Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 28 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Colaborationisti

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Colaborationisti In epicentru: Magda Ursache. Pretul succesului sau pînda si seductia  Demnitatea, mîndria, decența nu existau la profitorii din comunism.  Da, banii n-or fi avînd miros, dar altele au.  Și nu de flori.
  Scris de asymetria on Thursday, April 19 @ 16:37:33 CEST (2826 citiri)
  Citeste mai mult... | 14327 bytes in plus | In epicentru | Scor: 5

  Colaborationisti In epicentru: Magda Ursache. Memorialisti fara memorie (I)

  Unii se rătăcesc fără voie în labirintul amintirilor, din cauza memoriei trădătoare. Alții, cei mai mulți, sunt pseudo-amnezici. Din același orgoliu, cei mai docili o fac pe nesupușii, se vor transfigurați la chip în rebeli.
  Scris de asymetria on Wednesday, April 18 @ 21:33:44 CEST (3208 citiri)
  Citeste mai mult... | 14119 bytes in plus | In epicentru | Scor: 4.75

  Colaborationisti Istorie recenta: Doliu national pentru Adrian Paunescu?

  Propinatiu Camilian scrie "
  Privesc fără de țintă-n sus.

  E ceva mioritic în acest cer de munte, niciodată așa de albastru în noiembrie la București, făcând să pară de gust fascist bășcălia privind prețul unui sicriu supradimensionat sau obezitatea care l-ar fi doborât pe poet. Discreție. Demnitate consternantă în moarte. Sau inconștiență: „Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac." Da, impresionantă plecarea, parcă fără nici un regret, a lui Adrian Păunescu, desigur într-o Românie mai bună. Pare că din peisaj a dispărut un munte întreg.
  E ca și cum ar fi preferat cu voioșie dizlocarea de aici, un fel de voluntar exil, un refuz al inactivității la care-l condamnau nu numai uzura în ură după o viață mistuitoare, ci și apropiații politici și puternicii zilei, din lipsă de programe necesitând intelectuali, cu atât mai puțin artiști.
  Și-a anunțat din timp, țărănește, gravitatea finalului bolii (puțini l-au știut suferind, puțini i-au descifrat zâmbetul) și rareori am asistat la o asemenea desfacere în părțile alcătuitoare a unui biet trup uman, parcă explozivă.
  Iar bizareria că Adrian Păunescu piere la Floreasca, în populara Urgență, deloc protejat de emisfera aurie azvârlită copilărește peste cartier în Orbitor 3 de Mircea Cărtărescu, este o surpriză, o lovitură de imagine, pentru că alți cărturari e de presupus că își vor aranja pe la Viena sau încă și mai spre Vest vreun sfârșit de fițe.
  "
  Scris de asymetria on Monday, November 15 @ 12:32:59 CET (3473 citiri)
  Citeste mai mult... | 14486 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaborationisti Istorie recenta: Paul Zahariuc. Dosarele strict-secrete ale Securitatii (II)

  Chiar dacă era la începuturile activității, „onorabila” instituție a Securității a lepădat repede voalul de mireasă virgină și a trecut la atac cu toată cohorta sa de informatori proaspăt racolați sau „clienți” mai vechi ai fostei Siguranțe. Din cercetările noastre întreprinse prin puținele dosare care au mai rămas prin arhivele locale, am descoperit faptul că chiar și unii ofițeri din „vechea gardă” au îmbrăcat noile haine și obiceiuri, după ce le-au lepădat pe cele vechi. Se pare că nu prea au avut succes odată ce, la începutul anului 1950, șefii de la Bârlad au fost înlocuiți cu alții, probabil mai tineri și „școliți” după noile principii ale „luptei de clasă” impuse de adevărații dușmani ai poporului, cei auto-aleși în fruntea nației și pripășiți „prin vot popular” în marea adunare națională sau guvern. Impunerea comunismului în țara noastră s-a făcut cu o cruzime de neimaginat. „Mașina neagră” devenise simbolul opresiunii. în materialele anterioare am prezentat teama morbidă a oamenilor atunci când vedeau „celebrul” automobil al Securității. Pe cât de negre le erau mașinile, pe-atât de negre le erau sufletele. Cine intra în ghearele „lucrătorilor” de la Securitate, nu mai avea scăpare. Bolșevicii începuseră construcția canalului Dunăre-Marea Neagră și aveau nevoie de sclavi, de cât mai mulți sclavi. Responsabile cu furnizarea „mărfii” umane au fost Miliția și Securitatea. Din păcate, în fondurile arhivistice locale nu mai există niciun dosar al direcției județene (apoi regionale) de securitate Bârlad, ca să putem pune cap la cap informațiile sosite de la Plăși și, mai târziu, de la raioane.

