Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 68 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Geopolitica Roata vremii: Vasile Lechintan. Artizanul actului de la 23 august 1944 - Iuliu Maniu

  Un document excepțional al lui Corneliu Coposu: adevăratul artizan al actului de la 23 august 1944 este Iuliu Maniu și nu regele Mihai I«confiscarea acestui act istoric astăzi de către monarhiști, exclusiv pe seama regelui Mihai I, ignorându-se complet artizanul principal al luptei pentru democrație și întoarcerea armelor alături de aliați este un exces nepermis și reprezintă un act de mare ingratitudine față de o personalitate care a sfârșit atât de tragic în închisorile comuniste și față de care regele nu s-a solidarizat ca să-l grațieze după condamnarea lui în noiembrie 1947.»
  Scris de asymetria on Friday, December 15 @ 14:12:21 CET (1005 citiri)
  Citeste mai mult... | 15320 bytes in plus | Scor: 0

  Geopolitica Roata vremii: Radu Dragan. S'effondre le monde ?

  S’effondre le monde ? Il y a trois semaines, l’élection de Donald Trump à la présidence des Etats-Unis a été suivie avec beaucoup d’incrédulité en Europe. L’ambassadeur français aux USA, Gérard Araud, s’est même fendu d’un tweet vite effacé : « un monde s’effondre devant nos yeux » a-t-il écrit, oubliant au passage la traditionnelle réserve diplomatique. En France même, le président Hollande a semblé aussi désemparé, pas moins que la chancelière allemande. Le président Obama lui-même, après avoir fait campagne pour Madame Clinton et supplié ses concitoyens de ne pas voter Trump, a choisi l’apaisement et une courtoisie de façade en l’invitant à la Maison Blanche.
  Scris de asymetria on Monday, December 05 @ 18:57:25 CET (1139 citiri)
  Citeste mai mult... | 18468 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria Roata vremii: Ion Nete. ASTEPTÂND(U-NE) ÎN LINISTE


  «Mă bate gândul să cred că MIHAI SIN, prin alegerea neprevăzutei petreceri spre DINCOLO, a găsit de cuviință să îmi aducă aminte că îi rămăsesem dator cu niște cuvinte de mulțumire…»
  Am pus cele scrise de Ion Nete la rubrica Roata vremii, pe care o susținuse Mihai Sin vreme de un an în Asymetria. Ca un fel de sfârșit pentru ceea ce abia începuse.
   Asymetria
  Scris de asymetria on Friday, May 30 @ 12:19:34 CEST (2658 citiri)
  Citeste mai mult... | 8769 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Roata vremii: Mihai SIN. Apatic si partial 'fatalist'

  « Dacă suntem tari în ceva, atunci cu siguranță că în grotesc; în scociorârea grotescului din realitateși apoi promovarea lui mult îngroșată în lume, nu ne întrece nimeni. [...] în filmele românești mai recente grotescul devine “rău”, corosiv, jegos, părând parcă dornic să se adapteze sărăciei și mizeriei care continuă să domine societatea românească, ba să le și întreacă.»
  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Thursday, December 20 @ 20:33:39 CET (1607 citiri)
  Citeste mai mult... | 7449 bytes in plus | Scor: 0

  Rezistenta Roata vremii: Mihai Sin. Cautând, înca, speranta


    
  Când “turma” e prea obosită și descurajată, “păstorul” trebuie să-i insufle curaj, să-i înalțe trăirile și să-i readucă speranța. Nu e vorba de “regie”, ci de har.
  Scris de asymetria on Tuesday, November 20 @ 19:38:03 CET (1657 citiri)
  Citeste mai mult... | 7285 bytes in plus | Scor: 5

  Geopolitica Roata vremii: Mihai Sin. Energii nationale. V

  « România nu are nici un motiv să fie umilă, România este o țară care stă pe picioarele ei, este puternică și trebuie tratată ca atare. Dar cheia acestei abordări este dacă însuși poporul român este conștient de acest lucru. Aici este o bătălie teribilă a unor structuri care nu au nici un interes ca românul să fie mândru.»

  Nota: Cu partea a V-a, ia sfârșit seria de articole «Energii Naționale».

