Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 39 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Strigate: Ziaristul Victor Roncea, de la Ziua, nu se lasa intimidat
  Scris la Sunday, April 22 @ 19:13:02 CEST de catre asymetria
  Apeluri. Societatea civila

  Publicam, în numele libertatii presei si a libertatii opiniei, aceasta scrisoare deschisa adresata de Victor Roncea, ziarist la Ziua, amenintat cu eliminarea din redactie si din presa pentru opiniile sale. Avem rezerve privind activitatea lui Traian Basescu si nu vedem in el nici pe salvatorul patriei, nici pe sprijintorul justitiei si al oropsitilor. Asa cum spera probabil Victor Roncea ca era presedintele recent supendat.
  Dar pozitia unui director de ziar care vrea sa se debaraseze de unul dintre ziaristii sai de calitate, zicînd ca nu vrea sa-l plateasca fiindca are opinii diferite de cel ce plateste, este inadmisibila.
  In primul rînd fiindca nu Rosca Stanescu îl plateste pe Victor Roncea ci cititorii Zilei. Iar Victor Roncea aduce ziarului Ziua cititorii de care acesta are nevoie pentru a atinge tirajul necesar pentru a fi fie sustinut de publicitari, fara de care ziarul nu ar fi rentabil si Sorin Rosca Stanescu ar fi mai sarac si mai slab.
  În al doilea rînd pentru ca Sorin Rosca Stanescu este si el în primul rînd ziarist. Si daca a uitat îi aducem aminte ca a semnat un cod deontologic al presei. Care nu e un contract ci mult mai mult, un angajament moral. Sa i-l amintim prin cîteva citate.

  http://www.cji.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=58 3.1. Jurnalistul este protejat de tratatele si conventiile internationale la care România este parte si care garanteaza libertatea de exprimare si liberul acces la informatii, precum si la toate sursele de informare.
  3.2. Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
  3.3. Protectia secretului profesional si a confidentialitatii surselor este în egala masura un drept dar si o obligatie al jurnalistului.
  3.4. Jurnalistul are dreptul la clauza de constiinta. El are libertatea de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Aceasta libertate deriva din obligatia jurnalistului de a informa publicul cu buna-credinta.
  3.5. În virtutea bunei practici de separare a activitatilor economice de cele editoriale, jurnalistul are dreptul de a refuza sa atraga contracte de publicitate sau sponsorizare pentru institutia de presa la care lucreaza.
  3.6. Jurnalistul se bucura, potrivit legii, de protectia drepturilor de autor.
  3.7. Jurnalistul îsi afirma dreptul de a fi aparat de catre institutia de presa unde îsi exercita profesia, precum si de catre asociatia profesionala ori sindicala care îi reprezinta interesele împotriva oricarei presiuni exercitate contra sa, de natura sa determine o încalcare a conduitei profesionale prevazute de Statutul Jurnalistului si de prezentul Cod Deontologic.

  Si, în fine, fiindca activitatea lui Victor Roncea de la Civic Media este extra-redactionala. Deci si pozitiile pe care le exprima sunt pozitii exprimate in calitate de cetatean liber, independent, nelegat prin vreo clauza, care oricum ar fi ilegala, de a se supune opiniilor directorului întrerpinderii la care este angajat.
  Atentie, deci, la abuzuri, domnule Sorin Rosca-Stanescu.
  Dan Culcer, presedintele Asociatiei Jurnalistilor români-Ouest, Paris


