Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 54 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Istorie recenta: Camelian Propinaþiu. Se face întuneric la Bucuresti
  Scris la Wednesday, April 23 @ 22:30:58 CEST de catre asymetria
  Securitatea si cultura Cititor scrie "Cine vrea să priceapă deosebirea dintre scriitor și ziarist, să verifice titlul „Moartea Monicăi Lovinescu: dușmanii ei nu au remușcări“. Aflând la 21 aprilie din „Cotidianul“, în această șocantă formulă, trista veste, te-ai fi retras să citești din „Unde Scurte“ și din „Românește“, ca scriitor închipuindu-ți că doliul va fi totuși ca la Virgil Ierunca, oarecum cruțat de atacuri.
  Aș! După câteva ore, uitându-te pe forumuri, constați că anticiparea „Dușmanii nu au remușcări“ a fost cumplit de corectă. E un tsunami de ură peste părerile de rău. Îți poți da seama acum de anvergura terifiantă a sistemului de manipulare, c-o fi instituțional, particular sau proprie inițiativă – nu contează!
  Unii agenți de influență par să fi avut materiale documentate din timp, poate de la 3 octombrie 2006, eventual extrase din același enorm dosar, și sunt capabili să-ți arate vitejește că știu multe despre tine, ca și cum ai avea dosar activ.
  Ziarele online care, chiar dotate cu senat intelectual precum „Evenimentul zilei“, își aleg convenabil forumiștii, nu te pot trezi la această realitate. S-ar putea antologa aceste mizerii comparându-le cu cele adresate doamnei Ana Blandiana și cuprinse de Ruxandra Cesereanu într-o carte cu titlu nedrept - „Imaginarul violent al românilor“.
  Creativitatea în maculare depășește pe a „Tricolorului“ PRM, relativ reținut în raport cu propriile etaloane: „în nici un caz nu mă bucur de moartea ei, care a surprins-o într-un scaun cu rotile, ca pe-o epavă“.  Cine are sub 35-40 de ani nu înțelege de ce sunt emoționați vârstnicii, iar reacțiile vipurilor intelectuale în sentințe cât mai personalizate măresc deruta sau enervarea.
  S-a vorbit de funeralii naționale, dar în febra electorală și a aprovizionărilor de Paști, sunt imposibil de organizat. Vor fi luate drept campanie PDL - de altfel se extrapolează că va plânge dl Băsescu când va citi dl Tismăneanu! - și se va ajunge la obișnuita Cuțaridă de prin anii de glorie gazetărească ai castratorului CNSAS-ului.
  Se face întuneric la București și declarația de neuitat a unei publiciste atitudinare (ca romancieră, remarcată cândva de Monica Lovinescu) despre absurditatea nostalgiei de a trăi în instabila Românie Regală nu mai poate fi combătută de nici un martor credibil.
  Și dacă, în așa pustiu, tot e de luat ceva din pierduta Românie Regală, atunci să ne gândim sămănătorist la Luminarea Poporului, concept desuet, însă tocmai aici a pierdut Autoelita în 1997 lupta cu Securitatea, când încă se mai putea vorbi de Fezabila Lustrație.
  Altminteri, de pe când din „Teze și antiteze la Paris“ aflam că Soljenițîn a produs demarxizarea unei intelectualități care nu cunoștea alt sistem concentraționar decât pe cel nazist, visam un viitor românesc liber, în care un grup statuar pentru Monica Lovinescu și Virgil Ierunca s-ar fi ridicat lângă Haret, Heliade, Gheorghe Lazăr.
  Poate vreun candidat la Primăria Capitalei și-l asumă în program. Alte posibile locuri ar fi la Drept, în apropierea celebrului apartament Lovinescu, sau măcar la Eroilor, lângă Sanitarii Reginei Maria.

  Eu îmi aduc aminte așa:
  Duminica la 12.30 ascultam „Povestea Vorbei. Pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate“ – emisiunea lui Virgil Ierunca.
  Pagini uitate și azi: „Biserica Neagră“ – încă neecranizatul și necuprinsul în manuale roman al lui A.E. Baconsky; primele cărți ale lui Goma, pagini din „Arhipelagul Gulag“ și alte scrieri de Soljenițîn, Dumitru Bacu despre Pitești, Constantin Dumitrescu - „Cetatea Totală“, cel dintâi eseu românesc despre totalitarism. Și câte altele, într-o eficiență a prezentării inaccesibilă într-o eficiență a prezentării inaccesibilă promoterilor noului mileniu!.
  După care urma la 13.10 „Teze si antiteze la Paris“ – emisiunea Monicăi Lovinescu. Colaborau Virgil Ierunca, Theodor Cazaban, mulți alții. Treceam de frontieră și de Cortina de Fier. Ne erau familiari nu doar intelectualii de pe malurile Senei ci și disidenții Răsăritului, ne înfiora profeția lui Amalrik privind destrămarea URSS în 1984.
  Vinerea, la 19.10 aveam, mult așteptată, „Actualitatea culturală românească“ – realizată în principal de Monica Lovinescu. Colaborau Virgil Ierunca – Cronica pesimismului (neuitata grimasă „Decența ne oprește să...“), Gelu Ionescu, Mircea Iorgulescu...
  În 1992, când James Baker se zice că soma România să nu mai trimită arme basarabenilor ce luptau pentru Transnistria, informație ce va fi primit de la Elțîn, a fost desființat Studioul Europei Libere de la Paris. Cred că Bucureștiul, indiferent de culoarea politică, trebuia să finanțeze continuarea netulburată a activității acestei Ambasade Culturale, fie prin stat, fie prin exil și societatea civilă. Era în interesul tuturor aripilor fesenismului: scăpam de monopolul american în materie de postmodernism.
  Nu știm cât de fericiți au fost anii de după desființarea Studioului Europei Libere de la Paris. Datorăm intervențiilor ulterioare ale Monicăi Lovinescu o teză fundamentală pentru înțelegerea rahitismului civic și pentru lecuirea miștoului criptorasist în explicarea Tranziției: noi românii am ieșit dintr-un TOTALITARISM nu dintr-o dictatură de catifea!
  Ultima vizită în țară pare să fi fost prin 1996.
  După cum se știe, de pe la 1997, pe nesimțite și pe neașteptate, megaintelectualii noștri, de la Fezabila Lustrație au cotit-o ideologic spre spulberarea miturilor naționale, printre victime fiind Voievozii Neamului, Eminescu, Cioran, Noica, Ionescu si mai ales prietenul Mircea Eliade.
  Era o lovitură ce se adăuga „Jurnalului“ Goma.
  Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au cam dispărut din Revista 22 (condusă de Gabriela Adameșteanu) și din România literară (condusă de Nicolae Manolescu) – pentru păgubitul cititor necontând dacă printr-un altfel de Adio decât Paul Goma!
  În mod explicit rolul acestor Luminători ai Poporului întru a nu ajunge Gloată, nu transpare nici din noua biblie intelectuală „Orbitor“ 3, lansată la 11 iulie 2007, anul Centenarului practic neobservat al lui Mircea Eliade.
  Să nu ne încălzim cu reacții dichisite, formulate autopublicitar.
  Cum nu s-a mai vorbit în ultimul an de Virgil Ierunca, așa se va întâmpla și cu Monica Lovinescu.
  Iar în casa de la Paris, este aproape firesc să ajungă urmași de semi-securiști, sau măcar de mici nomenclaturiști.

  București, 23 aprilie 2008
  Camelian Propinațiu "
  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.35 Seconds