Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 39 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Memoria Istorie recenta: Cora Muntean, Bucurestii, sub dictatura Coronavirus

    „Am ajuns, iată, s-o invidiez pe Cora Muntean. Pentru că ea a avut avantajul de a ieși din casă. De a ajunge cu legitimația de reporter nu la Polul Nord sau în Deșertul Gobi, ci în Bucureștiul primăverii lui 2020. Față de cititorul închis în casă, ea a avut avantajul de a ieși pur și simplu pe străzile Capitalei. Ca să vezi  A ajunge pe străzile Bucureștiului a fost timp de două luni o aventură mai ceva decît a ajunge pe Lună. Are însă și al doilea mare avantaj al reporterului. Știe să observe. Acolo unde privirea cititorului lunecă fără să se oprească, reporterul descoperă amănunte semnificative pentru halucinanta atmosferă dată de un oraș care trăiește sucit, mai ceva ca acel Cănuță al lui Caragiale. Pe parcursul documentării, se vîră acolo unde pare mai interzis, mînată de curiozitatea de gazetar, care nu diferă prea mult de curiozitatea omenească pur și simplu, observă ceea ce ochiului obișnuit i-ar scăpa și vorbește despre ea însăși. Reporterul e prin definiție atent la lumea din afară, concentrat asupra lumii din jur pentru a nu-i scăpa nimic din ceea ce rămîne important”.
     Ion CRISTOIU

    Extras din Cora Muntean, Bucureștii, sub dictatura Coronavirus

    MX Editura Mediafax © SC Editura Mediafax SRL, 2020

    La un gard de președinte, la un pas de o încurcătură 

    22 aprilie. Înainte de a mă aventura prin Rahova și Ferentari, căci mă bate gândul să ajung și pe acolo, miercuri am descins în Cotroceni. Cu metroul până la Politehnică, iar de acolo e o aruncătură de băț până la palatul unde stă domnul președinte. Am ajuns înaintea premierului și a miniștrilor cu care avea ședință de lucru, prin urmare la intrarea Leu era o mare foșgăială de trupe: militari, jandarmi și polițiști. Cum eram singura persoana care staționa peste drum de intrare, toate privirile s-au oprit asupra mea. Desigur, nu am avut curajul să trec. De fapt, curaj aș fi avut, dar nu am vrut să mă complic. Parcă și leul din vârful statuii s-a zbârlit la mine. Mi-am zis că ia mai bine fac eu cale întoarsă și merg să văd care-i treaba pe la AFI. Circulau salvările cu sirenele urlând de aveam senzația că sunt în Beirut. La un semafor așteptau două doamne în vârstă, când a trecut o ambulanță SMURD în care și șoferul și cel din dreapta erau în combinezoane albe, cu măști, cu glugi. Sirena chirăia de-ți țiuiau urechile, deși nu era nicio mașină în față. Doamnele s-au închinat de zici că a trecut Preafericitul, apoi una a decis: „Hai să mergem în casă, că poate ne adună de pe străzi ".

    La „Președintele României

    Probleme cetățenești” era închis La mall era dezolant. Nu doar că era pustiu, dar pe lângă că erau ferecate ușile, în fața lor au fost așezate garduri de fier, ca pe stadion, de parcă voiau să stăvilească o invazie a dependenților de shopping. Doar fata frumoasă de pe un banner imens, care făcea reclamă pentru un parfum, părea vie pe acolo. Și porumbeii. Adunați grămadă, nici nu se urneau când treceai printre ei, ba parcă te priveau cu reproș că le calci teritoriul. M-am învârtit cât m-am învârtit în jurul clădirii și am dat și peste un homeless. Stătea pe o bancă și vorbea singur. Instinctiv, m-am îndepărtat când l-am văzut. „Nu sunt periculos, nu vă fie teamă. Sunt plictisit", a strigat el în urma mea. Am decis să merg înapoi la palat. Cred că se terminase reuniunea, că mai era doar mașina armatei în față. Am făcut niște poze de departe și am luat-o în jos pe lângă gard. La poalele dealului, când s-a terminat și imensa curte a palatului, am dat de o poartă pe care scria: „Președintele României. Probleme cetățenești". Evident, era închis, de parcă tocmai atunci se terminaseră toate problemele cetățenilor. Știu, le transmitem online, dar dacă tot eram în zonă, am zis să încerc să le transmit și verbal. Am strigat de câteva ori: „E cineva ?", dar nu mi-a răspuns decât un câine tot mai nervos. 

    Am traversat și am dat de un șir de magazine, toate închise, cu excepția celor care vindeau sicrie. Am scuipat, imaginar, în sân de trei ori și am traversat. La un atelier de reparat pantofi, omul și-a lăsat numărul în ușă „pentru orice urgență". Clar, de la atâta umblat, oamenii chiar își tocesc pingelele. Bag de seamă că meseriașii vor începe să aibă valoare. Mi-a plăcut optimismul din afișul altui magazin, „Închis. Dar vom redeschide”. La Spitalul Universitar era liniște, chiar prea multă liniște. În curte au fost amplasate două corturi mari, probabil pentru pacienți cu COVID, de ordinul sutelor de mii, pe care-i tot anunțau doctorii responsabili cu panicarea populației. Peste drum, ruinele Casei Radio răsăreau ca o pată rușinoasă, pe care nimeni, de 30 de ani, nu reușește să o șteargă. În drumurile mele prin Capitală am întâlnit multe astfel de ruine, unele care ar fi putut deveni niște perle, așa cum au fost odată. Am dat de o biserică, Sfântul Elefterie Nou, o capodoperă a arhitecturii. Chiar este foarte frumoasă, fără a fi opulentă. M-a mirat când am văzut că felinarul de deasupra intrării era aprins deși era ziua-n amiaza mare ; mi s-a părut a fi un far care-și risipește lumina. Pe lateral, în curtea bisericii, printre dalele de beton, a început să răsară iarba. Dincolo de gard, alți porumbei stăteau în tihnă pe iarbă. Mi-am amintit că azi este Ziua Pământului. Peste tot parcă Pământul se bucură că azi sărbătorește singur. Nu mai recurg la retorica potrivit căreia am batjocorit atât de mult natura, fără să ne pese de nimic, doar că azi mi s-a părut că ei îi este mult mai bine fără noi, că eram ca niște musafiri obraznici.

