Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 53 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Titus Filipas. La beregata Limbii Române
  Scris la Monday, November 20 @ 21:45:31 CET de catre asymetria
  Pseudovalori Titus Filipas scrie "Sub aripile „nopții osianice”, poetul Adrian Păunescu ucidea firavele tentative de a crea și de a face publice fragmentele discursului în limba română. Ați numărat vreodată câte alte reviste din România a ucis publicarea săptămânală a periodicului Flacăra ?

  Jurnal
  Titus Filipas
  20 noiembrie 2006
  Beregata Limbii Române
  Să nu ne facem iluzii. Poezia lui Adrian Păunescu nu a însemnat vreodată altceva decât un cuțit bine ascuțit pus pe beregata Limbii Române. Textul „DIMINEȚI CU POEZIA LUI ADRIAN PĂUNESCU”, publicat de domnul conferențiar universitar Dr. Constantin Mălinaș în revista electronică Agero :
  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/DIMINETI%20CU%20POEZIA%20LUI%20ADRIAN%20PAUNESCU%20de%20Malinas.htm, poate să fie caracterizat cel mai bine de excerptul: „Și acum îmi este viu în suflet, cum a vuit peste Oradea unda de cântec, care venea de la stadion și plutea peste tot orașul. Acolo erau tinerii, copii noștri, iar adulții ascultau acasă, din balcoane. Se propaga extraordinar cântarea în comun, sub aripile nopții osianice.”

  Căci „aripile nopții osianice” înseamnă mistificarea perfectă, ‚hoax’ în limba engleză, „farce, blague, canular, fraude, arnaque” în limba franceză, "una broma de mal gusto" în limba spaniolă. Iar să reții și să asertezi o valoare culturală imensă mistificării notorii a scoțianului James Macpherson (1736 – 1796) mi se pare o lipsă flagrantă de elementară onestitate intelectuală. Absența egregioasă de spirit critic este greu de suportat mai ales acum, când avem atâta nevoie de valorile intelectuale splendid construite de reprezentanții Iluminismului scoțian. Se poate cita un Panteon de nume ilustre acolo! Apoi, Junimea se afirmă ca far de valori pentru cultura română, doar pentru că urmează programul cărturarului scoțian Thomas Carlyle (1795–1881) de tranziție de la Iluminismul secolului XVIII cu idealuri liberale, la spiritualitatea dinamică a secolului XIX, ilustrată prin cultura germană.
  Sub aripile „nopții osianice”, poetul Adrian Păunescu ucidea firavele noastre tentative de a crea și de a face publice fragmentele discursului în limba română. Ați numărat vreodată câte alte reviste din România a ucis publicarea săptămânală a periodicului Flacăra ?

  Ca tînăr refugiat basarabean adus de soartă în Craiova, am încercat să leg un dialog cu „marele bard” de la Bîrca. Am fost întîmpinat numai de tăcerea superioară a lui Adrian Păunescu. Care nu era o tăcere de Sfinx. Este greu să vorbești despre iubirea lui Adrian Păunescu față de basarabeni. Uciderea lui Ion Aldea Teodorovici și a Doamnei Doina Aldea Teodorovici ar putea să figureze în literatura de specialitate ca exemplul crimei perfecte.

  Titus Filipas
  "
  Associated Topics

  Lecturi critice


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.55 Seconds