Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Recommend_Us
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 47 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Lecturi critice In epicentru: Magda URSACHE. Arta neobositului pagubas. Tetralogia lui N. Gheran

  Magda URSACHE Arta neobositului păgubaș
   
  „Județul de Apoi să nu-l aștepți, frățioare,
  Ascultă la betranul Kant:
  Ia-l pe securicomunist de semnificant
  Și-l dă pe râzătoare”. Luca Pițu

  Citiți tetralogia lui Niculae Gheran. Vă asigur că cititul nu dăunează decât „lătrăilor ideologici” vechi și noi.
  Magda URSACHE
  Scris de asymetria on Saturday, March 18 @ 13:43:48 CET (280 citiri)
  Citeste mai mult... | 19722 bytes in plus | Scor: 0

  In epicentru: Magda Ursache. Gemelarii: exilul exterior si 'exilul de acasa'

  Magda Ursache. Gemelarii: exilul exterior și ”exilul de acasă” Exilul, în ambele lui laturi, apare unora ca mediocru, cauza fiind anticomunismul ferm. Cel mai elocvent exemplu este Omul din Belleville, continuând să fie receptat securistic: non-talent. Ne displac reperele morale, de vreme ce Paul Goma e rău tratat, mal iubit? În cazul său, aș folosi sintagma banalizarea răului (Hannah Arendt), pe care Gh. Grigurcu (în ”Confesiuni” de februarie, 2013) o complinește prin alta: banalizarea adevărului.
  Scris de asymetria on Wednesday, August 24 @ 11:53:20 CEST (620 citiri)
  Citeste mai mult... | 16365 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria In epicentru: Magda Ursache. Exercitiile de adevar ale unui autor capital: Gheorghe Grigurcu

  „Apolitic activ”, ca și Luca Pițu, Gh. Grigurcu s-a opus și se opune constant, continuu doxelor-noxe, ieri, ideologic corecte, azi, corecte politic. Spune un nu decis denigratorilor culturii românești, începând cu prototipul Eminescu (vezi Nae Ionescu la stâlpul infamiei, Vintilă Horia sau „exilul pur”; Mircea Eliade și tradiția, Un „trăist” Arșavir Acterian, Extraordinarul Petre Pandrea, Dialoguri cu Goma (Flori Bălănescu), Atitudinea Anei Blandiana, O expertiză a răului (Bujor Nedelcovici), O evocare a lui N. Steinhardt (Ioan Pintea), Vaticinarul I. D. Sîrbu, Analizele Ilenei Mălăncioiu), dar și numelor tabu, umflate cu pompa de critica socialistă. Asta pentru că „în viața publică, spiritul critic e oricând necesar”.
  Scris de asymetria on Tuesday, April 19 @ 10:43:39 CEST (966 citiri)
  Citeste mai mult... | 17132 bytes in plus | Scor: 0

  Lecturi critice In epicentru: Magda URSACHE. Ce e rau si ce e bine...

  Magda URSACHE
  Ce e rău sau ce e bine… „Te simți rău dimineața, te simți rău seara, Te doare capul, te dor măruntaiele, Obrajii ți-i acoperă Mucegaiul, Ochii ți se înfundă în cap Ea spuse : – Iată ce cred : Tu ai un cuvânt în pântec ; dacă nu-l spuiMori și lași toate bogățiile,Acesta e adevărul”. Din poezia africană, autor Nged-Nso-Ta

  Dragă Luca Pițu,
  Îți răspund târzielnic la Confirmare de receptură din 5 noiembrie, 2014. Explicația scurtă o ai în motto. Pentru mai clară și dreaptă înțelegere, reproduc e-mailul tău :

  „Bogdaproste, dragă Magda, pentru carte și frumoasele voroave dedicatorii. Exemplarul din ediția anterioară (e vorba de Antropologia, o știință neocolonială, nota mea Magda U.) l-am hărăzit deja Bibliotecii Academiei.
  Mândră ediția nouă, mândru portretul Bătrânului Urs ca dandy universitar. Am văzut destule poze cu el, dar asta le întrece în strălucire pe toate. Ai ales-o, așa cum ne așteptam, cu gust infailibil.
  Toate cele bune, A + L
  P.-S. Dacă Antonio Udaina a fost ultimul vorbitor al limbii dalmate, Bătrânul Urs va rămâne în istoria mare, pe mal bahluvian, drept ultimul vorbitor al limbii universitare adevărate, al limbii universitare interbelice”.
  Scris de asymetria on Tuesday, June 16 @ 12:18:58 CEST (2299 citiri)
  Citeste mai mult... | 19197 bytes in plus | Scor: 0