  OPERA lui Mihai Sin
  Așteptând în liniște, povestiri, 1973; Viața la o margine de șosea, roman, 1975;Bate și ți se va deschide, roman, 1978 (reed. 1991); Terasa, povestiri, 1979; Ierarhii,roman, 1981 (ed., II, 1991); Cestiuni secundare, chestiuni principale, publicistică, 1983; Schimbarea la față, roman, 1985 (reed. 1990); Rame și destin, proză scurtă, 1989; Quo vadis, Domine?, roman, I, 1993; II, Reședința, 1996; Marea miză: teme și obsesii ale romancierului român contemporan, 2003 (red. 2008).

  La 5 noiembrie 2012 Mihai Sin împlinește 70 de ani. Revista Asymetria îi urează scriitorului, colaboratorului nostru și vechiului coleg de la Vatra, LA MULȚI ANI și tot binele.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Tuesday, October 23 @ 21:02:36 CEST (1507 citiri)
  Citeste mai mult... | 16618 bytes in plus | Scor: 4

  Memoria Roata vremii: Mihai Sin, Energii nationale (IV)


  «Recunoscând că există la această oră oameni care s-au îmbogățit prin munca lor, prin îndrăzneala ideilor, riscând uneori agoniseala de-o viață, tot așa trebuie să recunoaștem că există mult mai mulți indivizi care s-au îmbogățit prin jaf.» 
  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Tuesday, September 11 @ 09:28:59 CEST (1465 citiri)
  Citeste mai mult... | 26454 bytes in plus | Scor: 5

  Geopolitica Roata vremii: Mihai Sin. Energii nationale (III)

  « Atitudinea unor membri ai falsei „elite intelectuale”, autodeclarați „lideri de opinie intelectuală” și chiar, culmea!, „directori de conștiință” (e drept, aceasta în primii ani ai „tranziției”, astăzi nimeni nemaiîndrăznind să se împăuneze astfel), a fost una ce ar fi putut să consterneze, ei acreditând , prin tot felul de mijloace, ideea că Occidentul reprezintă, în relația cu Estul în general și cu românii în special, o „Instanță morală”, ce putea să ne judece oricând și oriunde și prin aproape oricine, singura condiție fiind aceea de a aparține spațiului respectiv și, firește, de a avea cât de cât o „poziție”.»

  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Saturday, August 11 @ 09:58:24 CEST (1551 citiri)
  Citeste mai mult... | 15271 bytes in plus | Scor: 5

  Rezistenta Roata vremii: Mihai Sin.Energii nationale (II)

  Insemnări din Romania Profunda
  Energii naționale ( II )
  Chestiunea aceasta, a “energiilor naționale”, a fost pusă sau doar rostită extrem de rar și oarecum întâmplător de către cei ”responsabili” cu destinul României după decembrie 1989. Dar ea imi pare a fi de mare importanță, poate de o importanțăhotărâtoare și vitală pentru un popor, o națiune și un stat care vor să supraviețuiască și să reziste (și nu oricum) într-un viitor care se anunță plin de pericole, de incertitudini și “capcane”, dar mai ales de necunoscute ce s-ar putea să fie foarte diferite de sloganele, ideile și principiile pe care le vântură pe toate canalele mass-media ideologii “de serviciu”, influenți, ai lumii contemporane.
  Scris de asymetria on Thursday, July 26 @ 16:53:34 CEST (2390 citiri)
  Citeste mai mult... | 15551 bytes in plus | Scor: 4.5

  Geopolitica Roata vremii: Mihai Sin. Energii nationale: în loc de "concept" (I)