    Cum m-am simțit o clipă ditamai spioana

    Am ținut-o pe Splai, să ajung la Izvor și m-am ghidat după clădirea Parlamentului, pentru că dacă s-ar da un premiu pentru cea mai talentată rătăcită, aș urca sigur pe podium. Și ajung la Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Fac repede o poză și dintr-o dată aud că strigă cineva că nu am voie. Mă uit pe gard și văd semnul, privesc dezolată la militar. „Mergeți mai departe”, îmi spune el. îi fac un semn amical și plec. Dau de Institutul de Cercetare „Victor Babeș”, unde era pustiu. Doar un domn de la pază uda florile cu un furtun. Iar dau de o poartă tot cu Institutul „Cantacuzino”. Aici era mare agitație, de parcă tocmai descoperiseră vaccinul-minune. Mai mulți militari umblau încoace și încolo. Nici nu am mai încercat să fac poză, doar m-am oprit puțin să mă uit. Când aproape ajung în intersecție, mă trezesc, dintr-o dată, cu trei bărbați în fața mea. Efectiv am trăit pe viu expresia că au răsărit din pământ. Așa cum eu par o doamnă, ei păreau din servicii. „Bună ziua”. „Bună ziua”, răspund eu. „Ce căutați în zonă?” Am vrut să răspund : „Spionez, că am auzit că s-a descoperit vaccinul-minune”, dar am zis că e mai înțelept să nu mă apuce tocmai acum glumele. M-am uitat la haine, să observ vreo umflătură la brâu, dar nu am văzut nimic. „În documentare”, spun eu. „Documentele dumneavoastră, vă rog”. „Cred că mai întâi ar trebui să știu cine sunteți, nu? Cel cu care conversam și-a scos o legitimație și mi-a fluturat-o prin față. Cum eram la distanța fizică, în acest caz și socială, cerută și cum el a manevrat-o în viteză, nu am văzut nimic. 
    Scot legitimația, buletinul și declarația. întinde mâna după ele. „Dacă vreți să vă atingeți de lucrurile mele, vă dau un pic de Mona”, spun eu. Ceilalți doi au intrat în alertă. Bag mâna în geantă și scot flaconul de spirt. Cei doi au luat pe loc repaus. Între timp, văzuseră legitimația de presă, că am pus-o să se vadă. Am despăturit declarația, apoi am arătat buletinul și legitimația. 
    „Sunteți jurnalistă”, constată el. „Da”. „Și ce documentați, nu vedeți că totul e pustiu?”
     „Păi, cum să vă spun, un jurnalist talentat este în stare să scrie ceva foarte interesant și despre nimic, despre pustiu”, îi explic eu. Bine, adevărul este că îmi cam bătea inima. „Și tocmai în această zonă v-ați găsit?” „Să vă explic cum stă treaba. Eu vin de la Cotroceni. De la Palatul Cotroceni, și nu mă descurc deloc cu orientarea, așa că am ținut drumul pe Splai. Habar n-aveam ce este în zona asta. Și nici nu cred că e un obiectiv secret, că dacă era l-ați fi izolat”. „Bine, dați-mi, vă rog, totuși, buletinul”. I l-am dat, s-a uitat o secundă pe el și mi l-a înapoiat. Am scos un șervețel dezinfectant și l-am șters. „L-ați și scanat?”, am întrebat eu zâmbind. Doar că având mască, evident că am risipit degeaba zâmbetul. Ei nu aveau. „Mergeți”, m-a îndemnat el. „Unde veți scrie despre asta ?" „Pe cristoiublog." „A, OK, o zi bună, aveți grijă!" Asta cu „aveți grijă" nu am știut cum să o interpretez. 
    Apoi, ajunsă acasă am deschis mailul și am aflat că „joi, la ora 8:30, premierul Ludovic Orban face o vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico- Militară „Cantacuzino”, la care participă și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Apropo de măști și „par o doamnă", deschid două paranteze. Prima, scurtă: pe mine, care sunt „din spate liceu, din față muzeu", purtatul măștii mă avantajează. Nu-mi place, dar decât ridurile… Amintire de pe Șeremetievo A doua, la Moscova, în 2014. M-am coafat, m-am machiat, m-am îmbrăcat la costum. în avion, am nimerit între jucătorii unei echipe de fotbal. Români. Eu eram la margine, doi lângă mine și în jur numai fotbaliști. Ceilalți râdeau și făceau poante, ca băieții. Ăștia de lângă mine ședeau atât de rigizi, săracii, că le era jenă să se manifeste. La coborâre, când am ajuns la controlul de frontieră, mie îmi reține polițistul pașaportul, iese din cușcubeta lui, mă ia de cot și mă pune lângă perete. Lipită. Adică într-un loc în care mă vedeau toți ceilalți care treceau. Când a trecut echipa de fotbal, au făcut jucătorii niște ochi cât cepele. Ce s-or fi gândit? Că sunt vreo traficantă, că ceva nu e în regulă cu mine. Se termină coada, polițistul rus cred că uitase de mine. M-am dus la geam și l-am întrebat ce fac. Mi-a făcut semn să mă întorc la loc. Doamne, dar ce am mai putut pătimi! Mi-am amintit că la ambasadă, când am luat viza, ofițerul mi-a spus că „asta nu vă garantează că veți putea intra pe teritoriul Federației Ruse”. Doamne, dar de ce tocmai eu dintr-un avion întreg ? Văd că vine spre mine un alt polițist, foarte dichisit. îmi spune : „Sunteți binevenită pe teritoriul Federației Ruse!" Văzând privirea mea nedumerită, a adăugat : „A fost aleatoriu". Gazda mea, Vladimir (altul), s-a amuzat teribil și mi-a spus că așa se procedează. Iau din grup o persoană, care pare cea mai inofensivă, și o expun, apoi studiază reacțiile celorlalți și unii pică în plasă când se gândesc că „dacă pe asta au ghicit-o…”, au anumite manifestări care îi dau de gol. Prietenul lui Vladimir, cu care eram la masă, a spus că s-a întâmplat din cauză că „you look like a lady". De atunci, de câte ori mă amuz pe seama mea spun că par o doamnă. Închid parantezele și revin la drum. Am ajuns la Parlament și am constatat că mi-e foarte dor să merg acolo, să stau de dimineața până seara, să discut cu aleșii neamului. Din fericire, am primit informația că începând de mâine putem fi prezenți fizic la lucrările aleșilor. Parcul Izvor era închis, dar după garduri natura dădea un spectacol impresionant. Mi-am amintit de diminețile când veneam de la metrou pe acolo și de fiecare dată mă opream zece minute și ședeam pe o bancă. În drum către tramvaiul din Victoriei, am făcut un popas la anticariatul Târgul Cărții, de la Colțea, și am stat acolo aproape o oră. Nu degeaba, am răsfoit și citit câteva pagini din ultimele apariții. Oricum, într-o lume înțepenită, cărțile ne-au dat posibilitatea de a evada din prezentul aproape apocaliptic.

    Parlamentul a devenit încă o sală a pașilor pierdut  

    23 aprilie. Joi, de Sfântul Gheorghe, a fost prima zi, după 13 martie, în care noi, jurnaliștii, puteam intra în Parlament, la ședința de plen a Camerei Deputaților. Îmi amintesc perfect ziua de 12 martie, atunci când trebuia să fie învestit guvernul Cîțu. Știți toată tevatura, că Florin Cîțu nu a mai venit. Era 12 martie, noul Coronavirus era în floare, însă liberalii și lohannis aveau un singur refren: alegeri anticipate, să scape de ciuma roșie. Simptomele date de boală erau catalogate de președinte drept mofturi. Eu și Marius, un coleg de la TVR, am plecat ultimii. S-au stins toate luminile de la P1, acolo unde e sala de plen, și am plecat pe bâjbâite. Povesteam despre cât de mult ne-am săturat de jocurile făcute de politicieni, apoi ne-am luat rămas bun și am spus „pe mâine". A doua zi nu erau lucrări la Parlament, dar aveau liberalii ședință, după criza cu Cîțu. „Pe mâine" i-am spus și doamnei de la poartă după ce mi-a dat legitimația de acces. A doua zi, vineri, 13 martie, m-am tot sucit și învârtit prin casă până când am zis că nu mai plec. Pe la prânz, îl văd pe premierul demis și interimar, Ludovic Orban, cu toată presa lângă el, flancat de ministrul Sănătății, Victor Costache, și îl aud că anunță senin că e posibil să fie infectat cu noul Coronavirus. De senatorul Vergil Chițac. Mi-am făcut cruce de trei ori. Unu, că îmi pune cu atâta nonșalanță colegii în pericol. Doi, că nu am fost nici luni la ședința de pomină, unde Chițac ar fi dat cu generozitate boala la toată lumea. Așa mă gândeam atunci, sub primul impuls, apoi, încet- încet, am realizat că a fost un circ fără bani și că nu a fost nimeni în pericol. Și un circ prost, că politicienii nu prea reușesc să producă scenarii beton. La câteva zile s-a închis Parlamentul, s-a instaurat starea de urgență, s-a făcut bine și domnul Orban, a devenit premier plin și s-au apucat de treabă cu epidemia.
    Scris de asymetria on Friday, January 19 @ 10:23:23 CET (346 citiri)
    Citeste mai mult... | 36696 bytes in plus | Scor: 0

