Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 52 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Dan Culcer. Ziaristica sau pseudo-jurnalistica 'plagiativa'
  Scris la Saturday, July 14 @ 16:00:00 CEST de catre asymetria
  Culturnicii

  Dan Culcer

  Ziaristica sau pseudo-jurnalistica 'plagiativa'
  Am descoperit întîmplator ca sunt subiectul unui portret astral în ziarul «Ultima ora», fondat în 1914, al carui onorabil director este Dl. Ion Marin. Il voi ruga pe directorul acestei publicatii sa-mi faca un contract de un an pentru 12 articole (unul pe luna) în care voi analiza modul în care se construieste informatia si pseudo-informatia in ziaristica român de azi. In felul acesta vom evita amândoi neplacerea unui conflct si formularea unei plângeri către un organsl colegial de tratare a litigiilor în presă, pentru plagiat, sau contrafacere și excrocherie.
  Fiindca Janus, colaboratorul statornic al ziarului pomenit mai sus a folosit, fără sa citeze sursa, o pagina din Wikipedia ce mi-era dedicata, pagina care, la rîndul ei, nu face decît sa reia informatii puse în circulație de mine pe diverse bloguri personale, informații deci supuse © si dreptului de autor.
  Janus, autorul portretului meu astral, considera, probabil dupa complicate calcule si grafice de interferenta planetara-astrala, că: « Astrograma [mea] indica faptul ca [am] emigrat in acea perioada in Franta pentru ca [am] fost nevoit, fiind singura sa solutie pentru a putea trai „o viata decenta”, fapt sugerat de prezenta lui Chiron pe Rac. »
  Si eu care credeam ca am emigrat fiindca asa am planuit cu nevasta-mea, ca am vrut sa scap de presiune si scârba, fiindca ma saturasem de nazional-comunism etc.
  Reiau mai jos, sub forma de proba publica, textul din Ultima ora si fac o trimitere, pentru cititorii Asymetriei si pentru onorabilii Ion Marin si Janus ( al carui nume real cer sa-mi fie comunicat de urgenta pentru a-i notifica plagiatul). Partea cea mai simpatica a situatiei este ca portretul meu astral este singurul articol care mi-a fost consacrat în presa româna la aniversarea celor 66 de ani împliniți. Nu mă șteptam la atîta considerație. Pentru care mulțumesc, deci. Și aștept semnul de viața, sau și mai bine, contractul pentru o colaborare remunerată la Ultima ora. : = )) Fiindca portretul meu astral de aceasta calitate si orginalitate tehnica nu este doar un semn de atenție și o publicitate gratuita care mi se face, ci si o contribuție la bunastarea materiala a ziarului Ultima ora, care este smuls, din pasiune astrala, din mâinile chioscarilor înainte de a fi pus pe tejghea, de catre cititorii pasionați și mînați de curiozitate. Pot fi contactat prin mail la adresa care figureaza în baza acestei pagini.
  P. S.
  Motzul afacerii este ilustrația. În loc de portretul subiectului magnificului portret astral -adică eu - se expune fotografia lui Paul Goma, luata de pe situl cotidianului Ziua, unde, adesea ialginile sunt publicate fara nici o explicatie. Acolo figura lui Paul Goma ilustra un articol scris de Dan Culcer, e drept despre Paul Goma. E onorant dar asta nu e informație, nici jurnalistică. Iata trimiterile bibliografice minime pentru sursele măruntului plagiat.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Culcer

  Portret astral

  Dan Culcer, un jurnalist Gemeni refugiat politic in Franta
  Janus | 15 Iunie 2007
  http://www.ultima-ora.ro/categories.php?category_id=15

  Nascut pe 15 iunie 1941 la Sulina, Dan Culcer este un critic literar, prozator, poet, traducator si ziarist român, cu Soare si Jupiter-Marele Benefic in Gemeni, zodie a comunicarii, a politicienilor si a jurnalistilor. Provenind dintr-o familie de ardeleni în refugiu, dupa dictatul de la Viena, Dan Culcer este fondatorul revistei „Vatra” din Târgu-Mures, in anul 1971. Ulterior, emigreaza si beneficiaza de statutul de refugiat politic în Franta din 1987 pâna în 1992, când obtine cetatenia franceza. Astrograma sa indica faptul ca a emigrat in acea perioada in Franta pentru ca a fost nevoit, fiind singura sa solutie pentru a putea trai „o viata decenta”, fapt sugerat de prezenta lui Chiron pe Rac.

  Totuși [apreciez la nebunie acest totuși, inserat probabil pentru temperarea reacției imprevizibile a cititorilor, care m-ar fi putut considera un simplu tradator-transfug. Nota D.C. ], trebuie precizat ca jurnalistul Dan Culcer este un mare patriot, având Venus si Mercur pe Rac, semn al natiunii si al patriotismului, motiv pentru care nu va putea scrie decât ceea ce simte, si nu sub dictatul regimului comunist.
  De altfel, motivul pentru care pleaca din tara este incapacitatea sa de a scrie in conditiile unui regim comunist.
  La inceput este redactor de rubrica la revista culturala „Vatra”, apoi redactor sef-adjunct, dar apoi este „degradat” ca publicist-comentator în urma câtorva „gafe” politice intentionate, ca expresie a unei opozitii politice precaute, dar tot mai manifesta.
  Dupa decesul redactorului-sef, intra în conflict cu colegii, dintre care se vor alege si câtiva informatori amatori, pe fondul unor gelozii de cariera, în dosarul de urmarire informativa din arhivele Centrului national pentru studierea arhivelor Securitatii.
  Ajunge sa faca o serie de calatorii in Franta si Belgia, dar Securitatea încearca sa-l santajeze: îi aproba pasaportul, dar îi confisca biletul de tren. Pentru a ajunge, totusi, la destinatie, Culcer strabate cu auto-stopul Europa de la Oradea la Paris, unde incepe sa scrie studii despre cenzura. In prezent, militeaza pentru procesul comunismului, pentru reprezentarea drepturilor victimelor sistemului penitenciar si carceral comunist si pentru aplicarea lustratiei.


  Nota: Buna ziua dle Director General Ion Marin, Sunt dezolat de natura primului nostru contact. Aveti mai sus reactia mea la un articol publicat in ziarul Dv.
  Precizez ca imi fac o datorie de onoare reactionind public la astfel de situatii nu doar în calitate de parte 'lezata' ci si in calitate de presedinte al Association des Journalistes Roumains-Ouest, cu sediul în Franta.
  In speranta ca veti avea bunavointa de a-mi raspunde prompt, cu salutari colegiale,
  Dan Culcer
  Bravii nostri ziaristi au reactionat corect la petitia mea. Textul a fost republicat corect si in felul acesta putem considera diferendul încheiat. Las totusi articolul în lectura, cazul fiind interesant pentru modul în care se face presa on-line în România, în vara lui 2007
  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.40 Seconds