      Revista „Asymetria” va publica un ciclu de cinci articole, scrise în 2005. De ce acum? Ele n-au apărut niciodată în totalitate. După ce am publicat primele două într-o revistă din București, tot prin 2oo5, revista s-a desființat. După câțiva ani, am încercat să republic textele, dar după apariția a trei articole, colaborarea mea s-a întrerupt, din motive, să le zic așa, „necunoscute”. Să spun, apelând la acea zicere atât de românească: n-a fost să fie.
      Țin totuși să public aceste texte, pentru că ele exprimă punctele mele de vedere asupra unor chestiuni de mare importanță, cred, ce au vizat și vizează încă România. Cum nu am făcut niciodată publicistică conjuncturală, am aceleași convingeri acum, ca și în 2oo5. Poate cu o singură excepție: în ultimul sau penultimul articol am apreciat unele afirmații ale președintelui Băsescu, făcute într-un interviu, care se refereau la unele probleme naționale. între timp, în această privință, dar și în altele, dl. Traian Băsescu m-a dezamăgit mult, alteori m-a indignat. N-am scos însă pasajul respectiv din text, fiindcă mi se pare firesc să ne asumăm în totalitate ceea ce scriem într-un moment sau altul și, pe de altă parte, nu a trebuit să mă rușinez vreodată de ceea ce am scris, ca să zic așa, într-o viață de om. Articolele au un titlu generic: „Energii naționale”, temă sau obsesie a scrisului meu.
  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Thursday, June 28 @ 16:57:31 CEST (1707 citiri)
  Citeste mai mult... | 11954 bytes in plus | Scor: 5

  Distribuitor de afise Roata vremii: Mihai Sin. Clientelism

  O „politică” aberantă, dusă cu nesimțire și cinism „legal” timp de douăzeci și doi de ani a lăsat nu doar urme economico-financiare și „găuri negre”, ci consecințele au fost poate și mai grave asupra mentalităților românești esențiale și asupra conștiinței naționale.
  Un popor în suferință psihică și nu numai, lăsat pe mâna unor nemernici, nu va dispune niciodată de energii care să fie puse în valoare.
  Scris de asymetria on Thursday, May 31 @ 11:19:45 CEST (1476 citiri)
  Citeste mai mult... | 19797 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Roata vremii: Mihai Sin. Retele

  « Este cât se poate de clar că România este o țară foarte bogată, și nu săracă, din moment ce a îmbogățit atâția trântori (care în atâtea situații n-au făcut decât „efortul” de a semna niște contracte, și ele „secretizate”, în urma cărora ipochimenii în cauză nu numai că nu au pățit nimic, dar se plângeau de lipsă de recunoștință, se simțeau „nedreptățiți”), șmecheri și „băieți deștepți”, palavragii fără substanță care umplu seară de seară ecranele televizoarelor, neobosiți. »
  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Sunday, April 08 @ 14:44:06 CEST (2509 citiri)
  Citeste mai mult... | 18147 bytes in plus | Scor: 5

  Revolta Roata vremii: Mihai Sin. "Prin noi însine"

  «România a fost și este încă condusă de oameni cu interese personale și de grup (ceea ce, e adevărat, s-a tot spus), de oameni cu euri supradimensionate și care de la un moment dat au început să se creadă un fel de semizei (ceea ce am mai spus), dar mai ales de oameni total lipsiți de idealuri naționale și de un patriotism adevărat.» 
  Scris de asymetria on Monday, March 12 @ 09:37:17 CET (2125 citiri)
  Citeste mai mult... | 16654 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Roata vremii: Mihai Sin. Neputinta intelectuala

  «Nu-i exclus ca unii din cei aflați la putere [în Rusia] să fi gândit cât de cât că s-ar putea „inspira” din gândirea lui Soljenițîn, dar iarăși s-a văzut că un tip de gândire intelectual-vizonară nu poate coexista cu tipul de gândire politică, mai ales când acesta din urmă aparține unor indivizi lipsiți de orice „altitudine”, fie ea și politică.»

  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Thursday, February 02 @ 16:51:48 CET (1457 citiri)
  Citeste mai mult... | 17965 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Roata vremii: Mihai Sin. Istorie traita

  «Pentru noi, cei născuți în timpul războiului (e vorba de „al doilea”, firește, pentru că dacă am fi venit pe lume în timpul Primului, Marele Război, am fi de mult rătăciți pe sub pământ, sau în cazul supraviețuitorilor, niște ființe matusalemice ce se încăpățânează, cine știe de ce, prin vrerea lui Dumnezeu, să viețuiască încă sub soare), viața ne-a oferit multe evenimente, pe care le-aș numi, fără ezitare, dar și fără pic de ironie, epocale.»
  Mihai Sin
  Scris de asymetria on Wednesday, January 11 @ 20:11:59 CET (1638 citiri)
  Citeste mai mult... | 22614 bytes in plus | Scor: 5


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 1

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.52 Seconds