Who's Online
Exista in mod curent, 38 gazda(e) si 0 membri online.
Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici |
Languages
Select Interface Language:
|
| |
Anunturi: Radu Negrescu-Sutzu, Paul Goma nu a pus piciorul la Centrul Cultural Român
Paul Goma nu a intrat niciodată pe teritoriul României, după 1977 Stimate
domnule Băciuț (nicolaebaciut@yahoo.com),
Spre
surprinderea și nedumerirea mea și a altor persoane apropiate lui Paul Goma, colaboratorul Dvs., d-l Mircea I. Bătrânu, scrie un neadevăr în paginile revistei ,,Vatra
veche’’ din aprilie 2020, prin care întinează memoria marelui opozant anticomunist, acuzându-l indirect de colaboraționism. (In
memoriam. Paul Goma, de Mircea I. Bătrânu, pag. 15)
Domnul
Bătrânu susține că l-a întâlnit pe Goma în vara anului 1991, la Centrul Cultural Român din Paris (devenit apoi ICR), care aparținea atunci de Ministerul de Externe, deci o anexă a Securitatății, situat în localul Ambasadei României.
Or, Paul Goma nu a fost cetățean francez și n-a avut toată viața în Franța decât statutul de azilant politic și-un act care-i permitea să călătorească în toate țările, în afară de România.
Ambasada României este, după cum toată lumea știe, teritoriu românesc, unde Goma nu a pus niciodată piciorul.
În
anul 1991, exilații români din Paris organizau frecvent
manifestații de protest în fața sediului Ambasadei României, unde
Paul Goma venea de fiecare dată spre a-și manifesta dezacordul față de politica dusă de guvernul lui Ion Iliescu. Să nu uităm că în septembrie a avut loc cea de-a patra ,mineriadă’’. Aceste manifestații se țineau însă în stradă, sub protecția Poliției
franceze, și nu în interiorul clădirii.
Aceasta ar putea fi o explicație a neadevărului scris de d-l Bătrânu, care s-ar transforma astfel într-o regretabilă confuzie. Însă explicația nu poate veni decât din partea dânsului.
Vă rog să binevoiți a publica această dezmințire, necesară păstrării nealterate a memoriei lui Paul Goma, model de curaj și de probitate pentru conaționalii săi și nu numai.
Rămân,cu distinse salutări,
Al Dvs., Radu Negrescu-Suțu, Paris, 11 aprilie 2020
|
Scris de asymetria on Wednesday, September 02 @ 09:07:19 CEST (1306 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: Radu Negrescu-Sutzu. Paul Goma. Încercári de recuperare postume
Două anunțuri postate recent pe Internet
au reținut atenția noastră :
Precizăm că familia scriitorului și
opozantului anticomunist Paul Goma a refuzat oferta mitropolitului Iosif de a i
se atribui gratuit un loc de veci în cimitirul din localitatea Thiais, precum
și oficierea slujbei funerare de către sus-numitul înalt prelat.
Dorința lui Paul Goma a fost de a fi
incinerat, pentru ca cenușa sa mortuară să se odihnească alături de cea a
soției, Ana-Maria Goma, care i-a fost sprijin de neclintit întreaga viață, în colombarul cimitirului parizian Père-Lachaise.
Prezentăm îndureratele noastre
condoleanțe fiului scriitorului, d-l Filip-Ieronim Goma.
Dumnezu să-l
ierte și să-l odihnească pe robul Său Paul la dreapta Sa, în lumea drepților,
unde să aibă parte de viață veșnică și de împărtășirea cu sfinții în Rai.