    Memoria Istorie recenta: Ioan ROSCA. Analiza contrarevolutiei din 1990: O revenire

    Concluzie? 3.4 O revenire imaginară… Cei ce am reuși să coborîm de pe Everestul ucigaș al ascensiunilor filosofice extreme, înainte de a fi răpuși de lipsa aerului (materiei spirituale), ar trebui să re-construim, asumîndu-ne situația demiurgică- deci arbitrară, un spațiu coerent de sensuri, de care să putem sprijini un păienjeniș de atitudini, misiuni, acțiuni. In amenajarea vechilor/noilor cuiburi ale gîndului ne-am putea lăsa pilotați de coerența adecvării la o nouă realitate sau motivați de bucuriile rezonanțelor cu sinele din trecut. Dacă am procedat la deconstrucție cu oarecari menajamente, vom mai găsi material de zidit printre ruinele fostelor noastre înjghebări, poate chiar întregi clădiri conceptuale, rămase în picioare- cu temelii valorice cu tot- mulțumită continuității/inerției existențiale. Să spunem că am alege întoarcerea în sine, întru Bine. Am descoperi atunci de ce se poate re-crede în ceva, de ce te poți împlini ca adept al dreptății sau adevărului- sfidînd teama de zădărnicie. După care, coborînd spre un nivel mai concret , ne-am regăsi "datoriile", acele sarcini/răspunderi care ne întăresc unuitatea/forma, combătînd transformarea devenirii în destrămare. Mai e un pas pînă la acte, dar bănuiesc că aici reconstrucția internă nu mai poate evita dimensiunea socială- totul depinzînd de ce fac și cei din jurul nostru, cu care ne-am sincronizat sau nu, pe drum. E deja greu să-ți țeși singur o religie socială, dar să o și practici fără colaborări- devine absurd.  Dacă am trece și de hopul acesta, împreună cu cei cu care am rămas în rezonanță, am putea recuceri poziția din care am plecat, cu avantajul de a fi parcurs spirala ce ne-ar permite să jucăm cu chef, deși știm că jucăm- și chiar ce , cum, și de ce. Atunci ar apare din nou, în lumină întărită de întunericul din care revenim, umbrele celor care au mers pînă la capăt în apărarea demnității. Și mișcîndu-ne dezinvolt printre etajele peșterii lui Platon, am repercepe păpușarii care au terciut destinele celor înlănțuiți de regimul comunist, care ne-au irosit scînteia vieții. Intii, actorii direcți, instrumentele oarbe ale represiunii, mercenarii și profitorii. Apoi, în fundal- stăpînii dinăuntrul lagarului, în culise-regizori externi și în prim plan- marionetele "civice" (vezi si [96]) . Vom re-constata că păpușarii de afară s-au aliat cu ticăloșii locali întru paralizarea emancipării victimelor- care nu convine paraziților mondializați (vezi și [97]). Reveniți la nivelul simplu/curat de discernămînt, curățați de propagandă, vom sesiza de ce condamarea comunismului a fost înlocuită cu denunțarea "antisemitismului" (vezi și [98, 99]), răsturnare care revalidează sentințele Tribunalului poporului și spune tot despre destinul țării. Faptul că "sfinții închisorilor" trebuie considerați iar "bandiți" (vezi și [100]) arată pe ce mîini am ajuns/rămas, mutînd lumina de la est la vest. Dezbărați de toxinele ideologice care ne-au paralizat, vom revedea sintetic istoria încercării de ridicare a națiunii Române și vom observa piedicile de care s-a lovit și care sînt pe cale să o răpună, jertfind-o pe altarul unui cosmopolitism anihilant, legitim pentru anumite plămădiri conștiențiale, dar incompatibil cu justițiarismul. S-a suferit prea mult pentru ca renunțarea la visul românesc să nu ne scopească. Am sosit la capătul incursiunii regresive: aici ar urma să recucerim candoarea cu care sălbăticii din care ne-am diluat iși făceau bărbătește dreptate…
    7 iulie 2020
    Ioan Roșca (PhD în fenomenul explicației,  http://www.ioanrosca.com/ ) P { margin-bottom: 0.21cm }A:link { so-language: zxx }
    Scris de asymetria on Saturday, March 06 @ 21:52:48 CET (1241 citiri)
    Citeste mai mult... | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Ioan ROSCA. Analiza contrarevolutiei din 1990

    O altă călătorie la capătul nopții -Raport pentru lucrarea "Vertebre românești" -
    1. Istoric sintetic al zbaterii mele justițiare 1.1 Introducere: contrarevoluția din 1990. Ca supus al satrapiei comuniste, refugiat în profesionalism, natură și filozofie, am acumulat frustrare și rușine [1]. Pentru a mă curăța de umilințe și lașități, după 22 decembrie 1989, m-am aruncat în farsa "eliberării" [2], m-am implicat (vezi episoadele relatate la [3] ) în încercarea de răsturnare a puterii securi-comuniste, adică de continuare a revoltei începute la 16.12.89, întru împlinirea revoluției anticomuniste, prin înfruntarea Contrarevoluției feseniste. Prin tot ce am intreprins (încercarea de a fonda "Partidul renașterii spirituale" și de a lansa "Alianța 90"; constituirea Asociației "Dialog Piatra Neamț"- implicată în acțiuni de protest locale și naționale, participantă în mitingul din Piața Universității, membră în Alianța Națională pentru Proclamația de la Timișoara; constituirea Alianței Opoziției din Neamț- implicată în încercarea de unificare a forțelor anticomuniste; constituirea Alianței Civice etc.) am încercat să combat farsa "tranziției" criminale:  conservarea puterii și acapararea avuției acumulate în lagărul comunist de către foștii gardieni (moștenitorii lor)- camuflate prin năpîrlire organizațională și ideologică. Eforturile noastre au fost patetice, dar complet sterile, dintr-o sumedenie de motive, începînd cu slăbiciunea rezistenței interne și terminînd cu complicitatea externă (cîștigată prin vînzarea pe nimic a unei părți din pradă și aservirea neocolonială a țării la noii stăpîni, în urma trocurilor la masa verde "geostrastegică"). Bătălia anului 1990 a fost redusă la lovitura "mineriadei" de către cei interesați în ascunderea dezertării lor de pe frontul unei revoluții agonizante, ce nu și-a putut atinge masa critică din cauza rezistenței aparatului securicomunist regrupat (vizibil și subteran) în spatele FSN, confiscării "opoziției" prin agenți infiltrați și diabolizării ei prin media de serviciu ajutată de rețeaua informatorilor conspirați, docilității colaboraționiste a majorității populației- domesticite comunist, etc. Am sintetizat observațiile mele privind "feseniada" contraevoluționară (în care trebuie încadrat episodul "mineriadei") într-un Raport-Rechizitoriu depus la 22.12.2007 [4], cu care am încheiat participarea mea la cercetarea efectuată de procurorii militari din echipa Voinea (vezi și [5c]) declanșată de depunerea unei plîngeri penale [5a] pentru reprimarea noastră la Piatra Neamț, acțiune explicată într-o declarație de presă [5b].  Hotărîrea cu care oamenii Sistemului au dus lupta (care ar fi putut fi tratată ca "restaurație", dacă regimul ar fi scăpat vreo clipă puterea din mîini) s-a bazat și pe teama vinovaților de a nu fi pedepsiți pentru crimele care compun "genocidul comunist". Toate episoadele bătăliei s-au învîrtit în jurul "joscomunismului"- care nu avea sensul ideologic pretins de actorii agitați pe scenă de servicii secrete, ci un înțeles acut justițiar. La deschiderea porții lagărului de exterminare, exploatare si alienare- care distrusese cîteva generații, cerința stringentă- pentru deținuți- era răsturnarea criminalilor și pedepsirea lor- nu schimbarea formelor organizaționale și acoperirilor ideologice- cu rămînerea lor la putere. 
    Ioan ROȘCA