  Nota: De Desktop
  Scris de asymetria on Saturday, July 25 @ 16:06:07 CEST (3303 citiri)
  Citeste mai mult... | 22946 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaborationisti Istorie recenta: Paul Zahariuc. Dosarele strict-secrete ale Biroului de Securitate Murgeni (I)


  Modul de organizare al Securității din Români a reprodus cu supușenie și precizie modul de organizare al SMERSH-ului („Moarte spionilor !), vârful de lance al NKVD-ului (serviciul secret sovietic) așa că putem afirma, fără să greșim, că Securitatea românească a întrunit toate elementele și cutumele unei organizații teroriste, măcar în perioada 1944-1965. Dacă în Siguranța statului mai erau și oameni școliți, atunci în Securitate au fost angajați bădărani inculți, mai buni la mânuit ghioaga decât la scrierea unor rapoarte. Ca orice serviciu secret, și Securitatea și-a racolat diverși informatori, fără de care ar fi sucombat din lipsă de activitate. Hoarde de asasini și criminali de drept comun s-au angajat în noua structură numită Direcția Generală a Securității Poporului.

  Nota: Securitatea în Wikipedia
  Scris de asymetria on Monday, June 15 @ 15:34:37 CEST (3146 citiri)
  Citeste mai mult... | 24229 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaborationisti Mori de hârtie: Magda URSACHE. Viata prin filtrele Securitatii

  Magda URSACHE. Viața prin filtrele Securității
  Metoda de lucru a Securității asta era: valorizarea colaboratorilor atașați politicii partidului unic; celorlalți, opozanților fie și tăcuți, li se punea în circulație negativul. După tipicul din Republica Socialistă a Dosarelor.
  Scris de asymetria on Sunday, May 31 @ 19:36:37 CEST (3030 citiri)
  Citeste mai mult... | 20256 bytes in plus | Mori de hârtie | Scor: 5

  Colaborationisti Istorie recenta: Dan Culcer. Un candidat PD-L Mures, informator al Securitatii in 1987


  Nicolae Mihoc, actor, candidat PD-L, informator al Securității în 1987.
  Luni 18 mai 2009, ziarista L. V. crede că a povesti unor angajați ai Securității, poate chiar la o bere, ceva despre intențiille ilegale sau legale ale unui cetățean român sub stăpânire comunistă nu e decăt o conversație, nu o delațiune.
  Îl exonerează anticipat de orice responsabilitatea juridică sau morală, pe informator. Se va putea într-o zi scrie, dacă mergem în această direcție, că redactarea unei note informative olografe este altceva decât informarea eventual orală pe care o transcrie ofițerul de contact al Securității, chiar dacă rezultatul ar fi același. Si chiar dacă actul are la bază un angajament semnat de păstrare a secretului colaborarii sau o convenție neformalizată, de supușenie și delațiune interesată, în speranța unor favoruri. Gama consecințelor asupra celui "turnat" a fost foarte largă : de la refuzul de eliberare a unui pașaport sau arestul la domiciliu, la violarea și cenzurarea corespondenței, interceptarea convorbirilor telefonice, violarea domiciliului sau pierderea slujbei.
  Unele dintre cele de mai sus puteau fi consecințele notei informative semnate Marcel Popa 18 iunie 1987, după cum se poate citi în dosarul meu de urmărire informativă (din care câteva tomuri sunt disponibile pe Internet). Așa că responsabilitatea juridică a unui informator este angajată, nu doar responsabilitatea morală, așa cum vor unii să ne facă să credem. Ca victimă, îmi rezerv dreptul de a acționa cum voi crede de cuviință.
  Am avut ocazia de a fi subiectul activității informative a unor autori de note, mai mult sau mai puțin ocazionali și productivi, mai mult sau mai puțin incisivi, insinuanți și cointeresați, cu sau fără condicuță=angajament, adică nemembri sau membri de partid : Dona Alba, Moroșan Gabor, Mureșan, Suceava Ioan, Marcel Popa, Anton, Mihai, Stefan, Micu, Traian, Florin Ciotea, în afara sau în cadrul "obligațiilor de serviciu".
  Acțiuni de informare, dirijare, influențare, toate pentru a mă împiedica să scriu ce gândeam, să citesc ce mă interesa, să influențez pe mai tinerii colaboratori sau să creez grupuri de reflexie pe teme profesionale comune, să călătoresc unde aș fi dorit, ca să adun materiale pentru o istorie a literaturii române din exil. Nu eram decât un modest și aparent singuratic literat. Știm acum ce aparatură de control și represiune s-a pus în mișcare pentru cei care mai cutezau să aibă veleități politice afirmate, după 1964, la ieșirea, după mulți ani de primejdie și chin, din lagăre de muncă și închisori. Iar cei care au manipulat aceste mecanisme supradimensionate au pensii excesive, nu au fost niciodată judecați pentru fapte care -chiar și după legile comuniste- erau ilegale și incriminabile penal, sunt implicați în politică înaltă, au devenit vârfurile cleptocrației. Ei să fie stâlpii României de azi de mâine?? De Halal să ne fie!
  Dan Culcer