Radu
Negrescu-Suțu, Paris, 1 aprilie 2020
|
Scris de asymetria on Thursday, April 02 @ 21:18:49 CEST (1735 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: Romanul Strada de Amelie Caracas a fost publicat de editura Humanitas
ameliamo scrie "Amelie Caracas
Strada
„Casa noastră fusese
demolată, ca atâtea altele, pentru a face loc giganticei Case a Poporului.“ Așa
începe romanul Ameliei Caracas, o împletire de istorii personale, de vieți
trăite la vedere ori într-ascuns, pe străzi cu nume pitorești, astăzi uitate,
într-un București din care n-au rămas decât amintirile. În toate poveștile care
alcătuiesc volumul de față, autoarea sondează, cu abilitate de cineast în
căutarea amănuntului insolit, pitorești microcosuri, fiecare cu bucuriile,
dramele și speranțele sale, în care cititorul poate redescoperi, ici, colo,
chipuri și întâmplări familiare.
Amelie Caracas este
pseudonimul literar al Ameliei Mociulschi, cunoscut artist plastic, care și-a
exersat talentul în arta monumentală, icoane pe sticlă, grafică de carte.
Literatura este a doua mare pasiune a artistei, consacrându-i o însemnată parte a timpului său...
ISBN 978-606-93817-3-1
Editat 2015. "
|
Scris de asymetria on Thursday, May 07 @ 18:54:36 CEST (4632 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: Unde e Aromânia ? de Nicolas Trifon, la Editura Cartier
întrebarea Unde e Aromânia ? sună mai degrabă ca o provocare. Totuși, pentru autorul acestei cărți, răspunsul e oarecum firesc : Aromânia e acolo unde au trăit, trăiesc și vor trăi aromâni în carne și oase, care doresc să-și cultive diferențele și limba, să-și împărtășească experiențele comune și să le transmită mai departe, să facă planuri pentru viitor.
|
Scris de asymetria on Friday, November 07 @ 10:52:38 CET (3502 citiri)
Citeste mai mult... | 3378 bytes in plus | Scor: 5 |
Anunturi: Dan Culcer. CERCUL REVISTELOR VII
Din pasiune pentru publicistică, din interes pentru revistele culturale din România, ca scriitor coparticipant la fundarea unei reviste al cărui nume începe cu V, cu sentimentul îngrijorător că revistele actuale pot muri sau pot fi comasate cu o bibliotecă sau cu o «întreprindere de colectare a coarnelor și copitelor», am decis să pun bazele unui CERC AL REVISTELOR VII din România, prezentându-le cititorilor Asymetriei, revista care are avantajul de a avea un nume ce începe cu litera A. Prezentare se va face în ordine alfabetică de se va putea, oricum cât mai cuprinzător. Am început cu revista ARCA din ARAD.
Primul grijă va fi să stabilesc lista alfabetică. A doua etapă va fi intrarea în contact cu redacțiile și solicitarea acestora de a-mi trimite textele unor redactori și colaboratori statornici ai publicației, altfel zis al grupului revistei, dacă scriitorii respectivi, doresc să colaboreze la Asymetria, firește.
A treia etapă ar fi să rog conducerea publicațiilor să cântărească ideea mea despre CERCUL REVISTELOR VII (despre cele moarte, numai de bine, poate în altă vreme). Ce semnificație dau acestui proiect? Una simplă și care are avantajul că nu implică nici cheltuieli, nici un efort excesiv. Pur și simplu să facem un CERC, un RING, prin care publicațiile toate să facă referințe la toate celelalte, sub forma unor linkuri active (legături, pe românește), în așa fel încât de pe pagina de pornire (a CASEI, pe românește, adică Home page, pe lingua franca) orice cititor ajuns acolo să se poată îndrepta spre una sau spre mai multe alte reviste de literatură, cultură, succesiv. Trecând la prima legătură, îndată ce va ajunge la revista țintă, va găsi din nou lista principalî, de unde asemenea va putea călători în CERC. Legăturile nu duc la efecte concurențiale ci dimpotrivă induc o scurtă «captivitate» comunicativă. Ceea ce ar fi, în principiu, bine pentru toată lumea. Un astfel de cerc există, se numește «România culturală», doar că acolo se face o selecție și nu știu după ce criterii și în interesul cui. Sau știu, dar nu e subiectul notei mele liminare.
