Who's Online
Exista in mod curent, 21 gazda(e) si 0 membri online.
Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici |
Languages
Select Interface Language:
|
| |
Restauratia: Ion Coja. Prostia româneasca si Eugen Simion
Eugen Simion nu știu să fi scris o
carte despre Eminescu. Sau măcar un capitol despre Eminescu. Ori o
pagină, în care să fi spus despre Eminescu ceva ce nu s-a mai
spus. A făcut-o la emisiunea comemorativă din 15 ianuarie, la
„Jocuri de putere”, când a afirmat că ”Eminescu a fost un
democrat”. Prostia asta a spus-o, nu a scris-o, așa că n-o
comentăm, ne facem că n-am fost de față! Verba volant!
|
Scris de asymetria on Monday, January 16 @ 12:39:43 CET (2650 citiri)
Citeste mai mult... | 5295 bytes in plus | Scor: 0 |
Restauratia: Dana Sishmanian. Un simbol al coruptiei în România postcom
Afacerile de corupție evocate mai jos sînt legate de perioadele ministeriatului d-lui Varujan Vosganian: ministru al economiei și comerțului (decembrie 2006 – martie 2007) și ministru al economiei și finanțelor (aprilie 2007 – decembrie 2008), în guverne conduse de Călin Popescu-Tăriceanu (PNL); din nou, ministru al economiei și finanțelor (decembrie 2012 – octombrie 2013), în guvernul Victor Ponta II (PSD). Revelate, în cea mai mare parte, sub presiunea raporturilor Comisiei Europene, larg cunoscute opiniei publice prin presă și alte media, cercetate de Direcția Națională Anti-corupție (DNA) și de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism (DIICOT), sub acuzațiile de participare la acte frauduloase, corupție, complot și subminare a economiei naționale, în special în sectorul energetic, aceste afaceri au rămas, totuși, neurmate de inculparea penală reclamată de Procuratura înaltei Curți de Casație și Justiție, d-l Vosganian fiind protejat de Senat, care a votat împotriva punerii domniei-sale la dispoziția justiției. Articolul de față pune în evidență periculozitatea acestei situații pentru România, în condițiile în care singura protecție a țării în fața politicii expansioniste a Rusiei lui Vladimir Putin, în special pe plan energetic («războiul gazului») dar și politic (în contextul anexării Crimeii și a amenințărilor la granițele fostului imperiu sovietic), nu poate veni decît dinspre țările de Vest, Uniunea Europeană și Statele-Unite: ori această protecție are ca supreme exigențe eradicarea corupției, și instaurarea durabilă a statului de drept. Exigențe pe care, luînd ca exemplu cazul d-lui Vosganian, România nu le onorează. Simbol al unei lumi care nu mai sfârșește să dispară, d-l Vosganian a devenit o piedică în calea evoluției țării spre un model de societate în care politicul să nu se mai opună justiției. Din motive tehnice, textul integral al acestei anchete ziaristice poate fi citit la adresa :
|
Scris de asymetria on Friday, August 01 @ 08:53:42 CEST (3534 citiri)
Citeste mai mult... | 11178 bytes in plus | Scor: 0 |
Restauratia: Ioan Rosca. Folosirea statului în jaful funciar comunisto-fesenist
Întrebări care aș fi dorit să (mi) se pună
Au trecut două zile de cînd am publicat la http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2012-1 raportul "Folosirea statului în jaful funciar comunisto-fesenist", care m-a costat cîțiva ani de studiu, trimițîndu-l pe email la foarte mulți activiști civici și replicîndu-l pe multe grupuri Facebook, dedicate căutării unei ieșiri din înfundătura în care se află România. Nu am primit încă nici o observație de conținut, nici o sugestie despre cum am putea depăși situația descrisă, doar cîteva saluturi încurajatoare și o întrebare globală : "Ce-i de făcut ?". Ceea ce mi se pare simptomatic- neliniștitor.
Nu e suficient să fii revoltat, mai trebuie să știi foarte bine de/pe ce. Inclusiv înțelegînd tributul plătit complexității, care ne paralizează mai eficace decît represiunea. Cînd trece dincolo de scara inteligibilității, crima nu mai poate fi contracarată clasic, cerînd un uriaș efort de înțelegere sistemică. Ori tocmai de simplitate ne este, firesc, dor… Și eu detest alienarea labirintică a intelectului. Și eu aș vrea să trăiesc la scară umană, scăpînd din mega-mușuroiul mondializant. Dar văd că aripa progresului domesticitor m-ar găsi oriunde aș încerca să fug. Nu pot face altceva pentru coagularea unui sens eliberator decît să încerc explicarea a ce am înțeles, muncind mult, pentru a ușura sarcina altor însetați de cunoștere. Resemnîndu-mă la postura de interpret subiectiv al realității, care încearcă să stîrnească rezonanțe. Revin (întrebîndu-mă dacă în epoca bombardamentului cu mii de mesaje zilnice, mai pot capta atenția asupra unui text lung și dens) formulînd întrebari pe care mă așteptam să le provoace raportul meu, celor care vor să oprească decaderea țarii și a omului.