  Nota:
  Adeverinta CNSAS de deconspirare a informatorului Marcel Popa si dosarele de urmarire informativa
  PPS. Față de prima versiune a textului de mai sus, am introdus precizări secundare impuse de comentariile primite, privitoare la cariera politică națională și locală, deci pentru moment nu și europeană, a lui Nicolae Mihoc. După un cv accesibil pe Internet N.M a ajuns la Naționalul din Tg. Mureș doar în 1991. Deci ipoteza unei legături între transfer și evenimentele din martie 1990 este aparent fără fundament documentar, până la proba contrarie. Informație de verificat. E un avantaj al Internetului : poti introduce precizări din mers. Aflu deci prin Mariana Cristescu, indignată poetă din județul Mureș, că în capitala județului are loc o bătălie pentru direcțiunea Teatrului Național, funcție la care candidează ex-informatorul Securității. Acest amănunt nu era cunoscut la Paris, nici la Elancourt. Grație precizărilor poetei, care profită de ocazie să insinueze- în comentariul său de pe blogul lui Andrei Bădin - că adeverința trimisă mie de CNSAS ar fi o plastografie (nu precizează dacă plastografi sunt cei de la CNSAS sau eu), știrea Marii bătălii de la Iazul Mic a ajuns și pe meleaguri străine. Voi urmări cu sufletul la gură evoluția conflctului. Dacă va câștiga Nicolae Mihoc, voi avea un argument în plus pentru a crede că un cv de fost informator este un plus într-o carieră publică din România. Până când?
  Scris de asymetria on Tuesday, May 12 @ 17:16:54 CEST (4435 citiri)
  Citeste mai mult... | 15731 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaborationisti Editoriale: Magda Ursache. Acele din perna

  Din aproape în aproape, cuvîntul iluzie e asociat cu anticomunism. Comunismul a fost acuzat ca regim sîngeros, formal, de vreme ce nu știm exact numărul victimelor, în ciuda atîtor institute de investigare a crimelor lui, de analiză a dictaturii, de studii in… disciplinare (mulțumesc, Mihai Rogobete!).
  Scris de asymetria on Tuesday, February 03 @ 15:31:45 CET (3782 citiri)
  Citeste mai mult... | 18679 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Colaborationisti Jurnal: Titus Filipas. CNSAS în diagramare Pareto

  Titus Filipas scrie "
  O diagramare Pareto a rezultatelor activității CNSAS în toți anii săi de funcționare ne arată clar focalizarea sa incriminatorie tocmai asupra persoanelor ce au refuzat constant carnetul roșu PCR, sau au respins ideologia lui ateistă. "
  Scris de asymetria on Friday, February 08 @ 19:07:31 CET (3010 citiri)
  Citeste mai mult... | 789 bytes in plus | Jurnal | Scor: 0

  Colaborationisti Istorie recenta: Noi manevre pentru recuperarea arhivelor Securitatii

  Hotarârea Curtii Constitutionale, luarile de poztie ale diferitilor interpusi, dau semn ca încep manevrele pentru a (re)pune mâna pe arhivele Securitatii. Nici daca intra in Arhivele (anti)Nationale soarta lor nu va fi mai buna. Vor continua probabil sa serveasca în prioritate pentru amenajarea bazelor santajelor politice. Iata câteva stiri recente pe aceasta tema. Toate solutiile propuse sunt ilizorii, fiindca depind de pozitii poltice si interse straine intereeselor generale. Ca sa se scaneze milioanele de pagini ale acestro dosare România ar trebui sa aloce resurse de care nu dispune. Cei care eventual vor finanta asta, sunt banosi americani. In folosul carei partide politice?
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Monday, February 04 @ 20:40:03 CET (3227 citiri)
  Citeste mai mult... | 6197 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 4