    Nota: Trimiteri la documente și eseuri-manifest: 1 Scurt-circuit biografic- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/biograf.htm 2 Din nou despre revoluție și răscoală- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2012-3 3 Istoria unei contestații- http://www.piatauniversitatii.com/ico/ 4 Revoluția și Contrarevoluția din România- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2007-12 5a Plîngere depusă la Parchet, pe 26.04 2005- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2005/docs/plingere.htm b Declarație de presă 2005- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2005/docs/declaratie.htm c Știri despre plîngerea împotriva celor ce au înăbușit Revoluția în 1990- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2006-5 6 Alianța Opoziției-Neamț- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/aon_declaratie_constituire.htm 7 Comunicat-Apel- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/13b_vol48_dreptatea.jpg 8  Marșul Alianței Civice- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/15ab_marsul_ac_1.jpg 9 a Acum 5 ani, contrarevoluția. (7)- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/contrarev_7.htm b Acum 5 ani, contrarevoluția... (9) http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/contrarev_9.htm 10 Apel din Moldova- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/04g_dialog_pn_8.jpg 11 Intervenție- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/04i_dialog_vara_90_1.jpg 12 Comunicat- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/04i_dialog_vara_90_3_comunicat.jpg 13 Declarație solemnă- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/declaratie_solemna.htm 14 Solidarizare- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/solidarizare_ac_91.jpg 15 Pentru a ne apăra credința în dreptate- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/creddrepl.htm 16 Falsuri politice regizate- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/falsuri_politice_cotidianul_91.jpg 17           Scrisoare deschisă către congresul AFDPR http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1991-1992/docs/scrisoare_deschisa_cotidianul_91.jpg 18 Revoluție și Contrarevoluție- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1993-1994/docs/a0revolsicontrarev.htm 19 Ce este fenomenul Pitești?- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1993-1994/docs/a5fnomenulpitesti.htm 20 Ion Iliescu- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1993-1994/docs/biliescunuepresedintelemeu.htm 21 Poate.  Dar eu ramin in revolutie!- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/3raminrev.htm 22 Istoria contestării lui Ion Iliescu- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/25contestiliescu.htm 23 Pînă se face liniște... http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/30liniste.htm 24 Protest-sinteză adresat lui Clinton pentru primirea lui Iliescu, 25 septembrie 1995- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/sclinton.htm 25abcd Tîrgul comunității evreiești cu securitatea din România p1-5  http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/u1tirgul.htm (pentru părțile 2-5, în această adresă, trebuie înlocuit u1 cu u2, u3, u4, u5) 26  Scrisoare deschisa catre Călin Nemeș- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1995-1996/docs/cnemes.htm  27 Vînt rece de la Vest- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/01.htm 28 NATO- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/02.htm 29 Seminar Holocaust - E mai grav! - http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/05.htm 30 Complicitate camuflată degradant-  http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/07.htm 31 Dezbateri de diversiune- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/08.htm 32 Alibiul pedepsirii antisemitismului in sovietizarea Romaniei- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/09.htm 33 "Masuri" de "redresare" a "Romaniei": sinteză a unui program difuz- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2004_2/docs/38e.htm 34 Un interviu despre globalizare- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2004_2/docs/42.htm 35 Procesul comunismului, contrarevoluției și tranziției criminale-  www.procesulcomunismului.com 36 Piața Universității Distribuită-  http://www.piatauniversitatii.com/ 37a Platforma Acțiunii Pentru Eliberarea României- http://www.piatauniversitatii.com/paer/ 37b Manifestația din Piața României, rubrici în prima parte de la: http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2004_2/ 38 Întîlniri cu Gheorghe Dorel Nechita- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-314-2005-1 39 Epilog 1: 20 Mai-  http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/contrarev_18.htm 40 Scrisoare deschisă către Ana Blandiana- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2010-9 41 Apel pentru înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/comitet_victimele_comunismului.htm 42a Incompatibilitea domnului Tismăneanu- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2006-6  b Scrisoare deschisă către Sorin Ilieșiu- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2010-8 c  Scrisoare deschisă către Dan Culcer- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2010-8 d Dezbatere privind sensul Procesului Comunismului- https://www.youtube.com/watch?v=7nHE53jHoQQ 43 Plîngere penală CRVC- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2006-8 44 Scrisoare deschisă către Claudiu Secașiu- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-8-2010-8 45 Sentința CRVC- http://www.procesulcomunismului.com/sentinta.htm 46 Cererea din 19.12.2006 pentru integrarea dosarului 735/P/1990 închis cu NUP în 1993, legat de groapa comună de la Dealul Mărului- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/dealul_marului-2006-12.htm 47 Memoriu din 16.09.2008- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2008-9 48a Manifest pentru rezistență- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-4-2007-6 b Combaterea intereselor antijustițiare securicomuniste- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2008-6 49 a Scrisoare deschisă către Doina Cornea- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2010-9 b Scrisoare deschisă către Doru Mărieș- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-5-2010-9 c Scrisoare deschisă către Marius Oprea- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-7-2010-8 50 Rolul procuraturii în evitarea Procesului comunismului, contrarevoluției și tranziției criminale - Memoriu adresat Procurorului General- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2010-8 51 Ordonanța Molcuț din 29.09.10- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2010-11 52 Plîngerea Roșca, din 10.11.2010- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2010-11 53 Rezoluția Iacob din 3.12.10- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-4-2010-12 54a Plîngerea Roșca la ICCJ- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-9-2010-12 b Plîngerea Ionițoiu la ICCJ- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-7-2010-12 55 Precizări - pentru termenul de la 25 februarie- 2011 http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2011-2 56 Sentința nr. 325 din 25.02.11- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2011-2 57 Relatarea ședinței din 8.09.11- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2011-9 58 Volumele parchetului în dosarul 35/P/06-  http://www.procesulcomunismului.com/cedo/private/21_29.pdf 59 Sentința nr.1368 din 8.09.2011-  http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2011-9 60 Concluzii privind inculparea celor care au blocat judecarea crimelor comunismului-  http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2012-5 61 Sentința 222/F 29.05.2012- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/ionitoiu_sentinta_222F_2012.htm 62 Plîngere Roșca în dosarul 75/P/97- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-5-2011-3 63 a Ordonanța Stoica 20.1.09- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/ordonanta_stoica_20ian2009.pdf b Rezoluția  Iacob- 1251/II/2/2011 http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2011-6 64 Plîngerea la ICCJ  contra rezoluției 1251- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2011-6 65 Notele pentru ședința din 5.12.11- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2011-12 , http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2011-12 http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2011-12 66 Nota depusă pentru termenul din 23.02.12- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2012-2 67 Sentința nr.181 din 13 februarie 2012- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-4-2012-2 68 http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/46b_proiectul_solidaritate_justitiara_18dec_2008.htm 69 Colecția Gavril Vatamaniuc- http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/vatamaniucg/ 70 Am să vă pun în față o oglindă- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-8-2009-12 71 Colecția Viorel Rovențu- http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/roventu/ 72 Respingerea cererii FRFDPLA la CEDO de catre judecătoarea E Steiner- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/1_raspuns_cedo_FRFDPLA.jpg 73 Comunicatul FRFDPLA- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/2_comunicat_federatie_5dec2011.jpg 74  Dosarul trimis la CEDH/CEDO- 54615/12- http://www.procesulcomunismului.com/cedo/index.html 75 a. Intrebări propuse domnului procuror Dan Voinea- pentru dosarul Ioan Rosca trimis la CEDO- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2012-8 b. Intrebari propuse domnului avocat Antonie Popescu - pentru dosarul Ioan Rosca trimis la CEDO http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2013-7 76 Plîngere  CEDO pentru V.Roventu - http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/roventu/demersjur/r2_roventu_romana.pdf http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/roventu/demersjur/r3_anexa1_istoria.htm http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/roventu/demersjur/r4_anexa2_documente.htm 77 Folosirea statului în jaful funciar comunisto-fesenist- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2012-1 78 Un mănunchi de scrisori deschise, către juriști implicați in reabilitarea justiției http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2010-9 79 Reabilitarea legalității: de la combaterea prescrierii la condamnarea uzurpării justiției http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-7-2009-12 80 Tehnica post-incriminărilor… amnistiante- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2010-9 81 Deblocarea procesului pentru crimele comunismului- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2007-5 82 Scrisoare deschisă către veteranii țărăniști- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-12-2012-3 83 De la vinovăția justiției la falimentul dreptului-  http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2011-3 84 http://epochtimes-romania.com/news/statul-captiv-cel-mai-mare-aparat-de-represiune-video---236403 85 a. Opinia cetățeanului Ioan Roșca  privind proiectul de lege privind revizuirea constituției României http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2013-4 86 b. Comentarea răspunsului Consiliului legislativ la propunerea MCC http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2013-4 c. Puterea cetățeanului- intărita prin Constițutie- http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale-2013-9 d. Observații privind poziția CL față de noua propunere MCC- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2014-3 86 Ascunderea genocidului antiromânesc-demonstrație-  http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2013-1 87  Fonduri de documente-  http://www.procesulcomunismului.com/marturii/ 88 Activitatea comitetului- http://www.procesulcomunismului.com/activitate_procuratura.htm 89 Alternative- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-977-2005-3 90 Ne lăsăm (des)ființați dinafară? http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-790-2005-3 91 Paradoxul prizonierilor dincolo de perplexitate- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/23.htm 92 Prizonieri în contradicții capcană- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/22.htm 93 Mai bine ca afară?- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2018-9 94 a Perplexitatea morală: a crede, a spune, a face, a fi - http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-635-2005-2 b Trei intrebări coborînd/urcînd către miezul condiției noastre politice http://www.piatauniversitatii.com/news/editoriale/trei-2005-3.htm c Perplexitatea dinafară/dinăuntru - o întrebare- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-7-2006-1 d Criza sensurilor- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2015-5 95 a Mistica îndoielii asumate:a ști că crezi în loc să crezi că știi- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-701-2005-2 b Alternativa perplexității asumate- http://www.piatauniversitatii.com/ico/p2000-2003/docs/perplexitate.htm   96 Scrisoare larg deschisă- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-6-2015-8 97 Observații privind poziția SUA față de problema judecării comunismului în România- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2015-8 98 Și răzbunarea împotriva antisemiților stă în calea judecării genocidului comunist- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-4-2013-9 99 Petiție: Legea 217/2015 nu este constituțională- http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2015-8 100 Despre genocidul contra legionarilor cînd vorbim? - http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-2-2015-8
    P { margin-bottom: 0.21cm }A:link { so-language: zxx }
    Scris de asymetria on Saturday, March 06 @ 19:56:39 CET (1328 citiri)
    Citeste mai mult... | 66990 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Istoria nu este 'o poveste' (1) de Prof. univ. dr. Viorica Moisiuc