Pentru cine știe cum funcționeză Rețeau Internet, este limpede că lectura revistelor nu se mai face doar prin accesare numărului curent, ci de fapt și mai ales prin căutarea unor subiecte, unor autori, unor cuvinte adică. Ceea ce ce înseamnă că notiunea de concurență nu mai poate fi invocată.
Prezența legăturii poate fi simplă (o linie cu titlul și legătura cu pagina de CASĂ a revistei. Sau mai complicată dar foarte simplu de realizat tehnic, printr-un nor de cuvinte cheie legate de temele tratate de fiecare revistă și de numele colaboratorilor, care să apară după ce se intră pe linia de legătură simplă. Această a două înfățișare a legăturii poate fi realizată corect de revista țintă, care știe mai bine ce dorește să pună în evidență.
Voi difuza acest mesaj. Sper să fie bine înțeles și acceptat ca o invitație la colaborare și solidaritate. Sper că lectura revistelor pe Rețea (chiar dacă disponibile cu întârziere) nu va duce la dispariția versiunii tipărite.
Totuși, va veni poate momentul trezirii, în care se vor prefera prețurile mici pentru versiuni în format pdf vandabile, decât versiunile gratuite pe Internet și prețurile mari pentru reviste tipărite pe hîrtie, care oricum nu pot acoperi cheltuielile de redactare și imprimare, și limitează sau reduc de fapt difuzarea. Dar, fara electrictatea ce vor deveni aceste reviste virtuale? Meseria de copist, din mănăstiri mai are poate un viitor.
Dan Culcer
|
Scris de asymetria on Saturday, September 06 @ 15:05:53 CEST (3240 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 5 |
Anunturi: 'Panglica fara sfârsit' de Cristina Passima Trifon la Bucuresti
Instalația « Panglica fără sfârșit » cu care Cristina Passima Trifon participă la expoziția internațională itinerantă « Dialogue with Emperor Qin – China/EU sculpture show » va fi expusă în perioada 31 iulie – 29 august 2014, la Muzeul Țăranului Român de la București. Expoziția a fost deja prezentată în opt muzee de artă din China, la Talin, la Tsinandali, (Georgia) și Lisabona, după care vor urma Paris, Rotterdam, Praga, Pisa, Luxemburg și Bruxelles.
Vernisajul va avea loc joi 31 iulie, orele 17.00 în sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Tăranului Român, Soseaua Kiseleff nr. 3, M. Piața Victoriei.
https://mail.google.com/mail/u/0/?account_id=nicolas.trifon%40gmail.com#inbox/14762337ffb5cf67?compose=147632dcf8c542f8&projector=1
|
Scris de asymetria on Tuesday, July 29 @ 16:46:37 CEST (3248 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: Centenar Ion Siugariu: Evocare la München
Deutsch-Rumänische Kulturgesellschaft e.V.
Societate culturală Romano-Germană
München Centenar Ion Șiugariu
Poet de excepție căzut prematur în război
(*6 iunie 1914, Băița, jud. Maramures - † 1 februarie 1945, Brezno, Cehoslovacia)
Evocare de ION DUMITRU
în ambianța și cu sprijinul amicilor și membrilor cenaclului „Apoziția“
întâlnirea va avea loc Vineri 27 iunie 2014, începând cu orele 18:00
la Centrul Cultural al Misiunii Române Unite, Dachauer Str. 23, etaj 2, 80335 München.
|
Scris de asymetria on Monday, June 23 @ 11:57:49 CEST (3568 citiri)
Citeste mai mult... | 12394 bytes in plus | Scor: 5 |
Anunturi: APEL.Tragedia Basarabiei si Bucovinei
Liviu Valenas adresează un apel tuturor basarabenilor și bucovinenilor (și nu numai acestora) din România, Republica Moldova (Basarabia), Ucraina, Federația Rusiei, oriunde s-ar afla in lume, de a contribui, cu orice marturie, document de epoca sau fotografie, la reconstituirea istorica in memoria tuturor romanilor a acestei tragice perioade: 1944-1947.
