Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 61 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Liviu Ioan Stoiciu. În căutarea onoarei pierdute a scriitorului român...
  Scris la Friday, September 15 @ 00:00:00 CEST de catre asymetria
  Securitatea si cultura Considerati ca trebuie deconspirati (si) scriitorii si oamenii de cultura?
  Cum le veti recepta opera dupa aflarea adevarului?

  Intrebarile acestea au fost adresate de redactia ziarului România libera mai multor scriitori, presupun. RPublicam raspunsul lui Liviu Ioan Stoiciu, cu acordul sau. Acest text nu a fost publicat de România Libera si ancheta pare sa fi fost blocata temporar (?).


  Liviu Ioan Stoiciu

  În căutarea onoarei pierdute a scriitorului român...

  Scriitorii, oamenii de cultură sunt persoane publice, identități accentuate care influențează conștiința celor ce-i citesc / ascultă, deveniți vrând-nevrând modele morale. Mulți dintre ei sunt și lideri de opinie pe plan central sau local în mass-media, au funcții-cheie (la o revistă literară sau un ziar sau o editură, sau în audio-vizual, nu contează că e “independent”, om de afaceri, și nu bugetar; sau au funcții-cheie la Consiliul Județean sau la Primărie, la direcția județeană de cultură sau inspectoratul școlar, la instituții de impact public sau în consiliile de administrație, în sindicate sau în educație, în fundații sau organizații culturale sau, mai ales, în uniuni de creație). Neapărat ei trebui să dea socoteală pentru ceea ce au fost, dacă au fost colaboratori ai Securității sau activiști PCR, ofițeri sau turnători plătiți, dacă au avut caracter sau au fost oportuniști care au călcat pe cadavre să ocupe o funcție comunistă sau au făcut compromisuri condamnabile să publice o carte – tocmai fiindcă ei, mereu pe cai mari, neculpabilizați, au controlat nu numai viitorul literar până la Revoluție, viitor pe care-l controlează până azi (mâine-poimâine va fi la fel).
  Uniunea Scriitorilor (US) ar fi trebuit să fie prima care-și deconspiră scriitorii-securiști (ofițeri de Securitate, agenți de influență, rezidenți, turnători) sau activiști PCR, salariați ai PCR sau cu funcții în PCR, la toate nivelurile, chiar membri ai CC al PCR, dar de unde? Scriitorii români au fost și ideologi comuniști, au “justificat” dictatura (i-au dat lustru) și au întreținut cultul lui N. Ceaușescu și al soției lui, ei și-au cenzurat “la sânge” colegii (puțini dintre scriitorii români au intrat în disidență; faptul că până azi marele scriitor-disident Paul Goma e ignorat, blamat, interzis, marginalizat de conducerile US, spune totul despre onoarea pierdută și nemaigăsită a scriitorului român nu numai sub comunism, ci și după Revoluție). Și primul președinte postcomunist al US,
  Mircea Dinescu s-a făcut că plouă (grija lui a fost să șteargă datoriile astronomice ale scriitorilor răsfățați de comunism; e adevărat, a avut meritul să se bată și pentru rezolvarea unor probleme sociale ale scriitorilor în 1990), și al doilea președinte Laurențiu Ulici (ajuns politician, senator, nici o clipă nu s-a gândit la o lege a lustrației, din contră, a promovat în funcții operative la US și în fruntea revistelor care apar sub egida US “foști tovarăși”) a pus cruce autodeconspirării. Urmarea?

  Cu al treilea președinte ales al US, s-a pus capac: breasla scriitoricească s-a trezit că e condusă de un fost securist, în persoana lui Eugen Uricaru, “fost vicepreședinte al US, mâna dreaptă a lui Laurențiu Ulici” (s-a făcut public faptul că Eugen Uricaru a pierdut procesul cu CNSAS, care-l acuza că a făcut poliție politică)! Dar despre asta au aflat după ce i s-a terminat mandatul de președinte al US... Jignitor și rușinos pentru o bresală care ar trebui să se respecte!
  Marea comedie a continuat, o dată cu alegerea ca președinte al US a lui N. Manolescu: care l-a apărat “până în pânzele albe” pe securistul Eugen Uricaru, că... nu e securist, degeaba l-a deconspirat CNSAS sau presa cotidiană, cu documente (revistele literare au tăcut, bineîneles, complice la mizeria de la vârful US)! E vorba de același N. Manolescu care i-a luat până și turnătoarei... Mona Muscă apărarea, mai nou, tam-nesam... E N. Manolescu apărător din oficiu al celor deconspirați? Ce se întâmplă la US?
  Am cerut oficial, în mod expres, o dată cu venirea lui N. Manolescu (considerându-l o somitate morală), să fie deconspirați scriitorii-securiști și activiști PCR (măcar la nivel de funcții operative la US, de Comitet Director, de Consiliu de conducere al US, de administrație a US, la filialele US și la revistele de sub egida sa, la editura US), să se facă o adresă oficială către CNSAS în acest sens – reacția domniei sale? Amuzat, a declarat că nu e interesat CNSAS de un asemenea subiect și că nu poate să “ia capul” scriitorului român colaboraționist, că strică imaginii US!

  Că importantă e “demnitatea instituției” US (“rezistentă prin cultură”, știți), nu imaginea fiecărui membru, scriitor care refuză să-și asume propriu-i trecut imoral? Vă citez declarația lui N. Manolescu, președinte al US (făcută revistei “22”): “Cat priveste epurarea morala, de care chiar Stoiciu a vorbit in primul Consiliu - el e membru al Consiliului Uniunii -, eu am spus ca, in principiu, sunt impotriva oricarei forme de epurare. Noi nici nu avem legea lustratiei. Eu pot sa aflu, eventual, care sunt turnatorii sau securistii din Uniune. Si ce sa fac cu informatia? S-o public spre a-i discredita moral? Nu exista discredit moral, cand in Parlamentul Romaniei si in guvern, si peste tot sunt oameni ale caror dosare sunt cunoscute. A suferit Ristea Priboi vreun discredit? Ce sa fac eu unui scriitor care mai are si 70-80 de ani si trage mata de coada? Sa nu-i mai dau ajutoare, cum sa-l pedepsesc? Sa-l epurez de unde? De la o pensie de 1.700.000? Sigur ca trebuie facuta curatenie, dar eu spun ca trebuie inceput cu ofiterii de Securitate, nu cu turnatorii”... Are rost să mai continui?
  US trebuie să aștepte, spre dezonoarea sa, să treacă și mandatul lui N. Manolescu, să fie ales un alt președinte, care să fie dispus să nu mai fie “împăciuitorist” cu scriitorii securiști și activiști care au tăiat și spânzurat în numele PCR, să se facă o dată curățenie morală și în ograda US? Literatura română are nevoie de coloană vertebrală...
  Cum le voi recepta eu opera celor dovediți a fi fost securiști sau activiști plătiți de PCR? “Omului” scriitor-colaboraționist comunist (cumpărat de Securitate sau de PCR) îi voi detesta viața social-politică, dar opera literară i-o voi prețui “după valoare” (acceptând că valoarea e și ea reevaluată, schimbându-se “ciclic” gusturile și sensibilitățile creatoare). Istoria literară are datoria să cuprindă Adevărul – dinspre Dreptate, însă, să nu ne facem iluzii. Dreptatea rămâne să o împartă contemporanii, public, arătând cu degetul ceea ce ascund scriitorii în particular...
  Liviu Ioan Stociu
  29 august 2006. București

  Associated Topics

  Historia ocultaNoduri si retele


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.36 Seconds