  Lecturi critice In epicentru: Magda Ursache. "Frunza" - brand a Adinei Keneres

  Pentru cartea sa ca un ou încondeiat de Paște, Adina Kenereș recurge la un artificiu inteligent: cum se vede România în ochii unei frânce, venită să-i cunoască și să-i iubească baștina lui „Mihai al ei, românul”.
  Scris de asymetria on Thursday, April 23 @ 18:29:24 CEST (2504 citiri)
  Citeste mai mult... | 18145 bytes in plus | Scor: 0

  In epicentru: Magda Ursache. O condamnare ratata

  Mie cauzele eșecului în Procesul comunismului îmi apar absolut clare: nu s-a dorit condamnarea penală a organizatorilor răului, nu s-a dorit adevăr integral, ci o istorie din nou corectată, de vreme ce s-au neglijat sau s-au ascuns date esențiale. Ce-a făcut rău Raportul-farsă, Raportul-eșec? A minimalizat fărădelegile din timpul terorii dej-paukeriste, „holocaustul roșu” (sintagma lui Florin Mătrescu), unii factori politici fiind priviți cu simpatie, alții cu antipatie.
  Magda URSACHE
  Scris de asymetria on Saturday, February 21 @ 12:55:08 CET (1977 citiri)
  Citeste mai mult... | 15075 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria In epicentru: Magda URSACHE. Noi vrem Cuvînt sau alte feluri de cenzura (I)

  E în trend să-i preamărești pe non-eroi ca Luca Laszlo, „chinuit” de Dej în închisoare (cu regim special!), ori pe „oratoarea” Pauker; pe Valter Roman, pentru ideea și ea în trend: înființarea statului independent Transylvania (în ortografia Gherman, cu y), în loc să-i slăvim pe eroi in aeternum. Tendința, în spiritul timpului, pare a fi de a-i uita pe martiri; mai rău, de a nega episoadele de martiriu ale istoriei românilor. Măcar, dacă nu de la evrei, să învățăm de la unguri: pe bulevardul Andrassy, sunt expuse fotografiile tinerilor uciși în ’56. întrebarea „cine-a tras în noi, după 22?” a rămas fără răspuns. Ungurii știu cine a tras, atunci, de pe clădirea Poliției Secrete; noi nu știm cine a tras din sediul Securității, fostul palat „Curentul” al singurului gazetar român condamnat la moarte în contumacie, Pamfil Șeicaru. Iar elitarzii de la „22” au preluat un interviu (de disculpare), din „Ziarul de Iași”, cu un Șef al Securității locale, că altceva n-au găsit ce să preia.
  Scris de asymetria on Friday, November 07 @ 17:24:18 CET (1484 citiri)
  Citeste mai mult... | 14561 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria In epicentru: Magda URSACHE. Onestitate si malonestitate editoriala

  După războiul komintern contra cărții (ca dușman al poporului muncitor) și culturii române, a venit și al doilea război, postsocialist: s-a început cu privatizarea editurilor și tipografiilor, cu biblioteci arse, închise, desființate, lichidate. în proletcultură, bibliotecile și librăriile erau golite de clasici, după plan; acum, clasicii au căzut în dizgrație, ca să se facă loc te miri cui și de ce.
  Scris de asymetria on Friday, November 07 @ 17:09:19 CET (1332 citiri)
  Citeste mai mult... | 15230 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria In epicentru: Magda URSACHE. Din gradina lui Dumnezeu-Popescu

  Mă simt obligată să reintru – nu-i chip altfel, cîtă vreme dezorientarea continuă – în cursa cu obstacole, ceea ce înseamnă, după mine, luare de poziție contra publiciștilor (intelectuali și mai puțin intelectuali sau mai mult sau mai puțin publici), eseiștilor, istoricilor, filosofilor cu atitudine simpatetică față de comunism. Iată-i gata să-i resusciteze, prin respirație gură la gură, ideologia. Și sunt de toate vîrstele și calibrele: vechi agitpropi kominterniști, tovarăși de steag socialist, fiii celor dintîi, tineri pe care căderea dictaturii i-a prins cînd aveau paișpe-cinșpe ani, unii chiar mai cruzi, abia deveniți „șoimi ai patriei” sau nenăscuți în fostul regim. Roboții mari ai Puterii, dar și roboțeii păstrînd sechelele programului comunist: antimemorie, antireligie, antitradiție, privesc cu înțelegere multă utopia comunistă, ca să nu-i spun cea mai mare minciună istorică. 
  Scris de asymetria on Wednesday, September 24 @ 18:24:49 CEST (1328 citiri)
  Citeste mai mult... | 15757 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria In epicentru: Magda URSACHE. Copilaria, ca tortura psihica