|
Scris de asymetria on Saturday, May 31 @ 15:38:30 CEST (3968 citiri)
Citeste mai mult... | 3122 bytes in plus | Scor: 0 |
Anunturi: Simpozionul Centenarul Pacii de la Bucuresti, 1913
Pitritsem pali Comunicatlu ti Simpozionlu "Irinjia di Bucureshti, 1913" cu adâvgarli tu proyram tsi furâ confirmati.
FARA ARMâNEASCâ DIT ROMâNIA SUTSATA CULTURALâ ARMâNEASCâ
COMUNITATEA ARMâNĂ DIN ROMâNIA SOCIETATEA CULTURALĂ AROMâNĂ
Simpozionlu „Unâ Etâ di la Irinjia di Bucureshti, 1913 -Simasia avutâ tu mira a Armânjlor”
Fara Armâneascâ ditu Românii shi Sutsata Culturalâ Armâneascâ di Bucureshti andregu tu 9-li di Avgustu, la Tsentrul di culturâ Calderon di Bucureshti (Sucachea Jean Louis Calderon Nr. 39), simpozionlu cu numa „Unâ Etâ di la Irinjia di Bucureshti, 1913 - Simasia avutâ tu mira a Armânjilor”.
Tu proyramâ:
13.00 – 13.30: Apruchearea a oaspitsloru;
13.30 - 15.00: Prota parti a muabetsloru, moderatâ di Conf. Dr.
Alexandru Gica – Universitatea di Bucureshti; ljea zborlu: Cătălin Negoitsă – profesor di isturii la Universitatea di Galatsi, Dr. Nicolas Trifon (scriitor, Frântsii), Dr. Enache Tusha – Universitatea Ovidius di Custantsa, Nicolae Cusha – profesor di isturii, Chirana Darlaiane - avocat, Evanthia Bozgan - profesor di isturii, Raluca Tomi – xitâxitor la Institul de Istorie al Academiei Române, Conf. Dr. Alexandru Gica – Universitatea di Bucureshti;
15.00 – 15.30: Adyi ti cafe;
15.30 – 19.00: Daua parti, moderatâ di Lector Univ. Dr. Tanasi Stamule - ASE Bucureshti; ljea zborlu: Yiani Mantsu (Ghirmânii), Niculaki Caracota (Frântsii), Lila Cona (Serbia - Sutsata Lunjina di Belgrad), dr. Corneliu Zeana, Branislav Stefanoski (Republica Makidunia), Toma Kyurkchiev (Vâryârii).
Fara Armâneascâ dit România (CARO) fu timiljiusitâ tu anlu 1991, ditu vrearea a Armânjlor ditu România ta s-andreagâ tu unâ turlii institutsionalâ ti tsânearea tu banâ a identitatiljei, pritu crishtearea a limbâljei shi a culturâljei armâneshtsâ. Fara ari ca protu scupo dutsearea ma largu a axiiloru spirituali a Armânjlor tu naua catastasi Evropeanâ.
FARA ARMâNEASCâ DIT ROMâNIA SUTSATA CULTURALâ ARMâNEASCâ
COMUNITATEA ARMâNĂ DIN ROMâNIA SOCIETATEA CULTURALĂ AROMâNĂ
Simpozionul „Centenarul Păcii de la București, 1913 –Consecințe asupra destinului armânilor”
Comunitatea Armână din România și Societatea CulturalăAromână organizează în data de 9 august, la Centrul Cultural Calderon din București (Strada Jean Louis Calderon Nr. 39), simpozionul „Centenarul Păcii de la București, 1913 –Consecințe asupra destinului armânilor”.