    Istoria nu este „o poveste”! (1)
     
    Prof. univ. dr. Viorica Moisuc   
    Joi, 16 Martie 2017 20:21
    Comunismul este „epoca despotismului fără limite, a terorii sângeroase, a dezastrelor economice, unul mai cumplit decât altul, a celui mai pustiitor dintre războaiele pe care le-a cunoscut omenirea și a unei reacțiuni ideologice fără precedent în istorie". (Svetlana Alliluyeva, fiica lui Stalin)
    Domnul Adrian Cioroianu, prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie a Universității din București, actualmente și ambasador al României la U.N.E.S.C.O., pupil al doamnei Zoe Petre de pe vremea Pieții Universității, cu doctoratul în istorie început în Canada (unde a studiat „cultul lui Nicolae Ceușescu" în circumstanțele unei substanțiale burse de studii) și terminat la București sub competenta îndrumare a prof. univ.dr. Lucian Boia (directorul Centrului de Istorie a Imaginarului), se apleca săptămânal asupra istoriei românilor și, vreme de cinci minute, la postul TVR 2, se referea la unele episoade considerate de domnia-sa ca fiind de interes public, încheindu-și permanent expunerea cu zicere: „nu uitați că istoria este cea mai frumoasă poveste!".

    Nota: Sursa : http://art-emis.ro/analize/4081-istoria-nu-este-o-poveste-1.html
    Comentarii polemice la Adrian Cioroianu, Istoria este o poveste și nimic altceva.
    http://www.bookaholic.ro/adrian-cioroianu-istoria-este-o-poveste-si-nimic-altceva.html
    Scris de asymetria on Monday, March 20 @ 10:24:25 CET (3064 citiri)
    Citeste mai mult... | 17422 bytes in plus | Scor: 0

    Societatea de mâine Istorie recenta: Radu DRAGAN. Sur le symbole en politique

    En fait, l’erreur du Président Johannis et des partis de droite avait été d’accorder au gouvernement technocrate une légitimité qu’il n’avait pas. Un tel gouvernement est une formule de transition, il est censé gérer le pays sans prendre des décisions qui engagent son avenir, de préparer le terrain au gouvernement légitime sorti des élections. Il n’a aucune légitimité politique. Cette erreur a été chèrement payée.
    Scris de asymetria on Sunday, January 15 @ 20:07:54 CET (2392 citiri)
    Citeste mai mult... | 13687 bytes in plus | Scor: 0

    Memoria Istorie recenta: Primim la redactie de la scriitorul Ara Sismanian

    Primim la redactie
    Punctul de plecare al documentului pe care-l supun atenției Dvs. este subvenționarea, de către d-l Varujan Vosganian, în calitate, de data aceasta, nu de fost ministru al economiei ci de (încă actual) președinte al Uniunii Armenilor din România, a publicării unei cărți în cuprinsul căreia sînt ponegrit și calomniat pe parcursul unui întreg capitol de peste 40 de pagini ce-mi este „dedicat” (Memorialistică II, de Gabriel Diradurian, capitolul 19). Am scris despre aceasta pe larg într-o precedentă scrisoare deschisă (consultabilă pe siturile indicate mai jos).
    Cum Asymetria a publicat deja pe aceasta tema ne facem datoria de ziaristi prin tinerea la curent a cititorilor nostri cu urmarile aceste polemici.

    Scris de asymetria on Wednesday, May 28 @ 19:34:08 CEST (3905 citiri)
    Citeste mai mult... | 4556 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Gabriel CATALAN. BOR sub impactul sovietizarii

