Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 12 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Ovidiu Bufnila. Prima Scrisoare Deschisa, scrisa cu mare dragoste
  Scris la Monday, August 23 @ 14:19:50 CEST de catre asymetria
  Etnografie
  Ovidiu Bufnilă Prima Scrisoare Deschisă, scrisă cu mare dragoste către românii de pretutindeni

  Urmează în zilele următoare : A doua Scrisoare Deschisă și A Treia Scrisoare Deschisă
  Bunul român e pretutindeni prin lume. Bunul român e românul acela nu blajin de prost, istoricește vorbind, ci românul care, iubindu-și patria pur și simplu, fără surle și tobe, își dăruiește viața celorlalți români care fie merită dăruirea asta, fie nu merită dăruirea asta.
  Bunul român e pretutindeni prin lume, prin forumuri, prin bloguri, prin blocuri, pe la partide, în fabrici, la bancă, pe scara blocului, în excursie, la bibliotecă, la primărie, la casa de sănătate, în război, când vin inundațiile, prin străinătățuri, prin peșteri și cafenele, prin malluri, prin parlament, prin guverne, prin gări, prin poezii și romane și filme, prin văi și vâlcele, la grătar, la cozi, la carnaval, la bal ori la spital, când ai nevoie de o mână de ajutor.

  E plină lumea de astfel de buni români. Trebuie doar să ai norocul să dai peste ei. Sunt români și români așa cum sunt ruși și ruși, portughezi și portughezi, evrei și evrei. Nu-s românii ăia buni mai prejos sau mai presus decât rușii cei buni, evreii cei buni, irakienii cei buni, cecenii cei buni.

  A fi bun român astăzi înseamnă înainte de toate să nu-ți bați joc de alți români. Dacă vine un român să-l ajuți, să nu-l amâni, să nu-l duci cu vorba, să nu-l iei la mișto. Dacă poți să-l ajuți, să-l ajuți. Dacă nu, să dai un telefon, să pui o vorbă bună, să răspunzi la telefon celui care ți-a cerut ajutorul nu să-l sictirești, să-l iei la mișto, să-l iei în zeflemea. Vremurile sunt grele, mulți români au nevoie de ajutor.

  Cum n-avem înainte-mergători providențiali care să ne scoată din rahat printr-un Miracol, trebuie să ne ajutăm singuri.

  România se împarte astăzi între bogați și săraci, între avuți și nevoiași, între ăia care au cu ce și ăia care nu mai au cu ce. Așa-s vremurile, asta e Istoria.

  Bun român e acela care nu înfulecă durându-l în cur de nevoiași și care pune umărul să se deblocheze cumva Criza, cu adevărat. Bun român e acela care nu fitilează guverne la nesfârșit și care bagă viteză să nu moară pensionarii de foame.

  Bun român e acela care știe cu adevărat ce fel de popor sunt românii ăștia iubiți. Bun român e acel român care știe să-și țină capul pe umeri.

  Bun român e acela care înțelege rostul românilor: anume că nu suntem viteji vitejilor, că ne place un șpriț, o bere și-un mic, că suntem lăudăroși nevoie mare, că ne-am lua de pipet cu Rusia da știm că n-am putea să ținem război nasol că ne halesc rușii cu pene cu tot, că le-am da cu tifla americanilor dacă am putea da nu ne mai transmit ăia Oscaru la televizie și nu mai putem căsca gura la sclipiciul lor americănesc, că ne-am lua de piept cu Europa Occidentală să le arătăm noi ce deștepți suntem da ne taie ăștia de la porție și rămân ministerele fără posturi și nu mai au unde lucra pe ruptelea verișorii, cumnații, finii, cumetrii noștri dragii de ei.

  Poate că rostul bunului român, ăla adevărat, e să înțeleagă cu adevărat ce fel de român e el însuși și dacă poate așa, din bunătatea lui, să dea un pic și la alți români, fie că merită, fie că nu merită. Poate că rostul bunului român e să-și vadă de viața lui, să se îmbogățească și el ca românii ăia fără de suflet și, din când în când să facă un bine, să-l ia în seamă Dumnezeu.

  Poate că rostul bunului român e să fie naiv și frumos și melancolic și băiat de treabă și bun, tare bun la suflet să nu zică alte popoare că n-avem și noi simțire, adică acest bun român să fie scos la expoziții și târguri internaționale, să vadă lumea largă că și noi avem poeții, naivii, romanticii, evlavioșii, bunii noștri la suflet.

  Poate că rostul bunului român e doar să-l slujească de-adevăratelea pe Dumnezeu, nu să fure de la biserică, de la enoriași, de la stat, cine mai știe?

  Sau, și mai și, poate că rostul Bunului Român e să-l găzduiască din când în când pe Dumnezeu în trupul lui și, atunci când îl întâlnești pe Bunul Român care te ajută cu adevărat, să știi așa, în secret, că de fapt e tocmai Dumnezeu ce-l care te ajută la greu. E și ăsta un rol, e o misiune, e un rost.

  Ovidiu Bufnila

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.49 Seconds