în program:
13.00 – 13.30: Primirea invitaților;
13.30 - 15.00: Prima parte, moderată de Conf. Dr. Alexandru Gica – Universitatea din București; vor lua cuvântul: Cătălin Negoiță – profesor de istorie la Universitatea din Galați, Dr. Nicolas Trifon (scriitor, Franța), Dr. Enache Tușa – Universitatea Ovidius din Constanța, Nicolae Cușa – profesor de istorie, Chirana Darlaiane - avucat, Evanthia Bozgan - profesor de istorie, Raluca Tomi – cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române, Conf. Dr. Alexandru Gica – Universitatea din București;
15.00 – 15.30: Pauză de cafea;
15.30 – 19.00: A doua parte, moderată de Lector Univ. Dr. Tănase Stamule - ASE București; vor lua cuvântul: Yiani Manțu (Germania), Nicolae Caracota (Franța), Lila Cona (Serbia - Asociația Lunjina din Belgrad), dr. Corneliu Zeana, Branislav Stefanoski (Republica Macedonia), Toma Kurkchiev (Bulgaria).
Comunitatea Armână din România (CARO) a fost înființată în anul 1991 ca expresie a voinței cetățenilor români de origine armână de a se organiza instituțional în vederea păstrării propriei identități, prin dezvoltarea limbii și a culturii armâne. Promovarea valorilor spirituale ale armânilor, în contextul generos al Uniunii Europene, reprezintă principalul obiectiv al comunității.
|
Scris de asymetria on Thursday, August 08 @ 23:14:11 CEST (2877 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: GALERIA_ARTISTILOR. Platforma online de promovare
Eveniment
GALERIAARTISTILOR.RO
Fundația Culturală Ideea Europeană anunță pregătirea și lansarea platformei on line galeriaartistilor.ro, prin care ne propunem să promovăm o seamă de artiști români. în cadrul platformei bilingve vor fi organizate o serie de secțiuni ce vizează romancieri, prozatori, poeți, critici și istorici literari, oameni de știință, pictori, sculptori, graficieni, actori, regizori ș.a. între numele promovate: Ana Blandiana, Ștefan Borbély, Nicolae Breban, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Aura Christi, Diana Cozma, Mircia Dumitrescu, Vasile Gorduz, Ileana Mălăncioiu, Virgil Nemoianu, Basarab Nicolescu, Lucian Pintilie, Ioan Es. Pop, Dumitru Radu Popescu, Doina Ruști, Eugen Simion, Nichita Stănescu, Virgil Tănase, Eugen Uricaru, Monica Săvulescu Voudouri, Vladimir Zamfirescu ș.a.
galeriaartistilor.ro are ca obiectiv sporirea vizibilității și cunoașterii valorilor românești în lumea de astăzi, în care romancierii, prozatorii, poeții, criticii și istoricii literari, oamenii de știință, pictorii, sculptorii, graficienii, actorii și regizorii români alcătuiesc un capital de imagine uriaș. Scopul proiectului este promovarea culturii, literaturii române vii și a civilizației naționale în țară și în străinătate.
Parteneri de proiect: Asociația Contemporanul, revista Contemporanul, Academia Română, Fundația Națională de Știință și Artă, Societatea Culturală „Balkania Contemporană” (Atena), Club A, Associazione Socio-Culturale „Vocea Romanilor”.
Parteneri media: Ring, Asociația Revistelor, Publicațiilor și Editurilor (ARPE), Radio România Cultural, Federația Editorilor și Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Corectbooks etc.
Cei interesati sa participe la proiectul galeriaartisilor.ro pot lua legatura cu institutia noastra.
