Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 66 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Titus Filipas. Blocaj cultural
    Scris la Monday, November 13 @ 10:09:51 CET de catre asymetria
    Noduri si retele Titus Filipas scrie ""Tezele și antitezele or fi bune ele la Paris, dar chestiile astea nu merg și în România", pare să fie politica editorială a casei www.humanitas.ro. Actuala editură Humanitas dă impresia că a uitat procedura foarte neortodoxă prin care a intrat pe piața cărții din România : a luat pur și simplu cu japca patrimoniul fostei Edituri Politice, care înainte de 1989 făcea o adevărată echilibristică printre politici și politruci pentru a putea scoate anual și câteva cărți bune.


    Humanitas.ro, sursă de blocaj cultural
    "Tezele și antitezele or fi bune ele la Paris, dar chestiile astea nu merg și în România", pare să fie politica editorială a casei www.humanitas.ro. Actuala editură Humanitas dă impresia că a uitat procedura foarte neortodoxă prin care a intrat pe piața cărții din România : a luat pur și simplu cu japca patrimoniul fostei Edituri Politice, care înainte de 1989 făcea o adevărată echilibristică printre politici și politruci pentru a putea scoate anual și câteva cărți bune.
    Pe de altă parte, ținînd seama de personalitatea molcomă a domnului Gabriel Liiceanu, este greu de crezut că tocmai domnia sa a luat decizia executării loviturii de forță la vechea Editură Politică.
    Erau angajați acolo suficient de mulți oameni capabili să aleagă după 1989 o politică editorială potrivită, publicând texte facilitând pregătirea conștiinței publice românești pentru economia de piață liberă. Cineva a dorit ca acei oameni inteligenți și de bună credință din interiorul casei editoriale să nu poată prelua Editura Politică pentru gestionare pe drumul cel sănătos.
    Editura Politică, după 1989, trebuia manevrată mai curând împotriva intereselor românești, ceea ce s -a și întîmplat. „Omul de paie”, servind interesele celor care disprețuiesc România, omul ce nu putea fi bănuit de nimeni (nici măcar de el însuși) că acționează proactiv mânat de rea credință, a fost Gabriel Liiceanu. Este greu de supradimensionat rolul nefast și distructiv jucat de editura Humanitas asupra culturii românești și asupra spiritului românesc după anul 1989. Și nu este vorba despre încremenirea în proiectul propriu, cât despre blocarea proiectului obștesc de propășire a României moderne și postmoderne.
    În fine, "revoluția pentru Gabriel, Gelu și Sorin" a justificat orice, nu se pune acum problema nelegitimății sau a furtului de patrimoniu, dar, cred eu, Humanitas avea cel puțin obligația morală să întrerupă cenzura împotriva titlurilor interzise pe vremuri în țară, dar prezentate laudativ chiar și în revistele culturale de la noi.
    Un titlu rămas prohibit la Humanitas, tot așa cum era pe vremuri la Editura Politică, este un bestseller al anilor șaptezeci, "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance", scris de Robert Pirsig, probabil cel mai celebru technical writer american, dar semnat cu pseudonimul Robert Pursig. Este o carte de filosofie aplicată, ar fi putut sa învețe și Gabriel Liiceanu ce înseamnă această noțiune. Pe vremuri, comentând succesul ei în SUA, săptămânalul de cultură Contemporanul a consacrat cărții lui Pirsig un articol elogios.
    Profesiunea de technical writer este una dintre cele mai importante pe piața serviciilor din SUA. Cartea "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance", mi- a fost recomandată insistent de către un bursier Fulbright american venit pe la începutul anilor optzeci la Universitatea din Craiova. "Voi aveți nevoie de această carte dacă vreți să intrați în lumea modernă", mi- a spus. “Este o carte despre metafizica profesiunii de technical writer.”
    Pentru înțelegerea vieții în lumea modernă trebuie realizată o congruență între Adevăr și Calitate (ontică și statistică). Este un mesaj al acestei neobișnuit de complexe opere discursive, prima pe care ar fi trebuit să o traducă editura Humanitas, o pregătire necesară și emoțională pentru textele iluminismului industrialist scoțian și interpretările lor, importante pentru lumea de azi. Prin politica de traduceri insipide pe care o practică, Gabriel Liiceanu poate fi creditat cu meritul de a fi fost unul dintre factorii culturali care au acționat dupa 1989 pentru menținerea României in fundătura în care se află.
    La toate întrebările mele adresate editurii Humanitas pentru a explica gravele omisiuni din politica sa editorială, întrebări la care trebuia să răspundă, pentru că o parte din patrimoniul ei a fost constituit și cu munca mea, adevăr valabil de altminteri pentru oricine se afla în "câmpul muncii" înainte de 1989, am fost întâmpinat cu lipsa totală a oricărui “chef” de comunicare. Atitudine cât se poate de balcanică.
    Titus Filipas


    Nota: http://www.philosophersnet.com/magazine/pirsig_transcript.htm"

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.27 Seconds