Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 15 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Memoria Recenzii: Social-democratia ca utopie la Henri H. Stahl (Nicolas Trifon)

    Școala Gusti face obiectul unei multitudini de contribuții regrupate în două volume. Primul, Marginal și experimental – Cooperativa Gusti: două decenii de cercetare în istoria sociologiei (coord. Ionuț Butoi, Martin Ladislau Salamon, București, Eikon,  2020), a apărut acum câteva luni; al doilea, Condamnare, marginalizare și supraviețuire în regimul comunist. Şcoala gustiană după 23 august 1944 (coord. Zoltán Rostás, Chișinău, Cartier, 2021) a ieșit săptămâna aceasta de la tipografie. Într-un caz, ca și în celălalt, cercetările în materie de istorie orală și interviurile realizate încă din anii ’80 de Zoltán Rostás sunt la originea perspectivei adoptate de o bună parte dintre autori, deseori membri ai Cooperativei G. Convorbirile lui cu Stahl, publicate cu titlul Monografia ca utopie: interviuri cu Henri H. Stahl: 1985-1987 (București, Paideia, 2000), constituie actul de naștere al acestei structuri informale care se prezintă mai degrabă ca o cooperativă decât ca o instituție academică.

    Scris de asymetria on Wednesday, March 03 @ 17:28:29 CET (1442 citiri)
    Citeste mai mult... | 33771 bytes in plus | Scor: 0

    Lecturi critice Recenzii: Cezarina Adamescu. Ctin Schifirnet si Modernitatea tendentiala

    REFLECȚII ÎN CONTEMPORANEITATE.
    Cezarina Adamescu prezintă cartea lui Constantin Schifirneț,
    Modernitatea tendențială. Reflecții despre evoluția modernă a societății,

    Editura TRITONIC, București, 2016
    Scris de asymetria on Tuesday, October 24 @ 13:56:45 CEST (2813 citiri)
    Citeste mai mult... | 31850 bytes in plus | Scor: 0

    Distribuitor de afise Recenzii: Un eveniment editorial. Radu Negrescu-Sutu. Stirpea Draculestilor

    Un eveniment editorial. Radu Negrescu-Suțu „Stirpea Drăculeștilor - Pseudocronică a Familiei Suțu”
    Scris de asymetria on Friday, July 21 @ 13:11:21 CEST (2474 citiri)
    Citeste mai mult... | 8670 bytes in plus | Scor: 0

    Distribuitor de afise Recenzii: Ion Nete. Sub beneficiul conjuratiei tacerii

    Interesant modul în care se perpetuează, la noi, prejudecăți și clișee astfel încât, la adăpostul lor, să-și poată prelungi existența, cu o aparentă brumă de eficiență, străvechiul modus operandi, în stare de a valida, după împrejurări, aberații sub aparențe de opusuri literare !Am trăit vremea, pe când era la modă judecarea prin omisiune, adică, oricât de valoroasă ar fi putut să fie o proză scurtă, imediat era scoasă din câmpul vizual prin abilitatea cerberilor criticii de serviciu, care decideau că ne aflăm în anul romanului, pe motive lesne de dedus, după distribuirea premiilor.
    Scris de asymetria on Saturday, February 21 @ 15:01:39 CET (4562 citiri)
    Citeste mai mult... | 7783 bytes in plus | Scor: 0