  Colaborationisti Istorie recenta: R. Negrescu-Sut,u. Onoarea pierduta a unui profesor universitar român

  Despre pretinsul ,,antisemitism’’ al lui Paul Goma, un neadevăr evident pentru orice om de bună credință, am scris și voi mai scrie, nu atât pentru a lua apărarea acestui om curajos, întrucât Dl Goma a știut întotdeauna să se apere singur, ca atunci în 1977, fără a conta pe solidaritatea inexistentă la români sau pe curajul opiniilor acestora.
  Scris de asymetria on Tuesday, June 12 @ 23:29:38 CEST (3165 citiri)
  Citeste mai mult... | 3638 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaborationisti Editoriale: Titus Filipas. Culturnicii GDS, falsi bobo people

  Titus Filipas scrie "
  Culturnicii de la GDS nu au putut observa prea bine cum parlamentarii ce nu au votat suspendarea președintelui Traian Băsescu sunt și invarianții constructori de lapalissade în apariții pe sticlă. “Errare humanum est, perseverare diabolicum”, mă refeream aici la culturnicii GDS, nu la parlamentarul Bideu.
  "
  Scris de asymetria on Tuesday, May 29 @ 13:24:45 CEST (3290 citiri)
  Citeste mai mult... | 3087 bytes in plus | Editoriale | Scor: 0

  Colaborationisti Jurnal: Gabriel Catalan. Timpul marturisirii publice: clerici si credinciosi

  "Dumnezeu le acordă acum o ultimă șansă tuturor liderilor religioși (inclusiv ori mai ales creștini) pentru a se purifica într-adevăr, pentru a scăpa de duplicitate, de minciună, de șantaj, și probabil și de pedepsele pe care le-ar merita în această viață și/sau în cea viitoare în cazul în care nu se vor căi pe deplin (deci nu o vor mărturisi public, complet, cu sinceritate și căință veritabilă, într-o minimă încercare de reparație moral-civică) de colaborarea lor, sub orice formă și cu orice durată, precum și sub orice pretext, cu Securitatea, cu PCR și cu statul comunist, adică cu sistemul criminal ateisto-comunist."
  Scris de asymetria on Friday, December 29 @ 09:38:47 CET (3393 citiri)
  Citeste mai mult... | 7245 bytes in plus | Jurnal | Scor: 5

  Colaborationisti Jurnal: Titus Filipas. Sub-cultura "Pacepa"

  Titus Filipas scrie "Prin sintagma foarte pompoasă și promițătoare intitulată „Cultura organizațională Ion Mihai Pacepa” trebuie să înțelegem „cultura organizațională a securității române” din epoca Nicolae Ceaușescu. Era o pseudo- cultură, o sub-cultură, un kitsch cultural securist promovat voios de „personaje istorice” precum Ion Mihai Pacepa și Liviu Turcu. Prin tot ce au scris ori au publicat, respectivii domni, –foarte onorabili acum–, nu dovedesc în nici un moment că au depășit această sub- cultură. De pe la vîrsta de 12 ani m -am ciocnit și am fost lezat de personaje asemenea lor. Dar nu aceasta contează acum, nici măcar pentru mine."
  Scris de asymetria on Thursday, November 16 @ 00:02:36 CET (3620 citiri)
  Citeste mai mult... | 2919 bytes in plus | Jurnal | Scor: 0

  Colaborationisti Jurnal: Titus Filipas. Creator de istorie

  Titus Filipas scrie "
  Titus Filipas

  Jurnal : 22 septembrie 2006

  Un istoric „creator de istorie”: caracterizare foarte emfatică pentru activitatea istoricului român Claudiu Secașiu, președintele CNSAS.
  Ca instituție, CNSAS (Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) este una dintre cele mai profunde enigme din istoria României contemporane. Într-adevăr, ce reprezintă CNSAS? "
  Scris de asymetria on Saturday, September 23 @ 15:19:15 CEST (3533 citiri)
  Citeste mai mult... | 5391 bytes in plus | Jurnal | Scor: 5


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.55 Seconds