  Colegilor mei din presa: nu imi dau demisia!
  Cererea imperativa de a parasi redactia ziarului ZIUA mi-a fost comunicata personal de catre directorul general Sorin Rosca Stanescu cu specificarea ca este irevocabila. Motivatia acestuia a fost explicita, cu citate invocate din Apelul de sustinere a presedintelui si principiilor sale conceput si semnat in comun de Asociatia Civic Media si alte organizatii care au participat la fenomentul Piata Universitatii, incepand cu 21 decembrie 1989 si sfarsind cu 13 iunie 1990. In principal, Rosca Stanescu era deranjat de prezentarea suspendarii lui Traian Basescu din functie drept o lovitura de stat a oligarhiilor prin care se incearca aservirea Administratiei Prezidentiale intereselor rusesti, intr-un moment in care trupele americane urmau sa inceapa instalarea in noile baze ale Armatei SUA din Romania. Conform analistilor Civic Media, de actuala situatie de instabilitate politica va profita in primul rand Rusia, tinand cont de faptul ca Statele Unite sunt obligate sa-si reconsidere prezenta in Romania in contextul unei Administratii reocupate de PSD, ex FSN, conduse de Ion Iliescu, suspectat de a fi agent de influenta al fostei URSS.
  Sorin Rosca Stanescu a afirmat ca nu poate sa conceapa sa aiba in redactie – "si deci sa plateasca" - pe cineva cu astfel de puncte de vedere in ce priveste criza politica actuala, generata in mare parte, in opinia semnatarilor Apelului, de catre oligarhiile actuale de presa. Explicit, mi s-a solicitat depunerea demisiei in cursul zilei de vineri, 20 aprilie, ca solutie a despartirii "fara scandal" si cu eventualitatea angajarii intr-un alt ziar din cadrul Trustului SOV, unde se joaca sceneta sustinerii lui Traian Basescu, respectiv "Cotidianul". Ideea de a izola ziaristii aflati in raspar cu planurile din umbra ale mogulilor de presa intr-una sau maximum doua publicatii, de mica anvergura, face parte, de altfel, dintr-o Strategie de eliminare a sustinatorilor lui Traian Basescu din viata publica. Acest Plan mi-a fost devoalat de catre Rosca Stanescu intr-o discutie anterioara, "de lamurire". Pe langa planul expus atunci – si care se indeplineste astazi punct cu punct – mi s-a comunicat ca daca nu ma voi supune voi fi oricum in imposibilitatea de a mai practica jurnalismul pentru ca pe piata media functioneaza o intelegere secreta a Cartelului oligarhilor de presa. Pentru ca nu dadeam semne de "intelegere" am fost pus la index in redactie iar articolele mi-au fost cenzurate, cele publicate fiind supervizate inainte personal de catre Rosca Stanescu.
  Ulterior, cand nu am dat curs invitatiei de a-mi da demisia "de buna voie", mi s-a comunicat prin intermediari ca avocatii ziarului ma vor obliga sa parasesc ziarul. O prima manevra de impiedicare a activitatii mele profesionale a fost blocarea accesului la serverul redactiei urmata de cererea unui redactor sef adjunct de a-mi preda tehnica de lucru.
  Mentionez ca cererea de eliminare a mea din redactie fusese formulata anterior si de catre Marius Oprea, consilier (fara ORNISS) pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, care declarase ca nu va mai da nici o informatie ziarului cat timp eu lucrez acolo. De asemenea, aceeasi solicitare a fost adresata si de catre Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, cel care a incercat si impiedicarea publicarii dosarului de informator al lui Iustin Marchis in paginile ziarului. Horia Roman Patapievici, director al Institutului Cultural Roman, face de asemenea presiuni publice in aceeasi directie in paginile revistei "Idei in Dialog", publicatie condusa de el si parte a Trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu. Alti "magnati culturali" care isi ridica plata pentru serviciile lor de la casieriile lui Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu, cum ar fi Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu, profitori ai tuturor regimurilor si impostori ai disidentei anti-Ceausescu, m-au reclamat celor doi patroni de care este legata viata lui Sorin Rosca Stanescu. Adjunctul lui Patapievici la ICR, Mircea Mihaies, in publicatia " Romania literara", apartinatoare de ROMPETROL, i-a oferit lui Sorin Rosca Stanescu