Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 86 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Cezar Pricop. Cel mai mare duºman al þãrii!
    Scris la Tuesday, April 24 @ 16:54:35 CEST de catre asymetria
    Distribuitor de afise Cu o vinovata întîrziere, din motive legate de un program supraîncarcat, am tinut în "carantina" cîteva dintre textele trimise de Cezar Pricop, la rugamintea mea de altfel. La un moment dat am crezut ca nu ar mai fi de actualitate. Reluînd lectura lor am re-înteles ca viteza schimbarilor în România este insignifianta si deci comentarii care îsi iau pretextul din actualitate nu sufera o reala învechire. Mea culpa, deci. Va oferim o scurta rafala de texte semnate Cezar Pricop.
    Dan Culcer



    1)Noțiune : națiune – neamuri! 2)Cel mai mare dușman al țării!

    Celui mai urât dintre pământeni!
    Pe canonul “celui mai mare român” al TVR-eului și parafrazând (tabloid) celebrul roman cu cheie al lui Marin Preda, propun, întrebându-mă/vă : de ce nu s-ar găsi unii (eu) care să propună o dezbatare și pe invers; adică să lansez cu mare insensibilitate întrebarea : Care român este cel mai mare dușman al țărișoarei noastre? Și unii să-l propună pe Antonescu, alții pe Ceaușescu, pe Traian (nu ăsta, adică Băsescu, ălălalt!), pe Traian-Decebal (Remeș. Sic!); unii pot veni cu Râmaru, cu Nicadorii (că nu știu exact, acum, care-a tras; și nici în Iorga, mai apoi), alții să-l indice până și pe Cantemir, că s-a dat cu Rușii înaintea unora, iar ceilalți să-l înscrie și pe Brâncoveanu, că n-a respectat contractul cu domnul Moldovei, astfel și-a condamnat copiii la decapitare, minori, inaugurând sintagma, eu te-am făcut, eu te…
    Eu te propun pe tine, domnule Ion Iliescu! Băi!
    Documentându-mă pentru cartea mea, “Patria de carton”, Ed. Paralea 45, decembrie 2005, mi s-a părut că descopăr din ce în ce că, de-a lungul parcursului devenirii noastre naționale, un obstacol care a dus la un anume tip de eșec pe care-l tot reclamă unii, și asta justificat, a fost și este încă, exact faptul că liderii din toate vremurile nu au înțeles că noi, românii, suntem mai mult un popor decât o națiune. Cum diferența dintre cele două concepte este prea subtilă, nu o să am pretenția să citiți această dizertație până la capăt, așa că, dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc! Cum s-a dovedit că, dacă nu întotdeauna, atunci mai mereu, conducătorii ne-au pus ca să stăm de-a curmezișul, nu m-ar mira deloc dacă exact acum când ar trebui să transpară în afară mai mult esența noastră ne-națională, să ne învețe cum să nu ne abandonăm nația.
    Am mai citit pe undeva, demult, am și uitat unde, că națiunea este, așa, un soi de formă transcendentă prin care se admite că poporul e și altceva în afară de carne, adică de trupuri care asudă. Națiunea, în această judecată, ca și concept, e întotdeauna de stânga, în timp ce opusul ei, care este rasa, nu poate fi decât de dreapta. Vorbesc de fapte conceptuale. Grafic reprezentat, cum se zice: schematic, “națiunea” asta e o formă geometrică care închide exact o (mică) noțiune, un concept, o sferă – fondul – , pe când “poporul” e o aglomerare de puncte; și ce mai la deal la vale, cel care aduce “sfera” închide “punctele”, adică le înstăpînește, le ține laolaltă, le pune la treabă în folosul lui sau pentru interesul altcuiva, fie și o natură de ordin extramundan. În religie Criza apare atunci când nu mai simți că există o sferă, un fond, iar Titu Maiorescu a tradus pentru noi “forma” poporului român care părea să nu mai aibă nici-o-sferă (at-mo-sferă – plin cu aer – cu nimic! Sic!). Adică românii sunt dintotdeauna într-o criză. În acest caz, Dumnezeu, pentru a face ca să se meargă totuși înainte, “bate la fund oamenii” (ca să zici că dă șuturi, trebuie să admiți că Dumnezeu are picioare, ceea ce e fals!); cum? Scoțând din inconștientul colectiv idei sau doctrine – erezii – rămase acolo in stare de latență – “nuiaua” Lui. Sub acest aspect, jertfa celor care s-au făcut “nuiaua” lui Dumnezeu pare exemplară, cu atât mai mult, cu cât, pentru sau la cei rămași, sfințirea “nuielelor” este imposibilă.
    Am scris toate acestea ca să îmi acord circumstanțe atenuante. Ca să nu mă “defectez” subit; este o tehnică de apărare! Decretez : În toată istoria României de pe la 1600 încoace nu găsesc un dușman mai mare al românilor decât Ion Iliescu. (Al doilea ar fi cel care l-a omorât pe Mihai Viteazul) Ion Iliescu a avut asupra sufletului românesc efectul unei hiroshime. Consecințele efectului Iliescu ne va afecta zeci și zeci și zeci de ani de acum încolo, ca efectul iradiației atomice. Copiii, nepoții, strănepoții si stră-strănepoții noștri vor suferi din cauza aceasta ca un sindrom – o maladie a sufletului. Iliescu, la nivel mental, ne-a dus cu vreo 200 de ani înapoi și ne-a legat de picioare niște greutăți pe care inconștientul românesc va trebui să le ducă – să le tot ducă! Ion Iliescu nu e o persoană, ci un concept metafizic izvorât din cele mai ascunse tenebre ale poporului român. În acestea s-au strâns toate fantasmele de autodistrugere ale moșilor și strămoșilor noștri. Dau un exemplu : Când iobagii de pe meleagurile noastre nu aveau ce să le dea plozilor ca să mănânce și le mureau în brațe de foame; energia acumulată în neputința lor, revolta din sufletele lor s-a acumulat și transferat în acest concept-om.
    Cu toate acestea Ion Iliescu, omul, nu este prea vinovat. Pentru că Iliescu este mai mult decât un sindrom, el este un produs al nostru. În Ion Iliescu au răbufnit toate fantasmele de autodistrugere ale nației românești – am zis! De aceea este foarte periculos să spui asta. Pentru că e ca și când ai zice : vreau ca să mă sinucid! Când vorbești de Ion Iliescu e ca și când ai zice că te gândești să-ți pui capăt zilelor. Să-mi spună cineva că nu s-a gândit măcar o singură dată în viață la asta! Pe Iliescu n-ai cum să-l ataci pentru că e ca și când ți-ai da cu stângu-‘n dreptu și ți-ai fura singur căciula – dar vei renaște apoi, din propria cenușă ca o aia, …ca o pasăre! Of și vai! De aceea suntem condamnați a-l iubi pe Iliescu, ca să-l decontaminezi. Ce ironie! Urându-l, ești ca și iradiat (Ura! Ura! Uraniu!). Te molipsești de iliescită – o boală cumplită! Ptiu! Scuip în sân. În sânul patriei noastre…
    Astept propuneri : Cine este cel mai mare dușman al țărișoarei noastre?
    PS: Ion Iliescu (n. HYPERLINK "/wiki/3_martie"3 martie HYPERLINK "/wiki/1930"1930, HYPERLINK "/wiki/Olteni%C5%A3a"Oltenița), face mâine 77 de ani. La mulți ani! PS2: Ce-ar fi să mă duc mâine la sediul PSD-ului și să-i urez, și să-i dau articolul ăsta!?
    Associated Topics

    Colaborationisti


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.31 Seconds