Știu luptătorii pentru o Românie curată cum se împletesc mecanismele distructive expuse în raportul meu, provocînd evoluție socială patologică ? Au înțeles activiștii civici cu ce fel de boală se luptă, ce mecanisme degenerative combat, cum se produce degradarea fiziologiei comunităților ? Sau vor să o ia de la capăt, fără a se mai uita în urmă, sperînd că se poate urca spre viitor cu spatele la trecut ? Nu e important să se înțeleagă, ca exemplu de macro-proces nociv, ce s-a întîmplat cu fondul nostru funciar ? Cum se poate sprijini explicarea civică, la scară națională, pentru astfel de subiecte-țintă ? Cum ar trebui reorganizată educația și eliberată media, astfel încît să asigure cetățenilor dreptul la cunoașterea faptelor, înțelegerea fenomenelor și perceperea sensurilor, adică să mărească priza asupra realității (în loc să catalizeze evaziunea anesteziantă în "virtualitate"), încît democrația să nu mai fie o farsă ?
Trebuie stavilită presiunea paraziților spre vinderea pămîntului românesc străinilor, de către latifundiarii creați de tranziție sau de către micii proprietari descurajați ? Este această spoliere inevitabilă, o consecință firească a "integrării in Europa", o "daună colaterală" la care trebuie să ne resemnăm ? Sau e o lovitură colonială tipică, pe care trebuie să o combatem energic, dacă vrem să ne păstrăm libertatea individuală și demnitatea națională ? Cum putem opri tăvălugul "pieței funciare", zăgăzui potopul speculațiilor imobiliare, contracara "cosmopolitismul" prădalnic ? Putem folosi, printre altele, faptul că marii vînzători au achiziționat pămîntul doar aparent licit ? De ce nu au putut fi anulate pînă acum titlurile de proprietate nelegitime, făcute cadou de FSN acoliților și societăților comerciale privatizate ulterior ? De ce nu am putea face de acum încolo corecțiile de rigoare ? Ca să nu ajungem la naționalizare, nu ar trebui să definim un program coerent de verificare și confiscare a averilor (funciare) acaparate după 1989, în urma unor sentințe drepte, date în procese conduse de o justiție deparazitată ?
Ce măsuri trebuie luate pentru a înceta descurajarea sistematică a micului producător, lehămitirea și lepădarea de pămînt ? Cum poate fi el sprijinit, pentru a nu-și vinde lotul decent, ci a putea să și-l valorifice, muncind cu folos și întreținîndu-se din asta ? Dorim apropierea producător-consumator sau îngroșarea pungii și păturii intermediarilor ? Nu se poate sprijini distribuția producției agricole interne ? De ce nu punem la punct o rețea de birouri informatizate pentru optimizarea achizițiilor și valorificarea produselor - în fiecare comună ? Nu se poate desființa mafia piețelor, eliberînd primăriile și polițiile locale de complici corupți ? Nu se pot pune la punct spații de depozitare pentru iarnă, încît micii producători să nu mai fie siliți să-și vîndă recolta pe nimic ? Nu se pot înființa centre locale de sprijin, de la informare pînă la utilaje ? Nu se poate organiza un sistem național de creditare, bazat pe solidaritate ? Nu se poate provoca asocierea sănătoasă, pe baza unor statute solide, cu garanții reale împotriva escrocheriilor ? Nu se poate scăpa de modelul sifonării avuției spre "centru", creînd și la țară condiții decente de viață ? Cum ar trebui pedepsiți cei care fac să nu se poată produce, sabotînd renașterea agrară a românilor, refacerea satului românesc ?
