al unor Condillac sau Lavoisier, -amintim, el însuși influențat de gândirea lui Condillac în construirea discursului științific -, amândoi fiind Ideologi avant la lettre. A fost Destutt de Tracy, Ideolog ce înțelegea perfect rolul sensibilității în formarea ideilor, și un romantic ? Oricum, la fel ca poeții romantici englezi din primul val, de Tracy a văzut și a înțeles ce șoc distrugător, ce viitură catastrofală în cursul istoriei umane a produs Revoluția Franceză. Din cauza aceasta, scopul generos al Ideologiei era acela ca prin transmiterea de la o generație la alta a ideilor eficiente, să se evite asemenea “viituri”, ajungându-se la regularizarea cursului societății umane astfel încât omul, ca individ, să găsească aici maximum de ajutor posibil din partea semenilor săi și în același timp minimum de obstacole virtuale dreptului său natural la fericire, fără necesitatea recursului la “răsturnări revoluționare”, (vezi Destutt de Tracy, Mémoires sur la faculté de penser, 1796).
    Comunicarea Proiectului lor către societate devenea un obiectiv major pentru Ideologi. în niște termeni românești frecvent vehiculați, ei realizează că lipsa de comunicare a Proiectului este echivalentă “încremenirii în Proiect”. Din cauza aceasta, inima mișcării Ideologilor o constituie formarea individului pentru societate prin școală, construirea sau re-construirea învățământului. Iar axioma rămâne valabilă în oricare țară. Mișcarea Ideologilor este atât de legată de problema dezvoltării învățământului la începutul secolului al XIX-lea, încât putem spune că în România cei doi fondatori de școală, Gheorghe Lazăr și Ioan Eliade Rădulescu, gândeau la fel ca Ideologii, mai mult, că au fost primii noștri Ideologi. Data de 3 brumar anul IV, adică 25 octombrie 1795, marca în Franța o etapă importantă în realizarea planurilor pedagogice ale Ideologilor. Atunci a fost decretată crearea Școlilor Centrale, “les écoles Centrales”. Ele erau destinate să înlocuiască vechile colegii, școli cu fundament clerical. Pe lângă supunerea față de Biserică, acuzația “ideologilor brumariști”, -sau a Ideologilor Școlilor Centrale-, era aceea că în colegii se practica îndeobște învățarea mecanică. Spre deosebire de vinovata învățare “par coeur” din colegii, Ideologii hotărăsc că în Școlile Centrale învățătura se va face urmând maxima pedagogică a “înlănțuirii cunoștințelor”, “l’enchaînement des connaissances”, ceea ce însemna chiar mai mult decât o “serializare” sistematică. 
    Limbajul folosit de Ideologii ce activau în sistemul Școlilor Centrale fusese achiziționat de ei ca elevi în vechile colegii. Iată un excerpt din discursul unui oficial din Isère pronunțat pe data de 30 fructidor anul VII (adică 16 septembrie 1799) : “Veți pune ordine în ideile voastre ; veți câștiga acea exactitate filosofică și precizia aceea care compensează ariditatea subiectului prin tăietura clară a concepțiilor”. Discurs de excepție, ținut totuși de un funcționar din provincia franceză în fața școlarilor și profesorilor de la Școala Centrală din Isère, în urmă cu mai bine de două sute de ani ! Deci înainte chiar de proverbiala “vreme a lui Pazvante”, adăugăm noi, pentru a face o comparație mai de înțeles cu situația românească. De unde ar fi venit acea capacitate “de a pune ordine în idei” prin învățământul în Școala Centrală ? Din studiul gramaticii !
    În școala românească textul unei asemenea gramatici care îndruma spiritul spre discursivitate apare, tipărit, abia în 1828. Să reamintim, înființarea școlii de la Sfântu Sava, unde studiul gramaticii ocupa o poziție centrală în cadrul lecțiilor predate de profesorul Ioan Eliade Rădulescu, duce după zece ani la apariția primului text tipărit și comprehensiv de Gramatică românească. Astfel școala de la Sfântu Sava avea un statut “ideologic” foarte asemănător cu al unei Școli Centrale. însă școala de la Sfântul Sava a însemnat, incontestabil, mult mai mult decât o simplă Școală Centrală departamentală franceză. De altminteri sistemul pedagogic complet al Ideologilor nu se limita la Școlile Centrale. Căci mai exista Școala Normală și Institutul Național, cadoul făcut de Napoleon Ideologilor. Indrăznesc să spun că, așa cum a fost gândită de Gheorghe Lazăr, școala de la Sfântu Sava ar fi urmat să devină o sinteză a celor trei tipuri de instituții în Țara Românească. Iar ziarul Romania libera  constata recent  : +Colegiul “Sfantul Sava” ramine vedeta liceelor din Romania +, vezi http://www.romanialibera.ro/a158847c327761/colegiul-sfantul-sava-ramine-vedeta-liceelor-din-romania.html  QED

    Titus Filipas

    http://blogideologic.wordpress.com/2009/07/05/adevarul-este-sabbatul-spiritului/
    Adevărul este Sabbatul spiritului « Blog ideologic Titus Filipas
    Etichete Destutt de Tracy, Gheorghe Lazăr, Ideologia Școlilor Centrale, Ioan Eliade Rădulescu, Titus Filipas

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.26 Seconds