    Distribuitor de afise Recenzii: Maria Nitu. Dupa Sodoma între Scylla si Caribda*

    Maria29 scrie "În răspăr cu parafraza unui slogan publicitar de vip ”dacă nu ești în lumea mondenă literară, nu exiști!”, Alexandru Ecovoiu, un ”lup singuratic al prozei românești din ultimele decenii ” (Tudorel Urian), probează precaritatea mondenității și mai mult ca oricine argumentează solitudinea creatoare a unui scriitor.
    Absent din reviste, polemici, confecționări de star TV, fără a fi prolific (chiar parcimonios în scrieri publicate), impune cu fiecare apariție editorială, care intrigă și incită, insolită de fiecare dată prin tematica sa, nominalizantă pentru premii. De altfel, cam jumătate din cărțile publicate au fost premiate. Dintr-o structură interiorizantă, retractilă, nu aderă la vreun manifest artistic de grup, iar prin fizionomia literară singulară nu e încadrabil în vreo parcelă distinctă din istoria literaturii române (cu oarece vecini și colocatari mai mult ori mai puțin zgomotoși). Consecințele, unele, nu au nici pe departe gust de ambrozie: nu e selectat în vreun program de propulsare în exterior, în loturi (reprezentative !) de festivaluri, gen ”Les Belles Etrangères”, ori traduceri finanțate național. Cu toate acestea, e tradus și apreciat în străinătate, prezent cu proză în reviste literare și antologii, invitat pentru lecturi publice în Austria, Germania, Franța, Spania etc.
    S-a explicat această prizare mai mare peste granițe, prin stil și tematică de interes larg, fără ”specific național” (Cosmin Ciotloș) ori estic. Subiectele abordate - cu doză de senzațional, ideile de actualitate vehiculate - ca suport arhitectonic, și stilul de expozeu neutru, fără brizbrizuri artistice ori peceți idiomatice îl fac cel mai ..occidental scriitor român.
    "
    Scris de asymetria on Thursday, May 23 @ 17:09:42 CEST (3235 citiri)
    Citeste mai mult... | 16396 bytes in plus | Scor: 5

    Biblioteca Babel Recenzii: Nicolae Trifon. Kadare si aromânii din Albania


    « Ideologia puterii la Enver Hoxha depășea simplul comunism, era mai repede un național-comunism. Sub comunism, statul albanez a fabricat miturile naționalismului albanez și i-a făcut pe albanezi să se identifice cu această identitate redefinita, așa zisă « albanitate ». Acest proces a fost foarte uniformizant. în acest sens, identificarea tuturor cu această identitate a implicat eliminarea altor identități. Minoritatea greacă a rezistat cel mai bine datorită sprijinului adus de statul grec. Politicile de omogeneizare au fost foarte puternice față de valahi și de slavi. Presiunile, mediul general, absența școlarizării (în limba lor), toate acestea făceau ca o parte dintre ei să se simtă mai bine « uitând » de propria lor identitate. Totuși fenomenul nu e specific țării noastre, sunt și alții care l-au cunoscut și au construit state-națiuni pe bază a ceea ce Levi-Strauss a numit « canibalism cultural ». Fatos Lubonja
    Scris de asymetria on Thursday, May 23 @ 17:00:09 CEST (3155 citiri)
    Citeste mai mult... | 11254 bytes in plus | Scor: 4.66

    Distribuitor de afise Recenzii: Nicolae Trifon. Cadrilaterul, o Aromânie în miniatura?


    Câteva observatii depre cartea lui Enache Tusa
    Imaginar politic si identitati collective în Dobrogea


    Nota: A se consulta și intervenția polemică semnată de Nicolae Trifo ani-neao%C4%8C%E2%84%A2i-%C4%8C%E2%84%A2i-al%C4%8C%E2%80%BAi-alogeni*articleID_27072-articles_details.html">Despre cumani, români neaoși și alți alogeni
    Scris de asymetria on Wednesday, January 23 @ 18:30:10 CET (5751 citiri)
    Citeste mai mult... | 28957 bytes in plus | Scor: 0