    Gabriel CATALAN Biserica Ortodoxă Română și teologia ortodoxă românească sub impactul sovietizării în anii 1947-1955
    Deși pentru unii (creștin-ortodocși, mai ales) poate părea greu de crezut, chiar și în acest domeniu s-a resimțit din plin malefica influență a marxism-leninismului și a stalinismului, îndeosebi în contextul impunerii de către comuniștii români și sovietici, încă din anii 1947-1948/1949, a unei noi legislații în domeniul ecleziastic prin care statul-partid își subordona și controla extrem de strict toate cultele religioase și, în primul rând, cel ortodox, majoritar, limitându-i atribuțiile aproape exclusiv la nivelul ritualului și doar în cadrul edificiilor de cult, înlocuindu-i parțial ierarhia prin pensionări și retrageri forțate, numiri și epurări pe motive politice, impunându-i ca membri majoritari ai adunărilor bisericești elective din toată țara și de la toate nivelurile pe activiștii și demnitarii comuniști și pe politicienii aliați lor, scăzându-i drastic numărul de prelați, profesori, publicații, seminarii și facultăți/institute teologice, reciclându-i constant din punct de vedere ideologic clerul de toate categoriile și chiar forțându-l prin teroare și demagogie să devină parte a aparatului de propagandă comunistă (individual ori colectiv, în cadrul institutelor și seminariilor teologice ori a unor organizații și asociații pro-comuniste precum Uniunea Preoților Democrați, Asociația Română pentru strângerea legăturilor cu Uniunea Sovietică – ARLUS, Partidul Național Popular, Frontul Plugarilor, comitetele de luptă pentru pace – CLP etc), confiscându-i o parte dintre proprietăți și bunuri (întreprinderile productive, acțiunile, școlile, grădinițele, spitalele, azilele, orfelinatele, unele cămine, case, terenuri, biblioteci și arhive), supraveghind permanent loialitatea clericilor ortodocși și, nu în ultimul rând, bineînțeles, răsplătind-o cu avantaje, favoruri, privilegii, bunuri și foloase materiale substanțiale, proporționale cu rangul bisericesc și serviciile aduse „cauzei” comuniste (de exemplu, contribuția la desființarea și persecuția contra Bisericii Unite cu Roma a adus mari oportunități majorității clericilor ortodocși, mai ales arhiereilor, care au preluat în mod abuziv, în cârdășie cu autoritățile comuniste, cea mai mare parte din proprietățile greco-catolice, inclusiv toate lăcașurile de cult; în mod similar, dar la proporții mai reduse, s-a petrecut persecuția împotriva stiliștilor și a „sectanților” neo-protestanți).

    Continuarea acestui studiu, documentele anexe, notele explicative se pot citi la adresa următoare. http://arhiva-romanilor.blogspot.com/2013/07/gabriel-catalan-biserica-ortodoxa_5261.htmlSegmentarea e necesară din motive tehnice, notele de subsol nefiind acceptate și operaționale în această versiune a sitului nsotru, cu limitări inerente. Editorul

    Nota: http://arhiva-romanilor.blogspot.com/2013/07/gabriel-catalan-biserica-ortodoxa_5261.html
    Scris de asymetria on Friday, October 25 @ 16:41:57 CEST (3545 citiri)
    Citeste mai mult... | 62973 bytes in plus | Scor: 3

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Din istoria Sigurantei Generale în Basarabia (1918-1940).

    La hotarul românesc al Europei.
    Din istoria Siguranței Generale în Basarabia (1918-1940).
    Notă introductivă.

    Mult studiata perioadă interbelică a Istoriei românilor, mai continuă să atragă atenția istoricilor și a celor interesați de trecut. Acest interes este alimentat de descoperirea a noi și noi documente de arhivă (mai ales acum, când accesul la documente este mai liber), care varsă, de fiecare dată, o nouă lumină asupra trecutului și scoate la iveală subiecte inedite, care provoacă la o nouă cercetare. Cercetarea activității Siguranței din Basarabia, ne-a arătat complexitatea acestui subiect, care oferă investigațiilor științifice resurse inepuizabile. De aceia, concluziile studiului, la care am ajuns, bazate pe documente de arhivă (în mare parte inedite), constituie rodul muncii dintr-o primă etapă de cercetare, care ne obligă la continuarea investigațiilor. Studiul de față, este un prin pas, în aportul nostru adus cunoașterii trecutului interbelic al României. Pavel Moraru
    Introducere.
    Nistrul nu este numai o frontieră care separă două popoare, nu este numai o linie de demarcare a două state; Nistrul este hotarul care separă două lumi și două concepții de viațăa”, iar Basarabia „este fereastra deschisă prin care Internaționala a III-a își întinde arma încărcată spre inima Europei”.
    Gheorghe Tătărescu, Mărturii pentru istorie. Ed. Enciclopedică, București, 1996, pp. 104-108.

    Prăbușirea regimului comunist, a dus după sine la prăbușirea tuturor miturilor și falsurilor din istoria națională și universală, create de acesta. Desecretizarea arhivelor a dat posibilitatea revizuirii istoriei și tratării nepărtinitoare a acesteia. De rând cu combaterea clișeelor, adânc înrădăcinate în mentalitatea societății post-comuniste, în atenția cercetării istorice au intrat un șir de subiecte inedite din trecutul nu prea îndepărtat, referitoare la perioada interbelică, la cea a Războiului II Mondial, precum și la perioada postbelică. De un interes aparte este activitatea Siguranței în Basarabia, mai puțin cunoscută, dar care, ca și în restul țării, a ținut de monitorizarea vieții social-politice și de combaterea agenților curentelor subversive, mai ales a celor comuniști. Desigur că, în acest context, deosebit de interesante/importante sunt „buletinele informative” – importantă sursă de informații – în privința diferitelor probleme, care, analizate științific, ne pot relata de mai toate aspectele vieții interbelice românești. în ultimul timp, s-au scris tot mai mult lucrări (mai cu seamă, privind mișcarea subversivă comunistă), care, într-o măsură mai mare sau mai mică, au reflectat activitatea Siguranței.i Autorii acestora, în baza investigațiilor de arhivă, au prezentat diverse fapte și probleme din trecut, unele dintre care șochează, sunt incredibile, dar adevărate! Cercetările de arhivă scot la iveală noi și noi fapte cu totul inedite. în această lucrare, am încercat, în limita posibilităților și a accesului pe care l-am avut la documentele de arhivă (o bună parte din ele, mai cu seamă „dosarele personale”, continuă să fie secrete), să reconstituim doar unele aspecte din activitatea Siguranței în Basarabia, care mai ascunde o multitudine de subiecte interesante. Autorul, Sibiu, 17 februarie 2008