Cum se poate repara distrugerea delictuală a activelor CAP în 1991, înstrăinarea lor prin pseudo-licitații, naționalizarea unei părți de către stat ? Cine și cum plătește (pentru) pensiile refuzate foștilor cooperatori, pentru viața de mizerie care i-a condamnat practic la moarte lentă ? Cine și cum plătește pentru suferințele celor cărora Legea, Comisiile sau Justiția le-a tergiversat sau refuzat retrocedarea terenului țărănesc, după 1989 ? De ce a căpătat prioritate restituirea sau concesionarea unor proprietăți mari, unor persoane aflate în afara României, față de refacerea gospodăriilor de la țară ? Cum reparăm nedreptăți ca aceea făcuta lui Ștețca, ca să reabilităm lupta pentru justiție socială ? Lăsăm victimele să mai aștepte cîteva decenii repararea "reducerilor" dolosive sau compensarea dubioasă prin fondul "Proprietatea"? Ce facem cu cei care au profitat de jaf, îmbogățindu-se ? Dar cu cei care au distrus multe active, ca să le poată acapara ? Cum pot fi cercetați și pedepsiți cei care au comis sau pus la cale operația de spoliere a adevăraților proprietari, de către mafia fesenistă ?
Nu se pot cerceta dosarele tratate în batjocură de Comisiile de fond funciar, sau judecate strîmb în instanțe (și nu numai pe fond funciar), încît să fie reparate nedreptățile, pedepsite persoanele care le-au comis, scoși din funcție judecătorii nocivi, care și-au folosit libertatea pentru a decide injust ? Nu se pot face acțiunile în regres cerute de lege, pentru ca pierderile statului "comitent" să fie recuperate de la prepușii necinstiți sau indolenți ? Nu se pot găsi cei care au legiferat perfid, sau care au indicat discret ca reparațiile să fie limitate, sau au cerut ca dosarele (de la comisii, judecătorii, tribunale, procuraturi, etc) să nu fie păstrate, ca să se ștergă urmele ? Cum trebuie eliberate Arhivele Nationale din ghearele paznicilor, puși de mafie să ascundă urmele, să împiedice găsirea probelor ? Ce legi anti-transparență trebuie înlăturate din calea dreptății sociale ?
Lăsăm în continuare să ne vrăjească propagandiștii juridici interesați, care predică dogma legitimității legii (o prezumție absolută pe care ar vrea să o respectăm chiar și cînd e contrazisă de realitate) și vor să nu observăm legile concepute cu intenții și efecte criminale, de către cei care au pus mîna pe mașina legislativă ? Putem demistifica ideologia juridică a ocupanților comuniști, concepe mecanisme de penalizare a delictelor supra-legale (folosirea legii în dauna societății) ? înțelegem că statul (român) nu ar fi putut fi transformat într-un instrument de dominare, domesticire și exploatare a cetățenilor, dacă pretinsele garanții contra deturnării, propăvăduite de teoreticieni, ar fi altceva decît farse ? Luăm notă că o bandă a putut face ce vrea din noi, din 1944 pînă azi, numai pentru că a putut captura statul ? La ce scară și cum poate fi reorganizată cetatea, încît să fie îngreunată uzurparea ei progresivă sau ocuparea ei bruscă ? Observăm că nimeni nu a apărat "micile interese" ale robilor sapei, că țăranii sînt prea departe de parlament ca să conteze politic, că așa-zisa "reprezentare" e o făcătură ? Demontăm apărarea Sistemului prin ridiculizarea "teoriei conspirației", explicînd cum se produce capturarea condușilor de către conducători, în societatea modernă ?
Etc. Etc. Etc. întrerup aici lista, căci nu mi-am propus să epuizez subiectul, ci doar să-l deschid. E rîndul altora să gîndească sau să facă. Nu (mai) cred că pot face pentru Bine, altceva decît să descriu cum funcționeză Răul.