solutia negru pe alb: eliminarea lui Roncea de la ZIUA. Si campania dusa de Civic Media cu privire la Raportul falsificator al Comisiei Tismaneanu a generat acelasi tip de presiuni, din partea grupului GDS, infiintat de Silviu Brucan prin Mihnea Berindei, recunoscut informator al Securitatii. Nu este de ignorat faptul ca in ultimul meu material aparut in ZIUA, cu o zi inainte de eliminarea mea, intr-un interviu cu Kiki Skagen Munshi, diplomat american cu stagii la Bucuresti, aceasta afirma cu persoane ca Vladimir Tismaneanu sau Radu Ioanid nu reprezinta in nici o circumstanta vreo pozitie americana in Romania, si ca cei care isi permit sa lase de inteles acest lucru sunt doar niste profitori.
  Subliniez ca in toata aceasta perioada tumultoasa am primit telefoane de amenintare. Pentru ca acestea nu au incetat nici in ultimile zile dar si-au schimbat tonul, voi solicita oficial companiei Vodafone si Serviciului Roman de Informatii sa imi monitorizeze telefonul mobil.
  Ca ziarist cu 16 ani vechime, membru al Organizatiei de Media a Sud Estului Europei afilitata la Institutul International de Presa cu sediul la New York si raportor al organizatiei Reporters Sans Frontieres, membru de onoare al "Asociatiei 15 Noiembrie, Brasov-1987" si al Societatii Culturale "Tinutul Herta", membru fondator al Coalitiilor pentru eliberarea detinutilor politic romani din Transnistria, pentru impiedicarea constructiei canalului Bastroe in Delta Dunarii si pentru salvarea Icoanelor din Scoli, membru fondator al Conventiei Organizatiilor de Media din Romania si cosemnatar al Codului Deontologic, distins cu Premiul Special al Presei la Gala Societatii Civile, 2004, ca fost bursier al Misiunii SUA la NATO, ca premiat al Clubului Roman de Presa drept cel mai bun editorialist al anului 2005, onorat cu premiul „Virgil Tatomir" al Uniunii Juristilor din Romania si medalia de aur pentru promovarea deontologiei jurnalistice, onorat in 2006 cu premiul "Vocea Basarabiei", onorat in 2007 cu distinctia "Ordinul Ziaristilor" Clasa I de catre Uniunea Ziaristilor Profesionisti si desemnat drept "Jurnalistul anului" de catre Centrul Cultural Israeliano-Roman, autor si coautor al mai multor carti de politica nationala si externa si nu il ultimul rand initiator al Campaniei "Voci Curate" astept cu interes sa aflu modalitatea prin care voi fi dat afara de la ZIUA.
  Am reprezentat ZIUA timp de 11 ani, de la Biroul Oval la sediile NATO si UE, de la Moscova la Ierusalim, din Kosovo in Orientul Mijlociu. Analizele externe geopolitice la obiect, dezvaluirile din spatele usilor inchise ale fauritorilor de politica externa, politica proromaneasca in ce priveste cauza Basarabiei, Bucovinei, Tintului Hertei si Insulei Serpilor si a drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, sunt numai cateva particularitati ale ziarului ZIUA, construite de catre echipa Departamentului Externe formata si condusa de mine. De aceea consider ca marca ZIUA imi apartine, intr-o anumita masura, prin ceea ce o face sa se distinga de orice alta publicatie din Romania.


  Sunt perfect constient – probabil in aceeasi masura ca si Sorin Rosca Stanescu -, ca de eliminarea mea de la ZIUA se vor bucura in primul rand vectorii anti-romanismului, indiferent sub ce masca s-ar ascunde, in sanul oligarhiei de presa sau politico-financiare.
  Sustin Apelul in Apararea presedintelui si a principiilor sale in aceeasi masura cum nu imi reneg nici cea mai mica virgula aparuta in articolele mele din ZIUA.
  Daca nici noi ziaristii nu am critica Puterea atunci cand greseste de ce am mai exista? Colegilor mei din presa care muncesc onest si cu dragoste pentru meserie si adevar le adresez indemnul sa nu se lase intimidati, sa nu dispere si sa intelega ca prin unire vom putea inlatura mafia oligarhiei. Vocile curate vor izbandi.
  Multumesc celor solidari cu mine in societatea civila, in special E-grupurilor Asociatii de Presa si FreeEx. Va promit ca nu voi ezita sa revin cu amanunte. Cat de curand. Pana atunci, urmez exemplul lui Basescu: nu imi dau demisia.
  Victor Roncea
  Jurnalist independent al ZIUA
  Associated Topics

  Memoria


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.24 Seconds