    Chestiunea rolului evreilor, a unor evrei, în instalarea și impunerea și menținerea violentă a comunismului în România și Basarabia nu este o chestiune de statistică și nici de demografie, ci de sociologie, ideologie și politică.
    Nu cifrele contează ci rolul social pe care l-au cucerit sau care li s-a distribuit în cadrul procesului de comunizare a României și a Europei de Est, adică de colonizare imperială sovietică. De la statistici va trebui să se treacă la analiza rolurilor concrete.
    Numai pe această cale se va ajunge la o concluzie temeinică și realistă, lipsită de violențe și revendicări umflate, dar cu o perspectivă justițiară clară, la capătul căreia va trebui să se pună și chestiunea simplă a emigrării unora din responsabilii dezastrelor generate de comunism, spre teritoriile de refugiu pentru torționari comuniști, care au fost Israelul, Germania, Statele Unite ale Americii. Dacă se mai caută și denunță torționarii din lagărele naziste, pentru a dovedi că mai există criminali supraviețuitori, pentru a-i pedepsi, de ce nu s-ar face același lucru cu torționarii sau cu ordonatorii și responsabilii crimelor din lagărele comuniste, români, unguri, ucrainieni, țigani, evrei și de alte naționalități?
    Cercetarea istorică și sociologică nu se mai poate menține la afirmații globale, la cifre, la invective cu iz rasist și la analize în suc propriu, fără integrarea cercetării în eforturi comparatiste istorice, demografice, psiho-sociologice, economice.
    Problemă prea importantă, care nu se poate lăsa pe seama mercenarilor sau evreilor (prin firea lucrurilor acești abordând subiectul dintr-o perspectivă comunitară și holocaustică), este momentul de a se aprofunda cercetarea în arhivele românești sau străine, depozite documentare care oferă, în ciuda epurării, devalizării lor sau a distrugerilor întâmplătoare, destule documente pentru limpezirea raporturilor românilor cu evreii. Știm că este așa. Noi am văzut și cercetat asemenea documente, doar ca demersuri derivate din interesul central pentru epurarea cărților și pentru cenzură după 1944.
    Pentru Rusia, efortul lui Alexandr Soljenițîn a rodit în cele două volume Două secole împreună. în ciuda evidentului blocaj și boicot la care a fost supus studiul laureatului premiului Nobel pentru literatură, cartea își face drum, este tradusă și citită, chiar dacă presa nu dă semne că ar fi luat cunoștință existența ei. Subiectul nu mai poate fi tabuizat, controlul presei vizibile de către diversele lobbyuri invizibile nu poate fi total, cum ar fi fost pe vremea dictaturilor de ambe fețe.
    Pentru România, bibliografia importantă este aproape exclusiv opera unor autori evrei, istoricii români (cu excepția lui Dinu C. Giurescu sau Gheorghe Buzatu), nu fac decât să colporteze informațiile primilor. Aceste informații nu sunt false ci sunt uneori deformate continuu, prin eliminarea sau înlocuirea unor cuvinte cheie. De pildă, se folosesc sistematic expresii ca deportare sau exterminare și niciodată expresia folosită în epocă, colonizare, pentru a numi deplasarea (evident forțată și prost organizată) cu efecte tragice, distructive, a unor mase de evrei din Basarabia și Bucovina spre teritorii fost sovietice, din estul României, precum Transnistria.
    Se omite precizare, nu din ignoranță ci din nevoie propagandistice, că majoritatea acestor evrei erau cetățeni străini, sovietici, al unui stat cu care România se afla în război (așa au fost tratați, prin internarea în lagăre, japonezii în America) că teritoriile spre care erau deplasați evreii așkenazi sau kazari (idișofoni, polonofoni și rusofoni), fuseseră, la origine, locurile lor de baștină, în cadrul Imperiului țarist, teritorii dinspre care evreii se deplasaseră spre Vest în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, adică spre Moldova, spre România. Este una dintre cele mai importante migrații ilegale de la finele acelui secol, care a modificat brutal și periculos pentru etnia a cărui teritoriu era invadat, adică pentru români, echilibrul demografic și economic al zonei.
    Nu e vorba, deci, de a motiva orgolios și egocentric crimele, abuzurile sau represaliile de orice fel, dacă sunt executate de ai nostri, dimpotrivă, e vorba de a stabili vinovățiile reale și pricinile împletirii greșelilor, iluziilor, naivităților și oportunismelor locale, de toate culorile, cu vocațiile coloniale ale executanților, români sau străini, printre care, unii, care au intrat cu picioarele și bâtele în trupsufletul băștinașilor, localnicilor, ca și cum ar fi fost vorba de teritorii cucerite, unde comandanții invadatori răsplătesc soldații cu dreptul la jaf, la viol și la umilirea și uciderea semenilor, nepedepsite.
    Și așa mai departe.
    Dan Culcer
    i. Gh. Buzatu, Românii în Arhivele Kremlinului. Ed. „Univers enciclopedic”, București, 1996; M. Cojoc, M. Cojoc, Propagandă, contrapropagandă și interesele străine la Dunăre și Marea Neagră (1919-1939), Ed. Universității din București, București, 2003, http://www.unibuc.ro/ebooks/istorie.htm; Al. Popescu, Academia secretelor. Intelectualii și spionajul. O istorie universala. Ed. „Meronia”, București, 2006; L. Rotari, Mișcarea subversivă din Basarabia în anii 1918-1924. Ed. Enciclopedică, București, 2004; Fl. N. Șinca, Din istoria Poliției Române, vol. I - între onoare și obediență. Cu o prefață a academicianului Florin Constantiniu. Tipografia „RCR Print”, București, 2006. http://www.c-cultural.ro/biblioteca%20virtuala/proza/florin%20sinca/; P. Ștefănescu, Istoria serviciilor secrete românești. Ed. „Divers Pres”, București, 1994; S. Tănase, Clienții lu` tanti Varvara. Istorii clandestine. Ed. „Humanitas”, București, 2005.
    Scris de asymetria on Saturday, February 11 @ 20:03:29 CET (9056 citiri)
    Citeste mai mult... | 68040 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (XI)