    Biblioteca Babel Recenzii: Maria NITU. Trilogia de tifla a lui Che

    Maria29 scrie "
    Ilie Chelariu (n. 1955), poet, jurnalist și promotor cultural, redactor-șef al revistei literare ..Orient latin”,Timișoara, reprezintă acel ”om nou” legitimat postdecembrist, cu spiritul lui ’89 ca ADN (în plus, cu iluziile revoluționare și deziluziile de sub semnul unei nesfârșite tranziții, specifice doar României). Acest ADN al revoltei îi păstrează autenticitatea, de peste 20 de ani, fără pervertire, fără a se trăda pe sine însuși (în opoziție cu cei pentru care spiritul lui ’89 a fost o cocardă fariseică, monedă de convertire în oportuniști ai noilor regimuri politice) .
    Deși s-a lansat ca poet (Zece ani de singurătate, Timișoara, Editura Eubeea, 2000; Kaki, Timișoara, Editura Eubeea, 2003) în logica intensei activități de jurnalist, din 1990 până-n prezent (membru fondator al Asociației Jurnaliștilor Profesioniști din județul Timiș), și a spiritului de frondă, e firească propensiunea spre jurnalismul de opinie și implicit, spre pamfletul politic. Ultimele apariții editoriale, ca o trilogie sub semnul lui ”Che ”, înmănunchează editoriale și pamflete politice, publicate din 2007 până în 2011, în presa zonei (în săptămânalul lugojean ”Redeșteptarea” și pe site-ul timișorean ”Ora de Timiș”): Basca lui Che, 2009, Fatwa lui Che, 2010 și Masla lui Che: 72 de pamflete politice însoțite de 12 portrete semnate de Ștefan Popa Popa’s., 2011 (la aceeași editură Eubeea), cu o prefață de Robert Șerban și o prezentare pe coperta a IV-a de Adrian Dinu Rachieru.
    "
    Scris de asymetria on Monday, September 03 @ 19:51:52 CEST (2822 citiri)
    Citeste mai mult... | 15422 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Recenzii: Gabriel Teodor Gherasim. Victimele comunistilor si persecutorii lor

    Cititor scrie "Recenzie carte: Victimele Comunistilor si Persecutorii Lor De Rodica Gabriela Bordeianu Motto: Cu o auto-justificare continua fata de crime facute contra a milioane de oameni nevinovati, demonstrand lipsa de introspectie, sau vre-o dorinta de a-si asuma vre-o responsabilitate pentru acte de genocid din trecut, de violenta generala contra populatiei civile, de catre persecutorii comunisti, nu numai ca nu se vor uita crimele trecutului, dar se vor continua nedreptati si in ziua de azi fata de partile vulnerabile ale societatii noastre. Victimele Comunistilor si Persecutorii Lor (Victims of Communism and Their Persecutors) publicata in acest an de Publish America, este o noua carte a lui Gabriel Gherasim, care imbina marturiile supravietuitorilor din temnitele comuniste, cu o analiza paralela a persecutiilor populatiilor neputincioase din aparheidului Africii de Sud, din lagarele de exterminare naziste, si din suferintele de pe ambele fronturi ale conflictului israelo-palestinian. "
    Scris de asymetria on Saturday, September 10 @ 19:35:38 CEST (3147 citiri)
    Citeste mai mult... | 8777 bytes in plus | Scor: 0

    Distribuitor de afise Recenzii: Ion Zubascu. Chermeza sinucigasilor de Radu Ulmeanu

    Chermeza sinucigașilor” este una dintre cele mai lucide, complexe, amare și neiertătoare cărți despre evenimentele din decembrie 1989 și amalgamul de întâmplări din intervalul social-politic bulversant, care a  urmat până în Duminica Orbului, din 20 mai 1990, când primele alegeri „democratice” au fost câștigate de FSN-ul lui Ion Iliescu, transformat peste noapte în partid. Apariția la Satu Mare a romanului lui Radu Ulmeanu poate fi luată și ca un semnal că uluitoarea secvență istorică a României contemporane din jurul anilor 1989-1990, va fi un focar generator de literatură pentru mult timp de acum înainte, așa cum proza noastră din  a doua jumătate a secolului XX s-a hrănit o bună periodă literară din nefastul interval al „obsedantului deceniu” proletcultist.
    Scris de asymetria on Saturday, January 30 @ 16:03:57 CET (3223 citiri)
    Citeste mai mult... | 19484 bytes in plus | Scor: 0