Fundatia Culturala Ideea EuropeanaOP-22, CP-113, Sector 1, BucurestiEmail: office@ideeaeuropeana.ro
www.ideeaeuropeana.ro, www.librariapentrutoti.ro, www.contemporanul.ro
Sursa: http://blog.ideeaeuropeana.ro/?p=3683
|
Scris de asymetria on Thursday, June 27 @ 19:14:07 CEST (3244 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 0 |
Anunturi: Gheorghe Sãsãrman tradus de Ursula K. Le Guin
Colaboratorul, prietenul și fostul nostru coleg de liceu Gheorghe Săsărman ne dă o veste bună. E vorba despre apariția versiunii engleze a unei din cărțile sale, Squaring the Circle: A Pseudotreatise of Urbogony by Gheorghe
Săsărman, tradusă și selectaă de cunoscuta autoare de literatură științifico-fantastică, Ursula K. Le Guin. îi urăm succes. Dan Culcer
|
Scris de asymetria on Thursday, April 18 @ 12:56:04 CEST (3137 citiri)
Citeste mai mult... | 3599 bytes in plus | Scor: 0 |
Anunturi: Eugen Negrici la Libraria Humanitas de la Cismigiu
Miercuri, 13 martie, la ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), criticul si istoricul literar Eugen Negrici va discuta cu cititorii despre volumul Figura spiritului creator, editia a II-a, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca, in colectia „Critica si istorie literara”, si in editie digitala. Invitati: Carmen Musat, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache
|
Scris de asymetria on Tuesday, March 12 @ 13:06:38 CET (2959 citiri)
Citeste mai mult... | 5069 bytes in plus | Scor: 0 |
Anunturi: Amantul colivãresei de Radu Aldulescu în librãriile din Fran
începînd cu data de 7 martie 2013, ediția franceză a romanului Amantul colivăresei (ediția I, Editura Nemira, 1996; ediția a II-a, Editura Cartea Românească, 2006) de Radu Aldulescu, L’ Amant de la Veuve, a intrat în librăriile din Franța.
|
Scris de asymetria on Friday, March 08 @ 12:16:24 CET (3164 citiri)
Citeste mai mult... | 3644 bytes in plus | Scor: 0 |
Anunturi: Centrul cultural roman Dublin organizeaza CONCURS LITERAR DE PROZA SCURTA
scorpyon71 scrie " CONCURS LITERAR DE PROZĂ SCURTĂ ”PEREGRINĂRI”
Organizat de Centrul cultural român Dublin
Centrul cultural român Dublin, organizează concurs de proză scurtă cu tema
”Legătura omului cu pământul”.
Membri juriului:
Angela Mamier – Nacher - Franța
Daniel Cristea Enache – România
Petre Anghel – România
Ovidiu Pecican – România
Emanuel Pope – Marea Britanie
Viorel Ploeșteanu – Irlanda
"
Nota: http://romanianculturalcentredublin.blogspot.ie/
|
Scris de asymetria on Saturday, October 27 @ 14:01:34 CEST (2867 citiri)
Citeste mai mult... | 3078 bytes in plus | Scor: 0 |
Anunturi: Biblioteca Fanus Neagu a romanilor din Dublin
scorpyon71 scrie "
Acolo unde este un suflet de român, este și o fărâmă din sufletul României. Acolo unde este o carte românească, este și cultura românilor, cu tradițiile, istoria și simțirea lor milenară.
Noi, aici, prin Centrul cultural român din Dublin și Biblioteca Fănuș Neagu, am unit românii din Irlanda cu propriul lor suflet. Aici vrem să clădim Kogaionul unde românii să vină să-și împărtășească sufletele, atunci când clocotește în ei dorul de România, dorul de ei înșiși, cei rămași acasă.
Dorina Sisu "
|
Scris de asymetria on Saturday, October 27 @ 13:49:36 CEST (3023 citiri)
Citeste mai mult... | 2900 bytes in plus | Scor: 0 |
| |
Azi
Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi. |
Societatea de maine
Daca nu acum, atunci cînd? Daca nu noi, atunci cine?
S'inscrire a Societatea de maine
Intrati in Societatea de maine
Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
|
|
|
Inscriere : fr.groups.yahoo.com
Se dedica profesorului Mircea Zaciu
|
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
Nicolae Iorga
|
Identificare
Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs. |
|
|