    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).
    Bibliografie și Note. Final
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 19:14:23 CET (5217 citiri)
    Citeste mai mult... | 52304 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (X)

    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).
    AUTOR
    Pavel Moraru născut la 5 noiembrie 1975, la Olănești, jud. Tighina, Republica Moldova. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Chișinău (1992-1997). Doctor în istorie al Universității din București (1997-2001). Cercetător științific superior al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (2003-2007); cercetător științific superior și șef al Laboratorului de cercetări științifice aplicative din cadrul Institutului de Formare Profesională Continuă și Cercetări Științifice Aplicative al Academiei „Ștefan cel Mare” a M.A.I., Chișinău (2002-2004; 2006); profesor de istorie la Liceul de cadeți „Sf. Gheorghe” al Academiei „Ștefan cel Mare” a M.A.I. (2004-2006); profesor la Facultatea de Drept a Academiei „Ștefan cel Mare” a M.A.I., curs special – „Istoria organelor polițienești” (2005-2006); secretar științific al Senatului Academiei „Ștefan cel Mare” a M.A.I. (2004-2006). Cercetător principal III în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (2007-...); lector la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2007-...).
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 18:53:02 CET (4191 citiri)
    Citeste mai mult... | 66014 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski(IX). Bibliografie


    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).

    Planul lucrării:
    Lista abrevierilor utilizate.
    Introducere.
    Capitolul I: Structurile de securitate sovietice din Basarabia, în primul an de ocupație (1940/1941).
    Instalarea organelor N.K.V.D. în Basarabia ocupată. Organizare și reorganizare.
    Activități de anihilare a „elementelor contrarevoluționare”.
    N.K.V.D.-ul R.S.S.M. în timpul operațiunii de repatriere a germanilor basarabeni în Reich-ul german.
    Organizarea acțiunii informative sovietice privind situația din România.
    Executarea operațiunii de deportare a basarabenilor în Siberia (iunie 1941).
    Capitolul II: N.K.V.D.-ul moldovenesc în timpul Războiului germano-sovietic.
    2.1. Evacuarea autorităților sovietice din Basarabia.
    2.2. Organizarea acțiunilor de diversiune în teritoriul părăsit.
    Capitolul III: Organele securității moldovenești de la „eliberarea” din 1944 și până la procesul de destalinizare.
    3.1. Reinstaurarea autorităților sovietice în Basarabia. Organele securității statului și ale afacerilor interne în anii postbelici.
    3.2. Lupta cu rezistența anticomunistă basarabeană.
    3.3. Acțiuni de anihilare a Bisericii Ortodoxe și a asociațiilor religioase.
    3.4. Activități de combatere a spionajului inamic în R.S.S.M.
    3.5. Organizarea și executarea operațiunilor de deportare a basarabenilor în regiunile îndepărtate ale U.R.S.S.
    3.6. Organele de securitate și ale afacerilor interne din R.S.S.M. în timpul procesului de destalinizare.
    Capitolul IV: Activitățile K.G.B.-M.A.I. din perioada destinderii hrușcioviste și a stagnării brejneviste.
    4.1. Organele de securitate și ale afacerilor interne din R.S.S. Moldovenești în anii `60-`70.
    4.2. Combaterea „naționalismului moldovenesc” și a manifestărilor antisovietice în timpul lui N. Hrușciov.
    4.3. Prigonirea credincioșilor.
    4.4. Lupta cu disidența și „naționalismul moldovenesc” în perioada lui L. Brejnev.
    Capitolul V: K.G.B.-ul R.S.S.M. de la „perestroikă” și până la prăbușirea regimului comunist.
    5.1. Situația din Uniunea Sovietică în a doua jumătate a anilor `80. Mișcarea de emancipare națională a românilor basarabeni și separatismul din sudul și estul R.S.S.M.
    5.2. Structura organelor K.G.B. al R.S.S.M și combaterea disidenței politice.
    5.3. Activități în domeniul spionajului extern.
    5.4. Organele moldovenești de securitate de la suveranitatea și până la independența Republicii Moldova.
    5.5. Arhiva K.G.B. al R.S.S.M. – o problemă controversată de actualitate.
    Fișe biografice.
    Bibliografie.
    LISTA ABREVIERILOR UTILIZATE
    A.N.I.C., Buc. – Arhivele Naționale Istorice Centrale, București
    A.N.R.M., Chșn. – Arhiva Națională a Republicii Moldova, Chișinău
    C.C. – Comitetul Central
    C.C.P. – Consiliul Comisarilor Poporului
    C.C. al. P.C. (b) – Comitetul Central al Partidului Comunist bolșevic
    C.C. al P.C.U.S. – Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice
    C.C. al U.T.L.C. – Comitetul Central al Uniunii Tineretului Leninist-Comsomolist
    CEKA – vezi V.C.K.B.K.S.
    C.I.A. – Agenția Centrală de Informații (Central Intelligence Agency)
    com. – comuna
    C.S.S. R.M. – Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova
    D.G.S.P. – Direcția Generală a Securității Poporului
    D.G.S.S. – Direcția Generală a Securității Statului
    G.P.U. – Direcția Politică de Stat (Г.П.У. – Государственное Политическое Управление)
    G.R.U. – Direcția Generală de Informații al Marelui Stat Major al Armatei sovietice (ruse) – serviciu de informații militare sovietic (rusesc) (Г.Р.У. – Главное Разведывательное Управление)
    G.U.G.B. – Direcția Generală a Securității Statului (Г.У.Г.Б. – Главное Управление Государственной Безопасности) Gulag – Direcția Generală a Lagărelor (ГУЛАГ – Главное Управление Лагерей)
    jud. – județ
    K.G.B. – Comitetul Securității Statului (К.Г.Б. – Комитет Государственной Безопасности)
    km. – kilometru
    M.A.E. – Ministerul Afacerilor Externe
    M.A.I. – Ministerul Afacerilor Interne
    M.C.G. – Marele Cartier General
    M.G.B. – Ministerul Securității Statului (М.Г.Б. – Министерство Госсударственной Безопасности)
    M.S.N. al R.M. – Ministerul Securității Naționale al Republicii Moldova
    M.St.Major – Marele Stat Major
    n.a. – nota autorului
    N.K.G.B. – Comisariatul Poporului al Securității Statului (Н.К.Г.Б. – Народный Коммисариат Государственной Безопасности)
    N.K.V.D. – Comisariatul Poporului al Afacerilor Interne (Н.К.В.Д. – Народный Коммисариат Внутренних Дел) nr. – număr
    O.B.H.S.S. – Secția pentru Lupta cu Furturile din Proprietatea Socialistă (О.Б.Х.С.С. – Отдел по Борьбе с Хищениями Социалистической Собственности)
    O.G.P.U. – Direcția Politică Unificată de Stat (О.Г.П.У. – Объединённое Госсударственное Политическое Управление) P.C. (b.) – Partidul Comunist bolșevic
    P.C.M. – Partidul Comunist al Moldovei
    P.C.R. – Partidul Comunist Român
    P.C.U.S. – Partidul Comunist al Uniunii Sovietice
    R.A.S.S.M. – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească
    R.M.N. – republica moldovenească nistreană; în limba rusă, П.М.Р. (P.M.R.) – Приднестровская Молдавская Республика R.S.S.M. – Republica Sovietică Socialistă Moldovenească
    R.S.S.M.N. – Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Nistreană
    R.S.S.U. – Republica Sovietică Socialistă Ucrainească
    Razvedupr – Direcția de spionaj a Armatei roșii (Разведупр – Разведывательное Управление)
    S.I.S. al R.M. – Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova
    S.S. – subdiviziuni ale Partidului Nazist de pază și represiune (Schutz-Staffeln)
    S.S.I. – Serviciul Special de Informații
    SMERȘ – Direcția Generală de contrainformații militare din cadrul Comisariatului Poporului al Apărării al U.R.S.S. (СМЕРШ de la aglutinarea cuvintelor Смерть шпионам – „moarte spionilor”)
    str. – strada
    S.U.A. – Statele Unite ale Americei
    U.R.S.S. – Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
    U.T.L.C. – Uniunea Tineretului Leninist-Comsomolist
    V.C.K.B.K.S. – Comisia Extraordinară a întregii Rusii pentru Combaterea Contrarevoluției și Sabotajului (В.Ч.К.Б.К.С. – Всероссийская Черезвычайная Комисия по Борьбе с Контрреволюцией и Саботажем)
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 18:28:01 CET (3277 citiri)
    Citeste mai mult... | 75012 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (VIII)


    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).

    Scrierea unei istorii fundamentale a serviciilor speciale din R.S.S.M., în mare măsură, s-ar putea face în baza documentelor existente în arhivele de la Chișinău, numai că accesul la unele din ele, în mod inexplicabil (căci legislația în vigoare permite), este îngrădit.
    Evenimentele referitoare la istoria N.K.V.D.-ului moldovenesc din perioada 1940/1941 ar putea fi în parte reconstituite în baza documentelor elaborate de către serviciile speciale românești, care se păstrează în Arhiva Națională a Republicii Moldova din Chișinău (fond 706, fond 680). Acestea ar putea fi completate de documentele sovietice din Arhiva organizațiilor social-politice a Republicii Moldova (A.O.S.P. a R.M.), fosta arhivă a Partidului Comunist al Moldovei, în care la moment există 530 de fonduri, cu un număr total de 540.000 de dosare.
    Documente referitoare la activitatea N.K.V.D. al R.S.S. Moldovenești se află și în Arhiva Ministerului de Interne al Republicii Moldova (fond 16, inventarele 1, 2, 3, 4, 5, 6).
    De asemenea, cele mai importante documente ale N.K.V.D.-N.K.G.B.-M.G.B.-K.G.B. ale R.S.S. Moldovenești, se află în arhiva actuală a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 18:13:46 CET (3985 citiri)
    Citeste mai mult... | 63365 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (VII)


    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991). în R.S.S.M., elita politică și industrială rusofonă, mai cu seamă cea din stânga Nistrului, a început lupta împotriva restructurării (adică, împotriva creșterii puterii nomenclaturii republicane, considerând că adevărații stăpâni se află la Moscova), sub lozinca „apărării intereselor populației rusofone a R.S.S.M.”, criticând cu vehemență proiectele de lege privind limba moldovenească (română). Anume cei ce se împotriveau restructurării, au contribuit la radicalizarea mișcării de emancipare națională a românilor-moldoveni și apoi, a ieșirii Republicii Moldova din componența U.R.S.S. Ca răspuns la acțiunile „radicale” ale „fronturilor populare”, aceștia (mai exact, K.G.B.-ul cu ajutorul acestora), au constituit „interfront”-uri în republicile cu „risc sporit”, inclusiv în R.S.S. Moldovenească.
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 18:02:14 CET (3183 citiri)
    Citeste mai mult... | 63221 bytes in plus | Scor: 5

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (VI)

    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).
    «în această perioadă, grație liberalizării regimului de la Kremlin, „cortina de fier” s-a întredeschis. Au avut loc primele vizite ale cetățenilor sovietici în străinătate, în special în țările „lagărului socialist”. însă, orice delegație (formată chiar din persoane de încredere – membri de partid) era în mod obligatoriu „însoțită” de un securist.» 
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 17:38:29 CET (3277 citiri)
    Citeste mai mult... | 62213 bytes in plus | Scor: 0

    Historia oculta Istorie recenta: Pavel Moraru. Basarabia sub urmasii lui Felix Dzerjinski (V)

    Basarabia sub urmașii lui Felix Dzerjinski: organele securității statului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1940-1991).
    Efectivul adus pentru executarea operațiunii, avea deja experiența necesară în tehnica strămutărilor și, neavând vreo legătură cu locuitorii acestor teritorii, putea acționa nemilos împotriva deportaților. 
    Scris de asymetria on Thursday, February 09 @ 17:28:06 CET (2671 citiri)
    Citeste mai mult... | 62396 bytes in plus | Scor: 0


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 2.17 Seconds