    Memoria Recenzii: Magda URSACHE. Zoia, Tovarasica si P. Popescu, Supleantul


    Petru Popescu este propriul PR: unul zdravăn, abil, tenace, iar know-how-ul nu l-a deprins în SUA, ci în România ceaușistă. La noi, în RSR, a învățat tehnica și strategia promovării, aici s-a adaptat la... necesități istorice, supradotat fiind cu al 6-lea simț, al descurcatului. Reflexele, eficiente în totalitarism, s-au dovedit rezistente și peste ocean.
    Scris de asymetria on Thursday, January 07 @ 11:06:31 CET (3768 citiri)
    Citeste mai mult... | 22928 bytes in plus | Scor: 5

    Distribuitor de afise Recenzii: Boris Marian Mehr. Un evreu care nu a adus comunismul

    La Tel Aviv a apărut în 2003 o carte de memorii ale unui sionist care a avut de suferit pentru idealul său în România așa zis socialistă- Șlomo Șitnovitzer. S-a născut în anul 1916, în Basarabia (Hotin). Boris Marian Mehr face o scurtă recenzie. Ne-a promis ca după recuperarea cărții, în prezent împrumutată, va extrage pentru revista noastră câteva pasaje semnificative din aceste memorii care interesează și istoria României.
    Asymetria


    Nota: Boris Marian Mehr s-a născut la 19 noiembrie 1941(Rusia-Caucazul de Nord), a absolvit liceul Sf.Sava în 1959, a obținut licența în chimie, în 1965, a debutat cu poezie în 1968, a publicat șase volume de versuri, este prezent în „Dicționarul literaturii române” al Academiei Române (coordonator Eugen Simion), în „Dicționarul biografic al scriitorilor români” de Aurel Sassu, în istoriile literare ale lui D. Micu, H.Zalis,ș.a. Colaborează la publicații culturale din România, Israel, Canada. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.Poate fi găsit pe blog borismarian.blogspot.com/
    Scris de asymetria on Tuesday, December 22 @ 18:30:39 CET (3306 citiri)
    Citeste mai mult... | 3923 bytes in plus | Scor: 0

    Memoria Recenzii: Magda Ursache. Radu Ulmeanu, Chermeza sinucigasilor


    Eu, una, cred că picăturile de memorie, ca romanul lui Radu Ulmeanu, Chermeza sinucigașilor, trebuie lăsate la îndemîna copiilor, a tinerei generații. Numai o Românie desmemoriada ar fi ușor de re-direcționat spre un stat polițienesc.
    Magda Ursache
    Scris de asymetria on Wednesday, December 16 @ 10:55:24 CET (3166 citiri)
    Citeste mai mult... | 15353 bytes in plus | Scor: 5

    Lecturi critice Recenzii: Lucia Daramus. Nu suntem buricul pamântului

    Nu suntem buricul pământului. Dar nici nu facem degeaba umbra pamîntului, s-ar putea adauga, salutînd apariția cărții lui Stefan Borbely, aici recenzată de Lucia Dărămuș. Fiindcă, între românu-i fruncea, cu pieptu-i de aramă și România este o țară de rahat, cum afirmă undeva cineva, nu un Nimeni ±), ar trebui să știm păstra dreapta cumpănă.
    Asymetria
    Scris de asymetria on Friday, August 07 @ 15:19:16 CEST (2976 citiri)
    Citeste mai mult... | 16918 bytes in plus | Scor: 5

    Memoria Recenzii: Marina Nicolaev. Despre "Lectorul de imagini" de Bujor Nedelcovici

    Am descoperit o carte deosebită, în primul rând, prin valoarea sa istoric-documentară  «Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987» aparținând scriitorului Bujor Nedelcovici. în același an, «Lectorul de imagini. Vandalism arhitectural în București. 1980-1987»  a fost lansată și la Târgul de carte Gaudeamus de la București. Într-o zi, am regăsit autorul și bineînțeles, cartea.
    Marina Nicolaev
    Scris de asymetria on Tuesday, May 26 @ 14:51:26 CEST (3233 citiri)
    Citeste mai mult... | 20854 bytes in plus | Scor: 0


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 23

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 1.86 Seconds