Ioan Roșca 2.02.2012
|
Scris de asymetria on Friday, February 03 @ 13:03:33 CET (2623 citiri)
Citeste mai mult... | 60976 bytes in plus | Scor: 5 |
Restauratia: Apel pentru constituirea unei alternative contestatare
Apel pentru constituirea unei alternative contestatare
Românii s-au săturat de farsa "alegerii" între aripile FSN care iși împart prada jefuită populației capturate în statul uzurpat. Ei simt că ideologiiile care par a se confrunta : comunismul nostalgic și capitalismul sălbatec, nu sînt decît diversiuni pentru acoperirea intereselor celor care au comis "tranziția criminală", distrugînd țara pentru a se îmbogăți nemeritat. Majoritatea a ințeles că nu e reprezentată nici de PDL nici de USL, că hoții s-au convertit continuu, că politicienii se căpătuiesc slujind mercenar interese străine. Unii au aflat că în afara zonei sinistrate politic din Europa de Est există curente de emancipare cetățenească, că in lumea civilizată civism înseamnă : democrație reală, directă sau economică, ecologie profundă și morală creștină, condiție umană demnă- larg distribuită. Alții au devenit conștienți că rămînerea la putere a vinovaților împiedică repararea nedreptăților, cercetarea furăciunilor, anularea "privatizărilor", denuțarea "ingineriilor" ilicite, recuperarea activelor nedistruse și pedepsirea jefuitorilor, controlul averilor, tratarea patologiei sociale, apărarea sănătății celor mulți, inălțarea conștiințelor prin educare și informare cinstită. Manifestațiile de protest arată că poporul, îndelung domesticit, deși s-a săturat de exploatatori, nu vede direcția ieșirii din tunel, fiind amăgit că Europa ne-ar impune să ne suportăm resemnați călăii, ca administratori neocoloniali. Ca să anime lupta de eliberare, oamenii au nevoie de o alternativă reală, altfel nu pot scăpa de pesimism și lehamite, rămînînd în ghearele compromisurilor pentru supraviețuire, domesticiți de Media aservită, care propovăduiește necontenit supunerea. Evadarea minții cere o fereastră spre libertate. De aceea grupurile contestatare trebuie să treacă peste diferențe, nuanțe, ambiții și orgolii și să urmărească federarea în acțiune, întru înfruntarea solidară a sistemului putred. Populația revoltată are nevoie de o stea polară consistentă, de rezistență coerentă. De-abia după eventuala răsturnare a clicii parazitare ar căpăta sens confruntările de concepție, metodă, program, ar putea fi negociate diferențele de interese și năzuințe. Grupurile anti-sistem care nu pun umărul la efortul comun de eliberare a României dovedesc sterilitate, orbire, veleitarism sau rea credința.
18 ianuarie 2012 Piața Universității Ioan Roșca, fost grevist al foamei in Piața Universității, inițiator al Acțiunii pentru Eliberarea României
|
Scris de asymetria on Wednesday, January 18 @ 15:27:08 CET (2708 citiri)
Citeste mai mult... | Scor: 5 |
Restauratia: Claude Karnoouh. Tranches de vie roumaine
Pensez à cela brave gens quand nos politiciens occidentaux (aussi
corrompus que les politiciens roumains, mais le pratiquant avec plus de
style) et nos ambassadeurs souvent arrogants viennent sur les bord du
Danube pour vous vanter les bienfaits de l'UE.... Depuis son extension à
l'Est ex-communiste, l’UE est une machinerie néocoloniale, une pure
machine à faire du fric pour le grand capital occidental sur le mode
« take the money and run »... le reste, les petits bénéfices, les petits
avantages des bureaucraties culturelles et universitaires ne sont que
des amuse-gueules.
Claude Karnoouh
Source :http://lapenseelibre.fr/LaPenseelibreN45.aspxPublié avec l'accord de l'auteur
|
Scris de asymetria on Tuesday, July 12 @ 18:14:34 CEST (3225 citiri)
Citeste mai mult... | 16274 bytes in plus | Scor: 5 |
Restauratia: Ioan Rosca. Recomandari pentru situl web al IICC
Așa cum a relatat în textul precedent, Scrisoare deschisă către M. Oprea, recomandările lui Ioan Roșca pentru organizarea sitului web al Institului de Investigare a Crimelor Comismului nu au fost niciodată luate în considerare de către Marius Oprea, pe atunci director al acestui Institut, între timp demis, în numele politicii de cadre a sistemului PDL-Băsescu. După publicarea proiectului, Ioan Roșca a realizat, ajutat de contribuțiile celor care și-au pus la dispoziție propriile scrieri în accces liber, o parte din imensul travaliu pe care un astfel de proiect îl implica, pe propriile sale situri :
Procesul Comunismului Piața Universității Republicăm acest proiect, al cărui original se află din 2006 pe situl Piața
Universității, pentru a pune la dispoziția celor interesați un model și un imbold pentru continuarea efortului de desțelenire a memoriei colective. Asymetria
|
Scris de asymetria on Monday, August 23 @ 13:55:24 CEST (3017 citiri)
Citeste mai mult... | 25370 bytes in plus | Scor: 0 |
| |
Azi
Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi. |
Societatea de maine
Daca nu acum, atunci cînd? Daca nu noi, atunci cine?
S'inscrire a Societatea de maine
Intrati in Societatea de maine
Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
|
|
|
Inscriere : fr.groups.yahoo.com
Se dedica profesorului Mircea Zaciu
|
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
Nicolae Iorga
|
Identificare
Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs. |
|
|