   „Mor doar cei uitați”
  Ștefan J. Fay
  Dacă părinții erau în penitenciar, după gratii, copiii lor, aflați în lagărul mare al țării numite RPR, nu puteau fi integrați în societate. „Elemente dușmănoase”, cu „origine nesănătoasă”, erau umiliți de condițiile precare, înfricoșați de anchete, privați de dreptul de a învăța.
  Scris de asymetria on Tuesday, July 08 @ 14:50:17 CEST (1673 citiri)
  Citeste mai mult... | 11334 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria In epicentru: Magda Ursache.'Taranusul'

  Un om aprig (în sensul neîncovoierii) a fost și Petru Ursache. Altminteri, privirea lui albastră te dezarma”. Adrian D. Rachieru 

  „A ieșit în veșnicie”. Sunt cuvintele părintelui Iustin Pârvu din  lunga convorbire cu Adrian Alui Gheorghe. Mă sprijin cît pot pe zicerea arhimandritului.
  Scris de asymetria on Wednesday, April 16 @ 15:24:20 CEST (1873 citiri)
  Citeste mai mult... | 20465 bytes in plus | Scor: 5

  Distribuitor de afise In epicentru: Magda Ursache. File despre 'arhipelagul ororii'

  îi dau încă odată dreptate lui Paul Goma: martorul (deținutul politic) poate scrie și bine, și mai puțin bine; și stîngaci, și pătimaș, și privind înapoi cu mânie, cu scîrbă, cu iritare. Are dreptul la ură chiar. Și asta pentru că există, tot după Paul Goma, două stări/condiții: ”închisoare și neînchisoare”.
  Magda Ursache
  Scris de asymetria on Wednesday, January 29 @ 12:09:46 CET (1639 citiri)
  Citeste mai mult... | 15281 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise In epicentru: Magda Ursache. 'Un pamînt numit Aiud'*


  «Drepturi? La foame, la sete, la stoparea medicamentelor vitale, dar mai ales dreptul de a fi înjurat (tuț beseareca mă-ti, umbli cu mizticizme?), toate în numele urii de clasă socială.»
  Scris de asymetria on Wednesday, January 29 @ 10:59:34 CET (1655 citiri)
  Citeste mai mult... | 14856 bytes in plus | Scor: 0

  Lecturi critice In epicentru: Magda Ursache. (Im)presarii literari

  „Cerul de cărți deasupra, legea critică în mine” e o formulare splendidă a profesorului de cronică de întâmpinare Nicolae Manolescu. Dar cerul e cam înnorat, de vreme ce încăierarea „canoanelor” e maximă, iar conflictele și tensiunile, marca lumii noastre literare dintotdeauna, s-au acutizat până la blocarea dialogului democratic, a argumentelor și contraargumentelor, ca între 22-iști și „caietiști”. Lângă suplimentariști nu-i loc pentru convorbiriști ori daciști, la noi, la Ieș. Cât despre humanitariști și poliromiști, ei bat război cu restul pieței de carte.
  Scris de asymetria on Wednesday, January 29 @ 10:22:39 CET (1760 citiri)
  Citeste mai mult... | 12286 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria In epicentru: Magda Ursache 'Un pamant numit Aiud'

  Le stoarcem tot ce știu, le scoatem creierul din cap cu tot ce ascund, le deșirăm intestinele, le smulgem unghiile, dar măcar să știm că rezolvăm cazul” (din metodele peceriste)
  Scris de asymetria on Tuesday, October 08 @ 18:53:50 CEST (1225 citiri)
  Citeste mai mult... | 14905 bytes in plus | Scor: 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Regionalizarea sau dezmembrarea. Este acceptabilã pentru români aceastã prop
  Rezultate | Chestionar

  Voturi 0

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.80 Seconds